Dodaj do ulubionych

dwulatek-spanie w dzień

IP: *.* 29.07.02, 14:01
Zastanawiam się czy moja prawie dwuletnia córeczka nie wolałaby nie spać w czasie dnia. Już od dawna ma tylko jedną, godzinną drzemkę po południu ale od niedawna muszę ją wręcz zganiać do łóżka. Płacze, wymyśla różne wykręty, po prostu odmawia spania.Wydaje mi się, że dziecko powinno przespać się w czasie dnia, ale mam koleżanki, których dzieci w wieku Helenki nie śpią wcale w czasie dnia. Kiedy będę wiedziała, że to już czas?Pozdrowienia, Dominika.
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 29.07.02, 14:09
      Myślę, że to jest bardzo indywidualna sprawa. Mój mały ma 2 latka i generalnie śpi jeszcze w ciągu dnia ok. 2h (czasem tylko 1h ale czasem i 4h!). Jeśli jest z opiekunką, to sprawda jest prosta: idzie spać bez szemrania, tak się przyzwyczaił. Gorzej, gdy jest ze mną. Tu (jeśli nie zaśnie w aucie, bo gdzieś jedziemy) nie przejawia żadnej ochoty do spania. Więc próbowałam w ogóle "odpuścić" i nie namawiałam go. Efekt taki, że zasypiał wtedy o 17.00- padał natychmiast, właściwie tam, gdzie stał i spał do rana. Powróciliśmy więc do drzemki wczesnopopołudniowej - widać jest mu potrzebna. Ania
    • Gość: ATAX Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 29.07.02, 15:03
      Moje dziecko ma 2 lata i 4 miesiące. Półora miesiąca temu też protestował przeciwko pójściu spać w dzień, ale potem około 17.30 zasypiał jak kamień, budził się ok. 19.00 i zabawa do północy. Stwierdziłam, że nadal potrzebuje tej dziennej drzemki. Ale od czterech dni dziecko nie spi w dzień i idzie spac dopiero o 20.00 (to dla mnie środek dnia - dotad mały chodził spać ok. 22.00), stąd wiem, że już dziennej drzemki nie potrzebuje, więc zrezygnowaliśmy.Myslę, że powinnaś spróbować i nie kłaść dziecka spać w ciągu dnia a potem sama zobaczysz, czy wytrzymuje do wieczora i przesypia ok. 11 - 12 godzin. Jesli tak, to chyba znaczy, że ta drzemka w dzień nie jest jej już potrzebna.PozdrawiamATA
      • Gość: Leila_k Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 29.07.02, 16:10
        Mój szkrab śpi jeszcze w dzień, choć czasem odmawia i wtedy nie zmuszam go do snu.Zdarza się też tak, że zasypia po południu i budzi sie koło 19 i wtedy spawa wyglada podobnie jak u ATAX.
    • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 29.07.02, 19:00
      To zależy od dziecka ,mój Jasio ma trzy latka i śpi jeszcze po obiedzie ale on sam mówi że jest zmęczony ,czasem jak sie dobrze bawi to walczy i nie chce spać ale jak się nie położy to bardzo marudzi.Jak twoja mała nie chce spać i nie męczy jej brak snu to ja bym jej na siłę nie kładła ale to ty wiesz co dla niej jest najlepsze Pozdrawiamiwona
    • Gość: agnes Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 29.07.02, 19:33
      Cześć Dominiko.Moja córka też zrezygnowała z drzemki w ciągu dnia, gdy miała dwa lata. A było to tak - miałam zwyczaj czytać jej bajeczki przed snem (mam do tej pory :-) ale ona to już duża pannica i czytam nie po to, aby stała się senna, ale abym jej po prostu poczytała), ale w pewnym momencie po skończonym czytaniu ona zamiast spać zaczynała marudzić. Wobec tego zaczęłam kłaść się obok niej i czytałam na leżąco coraz dłuższe bajki, przy których miałam nadzieję, że zaśnie. Któregoś dnia, zdesperowana jej ożywieniem w porze drzemki, położyłam się obok niej z "Na jagody" Konopnickiej, przeczytałam całe to dzieło (omal przy nim sama nie usnęłam), a gdy skończyłam, moje słodkie maleństwo zapytało "już koniec mamusiu?". Oczywiście nadal była ożywiona i jakoś nie miało jej się na spanie. Od tego dnia dałam sobie spokój z drzemkami w ciągu dnia, ale w porze dawnych drzemek zajmowałam ją czymś spokojnym (często też czytałam, ale już coś ciekawszego :-) ).Pozdrawiam.jaga
    • Gość: SANI Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 08:31
      Witam!!!!!!Ja mogę dodać tylko tyle moja Madzia ma 2,5 roku sypia przeważnie w dzięń około 1-1,5 h.ale tylko jak jest u babci....(a spędza tam dnie jak ja jestem w pracy).Natomiast sprawa w domu wygląda tak ,ze jak jest ciepło(a w mieszkaniu mam ..ukrop)to leży sobie godzinkę i wstaje uśmiechnieta, a chodzi i tak normalnie spac zaraz po bajce.Wydaje mi sie ,ze jej organizm nie zawsze potrzebuje snu czasem musi sie tylko położyć i odpocząć.Pozdrawiam Sani z Madzią
    • Gość: Silije Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 09:26
      Moja Julka, prawdziwy antytalent w kwestii wszelkiego spania, absolutnie odmówiła drzemki w dzień, kiedy miała 20 miesięcy. Musiałam się z tym pogodzić, bo jej nie da się uśpić na siłę. Nawet nie mam tej pociechy, że wcześnie chodzi spać, bo nie chodzi wcześnie :-( Zasypianie to dla niej bardzo trudna sprawa. Często mam wrażenie, że ona potrzebuje mniej do regeneracji sił niż ja :lol:
      • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 12:28
        OOOOOOO to tak jak z moim synkiem!Czasem ja juz padam - a on jeszcze się błąka po domu....;)Po prostu taki typ! Jak nie śpi w dzień ( ma 2,5 roku) to zasypia około 21 i spi do 7.00 - co daje 10 godzin - a nie 11-12 - tak jak pisała któraś mama przede mną. Ale jak śpi w dzień (2-3 godziny - niestety - budzenie go wcześniej jest koszmarne :cry: ) to idzie spać około 22.30-23.00 i to "nie ze swej woli" i śpi do...6.30-7 - więc chyba wychodzi na to samo?..mnniej więcej - taki typ i już.jesteśmy w tym względzie na etapie przejściowym - raz śpi raz nie - wolałabym to unormowac - ale nie na wszystko mam wpływ.Z moim małym w ciągu dnia jest opiekunka - czy ktoś zna opiekunkę, która woli nie połozyć dziecka na 3 godziny spać w ciągu swojej pracy ;)? Pozdrawiam - Asia - mama Tomka
        • Gość: Anna72 Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 13:10
          No, to widzę, że mój synek (2 latka i 8 miesięcy) nie jest wyjątkiem :bounce: . Budzi się około 7.30, jeśli śpi w dzień 1.5 godziny, to idzie spać około 23.00. Jeśli nie zaśnie w dzień (co się mu coraz częściej zdarza) to zasypia w granicach 22.00, ale pod wieczór już makabrycznie marudzi ze zmęczenia. Zauważyłam, że im bardziej zmęczony i śpiący, tym bardziej robi się aktywny i szaleje, tak jakby właśnie nie chciał zasnąć. Pozdrawiam wszystkie mamy małych "niespaczy" ;-). Anka.
          • Gość: tygrys Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 13:39
            Aniu, a czy Ty przypadkiem nie piszesz o moim dziecku ??? :)Michaś (2 latka i 4 miesiące) w ciągu dnia śpi co najwyżej 2 godziny a i to jak się panu wielmożnemu zachce :hap:Zasypia ok 22-23, często z naszą pomocą (czyli cisza, zgaszone światła, a my budzimy się w środku nocy nieumyci, w ubraniu...). Śpi do 6-7 rano, czasami ciutkę dłużej :).Im bardziej zmęczony tym trudniej go zagonić do łóżka, marudzi, płacze itd...Ale z ogromną radością muszę powiedzieć, że coraz częściej zdarza mu się wziąć mnie za rękę, zaprowadzić do łóżka i powiedzieć "spać idziemy"...Kasia B., mama Michasia, dla którego spanie to strata czasu :lol:
    • Gość: Agata Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 30.07.02, 21:09
      To mój Szymk jest chyba aniołem (spaniołem ;) w tej lwestii. W dzień sypia 2,5 - 3,5 godziny. Do niedawna sypiał ok. 1,5 godziny, opiekunka kładła go bez żadnych problemów do łóżeczka, wychodziła z pokoju, a on zasypiał. W obecności mojej lub męża był dosłowny meksyk. Niedawno urodziła mu się siostrzyczka. Boże, co ja przeżywałam myśląc, jak będę usypiać to towarzystwo, jak zsynchronizować ich drzemki i wieczorne usypianie. Kiedyś zostałam z nimi sama w sobotę (z tygodniu dalej przychodzi opiekunka, bo mój pobyt w domu to tylko 7 miesięcy, więc nie zwalniałam opiekunki) i położyłam Szymka jak zwykle spać ok. 13.00, bez nadziei na sukces w postaci zaśnięcia bez fanaberii. Powiedziałam mu, że zaraz do niego przyjdę, bo muszę zajrzeć do siostry. Wyszłam, a potem zwlekałam z powrotem, bo nie słyszałam żadnych odgłosów z jego pokoju. Zasnął ... Od tej pory kładę go stale o tej samej porze, daję buzi i good bye. Drżę tylko po każdej zmianie sytuacji (wyjazd na weekend spanie u babci), gdyż w zeszłym roku synek też tak ładnie sam zasypiał, aż tatuś zabrał go na dwa tygodnie na wakacje, sypiali w jednym łóżku i zasypianie się skończyło. W tym roku na wyjazd biorę 2 łóżeczka turystyczne. Wieczorami Szymek jednak wymaga obecności kogoś z rodziców, a ostatnio wyłącznie mojej.Zasypia ok. 21.30 i śpi mniej więcej do 8.00. Razem daje to niezły wynik ok. 14 godzin snu dziennie. Mój synek ma 2 latka i 3 miesiące.
      • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień, do Agaty IP: *.* 30.07.02, 22:32
        Oj Agata, chyba wzielas ze dwie nadprogramowe godzinki z naszej puli!! Oddaj, oddaj, niech sobie i twoje i moje pospi po rowno te 12 godzin, bo u nas o wiecej niz 10 ciezko..
        • Gość: Agata Re: dwulatek-spanie w dzień, do Agaty IP: *.* 31.07.02, 12:28
          Za Chiny nie oddam. Jak się ma dwoje do upilnowania i "obrobienia", to takie 3 godzinki snu w dzień to balsam na matczyne ręce. Zwłaszcza, że pomagająca mi niania ma wtedy akurat wychodne. Niedługo będzie musiała sama zająć się dwójeczką, więc niech teraz zbiera siły!Pozdrawiamagata
      • Gość: JoannaPi. Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 31.07.02, 08:06
        Buuuu 14 godzin.....No właśnie o to chodzi - zawsze słyszę takie rewelacje o innych dzieciach....Ten wątek szczerze mówiąc mocno mnie podbudował - bo do tej pory myślałam,że tylko moje śpi tylko 10 godzin...Agata - jesteś szczęściarą !Bo ja jestem zwolennikiem teorii, ze jak się rodzic wyśpi to znacznie lepiej radzi sobie ze wszystkimi rodzicielskimi problemami.Ja przez dwa lata chodziłam notorycznie niewyspana...teraz jest troche lepiej - ale gdybyż to moje dziecko :hot: chciało pospać te 14 godzin.....albo chociaż 12 jednym ciągiem....I dlatego Agata ma drugie ( hihihi ) - to też moja teoria w tym względzie ;)Powodzenia w wychowaniu dwójeczki! Pozdrawiam :hello:Wiecznie niewyspana Asia
        • Gość: iwonaw Re: dwulatek-spanie w dzień- do JoannyPi IP: *.* 01.08.02, 10:31
          Asiu, to o mojej Katii prawda?Iwona
          • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień- od JoannyPi IP: *.* 01.08.02, 14:57
            hihihi :lol:O Katii też - ale nie tylko :)Jakoś dziwnie wszyscy dookoła mają takie dzieci, które biją prawdziwe rekordy w spaniu...Dlatego prawdziwym miodem na moją zbolałą niewyspaną duszę jest ten wątek na forum edziecka ;)
    • Gość: Kassia Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 31.07.02, 10:04
      Mój Kuba ma dwa latka skonczy w sierpniu. Kiedy jestem w pracy opiekuje sie nim babcia. Ok. 13.30 kładzie Kube do łóżeczka i wychodzi z pokoju. Mały zasypia na 2 godziny (przeważnie).Tak jest codziennie. W weekendy kiedy jest z nami w domu, albo ja albo tatuś musi połozyć sie koło niego aby zasnął. Przeważnie przy nas - rodzicach jest tak rozbawiony że nici z weekendowo - popołudniowego spania. I nie zmuszamy go - dopóki sam nie padnie. A jesli chodzi o spanie w nocy to ostatnio z niedzieli na poniedziałek wyciął babci numer (spał u moich rodziców) . Został położony spać o 22.00 w niedzielę a wstał w poniedziałek o 13.00. Moja mama przestraszyła sie ze mały wpadł w jakąś śpiączke a synuś poprostu chciał sie porządnie wyspać.Pozdrawiam Kassia z Kubusiem
    • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 31.07.02, 11:56
      WITAM!Zuzia - też prawie 2 latka, prawie zawsze śpi jeszcze w dzień jakieś 2 godz. Do niedawna było to w porze 11-12 w połódnie, ale od paru dni sama pada ok. 15.00. Usypianie na siłę nic nie da...sama to przerabiałamKika
    • Gość: iwonaw Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 01.08.02, 10:29
      Moja córeczka uwielbia spać (to po tatusiu). Ma 2,5 roku i w ciągu dnia potrafi nawet przespać 3,5 godziny (opiekunka się skarży na nudy w domu, pracuje 6 godzin). Wieczorem idzie spać o 20.00 (najpóźniej o 20.30) i słodko się budzi o 7.00 (ale też o 6.00 czy o 7.30).Myślę, że nie można zmuszać dzieci do popołudniowego spania. Czy my też ucinamy sobie drzemkę nie mając na to ochoty? Ja na pewno nie ......Iwona , mama śpiocha
    • Gość: guest Re: dwulatek-spanie w dzień IP: *.* 01.08.02, 12:18
      Wydaje mi się, że decyzja należy do Twojej córeczki - skoro nie chce spać to idocznie nie czuje sie zmęczona i nie potrzebuje takiego odpoczynku. Mój 3 letni synek śpi ok. 3 godzin w ciągu dnia (kładzie się ok. 13.00), ale sam o to prosi!!! Czasem nawet z płaczem mówi: Mamuniu ja chcę spać!!Aczkolwiek zdarza się ,co prawda bardzo rzadko, że nie śpi w ciagu dnia.Pozdrowionka - Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka