Dodaj do ulubionych

p.Anno proszę o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 22:52
jestem mamą dwóch dziewczynek. w maju skończą 5 i 3 latka. chciałabym tą starsza po woli zacząć uczyć literek. ale nie wiem jak się do tego zabrać. ona wcale nie wykazuje zainteresowania tego typu rzeczami. mam również wrażenie że jest strasznie roztargniona i nie potrafi się skupić żeby np powiedzieć na jaka literę jest wyraz"mama" lub mówi a jak mama(dodam że jestem pani imienniczka)może z stąd to mylenie m i a. Ostatnio moja teściowa była z wizyta u swoje siostry która ma 2.5 letniego wnuka i on zna praktycznie wszystkie literki z klocków wie jak która wygląda i jak się nazywa ,ale zna w ten sposób że mówi a jak auto a jak się go ktoś zapyta co jeszcze jest innego na a to nie wie. Ale i tak trochę się tym podłamałam. Co mogę zrobić aby zachęcić moje córki do tego typu zabaw edukacyjnych. dodam ze ta starsza chodzi do przedszkola a młodsza pójdzie od września.
Obserwuj wątek
    • anna.kosk Re: p.Anno proszę o pomoc 02.03.09, 19:19
      Witam serdecznie pani Aniu.
      tak się trochę dziwię, czemu Pani ma uczyć córcię literek, skoro chodzi do
      przedszkola? Ma chyba zajęcia edukacyjne i najczęściej w pięciolatkach już
      nauczyciel zaczynają przygotowywać dzieci do nauki czytania... CZy rozmawiała
      Pani w przedszkolu na temat, czego dzieci się uczą i jak mała daje sobie radę na
      zajęciach?
      zazwyczaj, kiedy dzieci są gotowe do nauki czytania i pisania same zaczynają
      wszystko czytać- nazwy sklepów, trasy tramwajów, reklamy itd. Zaczynają też same
      pisać - śmieszne, fonetyczne teksty, pismem lustrzanym.
      Jak próbować małą zainteresować czytaniem?
      Myślę, że dobre byłyby ciekawe bajki, z ładną grafiką i niewielką ilością
      tekstu, - ale z dużą, wyraźną czcionką, które byście czytały razem... A może ma
      pani takie starodawne bajki, które się puszczało na projektorku? Obrazek, a pod
      nim kilka linijek tekstu - to była magia: ciemność i bajka czytana na dobranoc,
      wyświetlana na ścianie smile
      Warto pokazać dziecku tę magię ukrytą w literkach, aby się zaciekawiło. Na
      początek niech nauczy się, jak wygląda jej imię napisane drukowanymi literami -
      potem nauczy się je pisać. A potem - już jakoś pójdzie... No i na pewno
      spokojne, bez napięcia w tej kwestii, nie zmuszać, żeby czytanie kojarzyło się z
      przyjemnością.
      To na razie tyle, popytam jeszcze nauczycieli pięciolatków, jakie mają pomysły i
      dopisze, jeśli wymyślą coś fajnego. Pozdrawiam
      • Gość: a.lisek79 Re: p.Anno proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 09:19
        Dziękuje bardzo pani Aniu za podpowiedz. chciałam tylko powiedziecie ze z tego
        co wiem to w tej grupie do której jeszcze chodzi moja córka(grupa 3-4 latków)
        panie próbują uczyć dzieci czytania właśnie ta metodą odimienna. Pozdrawiam
        • anna.kosk Re: p.Anno proszę o pomoc 05.03.09, 17:51
          To bardzo fajna metoda dla dzieciaków smile) Pozdrawiam.a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka