angelina123 20.09.10, 14:29 od pol roku poszukuje pracy. Myślałam o jakiś kursach, szkoleniach. Widziałam, ze jest duzo ogloszen dot pracy dla fryzjerek Jak sadzicie czy taki kurs w wieku 30 lat ma sens? kto zatrudni fryzjerke bez doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaziza Re: fryzjerka 20.09.10, 14:40 kto zatrudni fryzjerke bez d > oswiadczenia? Mozesz zrobic "mistrza", sama otworzyc taki zaklad i zatrudnic fryzjerki z doswiadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: fryzjerka 20.09.10, 14:42 Fryzjerka w trakcie kursu nabiera doswiadczenia, w miare zdobywania umiejetnosci, przeciez fryzjerstwo to przede wszystkim praktyka oczywiscie w polaczeniu z teoria. Po kursie mozesz zatrudnic sie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta31 Re: fryzjerka 20.09.10, 14:46 ale czy to nie za późno? w wieku 30 lat, czy to nie śmieszne? mam wyższe wykształcenie i nie mogę znaleźć pracy-jestem zrozpaczona (przepracowanych 6 lat). Wlasnie myslalam o tym, ze w przyszłości jak sie poduczę/nauczę założę własna działalność Odpowiedz Link Zgłoś
kontopremiumizelkazaglowe Re: fryzjerka 20.09.10, 15:43 moglabys sie specjalizowac w farbowaniu np chyba firmy produkujace farby robia szkolenia na swoich produktoch tlumacza jaki kolor jaki mi pigment, zeby umiec samodzielnie mieszac dobierac itp Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: fryzjerka 20.09.10, 18:25 Ale masz jakiekolwiek predyspozycje do tego zawodu? Jeśli tak, to ja nie rozumiem problemu: lepiej być pracującą fryzjerką (nawet, jeśli nie znajdziesz pracy w salonie, możesz dojeżdżać do klientów) niż bez pracy. Nawet jeśli znajdziesz pracę w swoim zawodzie, to zawsze sobie możesz w ten sposób dorabiać (zwłaszcza, jeśli to lubisz). Jakie masz to wyższe wykształcenie? Może da się z niego zrobić dodatkowy atut? Co do wieku: oczywiście to zalezy od wielu czynników, ale generalnie osobiście wolałabym 30latkę po kursie, niż 19latkę z 3letnim doświadczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: fryzjerka 20.09.10, 16:02 U mnie w mieście są dwa salony fryzjerskie przyjmujące w większości po kursach, jeden z nich prowadzi mój kolega i jak sam twierdzi woli pracownice po kursach niż po szkole, podobno te po kursie mają świeższa spojrzenie na fryzury, dodatkowo znają nowe trendy. Może najpierw wybadaj rynek w swoim mieście, poszukaj w ogłoszeniach z pracą czy jest zapotrzebowanie na fryzjerki po kursach. Odpowiedz Link Zgłoś
angelina123 Re: fryzjerka 20.09.10, 16:13 mieszkam we wroclawiu, ogloszen w gazecie jest sporo, ale czy po kursie...tego jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: fryzjerka 20.09.10, 18:37 Fryzjerką jest po kursie od jakichś 3 lat, ma założoną działalość i robi włosy w domu klienta, mi w 100% taka forma odpowiada i powiem Ci że wiele moich koleżanek z jej usług korzysta. Czasem nie ma czasu umowić się na dogodną godzinę z salonie fryzjerskim, a ona umawia się nawet wieczorami. Ma dostęp do hurtowni z której zakupuje farby, kosmetyki i akcesoria takie jak mają w salonach fryzjerskich. Może właśnie zrobiła byś taki kurs i spróbowała byś w taki sposób. Myślę że to opłacalne, działasz na własne konto, jesteś sobie szefem a przy okazji nie musisz utrzymywać salonu. Może na jakąś dopłatę z Uni mogła byś liczyć przy rozkręceniu własnej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś