Dodaj do ulubionych

pokój dziecka?

26.11.06, 15:53
Mieszkamy w domku jednorodzinnym i na górze mamy do zagospodarowania dwa
pokoje. Jeden, mniejszy (ok.7,5 m kw.)jest teoretycznie pokoikiem córki, ale
w zasadzie ona tam mało przebywa, bo śpi w naszej sypialni a w dzień bawi się
na dole. Chciałabym to zmienić i urządzić jej porządny pokój, z dużym
łóżkiem, półkami na zabawki itd, tym bardziej, że właśnie zdjęliśmy barierkę
zabezpieczającą schody (córa ma 2,5 roku) i teraz można się przemieszczać po
schodach bez problemu. I teraz się zastanawiam, czy nie zamienić jej pokoika
z pokojem teoretycznie gościnnym (stoi tylko kanapa), który ma aż 15 m kw.
Jak myślicie, czy małemu dziecku przytulniej jest w małym pokoiku a potem np.
w wieku szkolnym przenieść ją do większego, czy też od razu urządzić jej ten
większy pokój?pokoje są do zmiany bez żadnego problemu, w zasadzie nie mamy
mebli, więc to nie stanowi problemu. Z większego pokoju jest wyjście na
balkon.Co o tym myślicie?zależy mi, żeby pokoik był fajny i żeby córa zaczęła
w nim sama spać...
Obserwuj wątek
    • dominika8 Re: pokój dziecka? 26.11.06, 20:02
      ja bym od razu zajęła ten większy pokój. Dziecko rośnie, zabawek i mebelków
      przybywa. Moja Córcia ma obecnie pokój 8 m kw. i jest już za mały. Stoi tam
      komoda, szafa, łóżeczko i pudło z zabawkami.
    • trudy77 Re: pokój dziecka? 27.11.06, 13:57
      Dwa dni temu przeprowadzilismy sie do nowego domu. Dla nas priorytetem był
      duży, wygodny pokój dla dziecka (ma 17 m kw.). Ze swojego dzieciństwa pamietam
      mały, gdzie nie można sie było rozłożyć z zabawkami, a 8 m kw. to nie jet zbyt
      dużo. Myslę, że przytulnośc pokoju zależy od barw, mebli, zabawek itd. Ja
      wybrałabym większy. Dziecko mieszka codziennie w swoim pokoju, a goście tylko
      na chwile.
    • kajan13 Re: pokój dziecka? 28.11.06, 21:53
      Zdecydowałabym sie na większy, ale zabezpieczyłabym wyjście na balkon.

^^^^^
      pozwólcie ludziom nie zgadzać się z wami
      • fruwajka1 Re: pokój dziecka? 29.11.06, 12:56
        Zdecydowanie większy. My oddaliśmy córeczce największy pokój - 25 m2 - i to
        było dobre rozwiązanie, zwłaszcza teraz zimą ma fajnie bo może pojeździć w
        pokoju rowerkiem i wózkiem z lalką, i jest miejsce na piaskownicę z piłeczkami
        itd.. Szczerze mówiąc jakbym takowy posiadała, to miałaby jeszcze większy
        pokójsmile)
    • ewaktw Re: pokój dziecka? 29.11.06, 13:33
      Nasza córka ma pokój 25m2, ma tam przestrzeń, nie ma problemu z ustawieniem
      nowej większej zabawki typu tablica do rysowania czy zabawkowa kuchnia. No i
      jest miejsce do bawienia się na podłodze, do gonitwy. Super sprawa! A pokój i
      tak jest przytulny, bo ciepły w klimacie, kolorowy, wesoły wink
      • alex05012000 Re: pokój dziecka? 29.11.06, 14:09
        jasne ze od razu do tego większego!!! w 8 m2 to sie udusić można...a w wiekszym
        ma wiecej miejsca na rozkładanie zabawek, pózniejsze zabawy z rówieśnikami,
        jest gdzie parę mebli postawić, potem biurko itd... zdecydowanie byłabym za tym
        większym od razu....
    • paniwiktoria Re: pokój dziecka? 18.01.16, 15:40
      tez mi się wydaje, że lepiej od razu urządzić docelowy pokój. Akcesorów dziecięcych z miesiaca na miesiąc bedzie Wam przybywać, i ten mały niedługo wszytskiego nie pomiescismile
      Jesli urządzicie pokój w stonowanych barwach w pewnością nada się także dla większego dziecka bez konieczności bardzo angażujących zmiam w przyszłosci. Piękne akcesobia i pościel do dziecięcego pokoju znajdziecie na papillon-shop.pl/
    • kasik-wroc Re: pokój dziecka? 18.01.16, 22:35
      Duży. W takim pokoju zawsze marzył mi się domowy plac zabaw np. Zawitkowski fajne pomysły dawał za małą cenę - np. taka bujana platforma - super sprawa. A jeśli nie w tą stronę to np duże łóżko dla dużej lali. 1000 pomysłów można wymyślić. Czym większy tym lepszy, przytulność dla 2,5 latki się moim zdaniem nie liczy. No chyba, że przy spaniu, ale to można załatwić kotarą, parawanem itp gdyby była taka potrzeba. Balkon zabezpiecz. Zamek w drzwiach albo siatka w drzwiach. Bramka może się nie sprawdzić, bo np. z wykorzystaniem krzesełka łatwo ją sforsować górą.
      • kasik-wroc Re: pokój dziecka? 18.01.16, 22:38
        Wątek sprzed 10 jak widzę wink
    • mw144 Re: pokój dziecka? 19.01.16, 08:13
      7,5 mkw trudno nazwać pokojem, więc pozostaje Wam właściwie jeden, 15 mkw. Spokojnie można nazwać go przytulnym. Moje podpatrzyły u koleżanek i kolegów, że małe pokoje są fajne i kazały sobie porobić mniejsze, ale to była zmiana z 35m2 na 20m2. W mniejszym byłoby zwyczajnie ciasno.
    • julita165 Re: pokój dziecka? 19.01.16, 11:21
      Zdecydowanie większy. 7,5 m.kw to straszna klitka, akurat w sam raz żeby gościa przenocować ale nie dla dziecka !Mój obecnie 4-letni syn zamieszkał w pokoju 30 m.kw. właśnie w wieku 2,5 roku i naprawdę na nadmiar miejsca nie narzekamy
    • camel_3d Re: pokój dziecka? 20.01.16, 11:24
      moj mlody ma pokoj od urodzenia...jakies 14m2 ..i szczere mowiac i tak wolal bawic sie w stolowym gdzei nie byl sam. teraz ma 7 lat i czesciej przebywa u siebie kiedy przyjda do niego koledzy. Mysle, ze mozesz na razie zostawic jej maly pokoik, a potem przeprowadzic ja do wiekszego. Albo od razu wiekszy..przynajmniej zaoszczedzisz na ponownym remoncie smile
      • helenaizuza Re: pokój dziecka? 20.01.16, 11:53
        Sądzę, że już wybrała. W końcu prawie 10 lat miała na to wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka