Dodaj do ulubionych

dajecie dzieciom słodycze?

29.01.07, 15:13
...czekoladę, cukierki, domowe ciasta i torty?
Ja nie daję. Zastanawiam się czy małemu (19M)wystarcza cukrów do prawidłowego
rozwoju; dostaje je w sokach, deserach ze słoików, czasem w kawałku
drożdżówki, naleśnikach ze serem. Nie daję mu słodkich zapychaczy, bo bardzo
ładnie przybiera na wadze i bez tego, a w rodzinie mamy niestety tendencję do
nadwagi i otyłości. A jak jest u Was ze słodkościami?
Obserwuj wątek
    • beatakat Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 15:31
      Moj synek też ma 19 m-cy. Słodycze dostaje bardzo sporadycznie a właściwie
      wtedy jak sam złapie ze stołu smile a zresztą spróbuje i odkłada bo mu nie
      smakuje! raz jedyny zjadł cały kinder delice, a kolejnym razem juz nie chciał!
      • moniqep Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 16:00
        Ja staralam sie nie dawac slodyczy jak najdluzej. Niestety jak widziala ,ze
        dzieci w piaskownicy jedza lizaki itp to tez chciala. Wiec od 2 roku zycia je
        slodycze. Bardzo je lubi ma to po mamusi i po babciach. Oczywiscie jest to
        sporadyczne. Jesli jest przyjecie w domu albo sami jestesmy w gosciach nie ma
        mocnych by corka nie chciala sprobowac ciasta i innych slodyczy. W domu je
        chrupki kukurydziane,paluszki,czasem mala czastke czekolady lub herbatnika. Na
        sparerku czasem zje slodka bulke. Pije soki i slodzona herbate. Staram sie
        ograniczyc slodycze do minimum.
    • mama_pysiaczkow Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 15:52
      daję kawałek czekolady odkąd dzieci skończyły 3 lata. Wcześniej nie dostawaly.
      Czasami jadły tylko ciasto drożdzowe własnej roboty. Jadly jednak Danonki w
      drugim roku życia bardzo często. Poza tym soki, owoce, jogurty owocowe i
      mleko.A teraz piją kompoty gotowane z owoców (słodzone) oraz napoje słodzone
      miodem. Obecnie kupuję im czasami drozdżówki oraz pączki od święta. Wydaje mi
      się, ze nie przesadzamy ze słodkościami w diecie smile
      • agatelek2 Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 18:07
        A moje jedzą,oczywiście w ograniczonych ilościach.Lizaki kupuję te bez cukru,za
        czekoladą nie przepadają,lubią różnego rodzaju ciasta i ciastka.I jeśli do
        słodyczy można zaliczyć to paluszki słone,precelki i różnego rodzaju krakersy.
        • mika_p Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 19:51
          Lizaki bez cukru??? Słodzik dajesz dzieciom???
          • aaola Re: dajecie dzieciom słodycze? 29.01.07, 19:59
            Piotruś 14msc je biszkopty paluszki z sezamem Czekolad próbował raz na swoim
            roczkowym torciku Mam zamiar jak najpóźniej dawać mu słodycze
            • kikamama Re: dajecie dzieciom słodycze? 30.01.07, 23:51
              ja daję coś słodkiego codziennie po obiedzie.To już jest rytuał i wszyscy są
              zadowolenismileSkoro my uwielbiamy slodycze czmu ograniczac je dzieciom> Raz
              dziennie cos malego wydaje mi sie rozsadnesmile
          • agatelek2 Re: mika_p 31.01.07, 01:16
            Kupuję te lizaki Chupa Chups Cremosa-podobno bez cukru-a i tak wtedy kiedy
            bardzo chcą...
    • gika_gkc Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 08:55
      daję dwulatkowi od czasu do czasu kawałek czekolady lub ciasta domowego oraz
      galaretki z owocami - najczęściej wtedy jak sami coś jemy
      nie kupuję słodyczy specjalnie dla niego
      nie mam poczucia, że go krzywdzę
      • martammm1 Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 11:10
        dla mojej dwu latki daję słodycze jak ma na nie ochote, jak mi mówi ciaśtko
        ciem to jeśli mam to oczywiscie jej dam, nigdy nie zabraniałam jej słodyczy,
        są po to by je jeść w rozsądnych ilościach
    • mim288 Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 11:27
      Daję, bo uważam że bez słodycze dzieciństwo smutne jest. Zresztą skoro "owoc
      niezakazany" to nie ma objadania się słodyczami. Ale u nas raczej nie ma
      skłonności do tycia, mąż i ja raczej z tych chudych, młoze też nie są pulchne.
      • bemm1 Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 13:50
        Uwazam ze niektore mamy tutaj przesadzaja...nie mozna dac sie tak ztsresowac
        tym co mowia i pisza w gazetach... bez przesady...mysle ze mozna cos dziecku
        podac, czy to czekolade, czy to cistko...tylko ze wszystko w granicach
        przyzwoitosci... oczywiscie nikt nie mowi o obzeraniu sie czy zjadaniu
        slodkiego przysmaku zamiast kolacji...wazne sa tez zabki...znam mamy ktore
        wydzielaja slodycze , ale nie pilnuja mycia zabkow...i walcza z dwulatkami u
        dentysty...poza tym, mysle ze uwazac musza mamy dzieci tych, ktore maja
        tendencje do tycia... jesli samma mama ma problem z kontrolowaniem tego jak
        dziecko ma jesc slodkosci, to radze wyznaczyc dni czy dzien w tygodniu kiedy
        dzieci dostaja slodycze...i moga sie z tego cieszyc...i wtedy obojetnie, cukier
        slodzik...przeciez zadna z nas nie chce skrzywdzic swojego dziecka...
        dogadzajmy im ,ale w granicaach zdrowego rozsądku...smile))))
    • ik_ecc Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 19:16
      Nie daje. Corka (20 mies) ma alergie na mleko, jaja, soje, orzechy i kilka
      innych rzeczy, ale te cztery generalnie eliminuja znakomita wiekszosc
      dostepnych slodyczy (nie moge jej dawac czegos co moze miec nawet sladowe
      ilsoci orzechow, a to maja np wszystkie czekolady). Cukier dostaje z owocow i
      slodkich warzyw, ktore je bardzo chetnie. Rozwija sie idealnie i w zasadzie nie
      choruje - jak dotad miala tylko raz lekki katar i bardzo lekko przeszla
      trzydniowke. Jestem niemalze wdzieczna za te alergie, bo zadnym babciom zadne
      glupie pomysly nie przychodza do glowy.
    • sabko Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 21:41
      Daję,co to byłoby za dzieciństwo bez buzi umazanej czekoladą smile
      Zresztą zauważyłam, że to właśnie dzieci którym się zabrania słodyczy potem gdy
      są już starsze wykorzystują każdą okazję aby zjeść coś słodkiego.
      Mała je deserową czekoladę i Delicje. Uwielbia też jabłecznik.
    • gaba36 Re: dajecie dzieciom słodycze? 31.01.07, 21:48
      Słodycze u nas na stole nie stoją, ale ponieważ sami pojadamy to przy nas i
      córeczka. W sumie ze słodyczy je prawie wszystko, od paluszków przez ciastka,
      biszkopty po czekoladę. Szczęśliwie są to rozsądne ilości, do grubych dzieci
      nie należy i dbamy o zęby. Nie jada tylko lizaków i cukierków, nie dlatego, że
      zabraniam, ale dlatego, że jakoś nie było okazji.
      • myelegans Re: dajecie dzieciom słodycze? 02.02.07, 03:09
        Wlasciwie do 2 roku nie jadl slodyczy, czasami tylko drozdzowke, albo domowe
        ciasto, do ktorego daje malo cukru, no i lody, albo mrozony jogurt. sami
        jestesmy lasuchami, wiec poluzowalismy, dostaje w malych ilosciach, zawsze po
        glownym posilku. Najpierw poobnosi to ciastko, albo M&M i celebruje go zanim
        wlozy do buzi :0)
        Lizaka zawsze dostaje od znajomej pani-babci, dla ktorej robimy zakupy, nie mam
        serca mowic jej, ze "moje dziecko nie je lizakow", ale maly wie, ze to raz w
        tygodniu i tylko od tej pani i tak to przyjmuje.
        Dzieki temu nie rzuca sie na wszystkie slodycze jak gdzies jestesmy, jak to
        robie dzieci znajomych, ktore w domu maja 0 slodyczy. W gosciach za to zazeraja
        sie na zapas i bez umiaru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka