Dodaj do ulubionych

Pan/pani profesor w liceum?

06.09.10, 13:11
skąd ten tytuł? i czy w dalszym ciągu młodzież tak mówi do nauczycieli, czy to już relikt minionej epoki?
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: Pan/pani profesor w liceum? 06.09.10, 13:19
      zwyczajowo?
    • matsuda odpowiedź: 06.09.10, 13:35
      "(...)- Przed wojną w szkole średniej pracowało wielu profesorów. Toteż ranga nauczyciela w szkole średniej była wysoka. Tytułowanie nauczycieli w liceach podkreśla też, że szkoła średnia to już niemal jakaś szkoła wyższa. Tak się przyjęło i nie ma potrzeby tego zmieniać. "Prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca

• d.o.s.i.a Re: Pan/pani profesor w liceum? 06.09.10, 13:53
      U mnie byl "sor" i "sorka".
      • przeciwcialo Re: Pan/pani profesor w liceum? 06.09.10, 14:40
        Porażka. Sorko! albe pani profesor albo prosze pani. Innej formy nie uzywałam.
      • bloopsar Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 16:57
        > U mnie byl "sor" i "sorka".

U mnie do mezczyzn-nauczycieli tez sie mowilo 'sorze'. Do kobiet mowilismy 'pani profesor', moze dlatego, ze byly mniej 'luzne'. Oprocz mlodziutkiej nauczycielki informatyki, do ktorej mowilismy 'pani procesor' smile
      • czar_bajry Re: Pan/pani profesor w liceum? 08.09.10, 00:36
        d.o.s.i.a napisała:

> U mnie byl "sor" i "sorka".
        >

Chyba "psor" i "psorka"
        • sanna.i Re: Pan/pani profesor w liceum? 08.09.10, 10:58
          U mnie też "sor" i "sorka".
    • marusia_ogoniok_102 Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 15:31
      U nas dalej funkcjonuje "Proszę pani/pana". Jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś "profesorował". Żaden nauczyciel nie ma pretensji.
      • menodo Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 15:44
        Moje dziecko z przyjemnosica uzywa formy Pani/Pan profesor wobec "zasluzonych" nauczycieli w jej szkole. W przypadku mlodszych nauczycieli - prosze Pani/ Pana.
        • thaures Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 16:14
          U mnie w szkole uczniowie mówią do nas -proszę Pani/Pana, bardzo rzadko zdarza się inna forma. Mój syn u siebie w szkole mówi zawsze- pani profesor.
    • asia_i_p Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 16:44
      Uczę w liceum i według mnie to relikt - nie wiem, skąd pochodzi, pewnie z międzywojnia albo i z wcześniej. Ale według niektórych moich koleżanek nie.
      Kiedyś próbowałam zwalczać ten tytuł, teraz dałam spokój, uczniowie mówią jak im wygodniej - po co mają się dodatkowo stresować, że jedna nauczycielka chce tak, a druga inaczej. Większość i tak mówi "proszę pani", ale jak ktoś mówi "pani profesor", to go nie stresuję zwracaniem uwagi, że wolę "proszę pani" - kiedyś tak robiłam.
      Przy okazji do moich koleżanek po fachu - jak mówicie do absolwentów? Ja jeżeli mam się spotykać regularnie (praca w pobliżu) albo jeśli minęło już parę lat, stanowczo "pan" i "pani" albo przechodzę na obustronne ty - ale mam problem z zeszłorocznymi i z moją byłą klasą, bo raczej na pewno opcję "pan, pani" oprotestują, a ja z kolei nie widzę, czemu dorosłym ludziom mam mówić po imieniu. Unikam zwrotów bezpośrednich jak mogę. Jak wy sobie radzicie
      • thaures Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 22:40
        asia_i_p napisała:

Jak wy sobie radzicie

Do uczniów zwracam się po imieniu-nawet wiele lat po maturze, jakoś nawet nie pomyślałam,żeby im mówić pan/pani. Moi nauczyciele z liceum też do nas mówią po imieniu, gdy kogoś spotkają.
        • grave_digger Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 22:05
          jak zawsze, czyli na 'ty'. niektórzy byli uczniowie też już mówią mi na 'ty'. w liceum nikt nie mówi do mnie 'pani profesor' oprócz dyrekcji wink
    • solaris31 Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 20:46
      raczej relikt, acz u mnie w szkole uczniowie i rodzice czasem mówią do mnie per pani profesor wink wolę to niż mówienie per pani magister wink ale nie obrażam się jak ktoś mówi normalnie, per proszę pani wink

• purpurowa_komnata Re: Pan/pani profesor w liceum? 07.09.10, 23:00
      Ja mówiłam- pani/pan-profesorowanie mnie śmieszyło.
      Tak czasem dla urozmaicenia to zgodnie z tytułami pani/pan magister, pani doktor zdarzało się

raczej nikt z uczniów nie mówił jak w tytule
      • blekitny.zamek Re: Pan/pani profesor w liceum? 08.09.10, 11:23
        Ja mówiłam- pani/pan-profesorowanie mnie śmieszyło.

ja też uważam za śmieszne, mówienie np. do świeżo upieczonego magistra,panie profesorze/pani profesor
        Niestety u mnie w liceum ta forma była wymagana.
        A na studiach ,to już w ogóle było kompletnie pomieszane,jak ktoś się nie daj boże pomylił i do profesora powiedział,panie doktorze,to prawie afera była.Trzeba było pamiętać wszystkie tytuły,żeby ktoś się nie obraził..
        • 1temperatura Re: Pan/pani profesor w liceum? tak 30.12.13, 21:23
          po spełnieniu kilku warunków otrzymuje się profesora liceum
          • andaba Re: Pan/pani profesor w liceum? tak 30.12.13, 21:32
            Jak ja byłam w liceum mówiło sie wyłącznie, pani profesor(ko), panie profesorze.

Teraz chyba niekoniecznie, ta forma jeszcze nie calkiem zaginęła, ale wypiera ją coraz częściej "proszę pani/pana"
          • mirkar1 Re: Pan/pani profesor w liceum? tak 30.12.13, 23:19
            1temperatura napisał:

> po spełnieniu kilku warunków otrzymuje się profesora liceum

Co to za cudo? Możesz rozwinąć?
            • ewa_mama_jasia Re: Pan/pani profesor w liceum? tak 31.12.13, 08:53
              Pewnie tak jak na niektórych prywatnych uczelniach smile Kiedyś widziałam ogłoszenie którejś z prywatnych szkół wyższych (nie pamiętam niestety której) że na stanowisko profesora uczelnianego poszukuja osoby z min. licencjatem smile Dotyczyło socjologii smile
    • fomica Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 21:39
      Oczywiście że relikt, nie wiadomo czemu służący. Mam znajomą która szczyci sie tym, że nie reaguje na "prosze pani" bo wytresowała uczniów że ma byc "pani profesor" (kobita oczywiście jest magistrem). Żenada. Jej uczniowie zapewne turlają sie ze śmiechu z nadętej starszej pani, zwłaszcza że za kolejne 5 lat 80% z nich będzie miało tytuł magistra.
      • sarah_black38 Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 21:57
        Moją wychowawczynią w liceum była młoda dziewczyna tuż po studiach. Mówiliśmy do niej p. profesor. Po latach, na spotkaniu absolwentów, 25- lecie matury , przeszliśmy na ty. Było super.
    • anemonek1 Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 22:22
      Bo taki jest zwyczaj, a profesor tak naprawdę oznacza nauczyciela, tego, który przekazuje wiedzę. A dlaczego na sprzedawcę w aptece mówimy panie magistrze? A na lekarkę pani doktor? Większość nie ma doktoratu, a w aptekach często pracują osoby ze średnim wykształceniem (technicy). Ich jakoś nikt się nie czepia.
      • freemarcin899 Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 22:48
        W liceum zawsze zwracałem się do nauczycieli proszę Pana/Pani. Na studiach też. W aptece i u lekarza mówię tak samo - z dentystką to nawet na ty jestem.
        • wpak Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 22:58
          oplułam monitorsmile A to dentystka to jakaś figura typu księżna udzielna czy jak?
          • andaba Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 23:09
            Pomyśl, niektórzy t nawet z prezydentem sa na "ty".

Nie wiem, czemu tak was oburza ten profesor, nigdy mi to nie przeszkadzało w pewnym sensie windowało też tych, którzy z "profesorem" mieli do czynienia smile
      • nevada_r Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 23:10
        >A dlaczego na sprzedawcę w aptece mówimy panie magistrze? A
        > na lekarkę pani doktor? Większość nie ma doktoratu, a w aptekach często pracują
        > osoby ze średnim wykształceniem (technicy). Ich jakoś nikt się nie czepia.

Ja się czepiam. tongue_out W życiu nie powiedziałam do pani w aptece "pani magister" albo do lekarza "panie doktorze".

To jest śmieszne i przestarzałe. To takie nadęte zwracanie uwagi na tytuł naukowy, który w dzisiejszych czasach nie ma żadnego znaczenia - każdy może być magistrem, bardzo wiele osób jest lekarzami. To nie jest nic nadzwyczajnego i naprawdę nie ma się czym chwalić.
        • anemonek1 Re: Pan/pani profesor w liceum? 31.12.13, 19:11
          A jak się zwracasz do lekarza? "Panie lekarzu"?
          • malwa51 Re: Pan/pani profesor w liceum? 01.01.14, 13:49
            moze tak jak ja - "prosze pana"?
    • 71tosia Re: Pan/pani profesor w liceum? 30.12.13, 23:26
      mam wrazenie ze uczniom liceum sprawie przyjemnosc to profesorowanie, w gimnazjum jest tylko 'prosze pani' a w liceum z pelna powaga mowia 'profesorze' wink.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka