ewcia1980 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 08:54 To zalezy od tego: - jak duzy dom - jakie macie potrzeby - i czy jesteście oszczedni do tej pory mieszkałam w domku jendorodzinny - ok 120 m2 i fakt - najgorsze byly opłaty za gaz. ale my lubimy ciepło wiec poprzedni sezon grzewczy trwał u nas 8 miesiecy. i rachunki były różne - od 800 do 1200 zł. teraz przeprowadziłam sie - dom ok 300m2. mamy piec w którym palimy ekogroszkiem. i wcale tak duzo taniej to nie wychodzi. a troche mniejszy luksus niz z ogrzewaniem gazowym utrzymanie domu nie jest tanie. bo nie dosc, ze rachunki sa spore to w domu i dookoła domu zawsze jest jeszcze cos do zrobienia. a to wiąze sie z kosztami. dom - to jak dziecko - wieczna skarnonka. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 10:02 "Węgiel? A skąd pan bierze węgiel?! Zasadniczo, to, no, ....z Węgorzewskiej". Nie rozumiem, skąd pomysły o domu ogrzewanym weglem/ekogroszkiem? Domy zbudowane w nowoczesnej technologii w ogóle takich rozwiązań nie przewidują, zostaje gaz ziemny (najczęściej) lub olej. No i kominek, ale to raczej z doskoku się pali, my tak gdzieś do listopada jak nie ma mrozów wyłącznie kominkiem, potem- w celach rekreacyjnych. Drewno do kominka za takie opalanie to 800 zł/sezon. Gaz- w grudniu-lutym 500 zł/mies co najmniej (dom 220m). Utrzymanie domu jest droższe niż mieszkania i to jest fakt, z którym się trzeba pogodzić, wchodząc w taki interes. Ale komfort życia w domu z ogrodem jest w ogóle nieporównywalny z mieszkaniem. Niedawno wyniesliśmy się z okolicy, gdzie były głównie stare domy opalane weglem. W zimie makabryczny smog gorszy niż w londyńskim City, smród koksu, okropieństwo. No i na wegiel trzeba mieć piwnicę, domy projekotwane współczesnie praktycznie sa zawsze bez podpiewniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 12:41 dom 163 m2 (wieś zabita dechami prąd- 100 zł/m-c woda, śmieci - 60 zł/3 m-ce (bardzo tania woda) szambo - 100 zł/6 m-cy (szambiarka) internet, cyfra+ - 100 zł./m-c ubezpieczenie za dom 150 zł/rok (suma ubezp. 300 000 zł) dom ogrzewany piecem na ekogroszek (770 zł za tonę), w bardzo duże mrozy wychodziła 1 tona na 1,5 mca. W domu temperatura ustawiona na 22 stopnie. W okresach letnich piec grzeje tylko wodę, na m-c wychodzi 40 zł. W tym roku zrobilismy kominek, więc liczę na to, że będzie taniej, bo drzewo mamy za darmo. Najwięcej kosztuje nas kredyt na dom - ok 780 zł. Generalnie wydatków w domu jest dużo więcej niż w mieszkaniu, bo większa powierzchnia podłóg, ścian, okien....ale to chyba każdy wie. Może jest jakaś chętna do umycia 14 okien? Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 16:52 > No i na wegiel trzeba mieć piwnicę, domy projekotwane współczesnie praktycznie > sa zawsze bez podpiewniczenia. I to mi się właśnie podoba w starych domach, że mają piwnicę. Mój ma taką z czerwonej cegły. Nic, tylko wino tam leżakować. Uwielbiam klimat takich piwnic i być może kiedyś zrobię w niej jakiś klimatyczny przybytek Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 18:35 I to mi się właśnie podoba w starych domach, że mają piwnicę. A mi się podobają nowe domy Dlaczego, rozpisywać się chyba nie muszę Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 20:38 > A mi się podobają nowe domy > Dlaczego, rozpisywać się chyba nie muszę Mnie generalnie też, ale jak już mam stary i zabytkowy, który muszę w razie czego remontować pod dyktando konserwatora, to choć klimatyczną piwnicą się nacieszę, bo choć jedno w tej chacie jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 18:33 Dotychczas mieliśmy wodę własne ujęcie, więc na automatyczne podlewanie ogrodu szła zimna, ale np za prąd szło 300 zł miesięcznie (pompa wodna na prąd, ujęcie- studnia 30-metrowa) No i dochodzi wywóz śmieci (10 zł od wora), kontrola pieca co roku (500 zł /rok), wymiana filtrów do wody co 2 lata (500 zł co 2 lata) i masę innych rzeczy Teraz wprowadzamy się do domu gdzie jest woda z wodociągów, na ogród jest licznik o 1/2 tańszy, nie wiem, jak będzie z opłatami w porównaniu do wody z własnego ujęcia- pewnie gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
to-nie-ja Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 15:47 Dom 200 m2 pod Warszawą. Ogrzewanie zimą (gaz ziemny) ok. 1.200 zł/2 miesiące, latem ok. 300 zł/2 miesiące. Mamy wprawdzie kominek z rozprowadzonym ogrzewaniem, ale korzystamy rekreacyjnie. Woda (mamy szambo) koszt 1,56 PLN brutto/m3 (w okresie letnim z podlewaniem ogrodu dwa razy na dobę - koszt 300 PLN/3 miesiące), wywóz szmba 150 PLN/beczka 10m3 (raz na na 4 miesiące - mamy jeszcze ekologiczne, więc zwykłego nie wywozimy tak często). Energia elektryczna ok. 230 PLN miesiecznie (takie mamy w tej chwili zaliczki na poczte półrocznego przyszłego rozliczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 19:55 Jak to nie wiecie czemu niektórzy tak rzadko wybierają szambo? Bo nie mają dna! Tak tak, dno się skuwa i tyle. Tu gdzie mieszkam ktoś kto ma szczelne szambo jest frajerem Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 21.09.10, 20:05 Wiemy, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
bei Szambo 21.09.10, 20:08 Czasokres wybierania zależy od wielkosci-mamy 30 m sześciennych- wybieramy wiec raz na kwartał- ale do dna, więc szambowóz w zaleznosci od pojemnosci robi dwa lub trzy kursy. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 22.09.10, 09:20 Dom wolnostojący 150 m2, ogrzewania: kominek z płaszczem wodnym + piec olejowy. Prąd - ok. 130 zł m-c Olej - ok. 2500 zł rocznie, Drewno - po ok. 80 zł/m3, w zależności od aury zużywamy w sezonie 5-8 m3, Woda - 0 zł (własne ujęcie), Szambo - 0 zł (rozsączalnik i biooczyszczalnia ścieków), Monitoring - 80 zł/m-c. Do tego trudne do określenia koszty napraw, remontów itp. (po zeszłej zimie wszystkie rynny poleciały, popękała część płytek na tarasie, trzeba było zrobić dodatkową izolację od strony nieogrzewanego garażu itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 06.07.15, 14:09 ja mieszkam w b.starym domu, z grubymi murami ma dobre okna, jest docieplony, ale instalacja CO nie jest idealna do tego zasila także domek sąsiedni moich rodziców- tu czeka nas modernizacja ogrzewamy gazem + wspomagamy sie kominkiem np w okresach przejściowych ogrzewanie nie dochodzi do 1000 miesiecznie. w tym roku była lekka zima- sezon grzewczy wyniósł nas 2500 w sumie na dwa domu- 120 m +60 m. temp. w domu ok 20 st woda wychodzi duzo drozej niz w bloku- choc jestesmy dość oszczędni, ale ogródek etc robi swoje prąd- tutaj zagadka, bo mamy ogromne rachunki za prąd- no ale pralka chodzi, suszarka jest, laptopy są dla każdego z osobna- to się nazbiera generalnie po mieszkaniu w bloku ( czynsz ok 600 + rachunki +ok 1100 zł) w domu wychodzi zycie drozsze i wiecej roboty jest- no ale my tez mamy taką sytuacje, że zawsze coś gmeramy- a to w domu, a to w ogrodzie. tzn latem płacimy ( bez tego małego domku)- za rachunki ok 400-600 zł/m-cznie ale w zimę znacznie więcej + wszelkie koszty remontowe ostatnio trzeba bylo wydać ok 3000 na zbiornik na wodę+ akcesoria z moich obserwacji wynika, że jest jak z wakacjami- wszyscy mówią, że jeżdżą do chorwacji w sezonie za 3000 całą rodziną i żyją po pańsku, ale jak dopytujesz to paliwa nie liczyli, słoiki z domu etc etc tak samo z domem- jak rozmawiasz na forum to ludzie płacą za rachunki czapkę śliwek, ale na żywo nie spotkałam no jeszcze są sytuacje, że ktos zainwestował np 40 tys w system który daje oszczędności, ale juz nie liczy ze te 40 tys bedzie mu się zwracało 10 lat, po czym bedzie musiał zainwestowac znowu Odpowiedz Link Zgłoś
marynica Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 06.07.15, 16:31 Mieszkam w domu 200m2. Ogrzewanie DGP, czyli kominkowe z rozprowadzeniem gorącego powietrza. palenie w kominku nie jest dla nas problemem. Kurz tez nie. Raz do roku uzupełniamy zapas drewna za ok. 2000 zł. Tniemy drewno i układamy sami. Woda jest z własnej studni. Mamy przydomowa oczyszczalnię. Osady wywozi szambojad raz, góra dwa razy w roku (jeden kurs 150 zł). Największe koszty to prąd. Kuchnia elektryczna, pompa w studni, pompa w oczyszczalni, pompa w stawie. pięć tv, cztery komputery, dwie pralki, zamrażarka, 2 lodówki i mnóstwo innych sprzętów. Razem około 500 zł miesięcznie. Oszczędzamy na ściekach i wodzie, ale najpierw trzeba było zainwestować. Studnia głębinowa - 15 tyś, oczyszczalnia - 10 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 06.07.15, 17:45 Mieszkanie w domu jest drogie, my mieszkamy w 3 osoby w domu 190m2 wszystkiego ale o dość niskiej kubaturze zapewne dlatego ze dom typu stodoła i wq mnie eachunki za prad i wodę, podatek ok nieruchomosci, za internet, za tv za ogrzewanie, za smieci, ubezpieczenie. Koszty sa spore, jakoś w mieszkaniu wszyskto duzo mniej kosztowalo i mniej sie uzywalo typu wody, pradu, tv, internet bo reszta to wiadomo powierzchnia i wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
slona78 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 06.07.15, 18:02 Dom 220m2, (w tym pracownia), ogrzewany pompą ciepła (temp. zimą 22st.C), niepodpiwniczony, bez kominka. Koszty: prąd - 360zł/mc woda - 80zł/mc śmieci - 36zł/mc f. ochr. - 50zł/mc ubezpieczenie - 695zł/rok podatek - 70zł/mc Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 06.07.15, 19:46 A jaką masz pompę ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 27.07.15, 09:27 mamy segment, dość duży bo jakieś 170 mpu oraz 80 m piwnicy (dom z lat 80-90 po generalnym remoncie. Ogrzewanie wyłącznie gazowe, nie chcieliśmy kominka bo nie lubię syfu w salonie, i nie bardzo nawet byłoby gdzie trzymać drewno. W sezonie grzewczym mamy 21 st w dzień i 20 w nocy. Gaz w sezonie kosztuje mnie do 2 tys na 2 msce. Jak jest cieplej, to trochę mniej. Prąd - 300 zł miesięcznie. Woda, ścieki (miejskie wszystko) ok 150 zł na miesiąc. Najbardziej jednak wkurza mnie opłata śmieciowa która za moją 4-osobowa rodzinę, przy segregowaniu na 3 pojemniki, wynosi 60 zł miesięcznie a mieszane śmieci wywożą mi co 2 tygodnie a niezmieszane co 4 tyg. Wkurza mnie to na maksa, bo w mieszkaniu w bloku za taką samą rodzinę płacilibyśmy 30zł. Cóż, HGW nałożyła na warszawiaków mieszkających w domach jednorodzinnych podatek od luksusu... Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 08:50 policz sobie ile teraz płacisz za grzanie w bloku. wyjdzie ci na pewno dużo. w domu płacisz 100 ale kilka miesięcy w roku, w lato nie płacisz. spokojnie wyjdzie porównywalnie Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 10:07 ogrzewanie mieszkania wynosilo mnie ok 90zl/mc platne caly rok. dostawalam co roku zwrot ok 400-500zl bo mieszkanie srodkowe na 2p. w domu nie ma szans placic 100zl/mc za gaz. dom nie ma porownania z mieszkaniem bo jest wiekszy, wolnostojacy i gazem ogrzewa sie tez wode przez caly rok. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 08:58 Dom 230 m2 prąd - 150 - 180 zł miesięcznie woda 70 miesięcznie gaz - zależy od roku wychodzi, ok. 250 zł za miesiąc w sezonie zimowo - jesiennym, plus 100 za wiosenno - letni, plus ok. 1 000 zł za drzewo do kominka ścieki ok. 40 zł za miesiąc podatek od nieruchomości 300 zł. rocznie plus internet, telefon plus utrzymanie ogrodu i inne prace około domowo - ogrodowe. kredyt mamy w większości spłacony. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 09:01 fuj. stary wątek!! Odpowiedz Link Zgłoś
rorzrzutny Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 12:39 Etam stary. Odpowiedziałaś na dzisiejszy wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkad Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 10:42 dom wolnostojący, 160mkw - ogrzewanie/rok - 2500-3000 zł (węgiel + drzewo, w tym ogrzanie ciepłej wody, palimy mniej lub bardziej intensywnie przez 6 m-cy) prąd - 250-300 zł/m-c (z tym że ja dużo piekę) - woda i kanalizacja - 150 zł/m-c - podatek - 300 zl/rok - ubezpieczenie - 300 zł/rok reszta opłat wedle uznania tzn. telefony, internet, rata kredytu itp. Przed zamążpójściem mieszkałam w bloku i nie wyobrażam sobie powrotu tam. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 11:08 Chcesz prać w deszczówce? Masz zamiar jeszcze system filtrów do tego robić, czy w takiej brudnej prać? To według mnie zupełnie bez sensu. Inwestycja się za 10-15 lat zwróci na takich mikrych oszczędnościach. Nawet z podlewaniem ogrodu nie płacę za wodę więcej niż 100-120 zł na miesiąc(4-5 osób). Tu nie zaoszczędzisz. Kanalizację liczą razem z wodą, więc jedyne co się opłaca, to założyć oddzielny wodomierz do wody wylewanej na ogród, wtedy za kanalizację się nie płaci za tę wodę, ale nie wiem, czy tak można wszędzie. Ogrzewanie jest rzeczywiście drogie. Ja mam gaz ziemny(ogrzewanie, grzanie wody, kuchnia), teraz rachunek na 1600 zł przyszedł za dwa miesiące, ale ja mam dom mniejszy(120m) i lubię, jak jest chłodno w domu, co najwyżej 20 stopni. Gdy się nie grzeje, to rachunki są do 300zł na dwa miesiące. Zadbaj o to, żeby dom był dobrze ocieplony, a szczególnie dach. Prąd ok 150 zł na miesiąc - używamy sporo, bo mamy sporo sprzętów i lubię, jak się w całym domu dużo świateł pali. Do tego podatek od nieruchomości ok.300zł raz na rok i śmiecie 90 zł na dwa miesiące. Grzanie wody pewnie na prąd będziesz miała, więc może w to by było warto zainwestować - jakieś kolektory słoneczne? No i ogrzewanie domu wybrać najtańsze i najmniej kłopotliwe - to podstawa do oszczędzania i wygody. Może warto by było zrobić ogrzewanie prądem podłogowe wodne, albo tylko elektryczne? Powiem szczerze, że w kominku to sobie można palić drewnem dla przyjemności, jak się nie ma co robić, ale palić w celu ciągłego grzania, to za cholerę, by mi się nie chciało, trzeba jednak bez przerwy to drewno dokładać i pilnować, żeby nie zgasło. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 11:24 Dom wolnostojący, na wsi, niecałe 300m2. Nasze opłaty: - ok 150-200 zł miesięcznie woda (tu gdzie mieszkamy kosmicznie drogo płacimy za ścieki) - ok 700 zł prąd za 2 miesiące - butla gazowa w kuchence ok 50 zł/miesiąc. - śmieci 40 zł Ogrzewamy gazem z butli. Koszt butli ok 6000zł. Wystarcza na jeden sezon grzewczy przy takich zimach jak tegoroczna czy ubiegłoroczna. Zimno nie mamy ale za gorąco też nie jest. Mamy też piec na ekogroszek. Porównując - no jest trochę taniej ale roboty przy czyszczeniu tego pieca .... od groma. Poza tym raz do roku ubezpieczenie i podatek od gruntu. No i oplata za butle gazową - właśnie przyszedł rachunek .... 420 zł Trzeba też uwzględnić koszty napraw. No i pracę dookoła domu. My mieszkamy w domu dopiero 7 rok a co roku są jakieś drobne usterki do naprawienia. Po tej zimie widzę, że będziemy musieli zmienic płytki na schodach wejściowych. W ubiegłym konserwowaliśmy drewniane sprzety typu stoły, krzesła ogrodowe czy huśtawka. Dwa lata temu trzeba było odświeżyć bramę wjazdową (w sensie pomalować) I tak co roku coś. U mnie dochodzi ogromny ogród. Więc całe lato "walczę" w ogródku. koszenie trawy (czas i paliwo) fortunę kosztują drzewka, krzaczki , roślinki do ogrodu. dom to fajna sprawa ale kosztowna i pochłania sporo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 11:32 Dom to studnia bez dna! Z perspektywy czasu uważam, że zakup domu poza miastem był bardzo złym pomysłem. Koszty utrzymania domu w zeszłym roku (dom ma lat 10) to było jakieś 60 tys zł wliczając niezbędne remonty. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 11:46 10letni dom do remontu? poza malowaniem to co moglo sie zepsuc, ze z utrzymaniem wyszlo 60tys/rok? ludzie tyle nie zarabiaja a w domach mieszkaja i na glowe im nie kapie. Odpowiedz Link Zgłoś
czyscicka Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 12:21 Mam wyliczać: brama garażowa się zepsułą - koszt naprawy Hormanna wyniósł w końcu kilka tys.. koszt impregnacji domu wybudowanego z bali drewnianych - tylko 45 l dobrego środka to ponad 1200 zł. W sumie wyszło kilkanaście tysięcy z obsługą… Szambo wymagało uszczelnienia, Taras drewniany (150 m2) - również wymagał impregnacji pompa ciepła wymieniona, Panel fotowoltaniczny do wymiany (porobiły się po 10 latach hotspoty) Dach trzeba było poprawić, izolację domu też bo klimat mamy jaki mamy. Gmina robiła drogę więc teren dookoła domu zryto i rozgrzebano, więc trzeba było doprowadzić go do stanu używalności, filtry do rekuperatora wymienialiśmy itd itp. Jak się decydujesz na dom i chcesz go utrzymać w dobrym stanie to musisz się liczyć z wydatkami. Dom 10 letni tym bardziej pasywny, wybudowany z bali drewnianych wymaga dużo większych nakładów. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 11:57 Dom 120m2 powieżchni użytkowej (wybudowany w 2010r. Dobrze ocieplony) Uśredniając rachunki z całego roku, za gaz płacimy 350zł/miesiąc. Prąd 200 zł/m-c ale mamy dwa duże akwaria. Jeśli możecie coś jeszcze zrobić to gorąco polecam ogrzewanie podłogowe(a byłam przeciwniczką). Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: ile utrzymanie DOMU (wolnostojącego)? 30.01.17, 18:25 w sezonie ogrzewanie w najzimniejsze miesiace rzeczywiscie wychodzi sporo ok 700zl miesiecznie (dom podobnej wielkosci, i nowoczesny piec) plus kominek ktory sporo uzywamy. Woda (drogie jest szczegolnie odprowadzanie sciekow) ok 1500-2000zl co 6 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś