wiktorynka60 26.03.09, 18:49 Chciałam zapytać czy wiecie jak wygląda to badanie? Mój 5 letni synek ma mieć to robione i boję się jak on to zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melory_nox Re: Endoskopia krtani 26.03.09, 19:18 Są 2 rodzaje tego badania: fiberoskopia i directoskopia. Fiberoskopię robi się na miękkim wysięgniku i trwa kilka sekund. Lekarz ogląda wynik badania później, bo nagrywa je i może sobie potem wolno i z bliska ... Szczegółów nie znam, nie widziałam. Tyle tylko co lekarz mówil, że to "drobiazg". Directoskopię robi się na twardym wysięgniku i wymaga znieczulenia ogólnego. Jest to dość ciężkie doświadczenie dla dziecka, bo wymaga krótkiego pobytu w szpitalu, kilku wkłuć, no i potem zabierają dziecko na salę zabiegową, być tam nie możesz, potem wybudzenie a po wybudzeniu z pól godziny dziecko leży samo na sali pooperacyjnej, gdzie wejść nie można. Mój syn krzyczał tak przez te poł odz. , że piętro niżej go słyszalam .... Potem dochodził do siebie kilka godzin, dostal nawet gorączki. Czasem też ludzie wymiotują po ogolnym znieczuleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorynka60 Re: Endoskopia krtani 26.03.09, 22:54 To chodzi na pewno o to pierwsze badanie,bo dr mówiła cos o nagrywaniu i mamy tylko jechac na to badanie do poradni i wrócić w ten sam dzień.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś