Dodaj do ulubionych

Prawo, -leworęczność

20.10.08, 11:09
Witam, mam pytanie, choć nie wiem, czy akurat tutaj powinno paść...
Czy dziecko od urodzenia jest prawo lub leworęczne? Ja jestem
leworęczna, mąż praworęczny. Mój synek nie bardzo lubi rysować, ale
wczoraj wzięliśmy kredy i zaczęliśmy razem rysować po tablicy.Kiedy
synek miał w ręku jedną kredę to np. narysował coś na kształt koła
(co mnie bardzo ucieszyło, że wreszcie) potem przełożył do drugie
rączki i narysował to samo. Jak dorwał drugą kredę, to rysował
synchronicznie podobne kształty na raz obiema rączkami.
Co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • anna.kosk Re: Prawo, -leworęczność 20.10.08, 14:33
      Witam serdecznie
      Lateralizacja - czyli określenie, która ze stron jest stroną wiodącą -
      kształtuje się do ok 6 roku życia. W tej chwili zachowanie, które Pani opisuje,
      wskazuje na to,że synek ma nieustaloną rękę wiodącą. Ma czas - możliwości są
      różne. Któraś z rąk może być wiodąca albo może być oburęczny. Stronność dotyczy
      również oka i nogi. Najkorzystniej dla dziecka jest, jeśli jedna strona jest
      wiodąca -czyli np prawe oko, prawa ręka, prawa noga albo odpowiednio - lewa.
      Może się jednak zdarzyć lateralizacja skrzyżowana- czyli: np lewe oko - prawa
      ręka- lewa noga. Warto obserwować dziecko i jeśli zaobserwujemy , że jego prawe
      oko jest wiodące, a rączki wydają się podobnie sprawne kształtować prawą rękę
      jako wiodącą, czyli do prawej ręki dawać sztućce, nożyczki, kredki itd.
      Stronność oka można zbadać przy pomocy kalejdoskopu - dziecko patrzy w
      kalejdoskop, dziurkę w kartce papieru, dziurkę od klucza itd. Obserwujemy przy
      różnych okazjach, którym okiem patrzy -jeśli zazwyczaj tym samym, to jest oko
      wiodące. I lepiej na przyszłość, do nauki pisania, aby ta sama ręka była
      wiodąca.Czyli lepiej, jeśli lewe oko jest wiodące aby również wiodąca była lewa
      ręka. Nie należy przestawiać na silę dziecka na prawą rękę, jak to kiedyś
      czyniono, jeśli lewa ręka jest wyraźnie sprawniejsza. Badanie stronności można
      wykonać w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, ale sądzę, że nie wcześniej niż
      w piątym roku życia dziecka.pozdrawiam.ak
      • alekscyman Re: Prawo, -leworęczność 16.02.09, 10:11
        Witam, a co należy robić jeśli dziecko jest lewonożne, przez dziurke
        patrzy prawym okiem a wszystkie czynności wykonuje lewą ręką. Dodam,
        że np. przy pisaniu wychodzi jego leworęczność - pisze od środka,
        czyta od końca itp. Ma 3 latka i 3 mce
    • Gość: gość mala_1 Re: Prawo, -leworęczność IP: *.centertel.pl 07.01.09, 11:53
      Witam,
      mam zatem pytanie. Mój 4,5 letni syn używa obu rąk, choć z przewagą
      lewej ręki. Natomiast gdy daje mu lunete by przystawił do oka - to
      zawsze przystawia do prawego. Czy coś powinnam z tym robić?
      • anna.kosk Re: Prawo, -leworęczność 07.01.09, 17:10
        Witam. Nic specjalnego proszę nie robić smile Proszę mu podawać przedmioty takie
        jak widelec, łyżka, kredka, nożyczki itp - do prawej ręki, jeśli mielibyśmy go
        ustawiać na którąś stronę w tej sytuacji - to na prawą.Ale jeszcze nie teraz.
        Jeszcze ma rok do tego, aby samo mu się to ustabilizowało.
        Za rok, a najwcześniej za pół roku, jeśli nadal nie będzie widocznej przewagi
        jednej ręki proponuję zabrać go do psychologa np do poradni psychologiczno -
        pedagogicznej w celu badania lateralizacji. Badanie dokładniej określi jego
        wiodące oko, rękę, nogę - i przewagę jednej strony nad drugą. Wtedy specjalista
        dokładnie Pani doradzi co robić. Czyli - na razie czekamy i obserwujemy.Dobrze
        by było już do zajęć zerówkowych ustawić go na właściwą rękę. Przy wiodącym
        prawym oku łatwiej mu będzie jeśli będzie pisał również prawą ręką.Wtedy do PPP
        warto iść w sierpniu, o ile sam nie zacznie pisać prawą...smile Pozdrawiam.ak
        • ismen76 Re: Prawo, -leworęczność 08.01.09, 14:02
          hmm.. jeśli można spytać ..a w czym ma dziecku "przeszkadzać", gdy oko wiodące
          jest prawe, noga również a ręka lewa? Pisała Pani, że jest lepiej dla dziecka by
          było jednostronne. Będę wdzięczna za odpowiedź.
          Pozdrawiam ;o)
          • Gość: ewulka_33 Re: Prawo, -leworęczność IP: *.sta.asta-net.com.pl 13.01.09, 16:04
            Mój synek miał robione badania w wieku 6 lat i okazało się, że oko,
            ręka i noga są lewe. Teraz ma 9 lat i rysuje lewą ręką, a widelec i
            łyżkę trzyma w prawej ręce; piłkę kopie lewą nogą.
            • ismen76 Re: Prawo, -leworęczność 13.01.09, 17:23
              No właśnie.. ja też jestem takim niezdefiniowanym przypadkiem tzn. jak wcześniej
              napisałam oko i noga przewodząca jest prawa, a ręka lewa. Ale np. chleb kroję
              tylko prawą ręką - inaczej chyba ucięłabym sobie palce! ;o), nożyczki też
              trzymam tylko w prawej - jestem fryzjerką i w lewej ręce nawet nie potrafię
              trzymać nożyczek. Gram również na gitarze- struny są założone jak dla
              praworęcznej osoby,natomiast łyżkę i widelec trzymam w lewej,
              piszę/rysuję(podobno ładnie) też lewą, więc jak widać jestem oburącz z przewagą
              lewej ręki.
              Nie bez kozery pytałam o "skutki uboczne", gdy dziecko/ktoś jest taki "mieszany"
              ;o) Mam poważne podejrzenia z obserwacji własnej córci (obecnie 2 latka), że
              wrodzi się we mnie i szczerze powiem, że nie sądzę, by mi to w czymkolwiek w
              przeszłości przeszkadzało. Dodam, że potrafię robić to, z czym większość ludzi
              ma raczej problemy np. pisanie i prawą ręka ..ale od tyłu i do góry nogami.
              Jeśli się mylę i jednak są przesłanki do niepokoju (wiem, że mogę być
              specyficznym wyjątkiem) proszę o odpowiedź bądź linki to odpowiednich materiałów.
              Będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam ;o)
              • Gość: gosc Re: Prawo, -leworęczność IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 24.01.09, 12:41
                sadze ze nie trzeba byc "jednostronnym"
                jako dziecko uzywalam zamiennie obu rak, badania w przychodni
                psychologicznej wykazaly ze moge byc zarowno prawo- jak i
                leworeczna, nie pamietam szczegolow
                w szkole w pewien sposob zostalam nakloniona do pisania prawa reka,
                a dzisiaj pisze prawa i lewa (ta odrobine wolniej), rysuje rowniez
                obydwoma (najczesciej prawa strone rysunku prawa reka, a lewa strone
                reka lewa smile ), mimo ze wiekszosc rzeczy robie jak osoba leworeczna.
                prawde mowiac nigdy nie zastanawiam sie ktorej reki do czego uzywam,
                dzieje sie to spontanicznie i czesto je zmieniam jesli jedna mam
                zmeczona.
                nigdy w zaden sposob mi to nie przeszkadzalo w szkole, pozniej w
                pracy zawodowej, wiec nie sadze by konieczne bylo "ustawianie" na
                przewage jednej strony ( nie jestem fachowcem , mowie o wlasnych
                doswiadczeniach)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka