Dodaj do ulubionych

Kubus - od kidy mozna go pic

IP: *.* 15.03.02, 07:42
Witam wszystkie mamy i wszystkich ojcow.Nasz synek niedlugo konczy poltora roku, a pragnienie ma jak smok. Do tej pory dawalismy mu soczki Gerbera (Bobo Fruty) albo Hipp"a. A ostatnio zona porownala sklad soczkow Gerbera z Kubuiem i wlasciwie tylko poza zawartoscia cukru praktycznie sie nie roznia. No wlasnie, czy mozemy dawac maluchowi do picia Kubusia, czy ten cukier zbytnio nie szkodzi, a moze macie jakies inne sposoby na zaspokojenie pragnienia dziecka nie uszczuplajac zbytnio kieszeni (soki Gerbera sa przeciez stosunkowo droge).Z gory dziekuje za wszystkie porady.Jacek
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 08:21
      Tańsze o około 50gr. (butelka 175ml) od soczków Gerbera są soczki Fortuny (kupuję w Tesco), mają atest IMiD i są tak samo smaczne, a niektóre są zupełnie bez cukru.Natomiast Smakusia i Kubusia daję mniej więcej od 2-go roku życia, czasem rozcieńczam wodą. Pozdrawiam, Anka.
    • Gość: Baja Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 08:51
      Nasz Mateusz najbardziej lubi wode mineralna, od malego (6miesiecy) mial podawana i wode i soczki i znacznie chetniej pil wode, i teraz tez glownie pije wode mineralna(oczywiscie z atestem IMiD)
      • Gość: NAB Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 09:55
        Ja kupuję dzieciom Karotkę odkąd Magda miała 1,5 roku. Pozdrawiam Sylwia
      • Gość: guest Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 10:17
        Moja córeczka pije Kubusie i Smakusie mniej więcej od 17-go miesiąca. Ponadto ma też swoje ulubione soczki z Gerbera, które jeszcze jej kupujemy.PozdrawiamBeata
        • Gość: plepla Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 11:19
          Mi pediatra mówiła aby w żadnym wypadku do 3 lat nie dawać Kubusiów, Smakusiów i itp. Podobno w rzeczywistości (???) ich skład diametralnie rózni się od Juniorfrutów, Hippów (itp produkowanych specjalnie dla mauchów). Mają zdecydowanie za dużo soku z marchwi, który wq nadmiarze może bardzo zaszkodzić dziecku. Była o tym mowa na forum pare miesięcy temu.
          • Gość: Anna72 Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 16:33
            Może to chodzi o nadmiar witaminy "A" i niebezpieczeństwo przedawkowania jej? Ja się staram dawać co drugi dzień na zmianę te bobofruty, które mają dużo betakarotenu i te, które mają go mniej lub wcale. Pozdrawiam, Anka.
          • Gość:  Dorka Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 16.03.02, 22:44
            Ja również zetknęłam się z podobnymi zaleceniami. Kubusie i inne Smakusie dopiero od 3 roku życia. NIe tylko ze względu na sok z marchwii, ale proces produkcji.Czytałam, że soki GERBERA , HIP itd. są produkowane w specjalny sposób, gwarantujący całkowitą "czystość" produktu.Soki w litrowych kartonach w ogóle nie powinny być podawane małym dzieciom (nawet 3 letnim). Tu norma dopuszcza pewne "zanieczyszczenia" substancjami, z którymi organizm dorosłego na pewno sobie poradzi, dziecięcy natomiast może mieć problem.Dzieci powinny pić również czystą wodę - jak najwięcej.Woda oczyszcza organizm. Trzeba czasem przepłukać żołądek ;-)Nasza Sikora (2 lata)pije bardzo dużo. Dziennie dostaje jeden sok (junior), a reszta napojów to woda, herbata owocowa, mięta niesłodzona.Dorka m. Eleonory i Marceliny
    • Gość: Edyta-C. Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 15.03.02, 11:27
      Moja córka pije soki kubuś,smakuś od 10 miesiąca.
    • Gość: Beata32 Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 16.03.02, 22:39
      Mój roczny synek gdzieś od 10 miesiąca pije "inne" soczki, min.Kubusia, ale zazwyczaj Karotkę, albo sok jabłkowy (Fortuna - bez cukru). Beata
      • Gość: Anna72 Re: Kubus - od kidy mozna go pic IP: *.* 17.03.02, 10:07
        Ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie picia: czy dajecie swoim dzieciom najzwyklejszą czarną parzoną herbatę? Mój synek ( 2 latka)jeszcze takiej nie pił (pije gotowe herbatki dla dzieci i soczki owocowe) i zastanawiam się kiedy można dziecku coś takiego podać. Pozdrawiam, Anka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka