Dodaj do ulubionych

Jąkanie u 3 latka

IP: *.* 25.12.02, 16:46
Chciała bym się dowiedzieć coś więcej na temat jąkania u małych dzieci. Mój syn bardzo ładnie mówił ale tydzień temu w ciągu dwóch dni zaczął się jąkać , czytałam że to jest normalne u niektórych dzieci w tym wieku , jednak chcę sie dowiedzić czy któś miał podobnne doświadczenia .
Obserwuj wątek
    • Gość: b.suleiman Re: Jąkanie u 3 latka IP: *.* 26.12.02, 14:54
      My mieliśmy ten problem ok. rok temu. Teraz Omar ma prawie 4 lata (skonczy w lutym). Ja byłam w końcówce ciąży, kiedy Omar zaczął się jąkać, a też pięknie wczesniej mówił. Poszliśmy do psychologa dziecięcego. Pani psycholog rozmwiała z nami i z Omarem. Stwierdziła, że jest bardzo rozwinięty jak na swój wiek, równiez pod wzgledem zasobu słów i rozbudowanych wypowiedzi i przyczyny jąkania zdiagnozowała dwie: po pierwsze jego aparat mowy nie nadążał za wypowiedziami, które chciał przekazać (np. dużo wątków jednocześnie, albo pod wpływem silnych emocji, zdenerwowania), po drugie - moja ciąża i perspektywa pojawienia się rodzeństwa mogła powodowac jąkanie. Poza tym stwierdziła, że dziecko słucha najwięcej rodziców i jeśłi oni mówią energicznie i szybko, to dziecko stara się nadążać (a aparat mowy nie nadąża). Stwierdziła nawet, że mój mąz mówi spokojnie, a ja mówię szybko, jakbym chciała przekazać wszystko w jak najkrótszym czasie i jestem przy tym b. energiczna. Okazało się nawet, że po arabsku (języku mojego męża) nie jąka się wcale, tylko po polsku. Uspokoiliśmy sie wtedy i okazało się, że słusznie, bo jąkanie minęlo po kilku tygodniach. Potem jeszcze za jakieś pół roku był krótkotrwały nawrót, ale od tej pory spokój. Dodam tylko, że my nie poprawialiśmy Omara i nie zwracaliśmy mu uwagi i to potwierdziła też psycholog. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłam. Pozdrawiam i jak chcesz to pisz na mój adres e-mail.
    • Gość: DorotaO. Re: Jąkanie u 3 latka IP: *.* 28.12.02, 09:33
      Mój synek też przez to przechodził. Chyba chciał powiedzieć więcej niż potrafił. Po jakimś czasie przeszło samo. Pilnowałam tylko, żeby nikt się z niego nie śmiał ani go nie poprawiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka