mmon 06.08.03, 13:41 Pomóżcie.Moja 3 tygodniowa córeczka karmiona piersią nie wypróżniła się już drugi dzień. Budzi się co chwilę z płaczem. Pręży się, pryka ale kupki nie widać. Czy trzeba się tym niepokoić? Co robić z takim problemem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inkaa1 Re: coś na zaparcie u noworodka 06.08.03, 14:04 Jesli dzidzius kamiony jest wylacznie piersia nie ma mowy o zaparciach, przeciez jest na plynnej diecie. Moja coria po urodzeniu robila kupe 6 razy dziennie i nagle przestala teraz robi co 3-4 dni i wszystko jest ok, a jesli sie prezy to znaczy,ze nie moze puscic baka i sie denerwuje, ja stosowalam krople homeopatyczne Esputicon, 2 razy dziennie po 2 krople prosto do pyszczka albo najpierw na sutek a potem go do buzi, krople sa geste, wiec sie sprawdzalo, corcia puszczala baki i czula sie lepiej, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda0 Re: coś na zaparcie u noworodka 06.08.03, 22:41 Mozesz tez sprobowac czopkow glicerynowych sa takie male specjalne dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_gosiah Re: coś na zaparcie u noworodka 07.08.03, 11:01 Inkaa nie ma racji - ja moich obydwóch synków karmiłam WYŁĄCZNIE piersią i obydwaj jieli zaparcia - pierwszy synek nawet poważne, tak, że otarłam się o poradnie gastroenerologiczną dla dzieci... miałam przyjemność korzystać z porady dr. P. Albrechta, który mimo wszystko mnie uspokoił i powiedział, że to wszystko normalne - dziecko ma prawo robić kupkę zarówno kilkanaście razy dziennie, jak i raz na kilka dni... Dwa dni to jeszcze nie problem, ale jeśli się dziecko męczy, to oprócz poleconego przez Inkee Esputiconu (to na gazy - ułatwia ich odejście), to możesz pomóc dziecku się wypróżnić masując odbyt, albo wręcz drażniąc je bezrtęciowym termometrem w pupie (delikatnie i tylko chwilkę), możesz też pić laktulozę, ale najlepiej zanim cokolwiek zrobisz skonsultuja to z lekarzem. dwa dni to naprawdę nic niepokojącego - u nas była to normalka, po trzech zaczynałam pomagać dziecku. Pozdrawiam serdecznie, gosiah Odpowiedz Link Zgłoś
kassik Re: coś na zaparcie u noworodka 07.08.03, 11:37 Proponuję wprowadzić do własnej diety więcej błonnika, w końcu dziecko dostaje pśrednio to co same jemy. A kupki raz na kilka dni to właściwie normalka, zdarza się u dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mmon Re: coś na zaparcie u noworodka 08.08.03, 22:14 Dziewczyny dzięki za wszystkie porady, trzeciego dnia były aż trzy kupki i to jakie! Na przyszłość będę miała na uwadze to co mi doradziłyście. Pozdrawiam Was serdecznie. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: coś na zaparcie u noworodka 09.08.03, 00:52 To nie są zaparcia. Dziecko karmione tylko piersią może robić kupkę naet raz w tygodniu i to nie jest nic złego! Dzieje się tak dlatego, że pokarm matki jest znacznie lepiej przyswajany od sztucznego. Ostrzegam przed stosowaniem czopków czy termometru! A gazy to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
liliana22 Re: coś na zaparcie u noworodka 18.08.03, 14:11 Na gazy można robić bardzo delikatnie masaż brzuszka - zgodnie z ruchem wskazówek zegara, najlepiej ciepłą ręką. Dziewczyny mają rację - steruj swoją dietą, unikaj potrwa ciężkostrawnych i wzdymających (chociaż moim dzieciakom nie przeszkadzały) no i dużo błonnika. Odpowiedz Link Zgłoś