Dodaj do ulubionych

"Napina się"

IP: *.* 06.11.02, 18:21
Drogie Mamy. Mój synek niedługo kończy dwa latka, i jest coś co trochę mnie niepokoi, chociaż nasza lekarka twierdzi, że nie mam czym się martwić. Mianowicie, w momentach kiedy, bardzo się cieszy, jest podekscytowany, dostanie coś nowego, bardzo coś przeżywa, napina się, tak jakby chciał coś powiedzieć, ale nie wie jak. Chociaż dzisiaj nastąpiła pewna zmiana, ciesząc się książeczką zapiszczał i już tak się nie napiął. tak sobie myślałam, że może nie potrafi wyrazić swoich emocji, jak się złości to krzyczy, płacze, tupie itp., ale co ma zrobić z tą radością. Robił tak już kiedy był malutki na widok grzechotki i pokazywał wtedy śliczny uśmiech, zresztą teraz też się uśmiecha w tych momentach ogromnej radości. Generalnie, jest bardzo spokojnym, pogodnym i wrażliwym dzieckiem. Może ktoś mnie pocieszy, że to nie powód do zmartwienia.Pozdrawiam Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: "Napina się" IP: *.* 06.11.02, 21:28
      Z tego co zrozumiałam to jeszcze nie mówi. Może poczekaj aż zacznie mówić? Albo pójdź do innej lekarki, jeśli ci to nie daje spokoju. Głowa do góry, jeśli oprócz tego jest OK, to chyba drobiazg.Pozdrowienia Agnieszka :hello:
      • Gość: guest Re: "Napina się" IP: *.* 06.11.02, 21:37
        Tak, nie mówi, umie nazywać różne rzeczy, ale nie mówi jeszcze pełnymi zdaniami, wygląda to tak, że bardzo chce coś powiedzieć, ale jeszcze nie potrafi, a wtedy pokazuje o co chodzi i mówi np. "mama to, mama to to" itp.Bardzo dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Agnieszka
        • Gość: guest Re: "Napina się" IP: *.* 07.11.02, 09:13
          Oczywiście, że nie masz powodu do niepokoju !!Moja Kasia ma 2 lata, mówi bardzo dużo jak na ten wiek, składa piękne "tasiemcowe" poprawne gramatycznie zdania, ale w momentach większych emocji też się "zapowietrza". Po prostu nie może szybko słowami wyrazić tego co czuje. Efekt jest śmieszny ponieważ po chwili "zapowietrzenia" moje dziecko wypowiada kwestię " co Kasia chciała powiedzieć ?" i niejednokraotnie złości się jak nie wiemy co chciała powiedzieć hi hi. Dzieci w tym wieku bardzo dużo już rozumieją i zdają sobie sprawę z własnych ograniczeń, co może je trochę drażnić. Natomiast takie reakcje jak Ty opisałaś widziałam również u mało mówiących 3-latków. Pozdrawiam Ania
          • Gość: guest Re: "Napina się" IP: *.* 07.11.02, 12:00
            Mam nadzieję, że szybko nauczy się mówić.Dziękuję i pozdrawiam.Agnieszka
    • Gość: guest Re: "Napina się" IP: *.* 12.03.03, 22:07
      Mój maluch robi podobnie i trochę nas to martwi, mało mówi i czasami też nie potrafi wyrazić tego co by chciał. A jak to u was teraz wygląda?Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka