driadea Re: Spanie w dzień 22.10.07, 21:32 Do trzeciego miesiąca. Potem zdarzały się bardzo sporadyczne drzemki na spacerze trwające 10-15 minut do max. roczku. Konsultowana z lekarzami, wszystko w porządku, więc się nie martwiłam (nie tak bardzo ). Za to spała w nocy bez najmniejszych przerw nawet na jedzenie (mimo iż była na piersi) po 14 - 15 godzin, więc normę dobową wyrabiała. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Spanie w dzień 22.10.07, 21:33 Zależy, ile lat ma ta Twoja kruszynka, 2, 3, a może 15 Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Spanie w dzień 22.10.07, 21:38 Starsza córka spała ok. 1,5-2 godzin po obiedzie do trzeciego roku życia. Synek ma 19 miesięcy w ciągu tygodnia śpi 2 razy dziennie po 1-2 godzin a w sobotę i niedzielę raz dziennie po obiedzie 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Spanie w dzień 22.10.07, 21:45 Moja, dwuletnia coreczka, nadal spi, choc...czsem sie buntuje i wtedy Jej nie zmuszamy. Jednak wciaz lubi pospac i zawsze wieczorem lepiej sie czuje po takiej drzemce. Jednak Ona tez zaczynala swe siesty po 16h ostatnio juz i wtedy spala ponad odzine, poltorej, czasem dwie i...mozesz sobie wyobrazic co sie potem dialo Masz podobnie, moze tez wiec podziala Ci nasz plan? Otoz przestawilismy malej troche godziny. Kladzemy Ja teraz max do 14:30, 15h i spi godzinke, czasem ciut dluzej.. Lepiej, bo wtedy wieczorem daje sie zagonic do lozka ok.22, 22:15, (czasem wczesnij hurraaaa), a dotychczas nic takiego nie bylo mozliwe..Choc nasza mala zawsze malo spala w dzien, nocki OK, choc tez nie wiecej niz 10h. Taka Jej uroda Poza tym ma dni, ze juz nie spi w dzien (coraz czesciej) i tez OK, za to wczesniej pada, choc...tez nie zawsze Mocara mala Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Spanie w dzień 22.10.07, 22:17 starsza do 2,5 r.ż młodsza do 12 mca zycia ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: Spanie w dzień 23.10.07, 07:54 Moja ma 2 latka i śpi jeszcze w dzień (na szczęście) po ok 1,5 - 2 godz Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Spanie w dzień 22.10.07, 22:26 starszy spał do 2,5 roku młodszy do 2,5, zrobił sobie kilkumiesięczną przerwę, teraz czasem zasypia nie przetrzymuję, natomiast brutalnie wybudzam po max 2 godzinach, a jak padnie w okolicach 19, to ju,z nie budzę, tylko przebieram w piżamę i wsadzam do łóżka ja zaś spałam do 23 roku życia, potem pójscie do pracy mi to uniemożliwiło, a teraz dzieci he he Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Spanie w dzień 22.10.07, 22:29 a ja miałam przerwe jak dziecko było male, teraz zwłaszcza jak musze jeszcze w domu popracować, to po południu kłade się na 2 godziny, a dziecko ma obowiązek mnie obudzić, i cale jest kontente, bo jak spie to ma komputer dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Spanie w dzień 22.10.07, 22:32 annakate napisała: > jak spie to ma komputer dla siebie do tego etapu jeszcze nie doszliśmy, póki co jak młodszy śpi, to ja mam komputer dla siebie Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Spanie w dzień 23.10.07, 08:08 Gdzies do ok. 3. roku zycia. Jesli w weekendy wstawaly pozniej, czesto spanie w dzien w 3. roku zycia wypadalo w ogole, za to wczesniej zasypialy wieczorem. Ale od drugiego dziecka wlacznie nie pozwalalam na 3-godzinne drzemki w ciagu dnia, budzilam po godzinie, max. poltora (w miare bezbolesnie: otwieralam drzwi z sypialni na osciez, zeby dziecko samo sie obudzilo bez placzu). Teraz najmlodsze (2.5 roku) wstaje o 6 rano, w poludnie godzinna drzemka i zasypia ok. 20.30. Jesli z jakiegos powodu drzemka poludniowa mialaby sie przesunac poza godz. 13-13.30, nie klade malej w ogole, przetrzymuje do wieczora i zasypia ok. 19-19.30. Jesli dziecko spi do 16 po poludniu, to nic dziwnego, ze wieczorem walczy. sprobuj skrocic drzemke do max. 1.5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: Spanie w dzień 23.10.07, 08:18 Moja 4 letnia córa jeszcze śpi w dzień, zwłaszcza w przedszkolu. Czasem jak nie śpią w przedszkolu zasypia w drodze powrotnej w aucie. Myślę, że będzie jej to potrzebne jeszcze nawet w grupie 5 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
mamab26 Re: Spanie w dzień 23.10.07, 08:44 U nas też problem z tym spaniem... Mały wstaje o 7.00 ,a z przedszkola wraca o 15.00 I pada. Śpi tak ok.1.5 godziny ,a potem wariuje do 22.00-23.00 Próbowałam go przetrzymać ,ale nie daję rady.Czasem nawet uśnie mi w aucie jak wracamy z przedszkola. Po powrocie do domu wymyślam mu różne zabawy i zajęcia ,ale bezskutecznie.Jest tak zmęczony ,że potrafi zasnąć mi jak wyjdę na minutę do łazienki.Albo mówi ,żeby mu pić zrobić .Ja wracam z napojem ,a on śpi. I co z takim zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
kraina.marzen Re: Spanie w dzień 23.10.07, 08:44 Mam spiocha w postaci 3,5 latka Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Spanie w dzień 23.10.07, 08:49 moj synek ma 3 lata i 3 miesiące - i nadal śpi w dzień. próby "przetrzymywania" dają opłakane skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
oskarek05 Re: Spanie w dzień 23.10.07, 14:05 mój w grudniu skończy 2 lata tez spał wcześniej od 14-15 do 16-17 potem bumblowanie do 22-23 a rano jak wstał ok 9 to znowu spanie w dzien ok 15.00 i tak w kółko teraz śpi w dzien od 1-3 a na noc o 21.00 juz śpi, rano wstaje o 7-8 To jest "święta racja" jak dzieciak śpi do 16-17 to nie ma "bata" żeby potem o 21.00 znowu spał Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Spanie w dzień 23.10.07, 18:15 No wlasnie Tak wiec pozostaje ci jedno...klasc wczesniej spac i wybudzac delikatnie po ok.godzince moze? My tez zaczynamy wybudzac po godzinie jak juz spi dluzej (co rzadko sie zdarza), bo inaczej nocki sa do ...d. Poza tym zauwazylismy, ze jak wypadnie Jej siesta wcale nie zasypia wczesniej (jak Ona to robi??)i dodatkowo w nocy sie budzi, niespokojniej spi...Uch, dzieciaki! Odpowiedz Link Zgłoś