Dodaj do ulubionych

grypa jelitowa

18.01.07, 12:47
znacie jakieś sposoby na grypę jelitową? Moje dziecko przewraca się z
osłabienia,kolejny dzień jest bez jedzenia.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 12:49
      a co podajesz?
      • piomar166 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 12:55
        podaję Enterol,Acidolac,Luminal,ale te czopki już przestałam,bo dziecko mi się
        przewraca.Do picia podaję osoloną wodę,Coca coli nie chce za nic wziąć do
        ust.Rośnie temperatura,ale na razie nie daję przeciwgorączkowych środków.Dziecko
        ma prawie 3 latka.
        • marghe_72 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 12:58
          dobrze,ze odstawiłas ten luminal
          woda z solą? Może lepiej napar z suszonych jagód? MArchwianka

najważniejsze, zeby duzo piło. Jedzeniem na razie sie nie przejmuj

może warto iśc do lekarza, może przepisze jakiś mocniejszy środek

aha, jesteś na 100% pewna, ze to grypa jelitowa? Lekarz widział dziecko?
          • piomar166 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:04
            Byłam u lekarza, ale wtedy nie było jeszcze tak dramatycznie,te leki zlecił
            właśnie pediatra.Diagnoza prawidłowa,bo to ja zaraziłam dziecko.Dzięki za
            poradę,martwię się bardzo,bo mało i pije i bardzo szybko to zwraca.
            • marghe_72 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:23
              dawaj pić po łyżeczce, dosłownie
              łyżeczka co parę minut

najważniejsze w tej chwili to to,zeby sie dziecko nie odwodniło.
              Co do Coli.. muszę popytrac, bo nie tylko colę można podawać, jakieś inne
              napoje gazowane też.. (po odgazowaniu)
              • piomar166 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:24
                teraz śpi a temperatura rośnie.Budzić małą? Sama nie wiem co robić.
              • olesia233 Re: grypa jelitowa 20.04.07, 11:39
                radze podac dziecku saszetke smecty jest przeciw biegunkowa i przeciwwymiotna o
                jesli jest lekkie odwodnienie to orsalit ladnie uzupełni płyny
    • amelia_s Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:26
      Nasza mała niedawno też to przechodziła, więc nam lekarz zalecił Lacidofil
      3xdziennie, takie soki Hipp marchwiowo-ryżowe (kupuje się w aptece, są mało
      smaczne, więc można je lekko posolić), dużo gotowanej marchewki i można podawać
      wodę z solą i odrobinką cukru, dużo zup jarzynowych ugotowanych na wodzie z
      dodatkiem masła.
      Natomiast lekarz powiedział, żeby NIE PODAWAć coli, bo wbrew pozorom może
      zaszkodzić dziecku, z jagodami ostrożnie, bo na niektórych działają
      oczyszczająco i nie podawać rosołu ani zup gotowanych na mięsie.
      • marghe_72 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:28
        jagody surowe działają przeczyszczająco
        ale suszone wręcz przeciwnie smile
        możesz też zrobić kleik z ryżu
        a napoje posłodzić glukozą ..
        ja bym wróciła do lekarza i zapytała co z tą gorączką, jak ją zbijac skoro
        dziecko wymiotuje itp.. MOże by przepisał np Nifuroksazyd
        Nie budź, sen to zdrowie
        • piomar166 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:41
          co sądzicie o siemieniu lnianym? Wygląd tego jest gorszy od smaku, czy jest sens
          podawania tego dziecku?
          • marghe_72 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 14:33
            Siemię przy grypie jelitowej? Nic o tym nie wiem
    • ika1979 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 13:56
      Mój mały chorował od 2 dnia świąt aż do sylwestra.Byliśmy u lekarza i jakby
      było gorzej to niestety szpital sad((((( ale nam sie udało choć przyznam,że już
      traciam nadzieje.Mój mały zwracał i miał ostrą biegunkę,sama woda.
      Przede wszystkim zero mleka i kaszek na mleku,ewentualnie kleik.Do picia mu
      dawałam samą wodę i Hippa z apteki,Jedyne po czym nie zwracal to suchy chleb a
      jak nie chciał to nawet i pół dnia nic nie jadł.Nie zmuszaj dzieciaczka do
      jedzenia jak to powiedział mój pediatra trzy dni bez jedzenia nic mu nie
      bedzie,najważniejsze to picie.ja podawałam LACIDOFIL rano a po południu ENTEROL
      250,można tez podać smectę (ale dzieci nie zawsze ja lubią)to brzuszek tak nie
      bedzie bolał.Żadnych domowych sposobow nie stosowałam bo mojej duzo młodzszej
      siostrze jak była takim maluchem jeszcze bardziej zaszkodziły.
      PAMIETAJ ŻEBY NIE PODAWAĆ CIEPŁYCH NAPOI TYLKO CHŁODNE BO CIEPŁE PICIE POWODUJE
      U MALUCHÓW ODRUCH WYMIOTNY.Czytałam o tym ostatnio w Mamo To Ja a potwierdzili
      to lekarze których pytałam.
      Powodzenia wam zycze i przede wszystkim dużo siły,niech maluszek szybko wraca
      do zdrowia smile)
      • agatelek2 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 16:35
        U mnie to samo!!!Od dwóch dni nic nie je prawie i wymiotuje.Do jedzenia i picia
        daję mu mniej więcej to co pisałyście a żeby się nie odwodnił mam przepisany
        Gastrolit.Na razie prawie żadnej poprawy,dzis trochę więcej zjadł i raz tylko
        wymiotował.Mamusie chorujących dzieci,trzymajcie się cieplutko!
    • agniesia59 Re: grypa jelitowa 18.01.07, 17:33
      moja córka też to miała. pediatra przepisała jej przeciwwymiotny
      syrop "diphergan" na wzmocnienie "acidolac" a żeby się nie odwodniła
      to "orsalit". na szczęście pomogło. dawałam jej jeszczy smekte na biegunke. a
      gorączke należy zbijać dopiero jak temp.przekroczy 38,5. do picia jeszcze
      suszone jagody. i marchwianke. pozdrawiam.
      • mmala5 Re: grypa jelitowa 07.04.07, 18:51
        A co zrobic jesli dziecko nie chce pic??? moze macie jakies sposoby, bo inaczej
        szpital nas czeka, dzis trzecia doba jak nic nie je, ma biegunke i wymioty(choc
        dzis tylko raz)ale za nic w swiecie nie chce pic, gorączka mineła, dzwoniłam na
        pogotowie, to kazali dawac co piec minut po lyzeczce, no ale on nie chce!!!!
        • anna_geras Re: grypa jelitowa 07.04.07, 18:57
          A czy musicie podawac tyle specyfikow? Dziecko musi pic, jesc nie musi. Moja
          nie jadla 4 dni, nie wymiotowala,wiec sie nie odwodnila. Po 4 dniach wszystko
          wrocilo do normy. Ma prawie 4 lata.
        • piomar166 Re: grypa jelitowa 10.04.07, 00:25
          U nas po 5 dniach zakończyła się ta obrzydliwa choroba.Moja też nie chciała pić,
          ale dostawała często gastrolit i odgazowaną colę w niewielkich ilościach niemal
          pod przymusem.Choć część płynu trafiała na ubranko,to na pewno coś zawsze wpadło
          do dziobka.Pozdrawiam i życzę dużo zdrówkasmile
    • ilka18 Re: grypa jelitowa 08.04.07, 14:17
      najważniejsze zeby dziecko sie nie odwodniło zrezygnuj z podawania jedzenia a
      do picia spróbuj gastrolit i ewentualnie smecta , na zbicie gorączki poł czopka
      pyralginum u nas tylko to pomogło .
      pozdr
    • aniko16 Re: grypa jelitowa 10.04.07, 11:00
      Podawaj miętę. Pomaga. Smecta również chociaż mniejsze dzieci często odmawają
      jej picia. Napar z suszonych jagód też pomaga (do kupienia w apcete). I nie
      przesadzajcie z tymi "dobrodziejstwami" płynącymi z picia coli. Tym bardziej
      gdy dziecko odmawia picia. Może po prostu czuje że mu to szkodzi. Cola to
      przede wszystkim mnóstwo cukru plus kofeina. Jeżeli dziecko ma na nią chęć
      niech się napije ale nie ma sensu zmuszać. Ani tym bardziej podawać
      odgazowanej. Wtedy już wcale nie pomaga tylko szkodzi.
      • agasegd Re: grypa jelitowa 20.04.07, 13:21
        nie, tylko nie mięta. Lekarz nasz absolutnie zabronił. Jagody jak najbardziej,
        można też rumianek.
        My nagotowaliśmy kompotu z jagód (cały dzien tylko na kompocie szkrabek był,
        dopiero wieczorem dostał troszkę zupki na ryżu)).
        Ważne jest, aby dziecko dużo piło. Propozycja lekarza: 1 łóyżeczka co 5 minut.
        dobra też jest marchwianka.
        Życzę zdrówka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka