Dodaj do ulubionych

Mój Maluszek wymiotuje

IP: *.* 09.08.02, 22:41
Cześć! Mój 19 dniowy Michaś bardzo często domaga się przystawiania do piersi. Czasem nawet co pół godziny. Jego brzuszek robi się jak balonik bo dużo wypija, a po najedzeniu trudno mu się odbija. Czasem chodze bardzo długo żeby mu się odbiło, ale gdy tego nie zrobi to to co właśnie wyssał zwymiotuje pod dużym ciśnieniem (to nie są ulewania). Potem zasypia od razu. Brzuszek ma nadal jak balonik czyli, że chyba jakieś mleczko tam jeszcze jest. Pomimo to martwię się tymi wymiotami..choć lekarz powiedział że jego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i nie ma się czym martwić. Może ktoś z was miał podobny problem? Napiszcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: lea Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 07:15
      WitamJa też uważam, że jak narazie nie powinno Cię to niepokoić.My tak mieliśmy prawie 3 miesiące i samo mu przeszło :)Będzie dobrze - zobaczysz !Aha - są jakieś leki przeciw wymiotne dla maluszków, których układ pokarmowy sobie jeszcze dobrze nie radzi. ( nie pamiętam nazwy leku ) Mój Bartek takie coś dostał ale ja mu nie podawałam, bo widziałam, że dobrze się rozwija, kupki są "zdrowe"i przybiera na wadze. To jest najważniejsze :)papatki :hello: lea
    • Gość: guest Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 07:15
      Moja Zuzia też tak miała. Lekarz wytłumaczył, że niektóre noworodki nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego ośrodka głodu i sytości. Twoje dziecko będzie jadło dopóki mu będziesz dawać, a pierś potraktuje jak smoczek . U nas problem się skończył właśnie gdy Zuzia dostała smoka (trzeba ją było nauczyć go ssać), bo wcześniej nie mogłam wyjść nawet do łazienki, bo ona cału czas ssała, a potem zwracała. Miała po prostu ogromną potrzebę ciągłego ssania. Wiem jakie są opinie na temat smoka, ale nam bardzo pomógł. Pozbyliśmy się go po półłłtora roku, a moja córka ma ząbki proste. Pozdrawiam. Marzenna.
      • Gość: Małgośka Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 10:30
        cześć. Moaj Ola ma już 3 latka i 4 miesiące. jak była malutka bardzo częto nam wymiotowała, najpierw na samym początku, a potem od 5 miesiąca, jak była 1 łyżeczka za dużo, albo za szybko zjadła kaszkę czy zupkę to wszystko zwracała. czasem było tak nawet codziennie. Lekarz też mówił, że tak bywa u dzieci ale mnie i tak to martwiło. niekiedy musiała posiedzieć 15-20 min zagadywana w krzesełu bo jak nie to ... teraz jeśli szykuje sie jakaś choroba, albo ma np. kaszel to oczywiście w nocy wymiotuje. pozdrawiam, mam nadzieję, że u Ciebie będzie z tym lepiej.na "pocieszenie" - jak byłam mała to też takie "żarty" robiłam rodzicom, wykąpali, nakarmili, a ja im zwrot ...Pa
        • Gość: Dziubas Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 14:54
          Dziękuję wam bardzo, a swoją drogą też kupiliśmy Michasiowi smoka ale tylko od czasu do czasu potrafi go pociumkać. Mój Marcin miał na początku biekcje co do "moćka" ale przekonał się że od czasu do czasu mu pomaga. Michaś ma rzeczywiście ogromną potrzebę ssania...i nie moge nic zrobic w domu bo cały czas jestem ze tak powiem pod reką i na jego zawołanie i wtedy tylko cycuś go uspokaja. Ale od czwartku nie zwymiotował wiec moze cos z tego bedzie. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 21:51
      Cześć. :hello:19 dniowy? To naprawdę nie ma się czym martwić :) . Układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały. Nasza Klarcia ulewa, a nawet czasami wymiotuje do tej pory, a ma już pół roku (i jest niestety :cry: już od niedawna na butelce Bebilon AR - pomaga - nie ulewa tak bardzo). Jeżeli karmisz piersią to pomocne będzie napewno dawać Michasiowi jeść niezbyt często. Napisałaś, że domaga się przystawiania do piersi. Ale co drugie to przystawianie nie jest spowodowane jego głodem ale tym, że chce tą pierś mieć i tyle :lol: . Tym sposobem podczas ssania nie je bo jest głodny, tylko jest mu dobrze i się przejada. Ulewa nadmiar i jest ok. Oczywiście wszystko to jest normalne jeżeli przybiera na wadze.Ale nie zaszkodzi zrobić USG jamy brzusznej, aby wykluczyć refluks. Rozmawialiśmy na temat ulewania - wymiotów miesiąc temu na czacie i forum niemowlę. W większości przypadków utrzymuje się to do około ósmego miesiąca. Głowa do góry jeszcze tylko ponad siedem ;) :crazy: . Mamy nadzieję, że u Michasia skończy się to wcześniej, czego życzymy. W innym przypadku to tylko dwa prania dziennie więcej. ;).Pozdrawiamymamaud i tataKlary.
    • Gość: magusia Re: Mój Maluszek wymiotuje IP: *.* 10.08.02, 22:08
      Dziubasku! Ulewanie niestety nie należy do przyjemności zarówno dla malucha jak i dla jego mamy. Mój mały ulewacz zmagał się z tą dolegliwością prawie 6 miesięcy. I nie był to wyciek odrobiny pokarmu ale wymioty. Wykonaliśmy USG jamy brzusznej naszego Rafa , wyszedł refluks, podaliśmy coordinax ale poprawa byla minimalna. Karmiłam często ale krócej,Mały miał łóżeczko z jednej strony podniesione wyżej ( ok. 30%) pilnowałam aby po karmieniu nie przewijać i nie wykonywać gwałtownych zmian pozycji synka. Z czasem jednak dolegliwości same zaczęły ustępować. Może warto poprosić pediatrę żeby przebadał malucha pod tym kątem. Tak dla uspokojenia siebie. Zdarzają się inne choroby ( rzadko i na pewno nie w waszym przypadku!!!) objawiające się wymiotami u noworodków. Co do smoczka- być może wywołam burzę dyskusji ale uważaj aby nie popsuć maluchowi techniki ssania i nie zaburzyć sobie laktacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka