Dodaj do ulubionych

co do picia?

IP: *.* 16.09.02, 22:18
Ostatnio znajoma zwrocila mi uwage ze moje dziecko nie pije zadnej herbatki, kanapki, wedline czy cokolwiek innego popija zimnym sokiem lub woda i ze to niezdrowo. Magda ma 17 miesiecy, czy dajecie swoim Dzieciaczkom czarna herbate do picia? Lekarz alergolog odradzila nam herbatki Hipp i inne granulowane.Jak to jest z tym piciem, dawac czy nie?Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: co do picia? IP: *.* 17.09.02, 07:16
      mam małe pytanko.Dlaczego lekarz alergolog odradził ci herbatki hippa??? czyżby one uczulały???A co do picia to mój mały ma 8 mies. i w sumie rzadko podaję mu coś do picia oprócz cycusia bo soczków to on za bardzo nie chce pić ew. herbatkę koperkową ale to jak ma dobru humor i ochotę
    • Gość: olaz Re: co do picia? IP: *.* 17.09.02, 08:35
      Czytałam juz różne rzeczy na temat podawania ciepłych napojów. Spotkałam się nawet z opinią że ciepłe jedzenie nie jest potrzebne a to tylko przyzwyczajenie.Jednak wydaje mi się że ciepłe picie ma swoje zalety i od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi a może pomóc na przykład po powrocie ze spaceru, jak na dworze jest chłodno...A co do pytania co podawać to na pewno nie czarną herbatę, ja podaję właśnie herbatki HIPP ale skoro w Waszym przypadku lekarz odradza można też parzyć zwykłe ziółka. Dla dziecka na pewno dobry bedzie koper, anyż lub rumianek do popijania posiłków nadaje się też ciepłe mleko na przykład Nestle Junior.Na pewno znajdziesz coś co polubi Twój maluch ale nie rezygnuj z soków i wody. Szczególnie z wody to bardzo dobry nawyk by pić dużo wody mineralnej.Pozdrawiam Ola
    • Gość: halina Re: co do picia? IP: *.* 17.09.02, 08:35
      Moja 17-miesiecyna alergiczka tez pije glownie wode, w temperaturze pokojowej, no bo jak. Herbatek nie podaje, bo po pierwsze cukier, a po drugie to wysokoprzetworzone, a i nie wydaje mi sie, zeby nalezalo dzieci, zwlaszcza alergiczne, faszerowac mieszanka dziesieciu ziol naraz. Czasem dostaje herbate owocowa z dzikiej rozy, taka normalna z torebki, ale nie bardzo wyobrazam sobie przygotowywanie jej tego za kazdym razem, kiedy chce pic.Pozdrawiam
      • Gość: onka Re: co do picia? IP: *.* 19.09.02, 20:50
        U nas podobnie, chociaż alergik kilka miesięcy starszy.Lekarka odradziła Hippa, bo ziołą mocno uczulają, poza tym tam podstawą jest cukier. Niestety mały akurat nie chce pić soków, daję mu herbaty owocowe (bardzo lubię f-my Biofix), albo słabą kawę zbożową, wodę pije niezbyt chętnie. A żeby nie pił zimnej herbatki, to z parzeniem poradziłam sobie w ten sposób, że robię np 1/3 szklanki mocnego naparu, a jak mu daję pić, to odlewam troche do kubeczka i dolewam gorącej wody. Po godzinie powtórka :-)
    • Gość: guest Re: co do picia? IP: *.* 17.09.02, 08:58
      Mój czterolatek też pije głównie wodę i soki. Ciepłe napoje rzadko, głównie zimą /herbatki lubelskie z malin itp. lub wodę z sokiem wiśniowym, malinowym/. Po prostu woli zimne. No...może jeszcze od czasu do czasu letnie kakao. Pamiętam moją babcię, jak zzieleniała gdy po jajecznicy Michał nie chciał ciepłej herbaty. Była pewna, że umrze jak nic :-). Starsze pokolenie jest przyzwyczajone do tego, że po posiłku trzeba KONIECZNIE wypić coś ciepłego. Oszczędziłam Jej spokoju duszy nie mówiąc, że rano często wnuczek je chrupki /boleję nad tym - cukier i w sumie małowartościowe ale lubi, więc czasem podaję/ z ZIMNYM /z lodówki/mlekiem!! No bo przecież rano trzeba koniecznie coś ciepłego. Uważam, że woda i soki w zupełności wystarczą. A jak dziecko lubi ciepłe - to herbatki w torebkach z HERBAPOLU lub zbiory ogródka /pyszna jest zaparzona świeża mięta/.
    • Gość: Kamila Re: co do picia? IP: *.* 17.09.02, 09:35
      Na pewno popicie kanapki zwykla woda nie jest niezdrowe. We Francji, czyli tu gdzie jestem male dzieci dostaja do popicia jedynie soczki pomaranczowe, jablkowo-jakiestam, ale ze wzgledu na alergie Olka nie bardzo mnie reszta interesuje, wode, wode, wode i jesze raz wode, no i oczywiscie mleko. Pierwsza slaba herbatke dziecko dostaje bedac juz praktycznie mlodym czlowiekiem, wczesniej w wieku 7-8 lat moga napic sie herbatki z miety. A tutaj sa naprawde zwariowani na punkcie zdrowego jedzenia, chociaz w praktyce nie zawsze to wychodzi, ale picie herbatki przez male dzieci jest nie do pomyslenia, to prawie tak jakby poczestowac dzieciaczka kawa.Nie przejmuj sie opiniami innych mamus i rob tak jak Ci podpowiada intuicja.Pozdrawiam Kamila
    • Gość: kabat Re: co do picia? IP: *.* 18.09.02, 07:39
      Ja czarnej herbaty nie polecam. Jak wiadomo zawiera szkodliwą teinę. Do picia soczki.
    • Gość: iwo1 Re: co do picia? IP: *.* 19.09.02, 11:16
      Nigdy nie podawałam Jasiowi czarnej herbatki ze względu na zawartą w niej teinę /która ma działanie duzo bardziej pobudzajace od kofeiny/Jaś bardzo lubi właśnie herbatki firmy hipp,nie wiem dlaczego wasza pani doktor wam je odradziła-pewnie miała swoje powodyOprócz tego czasem pija kakao na ciepło ,czasem ciepły sok malinowy z wodą przegotownąBardzo odpowiadaja mu też ziołowe herbatki ekspresowe /mięta .pokrzywa z cytrynką,malina,dzika ,róża/Myślę że to zależy od dziecka,maluszek sam powie Ci co najbardziej mu odpowiadaPozdrawiamIwo
    • Gość: guest Re: co do picia? IP: *.* 19.09.02, 11:26
      Jestem całkowitym wrogiem podawania dzieciom czarnej herbaty. Szczególnie, że teina w niej zawarta szkodzi zębom (i nie tylko) i podobno uzależnia. Ja podaję malemu soki, wodę, mleko, mietę i rumianek.
    • Gość: Lilly Re: co do picia? IP: *.* 19.09.02, 11:28
      Mój Piotruś, obecnie 20m, też popija herbatkę HIPP na ciepło - dwa razy dziennie, do śniadania i kolacji. Zwykłaj herbaty jeszcze nie dawalam, ale powoli przymierzam się do dawania mu owocowych z naszego Herbapolu. Też słyszałam różne nieciekawe opinie nt herbat granulowanych, ale jaką mamy alternatywę?Piotruś nie lubi wody mineralnej i dlatego sprytnie roźcieńczam nią soki Bobovity, w upały to nawet było to w proporcji 1:4, jedna miarka soku na cztery wody. Nabrał się i pił :lol:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka