Dodaj do ulubionych

Niedowidzace dziecko

IP: *.* 08.05.02, 13:36
Kolezanka ma synka, ktory urodzil sie z wodoglowiem. Bylo sporo operacji po drodze, w tym czasie w wyniku ktorejs z operacji maluch najwyrazniej stracil wzrok, lub jego czesc,jak mozna sie spodziewac dopoki maluch tego nie powie, trudno to powiedziec. Kolezanka zastanawia sie czy jest cos co moglaby zrobic niezaleznie od stopnia jego niedowidzenia. W ziwazku z tyum ze ona nie ma dostepu do sieci- zwracam sie ja.Z kim kolezanka moze sie skontaktowac- oprocz Teczy, bo na nich sie zawiodla, nikt nie powiedzial jej nic konkretnego. Bardzio chcialaby cos robic, ta bezczynnosc wobec niedowidzenia jej synka ja dobija
Obserwuj wątek
    • Gość: Mela Re: Niedowidzace dziecko IP: *.* 08.05.02, 14:26
      Dr Hauc, okulista, jest w stanie stwierdzic czy dziecko widzi nawet jesli jest wczesniakiem, a takie na pewno nie powie. Zosia miala badany wzrok na ew wady pol roku po urodzeniu, poprzez zakrapianie atropiny przez kilka dni i badanie wady wzroku. Wczesniej sprawdzał regularnie w szpitalu czy oczy dojrzewaja prawidlowo i czy bedzie widziec normalnie.Twierdzi , ze trzeba leczyc nawet najmniejsze dzieci. Uwazam ze jest fachowcem.Pracuje w CZD (dlugo trzeba czekac na wizyte), ja chodzilam do niego po wyjsciu dziecka ze szpitala do prywatnej przychodni ul. Waliców 20, 624 65 65, 624 06 47.
      • Gość: guest Re: Niedowidzace dziecko IP: *.* 08.05.02, 14:34
        Witaj!nasze dzieci były wczesnymi wczesniakami i interesowałam sie wszystkimi problemami jakie mogą się ewentualnie pojawić w ich przyszłym życiu. Jesli chodzi o rozwój dziecka niedowidzącego to (oczywiście poza konsultację z lekarzeme, który dokładnie powinien okreslic terapię!!) ważne jest aby dziecko otoczone było kolorami i dźwiekami i dotykiem. trzeba wymuszać ostrymi (jaskrawymi) barwami wodzenie oczu za postaciami, zabawkami (rodzice zawsze w jaskrawych ciuchach, pościel w żywych kolorach)itd. Podobno taka terapia(jak się domyślam tylko w niektórych schorzeniach i niestety nie znam szczegółów) może przynieść duże efekty, ale bez konsultacji specjalistycznej to pewnie nic się nie da..Pozdrawiam i życzę wytrwałości (i dobrego lekarza oczywiście)
    • Gość: Lia Re: Niedowidzace dziecko IP: *.* 08.05.02, 20:19
      Gosiu, czytałam gdzieś o wzrokowych potencjałach wywołanych - to badanie polega na zapisu takim jak elektroencefalogram( eeg) reakcji na bodzce wzrokowe. Zdaje się, że można przeprowadzic nawet u małych dzieci ( badanie nie zależy od woli pacjenta). Spróbuję się dowiedzieć czegoś jeszcze na ten temat. I Ty też zapytaj u spec. okulisty . Nie wiem, czy pomogłam. Pozdrawiam. Lia.
    • Gość: Gosia26 Re: Niedowidzace dziecko IP: *.* 17.05.02, 11:45
      Melu! :love:Kolezanka jest zachwycona okulista!Darku!Czy mozesz mi jeszcze raz wyslac maila bo zamiast forward zrobilam delete :(Dziekuje za genialna ksiazke o niewidomym dziecku.Moze ktos ma jeszcze jakis pomysl?Moze znacie jakiegos ajnego tyflopedagoga, ktory moglby nauczyc mame Huberta, jak pobudzac jego rozwoj?Ale dziekuje za toco mam, cos drgnelo ;)
    • Gość: agakarolg Re: Niedowidzace dziecko IP: *.* 17.05.02, 19:35
      Hej! Prowadzeniem terapii widzenia zajmują się rehabilitanci widzenia i nauczyciele wczesnej rehabilitacji widzenia. Z takimi ludźmi twoja koleżanka miała okazję zetknąć się w Tęczy. W Wyższej Szkole Pedagogiki Specjalnej w Warszawie pani dr Grażyna Walczak prowadzi studia podyplomowe zajmujące się tą tematyką, myślę więc że mogłaby też doradzić, podsunąć rehabilitanta. Ja sama kończyłam to studium kilka lat temu, ale niestety nie jestem z Warszawy. Możecie spróbować tam zadzwonić, na pewno coś podpowiedząAga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka