Dodaj do ulubionych

Zaparcia u dwulatki

02.08.09, 15:43
Drogie Mamy poradźcie,moja dwulatka zawsze od urodzenia miała super przemiane
materii,jeden lub daw razy dziennie,przeważnie o stałych godzinach.Nagle
gdzieś od 2 miesięcy coś się zmieniło,siada na nocniku,wstaje,płacze mówiac
że"kupa nie wyjdzie" i....jest problem,najgorzej jak juz jeden dzień nie zrobi
bo potem pojawia się jeszcze większy kłopot.Sama nie wiem czy ona boi się
,chce zrobić a kupa nie chce wyjść czy ona poprostu wstrzymuje tą kupę gdyż
czuje że jest twarda i stąd płacz.Poradźcie co zrobic lub podać.
Obserwuj wątek
    • dusia25 Re: Zaparcia u dwulatki 02.08.09, 16:24
      Spróbuj dawać jej rano na śniadanie owsiankę: płatki błyskawiczne owsiane zagotuj na mleku, przestudź i niech wciąga. Działa rewelacyjnie no i naturalnie.
      Pomagają też na dobre trawienie jogurty, probiotyki podawane dodatkowo raz dziennie. No i ekstremalnie: lactulosa - to taki syropek. Nam polecał lekarz jak młoda przeszła z piersi na stałe pokarmy i też miała problemy z kupką. Lactulosa rozmiękcza kupkę i robi się ją znacznie łatwiej. Nie jest też droga, do dostania w każdej aptece. My jej używaliśmy wprawdzie tylko raz, ale z efektami.

A, przypatrz się też diecie córci. Duża ilość mięsa w diecie też może ją zatwardzać, karotka, niektóre owoce (np. jagody) też zasuszają. Tak samo białe pieczywo może podobnie działać.

Na serio proponuję owsiankę, wszelkie otręby i inne bogate w błonnik potrawy. Po dwóch, trzech dniach regularnego jedzenia powinno pomóc.

Powodzenia!
    • lee_a Re: Zaparcia u dwulatki 02.08.09, 21:37
      jeżeli mała chętnie jada owoce to dawaj jej kiwi - u mojej dwulatki świetnie
      działa. Jak jest problem z przekonaniem jej do kiwi to codziennie daję jej do
      kaszki albo jogurtu sparzone siemię lniane. Oprócz tego pieczywo pełnoziarniste,
      śliwki suszone (na szczęscie lubi), ciastka z płatków owsianych, ziarna dyni,
      słonecznika, siemienia lnianego. Generalnie należy ograniczyć słodycze a
      zwiększyć ilość produktów bogatych w błonnik i owoców (o ile się da bo moja
      konsekwentnie odmawia jedzenia owoców).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka