moofka 12.08.10, 11:19 w dzinsach moze isc, czy jako miniwujek w spodniach na kant? gdzie kupie ladne i niepretensjonalne ubranko dla chlopca szkolniaka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitahaya1 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:40 To zależy ile dzieć ma lat Mój młodszy ma 13. Początkowo ubierałam go w sklepach Besta, Zara, kupowałam spodnie materiałowe, takie ni to jeans ni to zwykły materiał. Do tego taka pół sportowa koszula, znów ni to imieniny u cioci, ni to garniturowa. Teraz kupuję jeansy ale gładkie, czarne lub ciemny granat. Do tego znów koszula taka bardziej wyjściowa ale nie do spodni w kancik. W szkole pełen przemiał, od imienin u cioci po dres i spodnie do kolan Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:45 Takie coś w wersji białej: www.bestaplus.com.pl/?module=Products&action=GetProduct&productId=863 www.bestaplus.com.pl/?module=Products&action=GetProduct&productId=913 Syn ma spodnie nie ze sztruksu ale gładkiego, cienkiego materiału. Takie pół oficjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:46 Pójdzie w szarych spodniach,ale nie na kant i koszuli białej.Może kamizelkę dokupię. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:58 jestem zwolenniczką swobodnego, w miarę eleganckiego ubioru dla takich młodziaków. Jeszcze czas na kaganiec konwenansów. IMO dzieciaki poubierane jak stryjek na ostatnią drogę lub pan z banku wyglądają groteskowo. Tak więc ciemne, gładkie dzinsy lub letnie materiałowe spodnie plus koszula bez zbędnych napisów i naszywek w zupełności wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:50 Mój do 3 klasy nosił spodnie materiałowe, białą koszulę i kamizelkę, wreszcie zaprotestował i teraz jako 6-klasista wystapi w dżinsach. Koszula jasna ale nie biała (też na jego wniosek), przejdzie jakaś młodziezowa w paseczki a najlepiej to ze smokiem na plecach. Wciskam mu na to mundurek ale czy w nim wytrwa na apelu to głowy nie dam... wraca zawsze trzymając mundurek pod pachą... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 11:54 U nas dżinsy na rozpoczęciu niedozwolone, dziecko idzie w ciemnych spodniach z materiału (nie w kant), w białej koszuli z krótkim rękawem i kamizelce od mundurku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: a buty? 12.08.10, 12:01 do letniego stroju zakładam młodemu sandały. Fajne trampki też są ok. Wizytowych moje dziecko nie posiada Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: a buty? 12.08.10, 12:04 mój nosi takie "eleganckie" półsportowe buty. To są jego wizytowe, bo typowo wizytowych nie toleruje cos w ten deseń : [url=http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:CjWyirb_MFU_FM:www.shopland.de/shops/data/602/images/CB00311.jpg&t=1]link[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: a buty? 12.08.10, 12:04 cholipa i skopałam linka t2.gstatic.com/images?q=tbn:CjWyirb_MFU_FM:http://www.shopland.de/shops/data/602/images/CB00311.jpg&t=1 Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: a buty? 12.08.10, 12:17 moofka napisała: > wizytowe czy jasne trampki moga byc? > Jasne chyba raczej nie do ciemnych spodni, co? Ale ciemne, czemu nie? na starszym dziecku jest watek o ubraniu na rozp. roku szkolnego: forum.gazeta.pl/forum/w,46,115077386,115077386,Jaki_stroj_na_rozpoczecie_roku_.html Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: a buty? 12.08.10, 12:22 slusznie pomyslalam o bialych bo raz ze modne dwa ze ostatecznie u nas w roli galowych wystapia materiałowe w biało-beżową krateczkę, chyba ze do tego czasu znajde ciemne do tego biała koszulka nie z kołnierzykiem a ze stójką jasno bedzie i materiałowo to chyba ok? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: a buty? 12.08.10, 12:18 Takie coś www.bata.pl/artykul/84168 ale mój ma rozmiar buta 42 Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 12:00 Granatowe jeansy lub sztruksy do tego w podstawówce biała koszula lub czarna, zależy jak młody chciał. Teraz w gimnazjum biała i do tego krawat z logo szkoły - krawaty są obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 12:21 Dostalam od kolezanki ciemne prazkowane spodnie z materialu bo jej syn wyrosl i biala koszule. Odpowiedz Link Zgłoś
indigo_kid wg mnie ładnie i na stosownie do okazji 12.08.10, 12:52 ewentualnie w wersji długie spodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 12.08.10, 14:19 indigo_kid napisała: > ewentualnie w wersji długie spodnie. Wypuscilabym koszule na wierzch... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 12:58 miniwujek Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 14:04 wczoraj oglądałam Mikołajka i mówię do męża, że też tak będziemy naszego Bronka ubierać no przeuroczo wyglądają Ci chłopcy Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 14:09 troche retro chce dziecko ubrac nie przebrac Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 14:23 no przeca wiem Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 14:40 koszula luźna w kratkę/paski - sportowa, spodnie 3/4 i trampki Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 14:46 jeszcze nie przygotowałam, ale: szkoła zobligowała nas do posiadania białej koszuli, wiec tu pola do innych manewrów nie mam. do tego dojdą chyba czarne dżinsy i sportowe polbuty. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 17:15 Dżinsy i koszula niebieska w kratę. Pierwsza klasa. Co prawda szkoła bredzi coś, że czarne spodnie i biała koszula, a dziewczynki koniecznie spódniczka (!). Ale, oj tam, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 17:21 tolka11 napisała: > Co prawda szkoła bredzi coś, że czarne spodnie i biała koszula, a > dziewczynki koniecznie spódniczka (!). Ale, oj tam, nie? Nie rozumiem, po co ktoś zapisuje dziecko do szkoły która ma określone wytyczne w statusie, aby potem mówić, że te wytyczne to "bredzenie" i już od pierwszego dnia je olewać. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 17:29 To nie są wytyczne ze statutu, nigdzie tego nie napisałam. W statucie jest zdawkowe określenie: strój galowy. I tyle. Konkrety były na kartce z podręcznikami, dopisane jaki strój obowiązuje. I uwierz mi, gdybym mogła mój syn nie poszedłby do tej akurat szkoły, zresztą moja nastolatka uciekła z niej w wieku 10 lat i chwała jej za to. W przypadku syna wyboru nie miałam i musi tam spędzić 6 lat. Statut znam doskonale. jak wpiszą białą koszulę to kupię, ale musieli by też określić długość spódnic dla dziewcząt, bo tylko spódnice dopuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 17:17 Czarne materiałowe spodnie, koszula z krótkim rękawem i krawat szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 17:31 mogłabym swojego syna ubrac nawet w pizamy bo tutaj RC zaden stój galowy nie obowiązuje, więc wolna amerykanka Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Zapraszam na f. Starsze dziecko 12.08.10, 18:31 Tu tegoroczny wątek, początek zeński, ale dalej o chłopcach: forum.gazeta.pl/forum/w,46,115077386,,Jaki_stroj_na_rozpoczecie_roku_.html?v=2 Zeszłoroczny był lekko jatkowy, ale z 2008 całkiem przyzwoity: forum.gazeta.pl/forum/w,46,83134642,,stroj_galowy_.html?v=2 i wykopalisko z 2005: forum.gazeta.pl/forum/w,46,28363024,,poczatek_szkoly_jak_ubrac_chlopca.html?v=2 O, a tu taki przyszłosciowy, bo o gimnazjalistach, też z 2008: forum.gazeta.pl/forum/w,46,83948148,,jaki_stroj_galowy_dla_gimnazjalisty_.html?v=2 Pozdrawiam Moderatorka f. Starsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 19:21 W "naszej" szkole jest jasno określone, że chłopcy w białej koszuli i spodniach materiałowych czarnych lub granatowych (mamy czarne). Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 19:30 rok temu na rozpoczecie roku moj 6-latek zalozyl - czarne spodnie w kant + pasek - czarne pantofle - biala koszula + bordowy krawat na gumke Adam chcial jeszcze zalozyc marynarke ale bylo zbyt goraco. Z tego co zauwazylam wiekszosc chlopcow byla podobnie ubrana. Wszystko kupilam na allegro za niewielkie pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 20:18 W uniform tak jak dziewczynke i tak jak ostatniego dnia szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 20:25 a mnie się naprawdę podoba przymus noszenia mundurków w szkołach, szkoda, że ten pomysł nie wszedł w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 20:46 rosapulchra, ale jesli "mundurek" to polarowa kamizelka? tez jesteś za? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 20:56 nie polarowa kamizelka, ale normalny mundurek, spodnie/spódniczka, marynarka czy bluza, odpowiednie buty, a wszystko w odpowiednim kolorze, tak żeby było wiadomo, jaki dzieciak jest z jakiej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 22:38 rosapulchra-0 napisała: Cytat > nie polarowa kamizelka, ale normalny mundurek, spodnie/spódniczka, marynarka czy bluza, odpowiednie buty, a wszystko w odpowiednim kolorze, tak żeby było wiadomo, jaki dzieciak jest z jakiej szkoły. Nierealne. Większości rodziców nie będzie stać na taki zestaw. A raczej, na kilka zestawów (chyba, że się lubi codziennie prać i suszyć żelazkiem) - mój syn ma 4 polówki, 2 kamizelki i 2 pary spodni, córka podobnie, tylko ze spódniczką zamiast spodni. Do tego bluza-kurtka polarowa i czapka z daszkiem. Do tego strój na wf - koszulka z logo szkoły. Polówka 25zł, kamizelka 40zł, spodnie (szyte na miarę) 60zł, spódniczka (na miarę) 60zł, kurtka (jw) 75zł, czapeczka 20zł. Czyli 1 zestaw mundurkowy, bagatela, jakieś 3 stówki. Oczywiście, może być taniej, z materiałów syntetycznych i kiepskiej jakości - tyle że wtedy szykuj się a) na ogólny smród w szkole, b) na to, że po kilku praniach te cudne mundurki będą wyglądać jak szmata do podłogi. Obowiązkowe "mundurki" w szkołach publicznych to przeważnie były kamizelki pseudopolarowe albo kamizelki z cienkiego pseudodżinsu. Brzydkie jak noc i workowate. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 22:56 no właśnie.. w Polsce niby szkolnictwo jest bezpłatne, ale za podręczniki trzeba zapłacić, kupić zeszyty i wszystkie inne przybory, jak długopisy, ołówki, kredki, linijki, strój sportowy, buty na zmianę itd., itp. na podstawie własnych doświadczeń i moich dzieci, które uczęszczają do publicznej szkoły w pogańskim kraju, jedyny koszt jaki ponoszę to właśnie zakup mundurków i butów, żadne inne szkolne wydatki mnie nie interesują, bo we wszystko, co niezbędne do nauki dziewczyny są wyposażone w szkole, ale bardzo dobrze rozumiem problem rodziców w Polsce i zdaję sobie sprawę, że nierealny dla wielu rodziców jest właśnie zakup takiego zestawu dla jednego dziecka, a co dopiero dla dwójki czy większej ilości. Nie wiem, czy składnie to wszystko napisałam, bo późno już, a ja po prochach, więc literki mogę mylić Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 12.08.10, 23:21 A z jakiego kraju jestes rosapulchra? Ja z UK i podobnie, owszem uniformy trzeba kupic, corka jest w podstawowej szkole, ale to zaden wydatek. Bluzy kupuje w szkole, choc sa specjalne sklepy gdzie mozna kupic z logo szkoly do jakiej chodzi dziecko, t-shirty z kolnierzykiem, bluzki koszulowe, spodniczki czarne lub szare, spodnie tak samo, sukienki, maja rozne kroje i to kupic mozna w supermarketach, ktore tego maja mnostwo, czarne lub szare skarpety, kolanowki lub rajstopy, czarne buty i czarne szmaciaki szkolne i to wszystko. Nie dosc, ze porzadek, nie ma rewii mody, chyba ze w piatki przed jakimis wakacjami szkolnymi, to wygodnie bardzo. Mozna tez kupic kurtki szkolne, ale my sobie darowalismy. Syn ma 3 lata i zaczyna we wrzesniu przedszkole w szkole i tez musze mu kupic uniform, ale to juz w sklepie specjalnym bo malutki rozmiar potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: jak ubieracie chłopców na rozpocz. roku szkol 13.08.10, 00:59 rosapulchra tak troche przekornie o tych kamizelkach napisałam, ale taka jest rzeczywistośc, że w Polsce mundurek to byla własnie jakas obleśna kamizelka z polaru. Nie miałabym nic przeciwko mundurkom jako wytycznym dla rodziców dot. kolorów i z grubsza krojów ubran, ale pozostawieniu rodzicom, gdzie i za ile kupią takie ciuchy. A jak ktos zdolny, to może sam uszyje. Bo w szkołach polskich zazwyczaj sprowadzało sie to do urawnilowki w dół - wszyscy mają chodzic w dokładnie takich samych, uszytych z kiepskich materiałów, za to drogo, i do tego niewygodnych ciuchach. Jakies ubrania dziecku i tak trzeba kupować, równie dobrze możnaby kupowac np. w kolorach bialo-granatowych, czy jakichkolwiek innych uznanych za kolory danej szkoły. Tylko, żeby nie było przymusu zakupu z jednego żródła. Odpowiedz Link Zgłoś