20.09.10, 14:29
od pol roku poszukuje pracy. Myślałam o jakiś kursach, szkoleniach.
Widziałam, ze jest duzo ogloszen dot pracy dla fryzjerek
Jak sadzicie czy taki kurs w wieku 30 lat ma sens? kto zatrudni fryzjerke bez doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • zaziza Re: fryzjerka 20.09.10, 14:40
      kto zatrudni fryzjerke bez d
      > oswiadczenia?

Mozesz zrobic "mistrza", sama otworzyc taki zaklad i zatrudnic fryzjerki z doswiadczeniem.
    • najma78 Re: fryzjerka 20.09.10, 14:42
      Fryzjerka w trakcie kursu nabiera doswiadczenia, w miare zdobywania umiejetnosci, przeciez fryzjerstwo to przede wszystkim praktyka oczywiscie w polaczeniu z teoria. Po kursie mozesz zatrudnic sie sama.
    • samanta31 Re: fryzjerka 20.09.10, 14:46
      ale czy to nie za późno? w wieku 30 lat, czy to nie śmieszne? mam wyższe wykształcenie i nie mogę znaleźć pracy-jestem zrozpaczona (przepracowanych 6 lat).
      Wlasnie myslalam o tym, ze w przyszłości jak sie poduczę/nauczę założę własna działalność
      • kontopremiumizelkazaglowe Re: fryzjerka 20.09.10, 15:43
        moglabys sie specjalizowac w farbowaniu np chyba firmy produkujace farby robia szkolenia na swoich produktoch tlumacza jaki kolor jaki mi pigment, zeby umiec samodzielnie mieszac dobierac itp
      • burina Re: fryzjerka 20.09.10, 18:25
        Ale masz jakiekolwiek predyspozycje do tego zawodu? Jeśli tak, to ja nie rozumiem problemu: lepiej być pracującą fryzjerką (nawet, jeśli nie znajdziesz pracy w salonie, możesz dojeżdżać do klientów) niż bez pracy. Nawet jeśli znajdziesz pracę w swoim zawodzie, to zawsze sobie możesz w ten sposób dorabiać (zwłaszcza, jeśli to lubisz).

Jakie masz to wyższe wykształcenie? Może da się z niego zrobić dodatkowy atut?

Co do wieku: oczywiście to zalezy od wielu czynników, ale generalnie osobiście wolałabym 30latkę po kursie, niż 19latkę z 3letnim doświadczeniem...
    • emilka_x Re: fryzjerka 20.09.10, 16:02
      U mnie w mieście są dwa salony fryzjerskie przyjmujące w większości po kursach, jeden z nich prowadzi mój kolega i jak sam twierdzi woli pracownice po kursach niż po szkole, podobno te po kursie mają świeższa spojrzenie na fryzury, dodatkowo znają nowe trendy. Może najpierw wybadaj rynek w swoim mieście, poszukaj w ogłoszeniach z pracą czy jest zapotrzebowanie na fryzjerki po kursach.
      • angelina123 Re: fryzjerka 20.09.10, 16:13
        mieszkam we wroclawiu, ogloszen w gazecie jest sporo, ale czy po kursie...tego jeszcze nie wiem
        • emilka_x Re: fryzjerka 20.09.10, 18:37
          Fryzjerką jest po kursie od jakichś 3 lat, ma założoną działalość i robi włosy w domu klienta, mi w 100% taka forma odpowiada i powiem Ci że wiele moich koleżanek z jej usług korzysta. Czasem nie ma czasu umowić się na dogodną godzinę z salonie fryzjerskim, a ona umawia się nawet wieczorami. Ma dostęp do hurtowni z której zakupuje farby, kosmetyki i akcesoria takie jak mają w salonach fryzjerskich. Może właśnie zrobiła byś taki kurs i spróbowała byś w taki sposób. Myślę że to opłacalne, działasz na własne konto, jesteś sobie szefem a przy okazji nie musisz utrzymywać salonu. Może na jakąś dopłatę z Uni mogła byś liczyć przy rozkręceniu własnej działalności.

https://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rhla0d1fe.png
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka