Dodaj do ulubionych

Żłobek czy babcia?

IP: *.* 30.07.02, 11:55
Dziewczyny! Jesteśmy z mężem w dosyć trudnej sytuacji finansowej, z tego powodu zastanawiamy się, czy nie zrezygnowaç z opiekunki do dziecka (1.2 tys. zł miesięcznie). W grę wchodzi albo żłobek (córeczka ma 22 miesiące) albo babcia (która musiałaby zamieszkać z nami (38 m.kw., dwa pokoje), bo mieszka 100 km za Warszawą (w 90 proc. byłaby to teściowa, za którą nie przepadam), moja mama przyjeżdżałaby sporadycznie, bo jest chora. Teściowa w domu to teściowa w domu, ale dziecko byłoby dobrze "zaopiekowane". Żłobek to chyba coś ostatecznego? dziecko jest jeszcze takie malutkie....Jak wy sobie radzicie z tym problemem? A może możecie polecić jakiś dobry żłobek w Warszawie ? Majka
Obserwuj wątek
    • Gość: joannaz Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 14:35
      Majka- nie będę sie rospisywała na temat co lepsze. Bo najlepsza jest mama. Ale jeśli sie zdecydujecie na żłobek to naprawdę nic dziecku nie będzie. Ja posłałam Zosię do żłobka jak miała roczek. Po prostu tak zdecydowałam. Nie było mi łatwo, ale nie załuję. PozdrawiamJoanna
    • Gość: AnnaiAdam Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 15:28
      Nasza córcia też chodzi do żłobka. I wiesz co, czasami nawet nie chce wracać do domu. Uwielbia dzieci i jest bardzo zadowolona, że tam chodzi. A rano muszę uważać, żeby za wcześnie nie powiedzieć, że jedzie do dzieci, bo stoi przy drzwiach z butami i czapką i chce jak najszybciej wychodzić. Gdy patrzę jaka zadowolona wraca do domu, nie żałuję że jest w złobku.
      • Gość: wbk Re: **obek czy babcia? + pytanie IP: *.* 25.07.02, 12:32
        Gdzie jest ten cudowny żlobek? (w W-wie?)Czy zapisy do żłobków odbywają się w jakimś konkretnym czasie, z wyprzedzeniem, czy można przyjść i zapisać tak z marszu?Dzięki.
        • Gość: joannaz Re: **obek czy babcia? + pytanie IP: *.* 25.07.02, 13:07
          Generalnie zapisy do żłobka są we wrześniu. Ale jesli sa miejsca to możesz zapisać w każdym czasie. Zosia poszła do żłobka od lutego. Musisz pójść do żłobka i wziąć wniosek. Wszystkiego się dowiesz. Byc może teraz w żłobku, do którego chcesz posłac dziecko jst przerwa wakacyjna. Dlatego poczekaj do sierpnia.Joanna
          • Gość: guest Re: **obek czy babcia? + pytanie IP: *.* 25.07.02, 13:38
            joanna nie wiem gdzie tak jest- ale w normalnych panstwowych zlobkach przyjecia odbyly sie w kwietniu, maju, tak jak w przedszkolach.... przyjanmniej w warszawie....
            • Gość: joannaz Re: **obek czy babcia? + pytanie IP: *.* 25.07.02, 14:20
              W Warszawie na Humańskiej 13 żłobek nr 66. Od lutego jak Zosia zaczęła chodzic do żłobka do jej grupy przyszło kikoro nowych dzieci aż do zapełnienie limitu w grupie. Może to zależy od tego czy żłobek jest popularny albo ilu jest chętnych. Ja złożyłam wniosek w grudniu. W lipcu jest przerwa wakacyjna. Od wrześnie generalnie przychodzą nowe dzieci, a Zosia w sierpniu awansuje do starszej grupy.:)Joanna
    • Gość: guest Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 15:56
      Majka, chyba jednak żłobek...Twoja mama jest tesciową dla Twojego męża, mieszkanie maleńkie...Od września mój Synek prawdopodobnie pójdzie do żłobka-jest sporo starszy od Twojej córci...Spróbuj-może Malej się spodoba, jeśli nie, ściągniesz mamę do siebie.Pozdrawiam i wiem, co przeżywasz, bo jesetem w podobnej sytacji.
    • Gość: SylwiaKarolina Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 18:53
      Ja też jestem za żłobkiem. Wbrew obiegowym opiniom to wcale nie takie straszne miejsce. Najlepiej przejdź się po kilku, obejrzyj, porównaj, porozmawiaj z opiekunkami i rodzicami dzieci już tam chodzących. Sama zobaczysz... Moja mała chodziła od 8 m-ca życia i nie narzekaliśmy. Oczywiście nie ma jak mama, ale jak się nie ma,co się lubi...A z teściową na 38 metrach :hot: ???? Długo wytrzymasz? Bo idę o zakład, że te pierwsze 2-3 tygodnie płaczu przy rozstaniu mimo wszystko będą łatwiejsze do wytrzymania.Pozdrawiam,Sylwia
    • Gość: luna Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 19:10
      ja tez jestem za zlobkiem. Sama po macierzynskim+urlop wypoczynkowy posle corke do zlobka. Do wyboru mialam jeszcze szukanie opiekunki, ale zdecydowalam sie na zlobek.
    • Gość: guest Re: **obek czy babcia? IP: *.* 24.07.02, 19:37
      Ja mam troche inny problem aczkolwiek podobny. Moja córeczka dopiero skończyła rok i ma ją kto pilnowac, jest to mojababcia ale noszę się z zamiarem aby od przyszłego roku jak mała skończy 2 lata posać ja do żłobka ze względu na to że w gronie babć jest coraz bardziej niesforna. Poza tym bardzo lubi bawić się z dziećmi, martwię się jednak o to czy dziecko wżzłobku nie będzie mi chorować ( do tej pory raczej rzadko) i czy będzie chciała iść spać o nakazane j tam porze.W domu są straszne awantury o popoludniowa drzemkę i nie uda się to bez butelki z piciem lub jedzeniem. Apomysł sprowadzenia do siebie wspomnianej teściowej odradzam!!!!!!!!!One wszystkie wiedzą lepiej.
      • Gość: joannaz Re: **obek czy babcia? IP: *.* 25.07.02, 13:04
        Musisz sie liczyć, że pierwszy miesiąc pobytu dziecka w żłobku to może byc pasmo chorób. Ale tak będziesz musiała przez to przejśc. Jak nie żłobku to przedszkolu albo w szkole. Co do spania. Moja zosia na początku tez nie sypiała razem z innymi dziecki, albo zasypiała duzo wcześniej niż reszta. To żaden problem. Po prostu inne dzieci sie bawiły a ona spała. Albo Zosia się bawiła a reszta była w sypialni.Joanna
        • Gość: lubka Re: zobek czy babcia? IP: *.* 25.07.02, 14:32
          dziewczyny stokrotne dzięki za te informacje! Jeśli znajdę fajny zlobek w poblizu swojej pracy to ... kto wie? Moze poslemy Marysię na próbę? A moze znacie dobry zlobek na Zoliborzu (lub bielanach) albo w centrum Warszawy? Buziaki, Majka
    • Gość: guest Re: **obek czy babcia? IP: *.* 25.07.02, 14:32
      Cześć Majka.Jak sama napisałaś jesteście z mężem w trudnej sytuacji finansowej. Posłanie dziecka do żłobka nic nie rozwiąże ponieważ so to rówież koszty (ok. 700zł/m).Twojej teściowej nie sprowadzasz na stałe(chyba że wolałabyś swoją matkę i wtym tkwi problem). Zresztą mi też nie podobał by się babski front w domu (a pewnie do tego by doszło). To rozwiązanie na jakiś czas (max.6 m-cy).Więc traktując to jako rozwiązanie tymczasowe ,jest to do przyjęcia.A tak poza tym ,co mają powiedzieć ludzie którzy mieszkają nadal z rodzicami...
      • Gość: joannaz Re: **obek czy babcia? IP: *.* 25.07.02, 14:58
        Hej skąd to kwota 700 ? żłobek publiczny to wydatek rzędu 200 zł z pełnym wyżywieniem (śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek). Koszt rodziców to pieluchy.Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka