Dodaj do ulubionych

Ania ciągle chce ssać butelkę

IP: *.* 10.03.03, 08:44
Witam Moja córeczka ma 2latka i 3 miesiące. 3 razy dziennie pije mleko z kaszką ale w butelce. Co gorsza jak idzie spać wieczorem to nie uśnie bez butelki w buzi. Niedawno zauważyłam że ząbki jej ściemniały i tak jakby górna szczęka nieco dziwnie zaczęła odstawać.Może któraś z e-mama miała podobny problem i doradzi mi jak w końcu odzwyczaić skutecznie moją Andzie od butelki. Dodam że Ania nigdy nie ssała zwykłego smoczka.Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Monika.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 11.03.03, 15:55
      Witam !Mam ten sam problem. Hubert ma 2,5 roku i pije mleko z butelki. Pić z kubka nie chce, jeść łyżeczką również. Nie wymyśliłam jeszcze nic skutecznego :(Pozdrawiam :)Basia
    • Gość: Rybcia Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 21.03.03, 14:52
      Witam w Klubie! Moja Agatka ma 2 latka i 4 miesiące. Rano dostaje z butelki mleko, wieczorem kaszkę. Mleka z kubeczka z dzióbkiem nie wypije, kaszki z miseczki nie zje. Bardzo się tym martwiłam, ale ostatnio pani stomatolog pocieszyła mnie: dzieci mogą ssać z takiej butelki nawet do 4-tego roku życia! Te smoczki w butelkach, w przeciwieństwie do zwykłych upokajaczy, nie powodują wad zgryzu! A ciemny nalot na ząbkach to osad, który można usunąć mocniej dociskając szczoteczkę lub częściej myjąc dziecku ząbki. Polecam wizytę u dentysty, który na pewno Cię uspokoi. A im wcześniej odbędzie się ta wizyta, tym lepiej. Moja druga córeczka (Paulinka - 13,5 miesiąca) była na takiej wizycie, kiedy miała 11 m-cy - z powodu właśnie takiego nalotu. Było rewelacyjnie, nie spodziewałam się takiej cierpliwości i odwagi u niej, bo z reguły jest strachliwa. A co do sposobu odzwyczajania: jeszcze takiego nie udało mi się znaleźć. Na razie odniosłyśmy sukces, bo Agatka przestała ssać zwykłego smoczka (a o zasypianiu bez niego nie było mowy!). Wydaje mi się, że musimy próbować, aż w końcu nadejdzie ta upragniona chwila, kiedy nasze dzieci dojrzeją do rozstania się z butelką. Pozdrawiam i trzymam kciuki!Rybcia
    • Gość: bonia Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 23.03.03, 01:19
      Zapisuję moją Kaję do klubu ssaczy kaszki z butelki (ma 2 i 4 m-ce). W dzień pije soczki i też głośno zaznacza: daj mi pić z butelki ze smoczkiem. Te żądania są wynikiem prób podejmowanych w celu zachęcenia dziecka do używania kubeczka (wodę z wanny z płynem do kąpieli pije właśnie kubeczkiem). Jedno co udało nam się osiągnąć to to, że wieczorem po wypiciu kaszki Kaja musi umyć zęby - dopomogła nam w tym bajka o kreciku i lwie, którego bolał ząb ( bo lew nie mył ząbków). W każdym razie jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że wyrośnie ze smoczków.
      • Gość: guest Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 23.03.03, 08:53
        witam,też miałam ten problem, miał dwa i pół roku jak jeszcze ssał z butli, nie to że nie potrafił z kubka, ale nie chciał. spróbowałam raz na "siłę" odstawić go i problem się pojawił w postaci zaparć, wcześniej wypijał około litra rozcieńczonych soków, herbatek i około litra mleka z butli, a po odstawieniu tylko niecałą szklankę dziennie.umówiłam się z nim, że soki i herbatkę pijemy ze szklanki, a mleko z butli, ale z dzióbka-niekapka ( u nas akurat avent ). było ciężko, ale się udałom fakt myślałam, że niekapek to już prosta droga do tylko kubka, no ale mój starszy synek ma za miesiąc 4 latka a nadal ciągnie z butli z dzióbkiem mleko, pocieszam się, że to dobrze,że lubi mlekopozdrawiamiffonaps. nic nie wniosłam, ja pamietam, że z butli piłam do 6 lat, potem samoistnie mi przszło. A mojemu zamiast wieczornego mleczka zrobiłam popołudniowe, w trosce o zęby.
        • Gość: guest Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 23.03.03, 08:54
          zapomniałam dodać, że soczki i herbatki przez pierwszy okres po butli, były pite z kubka przez słomkę, żeby uatrakcyjnić :)iffi
      • Gość: misia Re: Ania ciągle chce ssać butelkę IP: *.* 24.03.03, 14:38
        Boniu, u mnie było to samo!!!! Hania ma 22 mies. Dopiero ta bajka nas uratowała i Hania zaczęła myć jako tako ząbki. Chociaż ostatno działa już mniejsad CZasami siłą ściągam jej osad z ząbków gazą na palcu. Niestety też jeszcze uzywamy butelki-ale tylko do mleka rano i wieczorem. Po wieczornej "buci" z mleciem" myjemy ząbki i pijmy tylko wodę przegotowaną lub napar z rumianku i koperku.W ciagu dnia herbatki i soczki pijemy z kubka niekapka, chociaż z normalnej szklanki Hania tez potrafi-troszkę czasami rozlejesmile Często jednak prosi "mamusia bucia" tzn że chce pic z butelki. I daję jejsad, ona ma bardzo silny odruch ssania, nawet przez sen jeszcze "doi". Chyba jej sie "bucia" śnismileWydaje mi się, ze dorośnie kiedyś do tego, zeby byc tylko z kubka, tak jak dorosła do wyrzucenia "nionia" czyli smoka w wieku 18 mies. Przestała go ssać i po kilku tygodniach nieużywania wyrzuciła do koszasmile Nic na siłe to chyba dobra metoda.POzdrawiam wszystkie butelkowe Dzieciaczki i i ch mamusieMarzena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka