Dodaj do ulubionych

Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców

15.08.09, 20:55
Mój Adaś dużo mówi, mądry z niego chłopczyk, czasem tak odpowie, że nie
wiem skąd on to słyszał i pewnie wiele mam podpisałoby się pod tym
postem, ale... no właśnie jest jedno "ale". Mój Adaś nie mówi takich
spółgłosek jak "K" "L" "G" no i oczywiście "R" ale wiem, że na to ma
jeszcze czas i się nie martwię. Mówi zamiast "K"-"T", "L"-"J" i "G"-
"D". I zastanawiam się czy jeszcze ma czas żeby się tego nauczyć czy
iść z nim do jakiegoś logopedy. Jak to u Was wygląda i co możecie
powiedzieć mi na ten temat? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • reges Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 15.08.09, 20:59
      Nie podałaś wieku synkasmile
      Mój 3-latek też zamienia te głoski (k-t g-d), ale właśnie idzie do
      przedszkola. Myślę, że tam będzie miał jakieś badanie wymowy
      przeprowadzone i w razie czego zapisze go na zajęcia. Jeśli nie to
      wybiorę się z nim prywatnie.
    • joanna.pio Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 15.08.09, 23:51
      Nie napisałaś ile syn ma lat. Jeśli 3 - nie przejmowałabym się. Jeśli 6 -
      pobiegłabym do logopedy. Jeśli między 3 a 6, pewnie skontrolowałabym, dla
      własnego spokoju. W wielu poradniach psychologiczno - pedagogicznych są dni
      konsultacji logopedycznych, darmowych. Ja tak skorzystałam, uspokoiłam matczyne
      niepokoje.
      • mondovi Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 00:07

• mondovi Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 00:13
          ups, o jeden klik za daleko wink wydaje mi się, że chłopczyk mały - mama o nim
          pisze "dużo mówi". w przypadku 6latka to już nie sensacja. mój 3latek też
          zamienia g-d i k-t. myslę, że nauczy się wymawiać normalnie, jeszcze nie tak
          dawno temu mówił zamiast w -j. postepy widać z tygodnia na tydzień, uczy sie
          wymawiania coraz dłiuższych i bardziej skomplikowanych wyrazów, więc to pewnie
          kwestia czasu. pozdr
          • czar_bajry Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 01:47
            A ile lat ma Adaś?
            Jeżeli chodzi do przedszkola to tam powinien być logopeda i po przeprowadzeniu
            wywiadu udzieli Ci informacji czy zajęcia są potrzebne.
            • madziaaaa Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 07:33
              Zamiana tych konkretnych głosek na te konkretne jest akurat normalna i zdarza
              się u wielu dzieci. Natomiast około 4-5 r.ż. powinna zaniknąć.Jeśli nie, to
              logopeda konieczny. Tak naprawdę nawet z mówiącym 3 latkiem warto iść, logopeda
              zobaczy, czy aparat mowy jest prawidłowo zbudowany.Na pewno też zaleci ćwiczenia
              usprawniające.
    • kali_pso Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 10:08

U mnie w rodzinie do dnia dzisiejszego krąża opowieści o
      mich "turach" i "taczkach", czyli kurach i kaczkach. Mówiłam tak do
      7 roku życia! Swiadomośc ludzka była na dużo mniejszym poziomie niz
      teraz, więc gdyby sie mną wczesniej ktoś zajął, byc może mówiłabym
      tak krócej. Niemniej- dzisiaj tak nie mówięwinkp

Zdaje się, że logopeda przed 3 rokiem życia ma mało do zrobienia,
      ale to juz powienien powiedzieć Ci sam.
    • roula Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 16.08.09, 10:47
      lepiej sie przynajmniej skonsultowac z logopeda.Z moich doswiadczen
      wynika,ze u malucha latwiej sie koryguje wady wymowy.U corki troche to
      zaniedbalam i efekt taki,ze ma ponad 6 lat i jak sie zapomni to
      sepleni.Tzn tak jej wygodnie,umie juz prawidlowo wymawiac sz,cz,rz ale
      wciaz musze poprawiac,cwiczyc i pilnowac
    • marta_st1 Adaś we wrześniu kończy 3 latka 16.08.09, 18:10
      i idzie do przedszkola.
      • elske Re: Adaś we wrześniu kończy 3 latka 16.08.09, 18:41
        Może byc tak,że jeśli maly juz pojdzie do przedszkola, po jakimś czasie
        dostaniesz skierowanie z przedszkola do logopedy.Myślę ze warto przejść sie z
        dzieckiem do specjalisty.

Tak obok tematu, znam przypadek, gdzie dziecko na bilansie czterolatka dostało
        skierowanie do logopedy, bo mówilo bardzo niewyraznie.Mama sie oburzyła , bo to
        przecierż małe dziecko, jeszcze nauczy sie mówic.W tej chwili chłopiec ma 5 lat
        i potrzeba tłumacza, zeby dowiedziec sie co powiedział.
        Dla niektorych wizyta u logopedy to wstyd i obelga.Nie wiem dlaczego.
        • lidka73 Re: Adaś we wrześniu kończy 3 latka 16.08.09, 21:04
          Jestem logopedą i myślę,że powinnaś Adasia logopedzie bezwzględnie pokazać.
          Prawdopodobnie będzie taki specjalista w przedszkolu, ale zazwyczaj ma mało
          godzin, a mnóstwo dzieci. Zadzwoń do najbliższej Poradni
          Psychologiczno-Pedagogicznej i zgłoś dziecko. Nie potrzebujesz żadnego
          skierowania, tyle,że czas oczekiwania na wizytę może być...dość długi.
          A logopeda u dzieci poniżej trzeciego roku życia ma czasem mnóstwo do zrobienia.
          Ja na przykład zajmuję się między innymi noworodkami smile
          • joanna.pio Re: Adaś we wrześniu kończy 3 latka 17.08.09, 21:54
            w mojej poradni psychologiczno - pedagogicznej raz w tygodniu przez 2 godziny
            jest dyżur logopedy, nie trzeba się wcześniej umawiać na samą konsultację.
    • liwilla1 dziękuję za wątek 16.08.09, 23:28
      mam podobny problem. czekam na razie na rozpoczęcie roku przedszkolnego i jeśli
      zajdzie taka potrzeba, pójdę do logopedy w zaprzyjaźnionej poradni.
    • e_r_i_n Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 17.08.09, 12:10
      Do logopedy warto się wybrać już z roczniakiem mniej więcej. No może
      półtoraroczniakiem.
      • kura17 Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 17.08.09, 14:36
        piszesz powaznie???

przeciez zupelnie normalnie rozwijajace sie dzieci maja prawo bardzo malo mowic
        do jakich 2-2.5 lat?
        pierwsze slysze, zeby z tak malymi dziecmi isc do logopedy? przeciez roczniak
        moze nie mowic wcale wink
        • e_r_i_n Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 17.08.09, 15:25
          Jak najbardziej. Konsultacja z logopedą powinna wręcz odbywać się tuż po
          porodzie - bo m.in. to, jak dziecko je i pije ma wpływ na jego późniejszą mowę i
          wymowę.
          A tendencję do seplenienia na przykład można wyłapać dużo wcześniej.
          Ja z moim dzieckiem byłam u logopedy, gdy miał 1,5 roku - też prawie wtedy nie
          mówił. Ale efekt był taki np., że odstawiliśmy z dnia na dzień kubek z
          dziubkiem, bo on m.in. powodował wysuwanie języka między zęby, które u dziecka
          zauważyłam.
          Dostaliśmy do tego parę ćwiczeń wzmacniających mięśnie ust.
          • phantomka Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 17.08.09, 22:34
            Cwiczenia logopedyczne sa dla dzieci wielka frajda, wiec nawet jak
            troche na wyrost korzystac z jego uslug, to i tak same korzysci z
            tego. Moja corka chodzila 2 m-ce, bo pozniej logopeda nie widziala
            juz sensu, a corka narzekala, ze to juz koniec zabaw jezykiemsmile
            • verdana Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 17.08.09, 22:54
              Bez przesady - chodzenie z każdym roczniakiem do logopedy mija się z
              celem. W takim razie polecam tez wizytę u ortopedy - by zobaczyć czy
              chodzi prawidlowo. Wizyte u okulisty - może nie widzi dobrze. Wizyte
              u laryngologa, aby sprawdzić jeszcze raz słuch. No i u psychologa,
              bo najlatwiej przeoczyc problemy psychiczne, nie fizyczne.
              Potem nalezy z dzieckiem na wszeki wypadek robic ćwiczenia, zalecone
              przez wzystkich specjalistów.
              Byc moze i my i dziecko zwariujemy, ale z poczuciem dobrze
              spelnionego obowiazku.
              jestem jak najbardziej za wizytami u specjalistów, gdy dostrzegamy
              nawet drobne objawy nieprawidloosci, ale nie - tylko na wszelki
              wypadek.
              • e_r_i_n Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 18.08.09, 12:53
                verdana napisała:

> Bez przesady - chodzenie z każdym roczniakiem do logopedy mija się > z celem.

Twoim zdaniem.
                Skoro drobiazgi mogą zadziałać profilaktycznie, to dlaczego tego nie robić?
                Nawet to, jak dziecko ssie pierś wpływa na jego późniejszą wymowę. Tyle, że u
                nas się leczy, nie zapobiega.
                • kocianna Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 18.08.09, 13:47
                  Verdana, w Rosji dziecko przed pojsciem do złobka, przedszkola, szkoły MUSI
                  odwiedzic dermatologa, ortopede, neurologa, okuliste, stomatologa, laryngologa,
                  psychologa, logopede i na koncu pediatre. Musi miec zrobiona morfologie i
                  podstawowe badania moczu i kalu, a takze probe tuberkulinowa.

I cala ta procedure powtarza sie przed kazdym kolejnym etapem edukacji (srednio
                  co 3 lata).

I mysle, ze ma to sens. Rosja nie jest krajem bogatym, zwlaszcza ostatnio -
                  widocznie profilaktyka jest tansza niz leczenie.
                  • kocianna Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 18.08.09, 13:51
                    PS. Do przedszkoli w Rosji chodzi 60% wszystkich dzieci.
        • gravitylessons Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 02.06.13, 19:45
          Proszę nie pisać takich głupstw, bo ktoś przeczyta i jeszcze uwierzy!
          • bbuziaczekk Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 02.06.13, 21:59
            Ja bym poszla juz do logopedy i zaczela cwiczenia.
            W przedszkolu zapewne beda miec takie badanie przez logopede ale nie wiadomo kiedy.
            Moj syn mial takie indywidualne badanie z logopeda tzn taki test u logopedy jakies 3 m-ce temu czyli jakos w marcu. Potem w kwietniu tez mieli badania z jakimis logopedami (ktos tam przyjechal, nie pamietam jak to sie nazywalo) i wylapywali dzieci z problemami.
            U mojego na szczescie problemu nie znaleźli ale wiem ze u niektorych dzieci znaleźli i rodzice zosrali skierowani do poradni logopedycznej.
            Im wczesniej zaczniesz cwieczenia tym lepiej. Dlatego ze dziecko nie utrwali sobie tak tej pory jeszcze.
            • bbuziaczekk Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 02.06.13, 22:02
              Nie utrwali sobie jeszcze tak tej mowy - mialo byc smile
              Bo potem jak ju wsiaknie w ta mowe "zla" to bedzie wiekszy problem zeby go przestawic.
              Znajoma dopiero pare m-cy temu zaczela chodzic do logopedy z 4 latkiem i jest teraz problem bo mlody juz ma utrwalone ze mowili sie zamiast lalka to jajka itd. I ciagle sie myli. Wie ze ma mowic inaczej ale juz z przyzwyczajenia mowi źle.
              • magdagg2 Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 02.06.13, 23:03
                tyle ze Adas ma teraz juz prawie 7 lat wink watek z 2009, widzialas?. i pojdzie juz do szkoły
                dlaczego juz sie nie archiwizuja posty?
                • gravitylessons Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 05.06.13, 22:42
                  Może ktoś inny będzie szukał porady w podobnej sprawie i skorzysta wink.
                  • drzewachmuryziemia Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 05.06.13, 23:30
                    sorry nie zauwazyłam, ze to stary watekwink
    • gemmi18 Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 05.06.13, 23:15
      Twój syn ma teraz 2 lata i 9 miesięcy, więc ma jeszcze czas na udoskonalenie wymowy. Moja córka też zamienia 'k' na 't', rozmawiałam z moją ciocią, która na co dzień pracuje z dziećmi nieco opóźnionymi, autystycznymi, z różnymi odstępstwami od norm i powiedziała, że jeszcze ma czas. I że często dziecko w przedszkolu szybciej nadrabia takie 'zaległości'.
    • drzewachmuryziemia Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 05.06.13, 23:27
      mój konczy za tydzien 3 lata,rzadko zamienia litery, ponad pół roku temu miał problem z l, wymawiał jak j. bardzo wyraxnie mówiłam do niego i prosiłam, by patrzył na usta - mówiłam mu, jak on mówi i mowiłam jak ma byc. bardzo sie starał układac jezyk w rozny sposób, smialismy sie z tego, było to zabawą, bardzo szybko zaczał wymawiac poprawnie. Teraz jak poznaje jakies nowe trudne słowo i wymawia je źle, równiez powtarzam je wiele razy, a on słucha i patrzy na usta. Zawsze musze mu powiedziec, jak on mówi, a jak jest poprawnie. Gdy mowiłam tylko prawidłowo bez odwoływania sie do tego, w ktorym miejscu robi bład, nic to nie dawało.
    • camel_3d lo matko... 06.06.13, 08:32
      dziecko ma ledwo ponad 2,5 roku..a ty juz panikujesz..w tym wieku moe wogole prawie nie mowilo...a teraz gada jak nakrecony.
      • gravitylessons Re: lo matko... 06.06.13, 15:47
        A byłabyś równie spokojna, gdyby w tym wieku nie chodziło??
    • marek_radl Re: Kiedy do logopedy? Mowa u chłopców 15.10.13, 18:04
      Polecam konsultacje i/lub przeczytanie: www.poradnia-zielony-slon.pl/kiedy-do-logopedy.html Jednak konsultacja jest najlepsza, bo własna ocena często bywa mylna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka