nonieee 06.08.07, 18:00 "Co prawda jest to gatunek pospolity, ale na jego temat istnieje wiele mitów" No dobrze, Panie Wajrak, ale jakies dowody na obalenie tych "mitow" prosze. Jesli ich Pan nie ma to tworzy Pan kolejne mity. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkogw Jerzyki wcale nie są nudne 06.08.07, 21:56 No łatwo sie domyslic, ze jego jerzyk podrywal sie z podlogi. Podobnie zreszta pisal Sokolowski 9ale tez powolywal sie na jakiegos ornitologa niemieckiego, nazwiska nie pomne). Wystarczy ze JEDEN jerzyk JEDEN raz poderwie sie z podlogi, zeby obalic MIT, ze ZADEN jerzyk nie potrafi sie poderwac z podlogi (ziemi etc) gdy na nia "spadnie". Negacja kwantyfikatora ogolnego jest kwantyfikator szczegolowy negacji etc... Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Jerzyki wcale nie są nudne 07.08.07, 07:18 Panie mieszkogw, w artykule nie ma slowa o tym, ze Wajrak WIDZIAL jak jerzyk startuje do lotu i skutecznie odlatuje z podlogi. Nie ma tez potwierdzenia obalenia zadnego kolejnego "mitu". Sa tylko konfabulacje Pana Wajraka na te tematy. Jesli zna FAKTY, niech je przedstawi. Jesli nie, niech nie pieprzy glupot. Najwieksza glupota jest chyba pisanie o "micie", jerzyka dobrego lotnika. Jesli jerzyk nie jest dobrym lotnikiem to co, wrobel? Autor artykulu wymysla rozne rzeczy i pisze poetycko. Tego, ze pisze poetycko nie czepiam sie. Razi mnie to, ze wymysla rozne rzeczy i udaje, ze tworzy nauke. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jerzyki wcale nie są nudne 07.08.07, 12:24 A w ktorym miejscu autor obala "mit" o jezyku dobrym lotniku? Pisze tylko, ze glupota jest myslenie, ze z ziemi sie nie poderwie i o seksie w locie. Do obydwu twierdzen wystarczy chyba troche zdrowego rozsadku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Jerzyki wcale nie są nudne 07.08.07, 15:40 titta napisała: > A w ktorym miejscu autor obala "mit" o jezyku dobrym lotniku? Tutaj: "[...] ale na jego temat istnieje wiele mitów. Głównie związanych z tym, że jerzyki są znakomitymi lotnikami [...]" Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Jerzyki wcale nie są nudne 07.08.07, 12:48 Az pozwolilam sobie pogrzebac w literaturze. Ciekawe, ze powtarza sie cos w stylu "One of the most unique characteristics of A. apus is its ability to mate while in flight, although they also can mate while perched.("Common Swift (Apus apus)", 2001; "Swifts", 2003; Bannerman, 1955; Johnson, 1992). Jednak (przy szybkich poszukiwaniach, nie znalazlam sladu zadnej obserwacji. Po prostu cytuje sie za wczesniejszym autorem. W takiej sytuacji chyba na miejscu jest zakwestionowanie prawdziwosci tego twierdzena? Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Jerzyki wcale nie są nudne 07.08.07, 15:48 titta napisała: > Az pozwolilam sobie pogrzebac w literaturze. Ciekawe, ze powtarza > sie cos w stylu "One of the most unique characteristics of A. apus > is its ability to mate while in flight, although they also can mate > while perched.("Common Swift (Apus apus)", 2001; "Swifts", 2003; > Bannerman, 1955; Johnson, 1992). Jednak (przy szybkich > poszukiwaniach, nie znalazlam sladu zadnej obserwacji. Po prostu > cytuje sie za wczesniejszym autorem. W takiej sytuacji chyba na > miejscu jest zakwestionowanie prawdziwosci tego twierdzena? Nie. Ale mozesz napisac, ze nigdy nie widzialas zeby jerzyki pieprzyly sie w locie. Z drugiej jednak strony czy widzialas kiedykolwiek jerzyki pieprzace sie na galazce? Chyba tez nie. Ale tej ich umiejetnosci nie bedziesz kwestionowac, prawda? I po trzecie i ostatnie - to, ze nikt nie widzial jezykow kopulujacych w locie nie oznacza, ze tego nie potrfia (czego i Tobie z calego serca zycze!). Odpowiedz Link Zgłoś
nimwe Jerzyki wcale nie są nudne 08.08.07, 22:34 Jerzyki to ptaki, które mnie fascynują! Obserwuję je codziennie z balkonu. Uwielbiam kiedy pikuja tuż przed murem i w ostatniej chwili zakręcają z głośnym piskiem (brzmi to prawie jak "łiiiiii"-czyli taki okrzyk radosny). Cieszę się, że Adam Wajrak o nich napisał. Wiem, że są mało znane i dużo o nich ciekawostek można znaleźć. Gdyby nie Wajrak i jemu podobni "warjaci", kto by sie nimi ,zachwycał (oprócz mnie, oczywiście)... Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Jerzyki wcale nie są nudne 09.08.07, 06:59 Dodam jeszcze, ze czesto sa mylone z jaskolkami. Maja jednak troche inny sposob latania i nieco inny ksztalt. I mamy teraz ostatnie dni w tym roku, kiedy mozna je ogladac. Z mojego doswiadczenia wynika, ze ok. polowy sierpnia nie ma ich w naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia_pasztecikowna Re: Jerzyki wcale nie są nudne 09.08.07, 09:06 Bardzo mnie rozśmiesza agresywność nonieee w wykazywaniu swych racji. 1. przede wszystkim zwrot "z mego doświadczenia". W czym doświadczenie nonieee jest lepsze od doświadczenia A. Wajraka lub innych osób wystepujących na forum? 2. wydawało mi się, że osoby interesujące się artykułami przyrodniczymi są na jakimś poziomie - a tu proszę! Czy zamiast "jerzyki się pieprzą" nie lepiej napisać "kopulują"? Do tej pory wydawało mi się, że "pieprzą" się głównie homo sapiens i to raczej w mało ambitnych niskobudżetowych filmach, czy gazetach dla panów "spod lady"... Nonieee - dyskusja ma wtedy sens, gdy jedna osoba SŁUCHA drugiej (w tym przypadku - czyta), dopuszcza się możliwość zmiany swego stanowiska oraz niweluje wszelkie przejawy agresji. W przeciwnym razie dyskusja nie ma sensu. PS: a artykuły pana Wajraka chyba nalezy traktować z przymrużeniem oka. Na pewno jest bardziej medialny niż ekspercki i Z TYM ZAŁOŻENIEM czyta się jego felietony znacznie CIEKAWIEJ. (w końcu nie są to działy encyklopedii ornitologicznej, lecz zwykłe felietony i jako takie zawierają stanowisko piszącego, niekoniecznie naukowe...) Odpowiedz Link Zgłoś
nonieee Re: Jerzyki wcale nie są nudne 09.08.07, 18:58 Ja przynajmniej piszę na temat artykulu. Twoj post w 2/3 jest pouczaniem mnie co wolno a czego nie wolno. Mam juz jedna mame, nie potrzeba mi drugiej, internetowej. Milego dnia zycze. Odpowiedz Link Zgłoś