slonycukierek
10.04.10, 21:21
Mieszkam w Niemczech mam męża Niemca i dwójkę dzieci z nim.W Polsce mam Ciotkę która ma 72 lata często pisze z nią na GG lubię z nią pisać ale za często wyczuwam niechęć do Niemców ,Ciotka często np próbuje mi ,,uwiadomić,, ze w Niemczech panuje germanizacja (Ciotka w Niemczech nigdy nie była i nawet nie wiedziała ze w Niemczech już euro obowiązuje) twierdzi ze np jakaś znajoma mieszka w Niemczech i jej dzieci maja w przedszkolu zabronione mówić w j polskim.To ze ja przekonuje ze moje dzieci tez chodzą do szkoły i przedszkola i mówią spokojnie w j polskim nie dociera do niej.Często pyta co mój mąż na to ze rozmawiam z dziećmi w j polskim (sugerując mi ze pewnie jest niezadowolony bo to Niemiec)Często porusza tematy wojny np mówi ze Niemcy lepiej zarabiają choć powinna dosiegnac ich kara bo zniszczyli nasz kraj.No ja rozumiem wojna to przeokropna sprawa ale mój mąż nikomu kraju nie zniszczyl wiec poruszanie tak często tych tematów wiedząc ze mam męża Niemca jest nietaktem.Dziś zapytała mnie na GG w związku z dzisiejsza tragedia samolotu prezydenckiego jak Niemcy się wypowiadają na ten temat czy składają kondolencje czy są obojętni,no i wyłączyłam GG...miałam dość, odechciało mi się jej tłumaczyć ze cały świat przesyła kondolencje i Niemcy tez.Mam jej dość ale może niesłusznie?