juliegianni 05.06.09, 21:53 proszę o pomoc, mała ma kaszel bardzo silny, aż zwymiotowała, pół roku temu lekarz przepisał diphergan aby podawać przy silnym kaszlu, ale nie pamiętam dawkowania. ma 3 lata 19kg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukrecja34 Re: diphergan szybko! 05.06.09, 22:06 nie pamiętam ale wygoogluj sobie.. Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: diphergan szybko! 05.06.09, 22:47 Diphergan działa silnie rozkurczajaco ale ja bym proponowała Sinecod na noc i obowiązkowe oklepywanie pleców co kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: diphergan szybko! 05.06.09, 23:25 Wg. producenta: dzieci powyżej 2 r.ż. 1-2 mg na kg masy ciała na dobę podzielone na 3-4 dawki. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: diphergan szybko! 05.06.09, 23:26 Czyli na 19 kg to będzie 4 razy dziennie po 5 do 10 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: diphergan szybko! 06.06.09, 04:59 Młoda dostaje łyżeczkę przed snem w razie potrzeby. Waży 12 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: diphergan szybko! 06.06.09, 08:00 hm..tak wogóle z tym dipherganem bym uważała..moja 20 m-czna córka ostatnio dostała bo miała silny kaszel nocny przy zapaleniu oskrzeli i niestety-u niej reakcja była jak w ulotce-pobudzenie i ataki szalu,była nie do uspokojenia,silniejsza od nas,wrzask i szarpaczka przez całą noc..ponoć to się zdarza bo diphergan działa na OUN..pediatra poradziła sinecod-i w naszym przypadku to był strzał w 10 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: diphergan szybko! 06.06.09, 08:56 Ja z kolei mam świetnie doświadczenia z tym lekiem, pierwszy raz podawałam córce jak miała pół roku, pamiętam, ze jak przeczytałam ulotkę to radziłam się jeszcze dwóch lekarzy czy na pewno mogę to podać. Na Alkę działa rewelacyjnie jak ma kaszel z wymiotami i ogólnie napady kaszlu. Na Szymku póki co nie musiałam jeszcze wypróbowywać... Ale fakt działania niepożądane opisane w ulotce mogą być niefajne. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: diphergan szybko! 06.06.09, 11:27 Też polecam Sinecod. Pamiętajcie jednak ze te syropy NIE LECZĄ, tylko znosza objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
sylki Re: diphergan szybko! 07.06.09, 19:32 Na moją córkę Sinecod nie działa w przeciwieństwie do Dipherganu. Skutki nieporządane pojawić się mogą przy każdym leku. Odpowiedz Link Zgłoś