bakomas 02.07.08, 13:36 jakie kary dla 4 latka, chłopczyk bardzo nie grzeczny. Kopie pluje. Macie jakies sposoby na zdenerwowanie dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karambol45 Re: jakie kary 02.07.08, 13:41 u nas są takie: - zakaz telewizji, - zakaz słodyczy, - siedzenie w pokoju, - zakaz komputera tudziez innych gier, / 8 lat/ generalnie szlaban na coś na czym mu zależy Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jakie kary 02.07.08, 14:13 znaczy na to, żeby go zdenerwować czy żeby przestał? U nas było tak: jeśli synek przekraczał granicę przyzwoitego zachowania, szedł do swojego pokoju, by tam w spokoju się wyryczeć, z jasnym komunikatem, że jak się już wyryczy, będziemy mogli o tym porozmawiać. Czasami proces wyciszania trwał tak długo, że bałam się, iż sąsiedzi wezwą policję... Ale zawsze po takim incydencie synek spuchnięty i zryczany przychodził, przytulał się i mówił: przepraszam za złe zachowanie. A następnie odbywaliśmy pogadankę z wymieniamiem punktów, w których postąpił niewłaściwie. Jeśli przewinienie było znaczne, dostawał karę, którą mógł dotkliwie odczuć, czyli zabierane miał na jakiś tam czas to, co lubi najbardziej: bajka na dvd, czytanie na dobranoc, słodycze. Starałam się, by okres trwania kary nie był za długi, bo wyczytałam w bardzo mądrej książce, że zbyt długie kary nie skutkują najlepiej I co najważniejsze i święte dla nas - konsekwencja. NIGDY nie było odstępstwa od wykonywanej kary, musiał ją delikwent przetrwać do końca. Koleżanka zaczęła stosować tablicę z magnesami w nagrodę (i zabierane za karę) - podobno świetnie motywuje, nie wiem, nie sprawdzałam, ale chyba zacznę niedługo w przypadku młodszych Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: jakie kary 03.07.08, 09:08 do w/w listy dodałabym jeszcze w zależności od okoliczności: -bo mikołaj nie przyniesie prezentu -bo nic od zajączka nie dostaniesz -a mikołaj patrzy.... -zakaz słodyczy na dzień -zakaz komputera, wyjścia na rower (nowy, więc na razie działa) Odpowiedz Link Zgłoś