Dodaj do ulubionych

masaż niemowlęcy

IP: *.* 25.02.02, 14:21
Chciałabym się nauczyć robić masaż mojemu dziecku; taki który można robić samemu w domu nie będąc żadnym specjalistą od rehabilitacji. Bo nie o rehabilitację chodzi, ale o relaks, rozluźnienie, większy kontakt z dzieckiem, uwrażliwienie go. Słyszałam kiedyś o metodzie Shantala - ale to wszystko. Czy wiecie może gdzie można znaleźć książki na ten temat lub przejść jakiś mały trenning? A może same umiecie to robić? Byłabym wdzięczna za wszystkie informacje.Pozdrawiamganga
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 25.02.02, 14:47
      Wspanialy kurs masazu dla niemowlat byl kiedys prowadzony w fundacji "Poczatek" na Lwowskiej - nr telefonu znajdziesz na pewno w "Dziecku".
      • Gość: ganga Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 26.02.02, 03:52
        Dziekuję za info. Czy mogłabyś polecić mi też jakieś ksiązki o masażu niemowlaków?
    • Gość: suzimuzi Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 26.02.02, 09:01
      Hej!Ja zaczelam Izunie masowac gdy miala miesiac. Mi rowniez chodzilo o relax a nie rehabilitacje czy cos takiego.Zaczelam od masazu polecanego na stronach eDziecko i bardzo Ci go polecam: https://www.edziecko.pl/alle.phtml?p=ni001Potem dlugo szukalam na internecie wiecej wiadomosci, teraz juz linkow nie pamietam ale powiem Ci co ja robie:1. Wlaczam spokojna muzyke (klasyka lub odglosy przyrody)2. Zaczynam masazw wiekszosci miejsc zalecaja zaczynac od nog i isc w gore, ale ja masuje po kapieli wiec by nie zmarzla zaczynam od gory i potem ja ubieram w trakcie masazu.3. Klatke piersiowa masujemy plynnym ruchem z gory do doluIzunia na poczatku nie lubila gdy masowalam klatke i dopiero od jakiegos tygodnia mi na to pozwala. Przedtem gdy tylko widzialam ze ona nie chce to przerywalam.4. Potem raczki. Raczki masuje sie ta samo jak nozki (a o tym przeczytasz na linku ktory Ci podalam.)5. Nastepnie plecki. Plecki tez masujemy z gory do dolu i nie nalezy masowac samego srodka (tzn kregow i kosci) tylko po bokach. Mozna tez z boku wykonywac troche okrezne ruchy.6. Natepnie masuje brzuszek (tak jak podaja na edziecku)7. Ubieramy koszulke8. Smarujemy pupe kremem(tu oczywiscie zrobisz jak uwazasz ja do skory uzywam olejku sebamed,a pupe smaruje kremem sebamed do pupy - wiec juz pupy nie masuje olejkiem)9. zapinam pieluszke i biore sie za masaz nog (znow - tak jak na edziecku).Koncze masujac stopy. Na edziecku zalecaja kazdy rodzaj masazu powtarzac jakies 6 razy, a ja gdzies przeczytalam ze dla dziecka masaz stop jest bardzo dobry.(Kciukiem jedziesz od czubka piety do pod palcami - jednostajnymi ruchami.) - wiec codziennie masuje jej kazda stope po 5 minut.Zwykle gdy skoncze to Izunia juz przysypia - wiec jesli chce daje jej cyca, a jesli nie ukladam w lozezku i siedze przy niej (trzymajac za raczke lub glaszczac) dopoki nie usnie.Tam gdzie czytalam o masazach bylo tez ze glowke dziecka masuje sie malymi okreznymi ruchami, a twarz tak jakbys sobie nakladala krem.. czolo, policzki, pod noskiem.. ale ja nie masuje glowki, a buzke juz smaruje gdy zasypia.Od razu zaznaczam, ze nie jestem expertem i to jest tylko moj sposob. Ale jesli masz jeszcze jakies pytania to pisz.:hello:Suzann
    • Gość: krakowianka Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 26.02.02, 09:21
      Mnie uczyła ciocia i powiem że jest prosty a mały bardzo się cieszył jak ćwiczyliśmy.A więc,prawa rączka zgięta do brzuszka potem lewa następnie nóżki obie do brzuszka i wyprostować. A teraz razem prawa rączka i lewa nóżka do brzószka i zmiana.
    • Gość: ganga Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 28.02.02, 14:10
      Dziękuję Wam wszystkim! Trochę już spróbowałam na mojej Misi (21 mieś.). Bardzo jej się to podoba. Później oczywiście chce robić taki sam masaż mamusi :). Za miesiąc powinna pojawić się moja druga cóeczka i dlatego chciałam się bardziej przygotować - wydaje mi się, że takiemu maleństwu łatwiej jest zrobić krzywdę, przy nieprawidłowym masażu. Ale dla dwulatka to jest świetna zabawa!Ganga
    • Gość: AnitaP Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 06.04.02, 23:15
      Przez pół roku dwa razy dziennie masowałam mojego maluszka (na początku miał 4 miesiące) metodą Shantala. Tę metodę zalecił na m lekarz po rozpoznaniu u dziecka zaburzeń ośrodkowej koordynacji nerwowej (mówiąc po ludzku, Maksiu miał asymetrię). Masaż ten można stosować również u całkiem zdrowych dzieci w celu stymulowania rozwoju i pogłębiania kontaktu z maleństwem. Nie wiem, czy akurat masaż coś pomógł (Maks był również rehabilitowany metodą Vojty i Bobathów), ale było to bardzo przyjemne. Zainteresowanym mogę przesłać materiały.Anita
      • Gość: ganga Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 07.04.02, 09:15
        dziękuję i czekam na wspomniane materiałygangaPS: moj e-mail edyta.wilk@wanadoo.fr
      • Gość: AniaB! Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 07.04.02, 21:58
        Też byłabym zainteresowana. Z góry dziękuję.aaneczka1@wp.pl
      • Gość: elicjusz Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 09.04.02, 01:15
        I ja poprosze.
      • Gość: DorotaJ Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 09.04.02, 09:34
        Cześć Anitko,jeżeli masz jakies linki internetowe na temat tej metody masażu, to daj znać.DorotaJ
        • Gość: AnitaP Re: masaż niemowlęcy - stosowałam metodę Shantala IP: *.* 09.04.02, 20:52
          Linków nie mam, ale mogę Ci przesłać kopię materiałów, które dostałam od rehabilitantki. Tylko podaj adres.Anita.
    • Gość: Elik Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 09.04.02, 07:47
      Czy ja też mogę prosić o materiały?elikd@kki.net.pl
      • Gość: basia13 Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 09.04.02, 09:31
        Ja też bardzo proszę. I z góry dziękuję.tward13@poczta.onet.pl
        • Gość: Just Re: masaż niemowlęcy IP: *.* 09.04.02, 12:03
          I ja jestem zainteresowana. Dziekujesmile justok@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka