sanna.i 15.08.10, 16:07 w związku z podwyżką VAT. podatki.wp.pl/kat,70314,title,VAT-nie-wzrosnie-tylko-o-1-proc,wid,12560538,wiadomosc.html Po raz kolejny napiszę - wszyscy się krzyżem przed pałacem zajmują, robią sztuczne afery, a tu cichaczem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja1ja1 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:09 sanna.i napisała: > w związku z podwyżką VAT. > > podatki.wp.pl/kat,70314,title,VAT-nie-wzrosnie-tylko-o-1-proc,wid,12560538,wiadomosc.html > Po raz kolejny napiszę - wszyscy się krzyżem przed pałacem zajmują, robią > sztuczne afery, a tu cichaczem... no właśnie wybraliście to macie... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:12 Kto wybierał ten wybierał, nie głosowałam na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:20 Kto wybrał,ten wybrał. Ja już dużo wcześniej pisałam na tym forum o ekonomicznych posunięciach tego rządu. Ale ludzi tylko interesuje konflikt przed pałacem... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:11 Podrożeje absolutnie wszystko, bo wzrosną koszty transportu. Mnie pomysły rządu doprowadzają do stanu z białą mgłą przed oczami, zwłaszcza pomysł zamrożenia na dłuzszy czas płac w budżetówce, bo i tak w ub. roku podwyżki były wstrzymane. Ale luzik, patologia dostanie na pewno jakieś rekompensaty, dopłaty do uj wie czego, zasiłki celowe etc., a podatnicy niemogący uciec w szarą strefę będą mogli tylko pofukać. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 13:27 > Podrożeje absolutnie wszystko, bo wzrosną koszty transportu. transportu, energii, gazu, usług telekomunikacyjnych itd. to już chyba wzrost podatku dochodowego (zwrotnego, przy posiadanych ulgach) byłby per saldo mniej drastyczny Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:34 Wychodzi na to, że wszystkie podwyżki, które miałałabym otrzymać w przyszłym roku utopię w supermarkecie i tyle w temacie oszczędności i takich tam. Bombap Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:44 "Jednoprocentowa podwyżka podstawowej stawki VAT-u w przyszłym roku to dopiero początek - twierdzą ekonomiści dr Jacek Adamski z PKPP Lewiatan oraz prof. Krzysztof Rybiński z SGH. Ich zdaniem rząd zdecydował się na podwyżkę akurat tego podatku, bo to doradziły... badania marketingowe. Udział ekonomistów był tu minimalny." to pogrubione mnie rozwaliło... choć w sumie, nie jest to jakieś zaskakujące. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 16:56 Dziewczyny, koniecznie POSŁUCHAJCIE tego wywiadu, jest dość długi, ale naprawdę bardzo ciekawy. Ten krótki tekst nie oddaje meritum sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:03 ja posłuchałam, średnio miła perspektywa... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:25 ja tam mam to w tylku, reki do tego gnoju nie przylozylam teraz przyniose sobie popcorn i cole i popatrze na jeczenie emam nad tym jak to na szczpionke dla dziecka ni mo kasy jak to W-I-k-i pisala szczerze - mnie te podwyzki raduja kolosalnie tak jak i zwyzka deficytu bo pokazuja nieudolnosc i glupote ekipy Tuska, a teraz ni mo juz na kogo zwalic winy oj ni mo Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:33 no jak to nie ma już przecież tutaj niektóre osoby tworzyły skomplikowane konstrukcje, z których wynikało, ze wszystkiemu winny PIS Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:38 nie odpowiadaja tylko za gradobicie i koklusz Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:50 elza78 napisała: > > nie odpowiadaja tylko za gradobicie i koklusz jeszcze się zdziwisz u mnie właśnie grad wali jak szalony, może to zemsta Kaczyńskiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 19:59 tak za usuniecie oszolomow spod krzyza Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 13:38 za to odpowiada za marazm i rozrzutnośc ponad miarę w okresie dobrej koniunktury, przy czym dostała gospodarke w doskonałym stanie po rządach SLD, na szczęście przy niej nie majstrowała tylko zajmowała sie "teczkami" i "aferami", tuz przed oddaniem władzy, przed wyborami jeszcze zajmowała sie rozdawnictwem przywilejów, za które musiała "beknąć" PO. Ponieważ oznaki zbliżającego się załamania gospodarczego zaczęły się juz na wiosnę 2006 (zmniejszona ilośc zamówień dla firm produkujacych na eksport) a giełda zaczeła dołowac w połowie 2007, to często się zastanawiam, czy PiS nie oddał władzy z premedytacja..łatwo teraz krytykowac tych, którzy musza nas bronic przed kryzysem i unosic się jak to było dobrze za ich rządów, choc to nie była ich zasługa. Pozatym przypominam, ze gospodarka reaguje na "rzady" z opóźnieniem 1,5-2 letnim... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 14:35 Kiedy PO przejmowało rządy, mieliśmy 7% wzrost gospodarczy. Polecam czytanie wiadomości,np. wyjaśnień Grasia o tym, że skoro mieli taki wzrost, to 'nie przewidzieli', że będą kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 14:51 zajmowałam się wówczas sprawami finansowymi, na które miał wpływ stan gospodarki, a takze sama inwestowałam, wiec skoro ja zauwazyłam te doniesienia oraz, że giełda zapikowała w lipcu 2007 to nie sadze, by przeoczyli to pełowcy, nie mogli tez przewidzieć, ze jeszce we wrześniu i październiku PiS podejmie zobowiązania, które oni będą musieli realizować. Nawiasem mówiąc PiS za swój sukces ogłasza to, ze zamiast szukac kupca lub lub jakiegoś sposobu na reanimowanie stoczni..wyżebrywali w Brukseli odroczenie ich zamkniecia, zmarnowali dwa lata!!..PO doszła do władzy a Brukseli krótko po tym skończyła się cierpliwość..jak głośno wtedy krzyczeli, ze rządy Po sa powodem upadku stoczni?? Ściemnianie, na które ludzie niezorientowani dają się nabierać i czystej wody hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 14:57 ps. o faktycznym stanie niektórych dziedzin gospodarki, Po jako opozycja mogła nie wiedziec, bo JK nie był skłonny dzielic się niekorzystnymi dla niego informacjami..nawet przy przekazywaniu ministerstw w wielu następcy nie zostali wprowadzeni przez poprzednika a nawt zastali puste szuflady, zabrano wszystko w tym dane niezbedne do natychmiastowego podejmowania decyzji..trzeba było sporzadzac badania i raporty od nowa..a w sumie komu zrobiono tak naprawdę "na złość" jak nie obywatelom państwa?..bo choc to niepopularna ale jednak prawda, ze rząd się sam wyzywi.. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 15:31 wiadomosci.onet.pl/2205626,11,po_to_pelna_odpowiedzialnosc,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:40 Nic nie pobije pisiorów w tworzeniu skomplikowanych konstrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:35 CO byście nie pisały to i tak przegracie następne wybory. To najlepszy rząd od czasów rządu Mazowieckiego. Dobry rząd na przeprowadzenie kraju przez wzburzone wody kryzysu. Całe szczęście że nie rządzi teraz PiS. Zamiast podejmować realne kroki to Jarek zwołałby konferencje prasową na której oskarżyłby o kryzys Tuska, PO, Rosjan i Niemców. Potem powstałaby komisja Maciarewicza, która nakazałby kryzysowi skończenie się. Mogę płacić i 30 % vatu by tylko nigdy już pisiory nie doszły do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 17:45 i to Jarek zwołałby konferencje prasową na której > oskarżyłby o kryzys Tuska, PO, Rosjan i Niemców akurat to Donald zwołał konferencje na której o kryzys oskarżył Jarka widać nie słuchałaś uważnie. te wzburzone wody kryzysu mnie rozwaliły, jakoś tak się dziwnie składa, ze wszędzie się kryzys kończy, a u nas dzięki nic nie robieniu Donalda tak naprawdę dopiero zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
xyzedddka [...] 15.08.10, 18:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi xyzedddka 15.08.10, 19:47 Nie cwaniaczkuj, tylko usuń to z sygnaturki i przestań spamować. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:00 > akurat to Donald zwołał konferencje na której o kryzys oskarżył Jarka widać > nie słuchałaś uważnie. Jakiś link, źródło? Po cześci PiS odpowiada za kryzys bo kiedy rządziło to przejadało kase, której było dużo więcej ze względu na ówczesną globalną prosperitę gospodarczą. Nie było u nas kryzysu to i nie był z czego wychodzić i żadnego kryzysu nie będzie. Ten rząd działa spokojnie, rozważnie i bez rozgłosu. Robi swoje i możemy spać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:13 PO daje teraz niezle du..py, niestety i PIS nie ma juz nic do tego, od kilku miechow wiedzieli ze moga liczyc na to ze beda mieli cala wladze, zamiast kombinowac nad powaznym planem uzdrowienia finansow, zlecili badania co marketingowo bedzie najmniej dla nich bolesne. mogli podniesc vat o 1 % w 2010 ale przedstawic jednoczesnie pelen plan spojny logiczny odwazny. a tak to traca wielu swoich wyborcow. Odpowiedz Link Zgłoś
violkavillaska Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:34 A dla mnie-obserwatorki, ktora ma zamiar kupic swoje pierwsze mieszkanie, ktora mieszka z rodzicami , którzy to utrzymują jej dziecko, to co sie dzieje jest straszne. 1%, a wzrośnie wszystko. Podwójnie i poczwórnie. Mieszkanie w naszej stolicy wzrośnie o 5.000. To sa ogromne pieniądze to sa 3 miechy życia z rodzicami dłużej.. Uslugi, transport, prowizja na allegro i zabawki na swieta-wszystko jak jeden maz pojdzie do gory. A to przeciez jest tylko łatanie! To nie jest reforma. Refomą bedzie np. zabranie nauczycielom 2 meisiecy wakacji, skasowanie KRUSU! Kto na to sie odwazy. Populistyczny rzad Tuska, czy socjalny rzad Kaczyńskiego? A co z socjalami? Z mojego punktu widzenia sa szalenie istotne, to z nich sie utrzymujemy, je oszczedzamy. Dlaczego wszyscy na ten temat milczą? Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:33 > Mogę płacić i 30 % vatu by tylko nigdy już pisiory nie doszły do władzy. > Jak dla mnie możesz płacić i 60%. Ja nie chcę. > To najlepszy rząd od czasów rządu Mazowieckiego. Dobry rząd na przeprowadzenie > kraju przez wzburzone wody kryzysu. Rozumiem, że zwiększenie etatów w administracji o 40 tys. ma nam w tym pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:37 Niech nie zwiększają liczy etatów tylko zaczną płacic lepsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 18:42 Zwiększają etaty i płacą lepsze pieniądze. Ostatnio były spore podwyżki w administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 20:03 by zylo sie lepiej... kolesiom buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 20:41 Co tam VAT , to ,,głupie" jeden procent . Dlaczego nie piszecie o cichych podwyżkach, np. cen chleba. Piekarze mówią o podwyżce nawet 20%, bo powódź, bo susza.... Drożeją owoce i to te sezonowe . Prawie za każdym razem w sklepie inne ceny, wyższe oczywiście . Jeszcze jakiś czas temu moje w zakupy w hipermarkecie za dwieście zł były spore, dziś w koszyku niewiele ....... A zarobki wzrosły relatywnie niewiele....... Odpowiedz Link Zgłoś
violkavillaska Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 15.08.10, 21:28 a co z socjalną poltyka? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna35 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 12:36 Kiedy w ubiegłym tygodniu za dziesięć pietruszek(ani giganty, ani mikro - normalnej wielkości)zapłąciłam 13 zł. z groszami to szczenę ciągnęłam do góry jeszcze idąc chodnikiem Dotychczas to były groszowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 11:01 PO tylko dzieku temu dycha bo sie ludzie PISU a jak dla mnie to partia leni i łakomych na szkło- PO oczywiscie a PIS cyników i oszołomów słyszeliscie o jakis ustawach za czasów PO ? o jakis wazniejsyzch głosowaniach nawet ze słuzba zdrowia sami celowo sie zablokowali- jakby przyjeli poprawkę Balickiego i dogadali się z SLD nie musieli by sie bac weta ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
dynema Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 11:13 Mnie zawsze zdumiewa to ze wiekszosc ludzi w Polsce nie widzi ze kiedy wyciagane sa na swiatlo dzienne sprawy typu eutanazja, aborcja czy przetrzepanie paru kolesiowskich afer, to ZAWSZE jest to skorelowane z przpchnieciem jakis niewygodnych umow, przepisow itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 14:37 Mnie już to nie zdumiewa, ale bardzo zasmuca. Mam kiepskie zdanie na temat inteligencji naszego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Do Iuscogens 16.08.10, 12:20 Iuscogens. A moze w swiatlosci swego umyslu podpowiesz jak inaczej uratowac finanse, skoro podwyzka VAT Ci sie nie podoba. Moze dodrukowac wiecej pieniedzy? A moze jeszcze troche porozdawac (ulubiona metoda PiSu)? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Do Iuscogens 16.08.10, 12:28 Tyle że rząd PISu nie rządzi od 2007 roku, a 3 lata mamy światłe rządu PO, a jak słusznie zauważył we "Wprost" red. Lis, przekonywano nam, że hamulcowym był LK, no i całe reformy to podwyżka podatków. To hamował LK? PO wybrano, bo ludzie wierzyli (ja też),że są w stanie przeprowadzić sensowne reformy, a jak żaden rząd rozbuchał biurokrację i o 40tyś. zwiększył etaty w administracji. A podwyżka VATu uderzy we wszystko, dodaj do tego podwyżkę cen chleba (bo powódź, bo susza ) i będzie niedobrze.I dupie mam, że stosując PR-oskie sztuczki premier mnie za to przeprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Do Iuscogens 16.08.10, 13:47 Marzeka1, veto prezydenta można przecież odrzucić. przedstawiciele SLD mówili, ze wystarczyło, żeby sie z nimi Tusk dogadał. Tusk jednak z jakiegoś powodu (chyba każdy wie z jakiego - w swojej książce Palikot pisze, ze Tusk od początku nie chciał żadnych reform a swoim urzędnikom mówił, ze jak mu przyjdą z jakaś ustawą to mogą się liczyć z dymisją jednak dogadać się nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Do Iuscogens 16.08.10, 13:42 d.o.s.i.a napisała: > Iuscogens. A moze w swiatlosci swego umyslu podpowiesz jak inaczej > uratowac finanse, skoro podwyzka VAT Ci sie nie podoba. Moze > dodrukowac wiecej pieniedzy? A moze jeszcze troche porozdawac > (ulubiona metoda PiSu)? > > D.o.s.i.a możesz najpierw wyjaśnić jaki jest sens twoich złośliwych uwag na temat mojego umysłu?? Jeśli pytasz się serio, to daruj sobie takie teksty. Tekst o dodrukowaniu pieniędzy też jest dość prymitywny. Chcesz rozmawiać albo brylować "ciętym" dowcipem?? co do pisowego rozdawnictwa chciałbym w końcu zobaczyć jakieś konkretne przykłady tego rozdawnictwa. Wydatki publiczne najbardziej się zwiększyły za czasów PO. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 12:22 no ja tez nie wiem kto bardziej korzysta na tej krzyzowej aferze Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love ale o co chodzi? rzad robi przeciez to co chcecie 16.08.10, 13:12 Kto sie ostatnio ze mna klocil na forum, ze zwolnienie 26 000 zbednych urzednikow spowoduje niesamowity krach w gospodarce i ze lepiej jednak podwyzszyc podatki. Kto sugerowal ze to rozwiazania populistyczne? Jeszcze raz - przyklad Slowacji. Slowacja zeby nie podnosic VAT, zwolni 20 000 urzednikow - biorac pod uwage liczbe ludnosci jest to rownowazne 120 000 polskim urzednikom. Slowacja zeby nie podnosic VAT odmowila pomocy dla Grecji. Zapewne zmienia zdanie, ale prawdopodobnie dopiero wtedy jak UE da im po cichu te pienadze. Co robi Polska? Polska prowadzi polityke mocarstwowa i obiecala Grecji pomoc. Ile? Nie wiadomo, ale wszyscy daja tyle ile wynosi ich udzial w EBC. Udzial Polski wynosi okolo 5 mld euro. Pewnie Tusk nie da rady tyle wydac, ale ze 2 mld euro moze dac. Skad wezmie? Podwyszy podatki - przeciez sa tu fanatycy co chca placic 30% VAT, byle rzad Tuska sie utrzymal a PiS nie doszedl do wladzy. Zatem bedziecie miec podwyzki akcyzy, VAT, skladek zdrowotnych i chorobowych, kto wie czy nie powroci 19% lub nawet 20% podatek od dochodow. PS. Nie jestem zwolenniczka PiS! Ale nie podobalo mi sie tez PO. Nie glosowalam ani na PO ani na PiS ani na PSL ani SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Co robi rząd czyli co nas naprawdę czeka.. 16.08.10, 13:51 Z pustego i Salomon nie naleje. Państwo nie ma kasy niezależnie od tego czy przy władzy jest PiS czy PO. Z tą róznicą, że kiedy przychodzi zmiana władzy to i przychodzą wydatki na odprawy dla zwalnianych państwowych prezesów, złote spadochrony ministrów i kolejne nowe ekipy które wiedząc że mają mało czasu - usiłują się jak najszybciej nachapać. Na kolejną kadencję nie ma szans więc chociaż drogę do swojego domu dociągną, przetarg ustawią, nałapią kontaktów i długów wdzięczności. Tak więc najbardzie korzystne dla nas było by jednak utrzymanie ciągłości władzy oraz silna opozycja. Secundo - to właśnie tzw. "socjal" zabija wydatki państwa. Ministerstwa, urzędy pełne są podstarzałych urzędników o krok od emerytury którzy nie obsługują komputerów, nie dokształcają się ale siedzą na etatach bo muszą doczekać emerytury. W tej sytuacji urzędy zatrudniają kolejnych, młodych, rzutkich, nauczonych ale płacić muszą i tym i tamtym. Do tego rzesze "rencistów" które są ostatnio przetrzebiane i weryfikowane. Odpowiedz Link Zgłoś