Dodaj do ulubionych

zespol zlego wchlaniania

05.06.07, 14:18
witam
U mojego 13-to miesiecznego synka podejrzewaja Zespol Zlego Wchlaniania,
jednak jeszcze nic nie jest potwierdzone na 100%. Przyznam ze sie troche
zalamalam, wiem co to za choroba w teori. Jesli ktoras z Was spotkala sie z
ta choroba niech powie jak to naprawde wyglda w praktyce! Jak wygladaja
sniadania, obiadki, kolacje, przekaski..i kiedy choroba zostala wykryta.Jak
sobie z tym radzicie?pozdr.
Obserwuj wątek
    • zena24 Re: zespol zlego wchlaniania 06.06.07, 16:00
      Witaj! Jeśli są to tylko podejrzenia,to nie martw się na zapas.Bez konkretnych
      badań nic nie można stwierdzić na pewno.Może to być nietolerancja glutenu
      przejściowa-czyli wywołana infekcjami(wirusami,bakteriami,pasożytami) i po
      ścisłej diecie uszkodzone kosmyki jelitowe odbudowują się i wszystko wraca do
      normy.Jeśli jednak zostanie wykryta celiakia(poprzez badanie z krwi
      P.endomysium w kl.IgA i IgG) to niestety jest to choroba trzewnej uwarunkowana
      już genetycznie i dieta bezglutenowa i bezmleczna musi dziecko obowiązywać
      przez całe zycie.Jednak celiakia daje pewne niepokojące objawy-utrata
      apetytu,niedożywienie,biegunki,bóle brzucha,zahamowanie wzrostu itd to sama
      stwierdzisz z obserwacji dziecka.Wejdz sobie na google i wklep "celiakia"
      • baasia27 Re: zespol zlego wchlaniania 06.06.07, 16:45
        zena24 napisała:
        niestety jest to choroba trzewnej uwarunkowana
        > już genetycznie i dieta bezglutenowa i bezmleczna musi dziecko obowiązywać
        > przez całe zycie.

niezgadzam się - sama jako dziecko chorowałam na celiakię,ale od 9 roku życia
        już mogłam jeśc produkty zawierające gluten i do tej pory jem i nic mi nie
        jest.Może to jest chroba genetyczna, ale w mojej rodzinie nikt na nią nie
        zachorował.Mnam córkę prawie 2 letnią i też nie odziedziczyła po mnie choroby
        • zena24 Re: zespol zlego wchlaniania 07.06.07, 13:18
          To bardzo dziwne,że miałaś zdiagnozowaną celiakie i wszystko ci przeszło.Być
          może miałaś przejściowe zaburzenia we wchłanianiu,gdyż celiakia to choroba na
          całe życie i jest to stwierdzone przez lekarzy.Wystarczy zrezygnować z diety i
          objawy choroby nawracają się."Genetyczna" to nie oznacza- dziedziczna.
        • krysiao1 Re: zespol zlego wchlaniania 10.06.07, 21:42
          to ja napiszę coś całkiem ciekawego. Jako osoba dorosła zachorowałam na grypę
          żołądkową i coś nie mogłam się pozbyć bóli brzucha i biegunek. Spędziłam na
          zwolnieniu lekarskim prawie 2 miesiące i jakoś nikt nie mógł wpaść na pomysł co
          to może być. Sama przeszukałam internet i doczytałam się, że może to być
          nietolerancja glutenu. Sceptycznie, ale konsekwentnie przeszłam na dietę
          bezglutenową. Pomału następowała poprawa, a po 2 latach mi przeszło. Teraz mogę
          jeść wszystko.Dziwne, prawda? Wiem, że marne to pocieszenie, ale nie załamuj
          się. Może przedietuj malucha przez jakiś czas i zobacz
    • gika_gkc Re: zespol zlego wchlaniania 06.06.07, 17:17
      ja w dzieciństwie miałam zdiagnozowany zespół złego wchłaniania i byłam na
      diecie bezglutenowej do 4 roku życia
      moje dziecko też było na takiej diecie, ale krócej - do niespełna 2 lat
      i nie jest to absolutnie takie straszne jak się wydaje
      wystarczy pilnować diety
      wcale nie je się monotonnnie, bo wybór produktów bezglutenowych jest teraz
      bardzo duży (polecam strony firm bezgluten lub glutenex) - jedyna wada to to,
      że niestety są dosyć drogie
      no i robiąc normlane zakupy trzeba czytać wszystkie etykietki, ale jeśli
      będziesz musiała szybko się nauczysz, które produkty możesz kupować, a które nie
    • martinellowa Re: zespol zlego wchlaniania 06.06.07, 23:22
      Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, troszke juz ochlonelam odkad lekarz powiedzial
      mi o podejrzeniach. Moje dziecko od ok. 3 tyg.wymiotuje w nocy i ma biegunke,
      oczywiscie z kilkudniowymi przerwami,czytalam o tej chorobie na necie ale
      nigdzie nie pisze zeby wymioty byly objawem. Bylam juz 3 razy u lekarza, za
      kazdym razem wychodze z innymi lekami! Ostatnio powiedzieli ze jesli po tych
      lekach nie ustapi to to raczej jest wlasnie Z.Z.W. sad( Tylko te wymioty do tego
      nie pasuja, mam nadzieje ze lekarz sie pomylil..
      • zena24 Re: zespol zlego wchlaniania 07.06.07, 13:30
        Niestety lekarze często się mylą.Czy lekarz przy takiej diagnozie zalecił
        twojemu dziecku zmianę diety? W przypadku mojego syna przepisał mleko Humane MCT
        (preparat dietetyczny przeznaczony właśnie przy zaburzeniach wchłaniania, przy
        biegunkach itd) Polecił również podawać do zup,deserków len mielony czyli tzw
        siemielnu" które dobrze wpływa na pracę jelit.Jednak wymioty rzeczywiście nie
        są objawem tego schorzenia.Być może to jest zupełnie coś innego i jeśli masz
        taką możliwośc idz po poradę do innego lekarza.
        • martinellowa Re: zespol zlego wchlaniania 08.06.07, 10:50
          nie zalecil nam zadnej diety,ma jesc to co do tej pory, no ale tak jak
          wspominalam to narazie podejrzenia, ale jesli mu nie przejdzie po tej dawce
          lekow, bede musiala znalezc innego lekarza sad(
          • traganek Re: zespol zlego wchlaniania 08.06.07, 13:30
            Rozummiem, że lekarz zlecił badanie kału na wchłanianie- bo jeśli tego nie
            zrobił a twierdzi, że to zespół złego wchłaniania to jest chyba jasnowidzem.
            Ja bym zrobiła dodatkowo badanie ogólne moczu, posiew moczu i posiew kału no i
            morfologię, żeby ocenić czy te biegunki i wymioty nie odbijają się na zdrowiu
            • magdamroziuk Re: zespol zlego wchlaniania 08.06.07, 13:43
              A może ma jakiego wirusa? Czasem zwykły rotawirus trzyma kilka tygodni. A
              adenowirusy mogą dłużej (czytałam, że do 6 - mój synek prawdopodobnie miał w
              lutym - ponad 2 tygodnie).
              Salmonella, shigella, pasożyty i pełno innych dziadostw. Badali w ogóle dziecko
              na cokolwiek?
              • martinellowa Re: zespol zlego wchlaniania 08.06.07, 20:25
                Nie mielismy badania kału, tylko morfologie,OB i ASO - wszystko wyszlo dobrze,
                zadnych innych badan. Wlasciwie nie wiem czemu podejrzewa Z.Z.W.-przeciez ma
                tylko jeden objaw z tej choroby- biegunke! Mam nadzieje ze to jest jak napisala
                magdamroziuk jakis rotawirus czy adenowirus. Szczerze powiedziawszy po rozmowie
                z Wami dziewczyny jestem madrzejsza niz po rozmowie z lekarzem...chyba pora
                zmienic lekarza, bedzie to trudne bo na naszym osiedlu jest AZ dwoch! sad(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka