woi.mi 15.10.08, 19:03 Czy ma ktoś tak? To chyba się zdarza ale bardzo wyjątkowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko771 nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 19:08 widocznie gen koloru oczu odziedziczył po ktoryms z dziadkow Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek25 Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 19:13 U nas jest odwrotnie Nasz córa to mix genetyczny po dziadkach Nie wiem czy to rzadkie, ale juz pare razy sie z tym spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 19:18 museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eyecalculator.html Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: nic nadzwyczajnego genetyka 16.10.08, 14:31 Ten kalkulator jest bzdurny. Wychodzi mi, że nie jestem dzieckiem swoich rodziców. Oczy mam po babci, a tego nie uwzględniają. Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 19:24 No odwrotnie to nic dziwnego bo niebieski to gen recesywny i mogą być u dzieci brązowe,zielone i niebieskie.To samo gdy chociaz jeden rodzic ma zielone drugi niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
yola.d Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 19:33 Ja mam piwne , maz zielone , a coreczka niebieskie Odpowiedz Link Zgłoś
ridibunda Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 20:34 Właśnie wg. praw dziedziczenia coś takiego jest niemożliwe. Ewentualnie jedyna możliwość to jakaś mutacja. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: nic nadzwyczajnego genetyka 15.10.08, 20:42 dziedziczenie koloru oczu nie jest jednogenowe (jednoalleliczne), wiec jest to mozliwe, moze byc wiele odcieni pomiedzy. Niebieski to po prostu brak barwnika, lub bardzo niski jego poziom Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 To raczej mało realne 15.10.08, 20:09 Niebieski jest recesywny. Jeśli się ujawnił to znaczy, ze rodzice nie są nosicielami genu dominującego, jakim jest brązowy, bo nawet w przypadku Cc i Cc rodzice byliby brązowoocy. Jeśli więc rodzice są cc i cc, to skąd u dziecka byłoby Cc lub cc? Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: To nierealne 16.10.08, 16:29 Niemożliwym jest, żeby rodzice o niebieskich oczach mieli dziecko ciemnookie. Posiadają oni bowiem dwa geny recesywne, więc nie są w stanie przekazać maleństwu genów dominujących. no wlasnie. jesli niebieskoocy rodzice maja brazowookie dziecko to cos jest nie tak... brazowoocy rodzice moga miec niebieskookie dziecko, z kolei niebieskoocy rodzice moga miec tylko niebieskookie dziecko. jesli dziecko ma inny kolor oczu tzn., ze pani poszla w tango... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 To nierealne 16.10.08, 21:56 beniusia79 napisała: > Niemożliwym jest, żeby rodzice o niebieskich oczach mieli dziecko > ciemnookie. Posiadają oni bowiem dwa geny recesywne, więc nie są w > stanie przekazać maleństwu genów dominujących. no wlasnie. jesli > niebieskoocy rodzice maja brazowookie dziecko to cos jest nie > tak... brazowoocy rodzice moga miec niebieskookie dziecko, z kolei > niebieskoocy rodzice moga miec tylko niebieskookie dziecko. jesli > dziecko ma inny kolor oczu tzn., ze pani poszla w tango... Dokładnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
marina79 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 15.10.08, 21:22 Ja zielone,mąż zielone ,a córeczka ma niebieskie.Więc chyba wszystko jest możliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 15.10.08, 21:41 marina79 napisała: > > Ja zielone,mąż zielone ,a córeczka ma niebieskie.Więc chyba wszystko > jest możliwe! Twój przypadek jest jak najbardziej możliwy, matki - założycielki wątku niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hala1410 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 15.10.08, 22:24 mam dwójkę rodzeństwa rodzice obydwoje - oczy niebieskie my cała trójka - piwno - brązowe ) Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 15.10.08, 23:19 Hala, a dziadkowie jakie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
serena989 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 12.01.17, 17:36 Niestety Wasz ojciec nie jest waszym biologicznym tatą, bo to się w genetyce nie mogło zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 a może sąsiad jest brazowooki? 16.10.08, 10:29 jesli oboje rodzice chrakteryzuja sie wystepowaniem cechy, która jest recesywna (obecnosc barwnika), to pojawienie sie brazowokoiego dziecka mozna zawdzieczac sasiadowi. To takie elementarz z zasad genetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 12:00 wdzięczny temat dla osiedlowych plotkarek/plotkarzy, którzy nie znają podstawowych zasad genetyki Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 14:25 kolor oczu nie musi się utrzymywać całe życie. przykładem jest moja mama, która miała do szkoły średniej oczy tak ciemne, że aż czarne. potem zaczęły jej jaśnieć i wyszło, że przez większość życia jednak ma ZIELONE Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka77 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 14:38 czy mala ma oczy ciemno brazowe czy raczej jesne,piwne?bo jesli piwne,a Twoi lub Twojego meza rodzice(choc jedno)mialo piwne a drugie niebieskie,zielone itd.to zupelnie normalne.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 15:56 Moje dzieci mają niebieskie jak my.Ale śledziłam taką dyskusję i było wiele sprzecznych opinii.Ciekawa jestem jak jest w życiu, czy często się tak zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 16:08 jagabaga92 napisała: > wdzięczny temat dla osiedlowych plotkarek/plotkarzy, którzy nie znają > podstawowych zasad genetyki > Hmmm... przez rok na studiach uczyłam się genetyki, i tam twierdzili, że niebieskoocy rodzice NIE MOGĄ mieć dziecka z brązowymi oczami... Odwrotnie - owszem. To jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 20:31 podobno kiedyś kolor oczu był "na prosto" przez genetykę tłumaczony, ale wyszło, ze jednak w rodzinie niebieskookich blondynów może się zdarzyć latorośl z ciemnymi. Nie pamiętam co i jak, ale wyszło z tego, że za zadne skarby po kolorze oczu nie dojdzie się rodzicielstwa. Gen "oczny" może się "ujawnić" nawet kilka pokoleń później. To tak jak rzecz niewiarygodna - dwojgu Murzynów rodzi się białe dziecko (obydwoje mieli najwyraźniej białego przodka), albo, co bardziej prawdopodobne, białym rodzi się czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 20:45 wg kalkulatora wyszło, że mój mąż nie może być dzieckiem swoich rodziców A jest niesamowitą mieszanką ojca i ojca ojca Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 21:16 Dziedziczenie odbywa się zgodnie z prawem Mendla, ale to wszystko nie jest tak proste, jak tłumaczą na biologii w liceum Kolor oczu jest cechą poligeniczną, nie można przyjąć, że niebieskoocy rodzice są oboje nosicielami wyłącznie genów recesywnych. Poza tym, w odniesieniu do niektórych postów - nie dziedziczy się bezpośrednio po dziadkach! Geny, które otrzymujemy, pochodzą zawsze od rodziców, tylko że konkretne cechy nie muszą się w fenotypie rodziców ujawniać. Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 21:31 dziedziczenie koloru oczu nie jest zależne od jednego genu, na barwę oczu składa się wiele alleli wielu genów (bodajze kilkanastu), nie ma tak ze po dziadku czy po rodzicu, kolor nie jest determinowany przez dwa allele Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 21:57 otrzewna napisała: > dziedziczenie koloru oczu nie jest zależne od jednego genu, na barwę > oczu składa się wiele alleli wielu genów (bodajze kilkanastu), nie > ma tak ze po dziadku czy po rodzicu, kolor nie jest determinowany > przez dwa allele A w naszej rodzinie jest tak, że moja mama i ja mamy bardzo podobne oczy: kształt, oprawa, brwi, b. bliskie osadzenie - można by powiedzieć, że mamy takie same oczy, gdyby nie kolor właśnie. Mama ma niebieskie albo precyzyjniej szaroniebieskie, a ja mam zielone. Takie same oczy, jesli chodzi o ksztalt itd. ma mój synek, a co do koloru, to pewnie czas pokaże. Na początku były niebieskie, teraz są szarozielone. Odpowiedz Link Zgłoś
id35 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 21:50 siostry 3dzieci oczy błękitne po dziadku,siostra i szwagier ciemny brąz nasz synek spojrzenie nos po babci Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 16.10.08, 22:18 Nie po dziadku tylko po rodzicach.Rodzice z brązowymi lub zielonymi mogą mieć dzieci z całą gamą kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 08:08 To się nie zdarza. Gen niebieski jest recesywny, to znaczy, że trzeba mieć dwa, żeby mieć niebieskie oczy. Czyli, jak ktoś ma 2 brązowe geny, to ma brązowe, dwa niebieskie - niebieskie, niebieski i brązowy - brązowe. Czyli niebieskoocy rodzice obydwoje mają po dwa niebieskie, jakby nie mieszał, dziecko musi mieć dwa niebieskie i niebieskie oczy. W drugą stronę owszem, bo brązowoocy rodzice mogą mieć obydwoje niebieski+brązowy i dziecko może odziedziczyć dwa niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 16:21 o matko jak nie masz pojecia to nie pisz, a najlepiej przeczytaj sobie posty powyzej - w przypadku koloru oczu, wlosow czy skory nie ma tak ze jest jeden gen odpowiadajacy czyli np dominujący który na pewno wykształci reprezentowaną cechę albo gen recesywny ktory ujawni sie fenotypowo tylko w przypaku homozygoty... Twoja wiedza opiera sie na I prawie Mendla czyli masz w glowie rosliny o kwiatach czerwonych i bialych lub groszek pomarszczony i gladki i probujesz przelozyc to na czlowieka ;/ zastanow sie troche Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 otrzewna 17.10.08, 17:24 Ja na genetyce uczyłam się o dziedziczeniu koloru oczu i wg genetyki NIE JEST MOŻLIWE żeby dwoje niebieskookich rodziców miało brązowookie dziecko. Chyba że jest to przypadek jeden na milion... Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: otrzewna 17.10.08, 17:49 to zle sie uczylas, cyt: W 2006 r. została przeanalizowana cząsteczkowa podstawa locusu EYCL3 - (otrzewna tj jedno z miejsc zwiazane z kolorem)[13]. Badając grupę 3839 ludzi, naukowcy stwierdzili, że 74% wszystkich wariacji koloru oczu można wyjaśnić przez polimorfizmy pojedynczych nukleotydów (SNP) blisko genu OCA2. OCA2 był wcześniej znany z tego, że jeśli jest zmutowany, gen ten może powodować rodzaj albinizmu. Najnowsze badania wykazały, że SNP mają silny związek z niebieskimi i zielonymi oczami, jak i z liczbą piegów, pieprzyków, odcieniem włosów i skóry. Autorzy podejrzewają, że SNP w OCA2 mogą być sekwencją regulatorową i w ten sposób wpływają na ekspresję genu, co zmienia pigmentację[14]. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: otrzewna 17.10.08, 19:29 rozumiem przez to, ze dziecko niebieskookich rodzicow moze miec wiec oczy o nieco innym odcieniu; bedzie to zawsze jednak kolor zblizony do niebieskiego lub niebieskozielony ale nigdy nie brazowy. Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: otrzewna 18.10.08, 00:26 nie, snipy (SNP) to fragmenty DNA które reguluja ekspresję genu - czyli tlumaczac przystepnie: biora udzial w procesie, w którym informacja genetyczna zawarta w genie zostaje odczytana i przepisana na jego produkty np białka, wiec snipy moga wzmacniac (aktywuja nawet kilka genow na raz) dana ekspresje lub ja zmniejszac, czyli cos jak wzmacniacz ale o działaniu negatywnym na ekspresję genów... jesli wiec snip powiazany z kolorem niebieskim jest represorem=wyciszaczem ktory zmniejsza aktywnosc danego genu mozliwe jest pojawienie sie u brazowookich rodzicow dziecka z pieknymi niebieskimi oczkami... prosze wiec nie popadac w paranoje ze narodziny dziecka powiazane sa z wizyta hydraulika/listonosza dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: otrzewna 18.10.08, 00:41 juz sie pozegnalam a napisalam odwrotnie: jesli snip powiazany z kolorem niebieskim jest wyciszaczem genu mozliwe jest pojawienie sie u niebieskookich rodzicow dziecka z oczkami brazowymi jeszcze raz przepraszam za pomylke, no teraz to dobranoc i jeszcze jedno jest wiele odmian oczu brazowych: jasnobrazowe, piwne orzechowe itd typowe ciemnobrazowe zdarzaja sie najczesiej u rodzicow z kotych jedno ma wlasnie takie, w przypadku gdy dwoje niebieskie - wtedy jasnobrazowe Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 08:36 museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eyecalculator.html tu macie fany kalkulator - uwzglednia kolor oczu rodzicow wraz z ich "podbarwieniem" np ja mam brazowe wpadajace ciut w zielone uwzglednia tez kolor oczu dziadkow no coz ja braz-ziel maz brazowe a mlody ma oczy blekitne jak niebo a mial tylko 12% szans na taki kolor, ktos tam pomieszal na gorze z genami recesywnymi, oczywiscie niebieski jest recesywny i dlatego przegrywa z mocniejszymi genami oczu brazowych, ale nie zawsze, Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 10:52 Jak znalazłaś uwzględnienie koloru oczu dziadków? Bo ja tu widzę tylko rodziców i wychodzi mi error (mama zielone, ojciec niebieskie, brat niebieskie, a ja brązowe) Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 15:17 Jestem niebieskooką blondynką i mam niebieskooką bliźniaczkę jednojajową. Natomast nasze potomstwo to już wariacja: niebieskooki blondyn, brązowooki szatyn i czarnooki brunet Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: moja corka 17.10.08, 19:32 ma niebieskie oczy i blond wloski jak jej tata. ja mam brazowe wlosy i brazowe oczy. zawsze myslalam, ze moje dziecko odziedziczy po naszej rodzinie kolor oczu i wlosow, wiekszosc z nas ma ciemne oczy i wlosy i ten kolor zawsze przewazal, tylko moja mama jest blondynka (a trafila jej sie trojka ciemnowlosych dzieci. w rodzinie meza nigdy nie bylo brozowookich dzieci, myslalam, ze w koncu nasze bedzie przelamie te "tradycje" a tu nic Odpowiedz Link Zgłoś
jahreshka Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.10.08, 19:39 deela miała zapewne na myśli dziadków dziecka, czyli rodziców rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 18.10.08, 00:54 o to to glebiej nie ma sensu grzebac Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 18.10.08, 11:00 Dirgone zielone to "zmieszane" z brązowym , więc po nich masz brąz. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 biali rodzice, a dziecko murzyn 18.10.08, 23:20 A ja słyszałam historię, że biała kobieta urodziła murzyna. Oczywiście jej mąż (też biały) od razu wyparł się dziecka. Ona przysięgała, że nie miała nigdy kontaktów z murzynem. Zrobili badania genetyczne, które potwierdziły, że ojcem jest jednak mąż kobiety. Po czasie okazało się, że pra, pra, pra, prababka kobiety była murzynką. I drugi przypadek - moi rodzice oboje są brunetami, a siostra jest blondynką (bo dziadek jest bardzo jasnym blondynem). Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: slyszec to mozna wiele...... 19.10.08, 07:04 a blondynek czesto zdarza sie ciemnowolosym rodzicom bo przeciez jedno z rodzicow w dziecinstwie moglo byc blond. wlosy ciemnieja bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: slyszec to mozna wiele...... 19.10.08, 16:43 Moi rodzice od dzieciństwa mieli czarne włosy i nikt z nich nie był blondaskiem. Siostra ma ten kolor włosów "po dziadku". Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: slyszec to mozna wiele...... 20.10.08, 13:28 alexa-75 napisała: > Moi rodzice od dzieciństwa mieli czarne włosy i nikt z nich nie był > blondaskiem. Siostra ma ten kolor włosów "po dziadku". To akurat jest rzecz jak najbardziej normalna (ciemnowłosi rodzice mają jasnowłose dziecko).Widocznie twoi rodzice posiadali w sobie "ciemny i jasny gen" (ciemny "przewyższa" jasny i dlatego mają ciemne włosy).Po połączeniu dwóch "ukrytych jasnych genów" powstało dziecko z jasnymi włosami.Wiec to nie tylko zasługa twojego dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
2nati Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 19.10.08, 10:52 Moj synek ma błękitne oczka a my z mężem mamy szare oczy, a z wloskami jest tak ze Bartek ma bialutkie wlosy ale urodzil sie z czarnymi, ja teraz mam ciemny blond ale jak bylam malutka to mialam tez jasne wlosy, z kolei moj mąż od urodzenia ma ciemne wlosy Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 a co z szarymi oczami ??? 19.10.08, 19:47 przeciez wiele osob ma i to wcale nie niebieski, a kalkulator nie pokazuje takiego koloru? Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: oficjalnie nie ma takiego koloru :) 20.10.08, 08:20 szary to odcien niebieskiego. moja mama ma takie oczy, zawsze uchodzily za nie bieskie, w dowodzie tez tak ma wpisane. ja mam ciemnobrazowe oczy, w dowodzie mam kolor piwny a piwne tez w rzeczywistosci sa duzo jasniejszy kolor niz moj. Odpowiedz Link Zgłoś
serena989 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 23.12.16, 19:46 Ja i mąż mamy niebieskie oczy, z tym że mój mąż ma jasno niebieskie,a ja mam ciemnoniebieskie jakby z morskim odcieniem ,mamy czworo dzieci -dwójka dzieci ma czysto niebieskie oczy, natomiast bliźniaki mają obwódki niebieskie a w środku morskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mart-a1984 Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 30.12.16, 22:31 Mąż ma oczy ciemno brązowe, ja zielone, obaj synowie są błękitnoocy. Po dziadkach. Teść i mój tata mieli niebieskie oczy. Jedynie còrka ma oczy po mężu. Odpowiedz Link Zgłoś
ta_karola [...] 04.01.17, 23:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 05.01.17, 11:53 Taka możliwość jest wpisana w podstawowe reguły dziedziczenia, nic zaskakującego. Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Niebieskoocy rodzice,dziecko z brązowymi. 17.01.17, 22:58 Aż jutro sprawdzę jakie oczy mają moje dxieci i mąż, bo nie mam pojęcia. W każdym razie genetycznie mieliśmy 50procent szans na rudego i się sprawdziło idealnie (ja i teść rudzi, jedno dziecię z dwójki rude) Odpowiedz Link Zgłoś