Dodaj do ulubionych

Mastka + przyklejony napletek = chirurg ???

20.03.07, 13:53
Synkowi zebrało się sporo mastki. Nie dam rady odciągnąć napletka - po prostu
sama się boję. Czy to w końcu wylezie samo, czy lepiej od razu pójść do
chirurga dziecięcego. Mały ma 2 lata.
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 20.03.07, 14:23
      my skorzystaliśmy z pomocy chirurga.
      synek miał przyklejony napletek, po odklejeniu zobaczylismy tyle nagromadzonej
      mastki, że lekarz stwierdził, że zdązylismy w ostatnim momencie, bo mógłby się
      z tego zrobić jakiś paskudny stan zapalny.
    • zena24 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 20.03.07, 15:48
      To nie musi być odrazu chirurg.Podobno można kupić maść na receptę,która
      umożliwia sciąganie napletka.Ja mam podobny problem z 2-latkiem,jednak lekarz
      osobiście zalecił mi nie odciąganie napletka,nie przepisał mi też
      maści.Stwierdził,że w wieku 4-5 lat sam zejdzie.Ja jednak obserwuje przy każdej
      kąpieli,czy jest wszystko w porządku i czy nie wdał się jakiś stan zapalny.
    • ola1027 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 20.03.07, 16:12
      czesc
      u mojego synka 1,5 ROKU WCZORAJ ZAUWAżYłAM ZE ZBIERA SIę MASTKA. POSTANOWIłAM
      NARAZIE NA WłASNą RęKE ODSUWAć MU NAPLETEK, DO SKUTKU. jak nie ma stanu
      zapalnego to mogę jeszcze sama popróbować. starszy syn miał w wieku 2,5 roku
      odsuwany przez chirurga. koszmar pamięta do dziś a ma 5 lat. teraz nie chce dac
      sobie tam myć. nie chce tak zrazić młodszego. kupiłam parafinę płynną i smaruje
      i odciągam. zobaczę co z tego wyjdzie. mama nadzieje ze to pomorze.
    • mika_007 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 20.03.07, 16:29
      w czasie kąpieli,w ciepłej wodzie jak skóra będzie rozgrzana i lepiej sie
      będzie rozciągała - odciągać,myć

w tym wieku raczej już sporadycznie stosuje się maści
      to zależy jak bardzo napletek jest przyklejony-im bardziej tym większe
      prawdopodobieństwo ingerencji chirurgicznej
      • mata811 Co to jest mastka?? i... 21.03.07, 20:03
        ...jak to się objawia? Dziś podczas kąpieli zauwyżyłam, że nie moge ściągnąć skórki z siusiaka mojego synka. Zawsze schodziła bez problemu, a teraz nie wiem co sie dzieje? Synek ma 15 m-cy. Powinnam pójść do lekarza??
        • marva Re: Co to jest mastka?? i... 22.03.07, 13:47
          jesli zawsze schodziła to chyba nie powinna się teraz przykleić, chyba ze długo
          tam nie zaglądałaś?!
          Mojemu synkowi odklejano napletek jak miał 1,5 r. I cieszę się, że było to tak
          wcześnie. Niestety nie dało sie temu zapobiec bo miał nawracajace zapalenia
          napletka. Minęło już prawie pół roku i codziennie musze odciagać w kapieli i
          myć, raz jakoś zdarzyło mi się ze trzy dni nie odsunąc i miałam naprawde duzy
          problem bo juz lekko się przykleił. Od tamtej pory pamietam! I tez czasem w
          wannie nie mogę mu jakoś odciagnąc, wtedy na spokojnie robię to jak sobie leży
          na łóżeczku i przemywam gazikiem wyjałowionym i rywanolem.
          • mata811 Re: Co to jest mastka?? i... 23.03.07, 07:52
            Od dwóch dni nie możemy mu odciągnąć napletka, ale nie widze, zeby pod nim cos
            było. Siusiak też nie jest zaczerwieniony, więc chyba nie ma stanu zapalnego.
            Czy powinnam udać się do lekarza, czy ćwiczyć cierpliwie i sam się z czasem
            odklei?
            • marva Re: Co to jest mastka?? i... 23.03.07, 10:17
              Skoro się ściagał to może popróbuj cierpliwie. A jesli po jakimś czasie nadal
              nie będzie schodził to może lepiej iść do lekarza. Trudno jest mi doradzić,
              naprawde bo wiem, że to odklejenie to nic miłego. Jednak wg mnie im starsze
              dziecko tym gorzej. Strach długo siedzi w pamięci. Jest problem, żeby
              pielęgnowac codzień bo taki starszak może najzwyczajniej w świecie nie dac się
              tam dotknac po czyms takim. Mój miał 1,5 r. szybko zapomniał i nic nie robi
              sobie z tego, że odciagm mu i przemywam.
              • mata811 Jest poprawa :-) 24.03.07, 10:24
                dziś jest już o wiele lepiej. Skórka z dnia na dzień daje się sciągnąć coraz bardziejsmile Obejdzie się chyba bez lekarza. Dzięki marva za radysmile pozdrawiam
                • marva Re: Jest poprawa :-) 26.03.07, 10:41
                  to bardzo się cieszę, najwazniejsze to nie zapominac o tym i codziennie starac
                  się odciagać i przemywać, przynajmniej tak jest u nas
                  pozdrawiam serdecznie
    • lahesis Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 23.03.07, 13:46
      Co to jest mastka? Mój synek ma stulejke i nikt mi nic nie mówił o mastce. To
      (jak sie domyślałm)mogą być pozostałosci moczu, jakieś nieczystości. Napiszcie
      dziewczyny coś więcej.

Z góry dziekuję i pozdrawiam
      • marva Re: mastka 23.03.07, 13:48
        Proszę:
        pl.wikipedia.org/wiki/Mastka
        • ola1027 Re: mastka 23.03.07, 21:06
          zobacz czy pod skórką prześwituja takie białe kulki. to jest mastka. dotkin tez
          to jest wyczuwalne.
          • mamakubusia8 Re: mastka 24.03.07, 09:05
            tez myslalam ze nie dam rady kubusowi odciagnac skroki. Myslalm ze mu zrobie
            krzywde. ale nie bylo az tak zle. Maly wogole nie plakal i poszlo latwo.sprobuj
            moze sie da latwo sciagnac.. szkoda zeby zaraz do chirurga z dzieckiem jechac.
    • justyhna Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 26.03.07, 21:16
      Mały ma 2 latka, od kilku miesiecy odciagam mu napletek i na poczatku mial duzo
      mastki ale w miare czasu ona wyszła. Ostatnio byl niewielki postęp w odciąganiu
      skórki, nawet pediatra mowila ze trzeba bedzie naciąć,ale ja sie zaparłam,
      czytałam duzo na forum i podjełam decyzje ze sama bede mu cwiczyć napletek
      poprzez codzienne odciaganie nie za mocno ale byleby odciągać i dzis
      niespodzianka odeszła skórka kolejny kawałek i to b. duży bez bólu i krwi i mam
      nadzieje ze tak odciągniemy cały napletek.POzdrawiam
      • ola1027 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 27.03.07, 20:23
        ja też odciągam sama w czasie kapieli synkowi skórke. ma 1,5 roku i zauważyłam
        ze zbiera mu się w jednym miejscu mastka. już jeden mały kawałeczek wyszedł ale
        nadal ćwicze aż zejdzie cała. nie chce zbytnio( jedynie z konieczności) iść do
        lekarza. mój starszy syn miała odklejany napletek w wieku 3 lat u chirurga- nie
        życze nikomu. koszmar
        myśle ze sama to załatwie i obędzie się bez lekarza
    • pati775 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 27.03.07, 14:23
      mam taki sam poglad jak justyhna
      tez codziennie, systematycnzie po kapieli odciagamy napletek sami

Najwazniejsze zeby nie robic tego na sile i nie doprowadzac do pekniec skorki
      bo wtedy wlasnie w momencie zaprzestania sciagania codziennie, robia sie z tych
      pekniec zrosty i bardzo trudno wtedy ponownie ta skorke odciagnac.

Wiem to, bo po pierwszej wizycie u pediatry nasza "madra" lekarka tak sciagnela
      malemu skorke ze mu cala popekala gdybysmy przestali wtedy sciagac - maly mial
      byc straszne zrosty i wielka stulejke.
      • mapi9 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 09.04.07, 23:34
        A nie miałyście z tym problemu? Mój synek przez długi czas nie dawał się
        dotykać.Ostatnio nastapił przełom,powiedziałam mu ze tak trzeba że by potem nie
        bolało.I wiecie że codziennie po umyciu kładzie się na łóżku i mówi zeby nie
        bolało i pokazuje mi siusiaka.Ja męcze go troszke przy kąpieli a póżniej oliwką
        lepiej się obsówa
        • mika_007 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 10.04.07, 10:48
          Mapi -a próbowałaś w wannie w czasie kąpieli kiedy siusiak jest pod wodą?
          ciepła woda uelastycznia i "znieczula"
          na mokro lepiej schodzi
          • mapi9 Re: Mastka + przyklejony napletek = chirurg ??? 10.04.07, 20:28
            Tak w wodzie nie ma problemu ale tam słabo widzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka