Dodaj do ulubionych

macie firanki?

• venettina Re: macie firanki? 01.10.09, 01:44
      Nie mam, z tym ze nikt nie moze mi zajrzec w okna, mieszkanie tonie
      w sloncu i tak lepiej wyglada ze wzgledu na styl, ale... kocham
      firanki smile)) W innym stylu wnetrza zalozylabym natychmiast!
      • gabula777 Re: macie firanki? 01.10.09, 08:27
        >>a widze w Polsce firanki w 99% domow, po reakcjach moich bliskich
        na brak firan wnosze, ze firana to cos mocno w polskosci
        zakorzenionego. Az sie dziwie, ile osob tu deklaruje brak
        firanekwink)) <<

Może nie tyle zakorzenionego co klimatu. W Polsce może by się uzbierało jakieś 4
        miesiące ciepła w roku, reszta to dni chłodne i zimne, a jakaś materia na oknach
        'ociepla' jednak wnętrze.To się odnosi nie tylko do firanek, ale i innych
        elementów wyposażenia wnętrz.To moda na minimalizm i ogólny chłód, dla młodych
        ludzi przesiadujących prawie cały dzień w miejscu pracy, starsi nie wyobrażają
        sobie siedzenia w gołych wnętrzach, na skórzanych kanapach i przy szklanych stołach.
        • agniemat Re: macie firanki? 01.10.09, 09:18
          teraz modne jest zaglądanie sobie do okien w Warszawce na pewnym osiedlu dla
          nowobogackich zauważyłam że tam wszyscy są modni mimo, że jeden sąsiad zagląda
          do drugiego.żyją jak na wystawie. Rozumiem jak ktoś ma widok na ogród...Firanka
          zmienia wnętrze nadaje ciepła przytulności. Ja mam i nie mam w zależności od
          nastroju i strony domu. Wszystko z rozsądkiem i umiarem.Teraz u mnie królują
          makaronysmile
          • stworzenje Re: macie firanki? 01.10.09, 09:58
            zdecydowanie firanka, żadne same rolety tudzież gołe okna. Nie wiem,ale ja w
            takim pomieszczeniu bez firan,zasłon łapię dola, zero przytulności i to co tu
            piszą niektóre osoby: jest się na świeczniku dla kogoś z zewnątrz. Bez sensu.
            Modę najczęściej mam głęboko gdzieś, robię tak jak mi pasuje i jak mi dobrze
            smile.W oknach firanki mam,zasłonki też.
            • lola211 Re: macie firanki? 01.10.09, 12:06
              >Bez sensu.

Zalezy.

Ja mieszkam na tyle wysoko, ze nikt mi w okna nie zaglada, a vis a
              vis mam drzewa, nie sasiadów.
              Mam kuty czarny karnisz, a na nim zawieszona tkanine, pelniaca role
              ozdobna.Na parapetach do polowy okna kwiaty.To pozwala na unikniecie
              efektu biurowej pustki, dodam, ze mieszkanie urzadzone w starym
              stylu, zadne tam szkło i metal.Nie potrzeba firan, by bylo
              przytulnie i swojsko.
        • stworzenje hałas 01.10.09, 10:00
          gabula777 napisała:

> elementów wyposażenia wnętrz.To moda na minimalizm i ogólny chłód, dla młodych
          > ludzi przesiadujących prawie cały dzień w miejscu pracy, starsi nie wyobrażają
          > sobie siedzenia w gołych wnętrzach, na skórzanych kanapach i przy szklanych sto
          > łach.

Jestem jakimś odstępstwem smile,bo jestem młoda,a takich zimnych pomieszczeń nie
          trawię. Nie lubię jak nie ma dywanów, firan - one również działają wytłumiająco.
          Gdy ich brak słychać w całym mieszkaniu byle uderzenie łyżeczki, kroki nawet z
          zewnątrz się rochodzą uncertain.
    • veevaa Re: macie firanki? 01.10.09, 10:12
      Mam, bo niejako muszę - mieszkam na parterze, rolety zewnętrzne przez cały dzień
      nie mogą być zasłonięte, bo jest zbyt ciemno, żaluzji nie cierpię, roletę
      wewnętrzną mam tylko w kuchni (no bo jakoś nie pooba mi się idea posiadania
      rolet zew i wewnętrznych).
    • wroblica_cwir_cwir Re: macie firanki? 01.10.09, 19:33
      Mam firanki. Mieszkam na parterze przy ruchliwym chodniku i nie wyobrażam sobie,
      żeby każdy przechodzień mógł mi zerkać do mieszkania, zwłaszcza od wiosny do
      jesieni, jak ciągle mam otwarte okno. Zastanawiałam się nad roletami, ale to nie
      dla mnie, lubię dzienne światło i lubię widzieć jakiś świat poza własnym pokojem.
      • default Re: macie firanki? 03.11.09, 11:28
        Nie odczuwam potrzeby posiadania firanek, ale jednak je mam - to
        kompromis, bo mąż uwielbia. Oczywiście żadne wzorki, hafty - tylko
        gładki, przejrzysty tiul. U nas generalnie nie ma potrzeby
        zasłaniania okien - dom otoczony sporym ogrodem i dość
        nieprzejrzystym ogrodzeniem, sąsiedzi nawet i bez firanek nic by nie
        dojrzeli smile Ale nie mam aż takiego firankowstrętu, żeby się upierać
        przy swoim smile
    • malin-ka89 Re: macie firanki? 04.12.09, 21:32
      Ja mam firnaki i żaluzje. Firanki przydatne w dzień, dlatego ze żaluzji nie
      odsłaniam tylko podciagam w dzień od razu do góry.
    • sapalka1 Re: macie firanki? 05.12.09, 12:48
      Nie lubię zasłon i firan, pomniejszają wnętrze, zaciemniają je. Lubię rolety i
      żaluzje, ale żaluzje tylko drewniane, dzięki nim we wnętrzu jest przytulnie.
      • malin-ka89 żaluzje drewniane 05.12.09, 13:42
        mam pytanie odnośnie żaluzji drewnianych, jak i jest z ich trwałością? Mam
        aluminiowe ale są już na wykonczeniu i chętnie bym wymieniła ma drewniane. W
        dzień mam gładkie okno i nie używałabym bo byłyby podciągnięte, opuszczam tylko
        na noc.
    • jehanette Re: macie firanki? 11.04.23, 17:55
      Ja mam w sypialniach, dla przytulności i intymności bo osiedle dość ciasne. W dziennym nie potrzebuje.
    • przepio Re: macie firanki? 11.04.23, 20:43
      Mam, inni w moim otoczeniu tez mają. Kojarzę jeden dom, sprzed 30 lat, bez firanek. Za każdym razem gdy tam bylam, mialam wrażenie, że czegoś brakuje.
    • leni6 Re: macie firanki? 11.04.23, 20:47
      Nie mam.
    • krwawy.lolo Re: macie firanki? 15.04.23, 09:37
      Badyszejming!
    • mid.week Re: macie firanki? 15.04.23, 09:42
      Ja nie mam nawet karnisza, ale jak kiedys sie zbiore i zamontuje to powiesze lniane, biale zaslony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka