milky02 09.09.07, 17:39 Witam, mój synek ma 10 miesięcy i uczy się chodzić. Myślałam o zakupie chodzika ale niektórzy mi go odradzają bo podobno wykrzywia nóżki. Co Wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania Re: Chodzik 09.09.07, 18:20 Do niczego to dziecku nie jest potrzebne. Faktycznie może tylko zaszkodzić. Posłuchaj tych, którzy Ci odradzają. Odpowiedz Link Zgłoś
strella Re: Chodzik 09.09.07, 18:56 Chodzik nie jest potrzebny, nie jest wcale pomocny przy nauce chodzenia, kiedy przyjdzie odpowiednia dla Twojego dziecka pora, zacznie chodzić samodzielnie, i nie trzeba go zmuszać do tego w żaden sposób, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: Chodzik 10.09.07, 09:48 Moje dziecko było w chodziku chyba 3 razy, jakoś nie 'spodobał' jej sie, zaczęła chodzić gdy miała 10,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
mama.macieja Re: Chodzik 09.09.07, 19:09 u nas chodzik sie sprawdził bardzo dobrze podeszłam do tego racjonalnie i kilka razy dziennie sadzałam go w chodziku i maly sobie jeżdzil. strasznei byl zadowolony! mysle ze napewno mu ten chodzik nie zaszkodził. sam nauczyl sie chodził ładnie w wieku 11 miesiecy, a nózki ma sliczne prościutkie. ale jeszce raz podkreslam,chodzik był dla nas zabawka, tak maks 30 minut dziennie,nie byl srof=dkiem pomocniczym przy chodzeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
ganetka4 Re: Chodzik 09.09.07, 20:44 NIE dla chodzika i innych tego typu wynalazków. Zaszkodzić może: nóżkom, kręgosłupowi itp. Pozdrawiam oto moje Szczęście www.bobasy.pl/patryczekkarolek Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Chodzik 09.09.07, 21:19 Obydwoje dzieciaków używało, żadne nie ma żadnych problemów zdrowotnych, z tym, że używały go bardzo krótko (ok 2 m-ce), bo w wieku 9-10 m-cy zaczęły chodzić samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Chodzik 09.09.07, 21:26 Jesli chodzi o mnie - zbedny wydatek.Moja corka chodzika nie miala a chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.macieja Re: Chodzik 09.09.07, 21:34 zbędny wydatek...? co innego jak sie chodzik dostanie w prezencie Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Chodzik 09.09.07, 21:56 Rozumiem ze pijesz do mnie. zbedny wydatek wogóle...u mnie bylo tak,ze powiedzialam wszystkim, ze chodzika nie toleruje...Ja nie kupilam,i nikt inny tez...corka zaczela pozno chodzic ale zaczela...o własnych silach Odpowiedz Link Zgłoś
igale Re: Chodzik 09.09.07, 22:15 Wsadzenie dziecka do chodzika jest jedną z głupszych rzeczy jaką można zrobić. Jak synek jest zdrowy to zacznie chodzić sam a chodzik może tylko zaszkodzić. I dowiesz się o tym za parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: Chodzik 09.09.07, 22:58 Moja kolezanka-pediatra powiedziala, ze chodzik mozna stosowac u dzieci ktore juz pewnie potrafią stać na nożkach i zaczynają pierwsze próby chodzenia. Wtedy chodzik sluzy im za podpore i faktycznie sie przydaje. Mój synek miał rok i miesiąc - jak pożyczyłam dla niego chodzik. Wcześniej nie był nim zainteresowany (próbowałam wsadzić go do chodzika u koleżanki, ale nie chciał) Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Chodzik 10.09.07, 08:57 Nie polecaja go ani pediatrzy ani tym bardziej ortopedzi. W niektórych krajach nawet jest zakazany jako niebezpieczny dla dzieci. MOja trójka wychowała sie bez chodzika. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Chodzik 10.09.07, 10:20 tylko po co? niektorzy sadza ze opoznia nauke chodzenia, NA PEWNO jest zagrozeniem dla nog stawow biodrowych i kregoslupa. fakt ze niektore dzieci sa po uzyciu chodzika oki (choc wiekszosc wad ujawnia sie w znacznie pozniejszym wieku, np ok dojrzewania, ciekawe czy wtedy mamuski beda takie zadowolone), niektore nie. po coryzykowac i w imie czego? nie warto. nauczy sie chodzic i tak i tak. jest tez niebezpieczny jezeli masz w domu schody. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Chodzik 10.09.07, 10:29 używaliśmy chodzika a co tam przyznam się ... dziecko nogi ma normalne chodzi dobrze - nasz pediatra jest przy okazji chirurgiem i ma hopla na punkcie nóg dziecięcych... twierdzi że młody rozwija się dobrze. Teraz 14 msc nie używamy chodzika lata po mieszkaniu bez pomocy. Chodzik to tak naprawde wygoda dla rodziców a nie dla dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: Chodzik 10.09.07, 10:49 Nogi proste??? Tu nie chodzi o nogi, tylko o kręgosłup, stawy biodrowe. Wady postawy ujawniają sie nieco później - w wieku przedszkolnym. Ni mówiąc o tym, że pozbawiając dziecko raczkowania uniemożliwiamy mu wytwarzanie ważnych połaczeń miedzypółkulowych w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Chodzik 10.09.07, 11:57 a kto powiedział że nie raczkował nie no ja przepraszam że nie opisałem całego dnia dziecka, żeby uspokoić Cię że raczkowało moje dziecko .... spokojnie raczkował raczkował aż przestał i zaczął chodzić. Powiem co wiem na temat chodzików i zauważyłem. Bez chodzika da się żyć baaaa zakładam że lekarze mają racje twierdząc, że może to mieć zły wpływ na rozwój dziecka. Pamiętajcie że chodziki nie są nowym pomysłem pojawiły się dosyć dawno temu. Do dziś produją je firmy tak zalecane jeżeli chodzi o zabawki przez wszelkiej maści rehabilitantów, pediatrów. Bierzcie pod uwagę jedno za parę lat okaże się, że szkodliwe dla dziecka będzie korzystanie z jeździków/ pchaczy może nawet szkodliwe będzie korzystanie z wszelkiego rodzaju zabawek każących dziecku tak manipulować dłonią żeby w końcu ten cholerny różowy kwadracik wszedł w tę @#$%#@ rąbaną w #$%#@ dziurkę ( przynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na syna który próbuje wciskać różne klocki w dziurki ). A wszystko będzie to spowodowane pojawieniem się nowych super zabawek pomagającym dziecku rozwijać się ... ale nie o to mi chodziło... chodzik tak naprawdę pomaga rodzicom w zapanowaniu nad dzieckiem. Mając żywe aktywne dziecko nie lubiące siedzieć za kratami czasami potrzebujesz na 5 minut zostawić dziecko tak żeby nie uciekło Ci z pokoju Chodzik świetnie się do tego nadaje. Sam bardzo długo opierałem się chodzikowi nawet nie kupiliśmy go tylko dostaliśmy w prezencie ( ups co za źli ludzie są na świecie ) i naprawdę leżał leżał kurzył się i nie był używany aż do dnia kiedy trzeba było spokojnie coś zrobić i mieć małego pod kontrolą. Demonizując takie wynalazki jak chodzik należy pamiętać w jaki sposób ich używasz. 5 minut nie zaszkodzi posadzenie dziecka w chodziku na cały dzień owszem może mu zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
justynakw4 Re: Chodzik 10.09.07, 13:37 kupiliśmy chodzik synowi zanim zaczął chodzić ale raczkował. Prawie z niego nie korzystał bo zaraz po zakuie zaczął sam chodzik- u nas zbędny wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: Chodzik 10.09.07, 23:38 Zamiast chodzika kup pchacz. To jest świetne urządzenie a nie ma negatywnego wpływu na zdrowie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
anita232323 Re: Chodzik 10.09.07, 23:47 współpracowałam kiedyś z CZD i żaden lekarz nie zgodził się na wydanie pozytywnej opinii. Możesz sprawdzić na każdym chodziku nie znajdziesz pozytywnej opinii CZD i IMiD. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: Chodzik 11.09.07, 08:37 Chodziki już są zakazane w Kanadzie! Mogą powodować zniekształcanie się stawów biodrowych i wad kręgosłupa w przyszłości. Mogą też zaburzać koordynację dziecka. Ja kupiłam jeździk. Jeździk wspomaga naukę samodzielnego chodzenia. Dziecko pcha je przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: Chodzik 11.09.07, 08:41 tak jak pisały poprzedniczki- kup lepiej pchacza- czyli jakąś dużą stabilną zabawkę, którą dziecko będzie mogło pchać przed sobą- u nas synek dzięki takiej zabawce odważył się na samodzielne kroki już w 11 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś