Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy-gdzie???

14.02.07, 16:03
Witam wszystkie e-mamy.Mam pytanko...Mianowicie:gdzie powinnam zamontować
fotelik od 13-tu do 19-tu kg? Czy może ono być na przednim siedzeniu czy nie?
Dodam że córcia ma 16 miesięcy.Proszę o podpowiedzi bardziej doświadczone
mamy ode mnie.Serdecznia pozdrawiam i dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anetina Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 14.02.07, 18:34
      fotelik do 18 kg możesz montować i z przodu i z tyłu
      najbazpieczniej jest po środku z tyłu
    • malgonia75 Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 09:06
      Wszystkie foteliki dla dzieci powinno sie montowac na tylnym siedzeniu,
      dopuszczalne jest zamontowanie z przodu, tylko wtedy, jesli samochod NIE MA
      poduszki powietrznej. Jednak zdaniem ekspertow od bezpieczenstwa najlepiej
      montowac je z tyłu za siedzeniem kierowcy - chodzi tu o aspekt psychologiczny -
      w chwili wypadku kierowca odruchowo chroni siebie, a wiec "swoja" strone
      samochodu.
      Jesli chodzi o to, ze przy takim miejscu montazu nie widzi sie dziecka, to
      polecam specjalne lusterko, ktore montuje sie przy lusterku srodkowym i wtedy
      widac dziecko. Ja w ten sposob woze swojego synka i jest ok.
      Pozdrawiam
      • anetina Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 09:46
        jak mieliśmy fotelik do 18 kg, Mały jeżdził po środku z tyłu

po zmianie na fotelik 15-36 kg jeżdzi z tyłu za pasażerem
        jest to najbezpieczniejsze kolejne miejsce po środkowym diedzeniu

i wcale nie jest prawdą, ze kierowca siebie najpierw "broni"
        chyba że ja jestem wyjątkiem big_grin
        • malgonia75 Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 14:38
          No to chyba jestes chlubnym wyjatkiem, bo tu dziala podswiadomosc. No i nie
          mialas pewnie wypadku lub sytuacji prowadzacej do wypadku, czego Ci absolutnie
          nie zycze, ale wierz mi, to jest odruch, a poza tym, nie moj to wymysl tylko
          byly na ten temat badania. Choc oczywiscie z punktu widzenia wygody, fajniej
          jest miec dziecko tylu za pasazerem, bo mozna zerknac na nie, ale jednak mniej
          bezpiecznie.
          Ja osobiscie uwazam, ze miejsce pasazera z przodu jest najbardziej
          niebezpieczne (oczywiscie poza miejscem kierowcy) i nie montawalabym tam
          fotelika.
          • anetina Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 18:05
            fotelik na stałe mam z tyłu za siedzeniem pasażera
            mam prawko od 12 lat
            przejeżdziłam tysiące kilometrów
            i mając za sobą niejedne doświadczenia (tak samo i byłam uczona na kursie) -
            AUTOMATYCZNIE kierownicą reaguję tak, że to ja jestem pierwsza, a nie
            pasażerowie

niestety, ale wolę siebie skrzywdzić, niż kogokolwiek, kogo wiozę
            • malgonia75 Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 16.02.07, 09:29
              Pisałam o ODRUCHU, a nie o tym, czy w chwili wypadku swiadomie podejmuje
              decyzje, kogo skrzywdze, a kogo chronie. To wspaniale, ze Ty jestes w stanie
              automatycznie chronic innych, pozazdroscic, ja pisze tylko o tym, co jest
              najczestsza reakcja bezwarunkowa kierowcy.

anetina napisała:

> fotelik na stałe mam z tyłu za siedzeniem pasażera
              > mam prawko od 12 lat
              > przejeżdziłam tysiące kilometrów
              > i mając za sobą niejedne doświadczenia (tak samo i byłam uczona na kursie) -
              > AUTOMATYCZNIE kierownicą reaguję tak, że to ja jestem pierwsza, a nie
              > pasażerowie
              >
              > niestety, ale wolę siebie skrzywdzić, niż kogokolwiek, kogo wiozę
              >
              >
              • mart44 ten odruch... 17.02.07, 20:25
                o którym również byłam święcie przekonana i który wg mnie znajduje uzasadnienie
                w naturze człowieka i w znajomych wypadkach został zakwestionowany przez
                fotelik.info.pl Ta strona niestety nie jest dla mnie ostatecznym autorytetem - z
                wielu względów - ale wierzę, że najlepiej dziecko usadzić na środku. Tylko co
                zrobić z autem, które nie daje takiej możliwości, co zrobić z dwójką dzieci?uncertain
      • kowlaska Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 09:50
        Fotlik od 13 kg można montować z przodu (czasem nawet trzeba jeśli samochód ma
        tylko dwa miejscasmile ) taki fotelik montuje się przodem więc nie ma tu problemu
        poduszki powietrznej. W przypadku fotelików montowanych tyłem czyli takich DO
        13 kg można montować je z przodu tylko wtedy kiedy samochód nie ma poduszki lub
        gdy można ją odłączyć.
    • piegusie zdezorientowana 15.02.07, 14:35
      po środku??!! serio? żyję w przekonaniu , że przy ewentualnej kraksie dizecko
      leci przez przednią szybę (mimo pasów) , macie jakies dane, artukuły, badania?
      Chetnie posadze malego na środku, bedzie wiecej widzial, ale baezpieczeństwo
      wieksze wydajemi sie mimo wszystko za fotelem, kierowcy bądź pasażera.
      • malgonia75 Re: zdezorientowana 15.02.07, 14:41
        Absolutnie sie zgadzam, tak sama niebezpieczne jak i z przodu - zagrozenie
        wypadniecia przez przednia szybe. Madrze sie tak, gdyz po wypadku, w ktorym
        uczestniczyla cala moja rodzina (czolowe zderzenie z autobusem, dzieki Bogu
        cudem nikomu nic sie nie stalo) mam troche chizia na puncie bezpieczenstwa i
        duzo interesowalam sie tym tematem. Pozdrawiam
        • anetina Re: zdezorientowana 15.02.07, 18:06
          tak
          ale w przypadku uderzenia bocznego - dziecko jest najbezpieczniejsze po środku
      • budzik11 Re: zdezorientowana 16.02.07, 10:18
        piegusie napisała:

> po środku??!! serio? żyję w przekonaniu , że przy ewentualnej kraksie dizecko
        > leci przez przednią szybę (mimo pasów) , macie jakies dane, artukuły,
        badania?

Jak mimo pasów dziecko może wylecieć przez przednią szybę?? Wyrwie pasy?? Nie
        bardzo rozumiem. Jeśli masz porządny fotelik, z atestami bezpieczeństwa a nie
        jakieś styropianowe badziewie/atrapę fotelika to nic się dziecku nie stanie.
        Rzeczywiście jest to najbezpieczniejsze miejsce, bo najczęściej zdarzają się
        zderzenia boczne, nie czołowe i własnie z tego względu na środku jest
        najbezpieczniej.
        Z przodu mozna montować fotelik niezależnie przodem czy tyłem do kierunku jazdy
        POD WARUNKIEM że albo nie ma poduszki powietrznej dla pasażera, albo można ją
        wyłączyć. Wybuch poduszki powietrznej może małe dziecko zabić, jest to ogromna
        siła.
        Moje dziecko jeździ z tyłu za siedzeniem pasażera (nie mam możliwości
        zamontowania fotelika na środku).
    • kuleczka28 Re: fotelik samochodowy-gdzie??? 15.02.07, 18:50
      My wozimy dziecko na tylnym siedzeniu za kierowcą. I taki montaż uważam za
      najbardziej bezpieczny. W sytuacjach kryzysowych kierowca ma odruch ratowania
      siebie, więc nie uwierzę że, jak tu wyżej napisano że "można brać na siebie
      ewentualne skutki wypadku".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka