Dodaj do ulubionych

Lakierowanie ząbków

04.01.07, 22:31
Mam pytania do mam,które lakierowały ząbki swoim maluchom:
-w jakim wieku lakieruje sie mleczaki (mój syn ma 19 miesięcy i 16 ząbków)
-czy ten zabieg jest refundowany przez NFZ
-ile trwa taki zabieg i jak maluchy go znoszą?
Jeśli ktoś wie,prosze o odpowiedź..
Obserwuj wątek
    • gusia210 Re: Lakierowanie ząbków 05.01.07, 21:52
      podciągam,bo mnie też to interesuje
    • magdalena288 Re: Lakierowanie ząbków 05.01.07, 22:43
      niedawno sama lakierowałam sobie zęby i pytałam dentystkę czy mogę przyprowadzić
      na ten zabieg moją 2-letnią córeczkę.Powiedziała że oczywiście tak.Lakierowanie
      trwa ok 15min nic nie boli.Robiłam prywatnie koszt łacznie z piaskowaniem zębów
      50 zł.Używają lakieru o bananowym smaku.Po zabiegu jest trochę dyskomfort bo
      zęby się kleją do siebie a przez dwa dni dla lepszego efektu lakierowania nie
      powinno się myć zębów.No i wyglądają masakrycznie w takiej żółtej mazi.ak się
      uśmiechnęłam do męża to się przestraszył.Wstrzymuję się jeszcze przed pójściem z
      córeczką chociaż słyszałam że to lakierowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia
      próchnicy o 60procent.pozdrawiam i jeśli pójdziesz z synkiem to proszę o relację
      jak to zniósł.
      • fryta84 Re: Lakierowanie ząbków 08.01.07, 11:01
        Ja byłam z moim dwuletnim synkiem miesiąc temu bo zaczął mu sie psuć ząbek
        (niestety sad ) siedział dzielnie bez ruchu że nawet dentystka była pod
        wrażeniem. Poszłam z nim do mojej dentystki bo wiedziałam ze też ma maleńkie
        dziecko i weidziałam że będzie sie z nim dobrze obchodzić i nie zrobi mu żadnej
        krzywdy. Wiec trwało to zaledwie kilka minut, mały nie mógł nic jeść i pić
        przez mniej więcej 2 godzinki. Nie płaciłam zupełnie nic wcale nie miał żółtych
        ząbków. Pewnie dla dzieci używają innego lakieru niż dla dorosłych. Jestem
        bardzo zadowolona że już po wszystkim.
        Pozrdawiam
        Nakłaniam bo naprawdę warto
    • osmanthus Re: Lakierowanie ząbków 08.01.07, 13:16
      www.adent.com.pl/sprawdz.html
    • mieszkowamama Re: Lakierowanie ząbków 08.01.07, 13:52
      Mój trzylatek miał kilka tygodni temu lakierowane. Siedział dzielnie, nic się
      nie bał. Trwało to jakieś 7-9 minut, potem nagroda smile To nic nie boli, pani
      włączyła bajkę, zagadała.... Nie można tylko potem dziecku myś ząbków wieczorem
      i przez 2 godziny po zabiegu jeść.
      My chodzimy prywatnie, także nie wiem, jak z refundacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka