Dodaj do ulubionych

wyjaśniam swoj paniczny post

28.09.10, 17:51
Otoz w 1991 r wyszlam za maz, w 1994, urodzil nam sie syn... Obiecano nam mieskzanie. Za pare lat. Wszyscy mieli na nie oszczedzac, lacznie z rodzina mezxa, ktora dostała miekszanie (dzieci tesciow0 za darmio, a maz nie.. Mąż ma 3 siotry-komunistki.. Nie wazne.
Postanowilismy po tylu latach isc na swoje, zwlaszcza, ze jestem w ciazy. Nie da rady byc w 2 pokojach, w tym jendym 6metrowym z 16 letnim synem, noworodkiem, mezem i sobą...
Posdzlismy do banku. Chciałam kupic mieszkanie deweloperskie, bo wiem co to znaczy mieskzac w mieszkaniu z wielkiej plyty, gdzie z rur wyłażą pasożyty... Poszlam do banku. Dodam, ze tesciowie i rodzina naciskaja... Poszlam do banku, po ten zakichany kredyt. Wczesnije oczywiscie bylam u dewelopera. Miekszanie 60metrowe, 250zl, okolice Szczecina... nie bede pisala dokladnie gdzie. Poszlam do banku i nasze dcohody wskazuja na to, zem ozemy wziac kredyt na 50%-tak okolo wartosci mieskzania. OK OK OK
Powiedzialam o tym rodzinie, oczywiscie z sugetstia ze nam doloza, albo daza, albo cos i cholera nie maja, nie mgoa, nie chca. Każa brac kredyt na 100%, a my nie mamy nawet lzotkowi. Wszystko lwadowalismy w remon lazienki z robactwem i naszych pokojow. Nie pcozuwaja sie. Nie chca partycypowac w ksoztach
Jednak WIELKA DUUUPPAA

Skad teraz braxc??
16 lat u nich, dzidek w brzuchu
a tak sie denerwuje, myslslam ze je kupimy na wiosnę..
Obserwuj wątek
    • pierwsze-wolne Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 17:54
      Przyznacie jednak, ze trzeba mieć talent pisać w ten sposób big_grin
    • trampoinka Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 17:55
      tzn. 250.000 zl. Przejęzyczylam sie. jestem roztrzęsiona, zdenerwowana. Nie tak mialo byc!
      • gryzelda71 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:18
        Kolejna rozczarowana bo inni nie dali?
        • elza78 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:23
          sorry gryzelda a inni sa super zadowoleni z remontu dwoch pokojow i lazienki we wlasnym mieszkaniu za kase autorki? rownie dobrze mogla powiedziec pocalujcie mnie w tylek i miec na wklad wlasny...
          • gryzelda71 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 29.09.10, 08:17
            Ale kto te pokoje zajmuje?Bo nie doczytałam.
    • piegowata9 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 17:58
      Wybacz, ale czytam i z podziwu wyjść nie mogę... Takiego bełkotu dawno tu nie czytałam. I w formie i w treści.
      Gwałtowna pobudka po 16 latach??? W sumie lepiej późno, niż wcale.

Mieszkanie deweloperskie brzmi pięknie. Jeszcze lepiej domek z ogródkiem. Spokojnie mogłaś zaproponować rodzinie partycypowanie w kosztach. I zakupu i utrzymania.
      Mieszkałam w bloku z wielkiej płyty. Pasożytów wyłażących z rur nie stwierdziłam. Nie stać Was na kupno mieszkania, zacznijcie od wynajmowanego. Za swoje.
    • mariolka55 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 17:58
      ?????????????
    • kamelia04.08.2007 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:04
      to ty przez 20 lat prawie mieszkałas u rodziców/tesciów??

Dopieto teraz sie obudziłas i stwierdziłas, że trzeba oszczędzać na własne mieszkanie?

Gratuluje intelektu....
      • trampoinka Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:08
        Ja nie spalam, zeby musieć sie budzic. Mialam pewne oczekiwania, ale widze ze na nich to mozna liczyc, jak na grubego..
        • mona_mayfair Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:16
          a z jakiego tytułu miałaś te oczekiwania?
          • sueellen Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:20
            z takiego że siostry to komunistki tongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
            • thegimel Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:20
              Buhahaha, Suellen, jeśli się udławię to ty będziesz za to odpowiedzialna!
        • kamelia04.08.2007 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:16
          nie chceę byc niemiła, ale oczekiwałas, że zapłaca za połowe waszego mieszkania???

Rozumiem z drugiej strony, ze jak sie cos obieca do nalezy dotyrzymac słowa, niemniej jednak przez tyle lat nie wydawało ci sie, ze najpilniejsze jest przeniesienie sie na własne smieci, a nie kątem u kogoś
        • pitahaya1 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:27
          trampoinka napisała:

Mialam pewne oczekiwania, ale widze ze n
          > a nich to mozna liczyc, jak na grubego..

No pacz, pani. Kolejna osoba, na oczekiwania której świat się wypiąłsmile
          A już myślałam, że Ty nas o końcu świata informujeszsmile A tu tylko o to chodzismile

Nic to, odłożycie, jak nie za rok to za szesnaście lat. Zleci, jak i do tej pory zleciałosmile
    • sueellen Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:19
      Chcesz przez to powiedzieć, że staracie się o kredyt na mieszkanie, na które was nie stać i przez 19 lat malżeństwa nie odłożyliscie ani zlotowki licząc, że ktos wam cos da???

Wszystko lwadowalismy w remon lazienki z robactwem i n
      > aszych pokojow
      68 400 zl? Tyle Was wyniosł remont?????

Skad ta suma? A bo jakbyscie odkladali przez 19 lat 300zł miesiecznie to akurat tyle byscie teraz mieli.

Dostalibyscie teraz 125 000, dołożylibyscie te zaoszczedzone 68 400 zl i mielibyście 193 400 zł na zakup mieszkania. Może nie wymarzonego, ale wlasnego, no ale kiedy po 19 latach dostaje się przebłysku i bez załamanego grosza i z marna pensją idzie się do banku po kredyt na 250 000, to faktycznie można się zdziwić.

> Skad teraz braxc??
      > 16 lat u nich, dzidek w brzuchu
      > a tak sie denerwuje, myslslam ze je kupimy na wiosnę..

Zastanawiam się jak tu zrobić aby nie wyjść na wredną suke, ale chyba się nie da... Jestem pewnie z 15 - 20 lat mlodsza od Ciebie ale glupotą wyprzedzasz mnie o lata świetlne...
      • czarnysceptyk Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 18:28
        nno nnie,kolejny post pod tytułem "bo mnie się należy"-trzeba było przez te 16 lat ciułać kaskę,tak jak to robią inni,a nie czekać aż spadnie z nieba
        • marcysia51 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:14
          Mieszkałaś u kogoś przez 16 lat i jeszcze masz jakieś oczekiwania? Nigdy nie pracowałaś,wydawałaś kase na prawo i lewo,synek chodził tylko w markowych ciuchach i masz jeszcze żal,że bank nie dał Wam kredytu? A na podstawie czego? Twojego lenistwa?
          Gratuluję zdrowego rozsądku.
          • marcysia51 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:16
            Aha a ja mieszkam w mieszkaniu z wielkiej płyty robactwa wyłażącego z rur nie mam ale MAM SWOJE MIESZKANIE na które sami z mężem zapracowaliśmy a jesteśmy małżeństwem o połowe krócej niż wy DARMOZJADY bez robactwa w rurach.
        • chloe30 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:16
          Dałabym się nabrać, bo idiotek nie brakuje, ale sygnaturka o 16 bobasku zniweczyła podpuche big_grin
          • sueellen Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:59
            no widzisz, sygnaturki nie przeczytalam! Kuuuuuuu... a myslałam, że mam nosa do troli!
        • gwen_s Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:32
          no wiesz, czytając ten post, widzę, ze nie mało jest takich ludzi, nie szukając daleko, moja siostra myśli identycznie... rozwódka, wpadkę zaliczyła po roku już była po rozwodzie, rodzice kupili mieszkanie, niby jest ich (ojciec boi się, że zaraz tam zamelduje jakiegoś faceta i przerąbie jeszcze mieszkanie), jeszcze uważa, że to mało. Wyposażenie, co mieli dali rodzice, czego nie mieli a było niezbędne (wg niej) kupili rodzice...
          Szwagierka tak samo, prawie już 10 lat mieszka na kupie ze swoim mężusiem i jego rodzinką, bo czekają, aż rodzice na coś innego dadzą sad Porażka, nie rozumiem takiego myślenia....
    • beverly1985 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 19:58
      Nie rozumiem, co ma apel typu "odkładajcie kazde 8 grosze, bo inaczej bedziecie w skrajnej nędzy" do tego wyjaśnienia. Ja żyję sobie dość komfortowo, odkładam co miesiąc, do głowy by mi nie przyszlo, aby powiedzieć, "Oszczedzanie to najpotezniejszy filar zycia. To wazniejsze niz woda. " Zdecydowanie wolę wodę.
      Nie mieści ci sie w glowie, ze można oszczędzać i rownocześnie zyc wygodnie, oraz wziąć ten kredyt na mieszkanie?

Autorko wątku, trzeba było iść do pracy i wtedy wystarczyloby odkladać niewielkie kwotym ( a resztę nawet na bibeloty, markowe ciuchy i karty telefoniczne, jeśli tak ci się podobalo)- po 19 latach nie bylibyscie w sytuacji "ani zlotowki na koncie a zdolność kredytowa na 125 000". Teraz być moze odkladanie kazdego grosza ma jakiś sens w twoim przypadku, ale na pewno nie w przypadku jakiejkolwiek innej, myślącej, osoby.

Moim zdaniem głowny problem nie w tym, że nie oszczędzałaś, tylko w tym, ze wcale nie zarabiałaś.
      • trampoinka beverly1975 28.09.10, 20:11
        masz racje-nie zarabialam tyle, ule potrzeba

ale zarabiac nie musial bo nam cos obiecano, a teraz wymagaja od nas kredytu

my oczywiście tergo kredytu na 100% wartosci, brac nie bedziemy, a od tego meisiaca przestlaismy im cokolwiek placic, bo oszczedzamy na wlanse, bo kolejnych 16 lat nie bedziemy czekac!!
        • gryzelda71 Re: beverly1975 28.09.10, 20:22
          Masz te obietnice na papierze?
          • trampoinka Re: beverly1975 28.09.10, 20:24
            mam je w glowie, tak ja w glowie oni maja to ze co meisiac daje im kase na zycie
            ha

przleiczyli sie!!!
            • gryzelda71 Re: beverly1975 28.09.10, 20:30
              O teraz ich utrzymujesz?
              To jak mają ci dać jak sami nie mają?
              • sueellen Re: beverly1975 28.09.10, 20:33
                miej troche wiary w ludzi!
                Nie mozna byc az takim kretynem, to musi być troll!
                • gryzelda71 Re: beverly1975 28.09.10, 20:35
                  Ale fajnywink
            • beverly1985 Re: beverly1985 28.09.10, 20:35
              > mam je w glowie, tak ja w glowie oni maja to ze co meisiac daje im kase na zyci
              > e
              > ha
              >
              > przleiczyli sie!!!

Szalona Trampoinko, to:
              https://w899.wrzuta.pl/sr/d/3AvcxxUuj4A/zolw_foch
              niekoniecznie jest właściwą drogą.

Płacisz im na życie, czy płacisz za wynajem dwóch pokoi? Co będzie, jesli teściowie kopną cie w dupę i każą sie wyprowadzić?
        • rupiowa Re: beverly1975 28.09.10, 20:31
          a mnie obiecywano ze beda zgrabna, piekna i madra a tymczasem jestem gruba, nienajlepszej urody a i moja inteligencja nie powala na kolana. Do kogo mam miec pretensje?
          Twoje zale sa troche nie na miejscu. I tak jak pisza dziewczyny "bo Tobie sie nalezy". Umiesz liczyc? Licz na siebie.
        • czar_bajry Re: beverly1975 28.09.10, 23:07
          ale zarabiac nie musial bo nam cos obiecano, a teraz wymagaja od nas kredytu

kurcze w ciężkiej sytuacji jesteś ja bym jednak dochodziła swoich praw, jak nie dasz rady prośbą i groźbą to może do sądu idź?
    • iwles coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:35

• trampoinka Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:40
        nie wynajmuje od nich tego lokum, bo na glowe nie upadlam, prace swoje rachunki, ale i tak palce wiecej i wychodzi na to, ze place za nich

syn zaczal dojrzewac.. ma tez swoje marzenie-wlasny pokoj..
        czy tez ma wziac kredyt, albo isc na ulice?
        • sueellen Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:44
          a ma szanse na wymiane matki na lepszy model? tongue_outtongue_outtongue_outtongue_out
        • beverly1985 Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:45
          I teraz uwazasz, ze teściowie mają płacic twoje rachunki?
        • czarnysceptyk Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:45
          niektóre 16 letnie maleństwa też już zarabiają-roznoszą ulotki itp.Może ruszy dupę i zacznie zarabiać na te swoje markowe ubranka??
        • piegowata9 Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:46
          Może bobasek powinien wolniej rosnąć???
        • gryzelda71 Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:52
          A twój syn nie ma rodziców?
        • czar_bajry Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 23:10
          > syn zaczal dojrzewac.. ma tez swoje marzenie-wlasny pokoj..

piszesz że masz dwa- to może oddaj mu jeden?

czy tez ma wziac kredyt, albo isc na ulice?
          na obie opcje jeszcze za młody- w końcu nieletni jest.
      • sueellen Re: coś z twoją sygnaturką nie tak. 28.09.10, 20:49
        Forum moje dziecko powiedziało, jest boskie a mały naukowiec o ktorym wlaśnie przeczytalam, cudowny.
    • zuzanka79 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 20:47
      Boszzzz, ręce mi opadły i cycki mi opadły i wszystko co mogło opaść mi opadło. Kobieto dorosła jesteś prawda? Ii co- mamusia MA CI DAĆ na mieszkanie bo nie masz? A wcześniej o tym nie wiedziałaś, że mieszkanie kosztuje i to sporo kosztuje? Intelektu nie zazdroszczę.

trampoinka napisała:
      >masz racje-nie zarabialam tyle, ule potrzeba
      >ale zarabiac nie musial bo nam cos obiecano, a teraz wymagaja od nas kredytu
      >my oczywiście tergo kredytu na 100% wartosci, brac nie bedziemy, a od tego meisiaca >przestlaismy im cokolwiek placic, bo oszczedzamy na wlanse, bo kolejnych 16 lat nie >bedziemy czekac!!

No nie, kobieto, mieszkasz u kogoś, ktoś ponosi z tego tytułu jakieś koszty, a ty się fochasz, że płacić nie będziesz. Darmozjad z ciebie i tyle. Gdybym była twoją teściową wywaliłabym cię na zbity pysk. Dosłownie.
      W takim szoku jestem, że po prostu nie wiem co napisać, ale gdyby głupota miała skrzydła fruwasz jak gołąb nad Krakowskim rynkiem
      • trampoinka Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:25
        wywalic nas kocha nikt nie moze, bo cos takiego to cala zmudna, dluga procedura

a lokali zastepczych brak
        • iwles Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:28

> wywalic nas kocha nikt nie moze,

kto to jest kocha ?
          • trampoinka Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:32
            a Pawel to TWOJ SYN??
        • zuzanka79 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 21:43
          trampoinka napisała:

> wywalic nas kocha nikt nie moze,

Pech.
          W takim razie muszą się użerać z wami do śmierci. Bo szanse że się was pozbędą razem z przychówkiem - marne.
        • piegowata9 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 29.09.10, 11:50
          W lokalach zastępczych z rur wychodzą pasożyty. Nie bierz.

A tak serio: szkoda, że zwojów mózgowych nie uruchomiliście 16 lat temu i nie zapisaliście się do kolejki oczekujących na mieszkanie komunalne. Idę o zakład, że dobijalibyście do mety! A poza tym, czy krewni fundują, czy państwo, to przecież jeden kit. Ważne, że to darmocha.

Cholera, znowu o pasożytach zapomniałam... tongue_out
    • wesola01 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 22:58
      no toś sie babo obudziła, po 16 latach. a gdzie ty byłas przez te 16 lat? oprócz tego ze kątem u teściów. ze tez przez te 16 lat nie wpadłaś na to, ze prawidłowy model rodziny to rodzina na swoim, a nie na cudzym. co do obietnic- dobre, dobre. nie dosc ze siedzisz ludziom 16 lat na glowie, to jeszcze chcesz zeby ci mieszkanie kupili... wszyscy mieli oszczedzac na twoje mieszkanie... nieporozumienie jakies.
      norlamnie myslący czlowiek robi tak- zapewnia sobie warunki do zycia, nastepnie zakalda rodzine i zaczyna sie rozmnazac. a jesli kolejnosc jest inna- to orientuje sie temacie nieco szybciej niz po 16 latach.....
    • czar_bajry Re: wyjaśniam swoj paniczny post 28.09.10, 23:05
      Mąż ma 3 siotry
      > -komunistki..

Znaczy się komunie miały?

Chciałam kupic mieszkanie deweloperskie, bo wiem co to zna
      > czy mieskzac w mieszkaniu z wielkiej plyty, gdzie z rur wyłażą pasożyty...

brawo- rymuje siębig_grin

Posdzlismy do banku. Chciałam kupic mieszkanie deweloperskie, bo wiem co to zna
      > czy mieskzac w mieszkaniu z wielkiej plyty, gdzie z rur wyłażą pasożyty... Posz
      > lam do banku. Dodam, ze tesciowie i rodzina naciskaja... Poszlam do banku, po t
      > en zakichany kredyt.

To tylko w reklamach dają kredyt od razu jak się do banku pójdzietongue_out
    • penelopa40 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 29.09.10, 09:08
      "Obiecano nam mieskzanie. Za pare lat. Wszyscy mieli na nie oszczedzac, lacznie z rodzina mezxa, ktora dostała miekszanie (dzieci tesciow0 za darmio, a maz nie.. Mąż ma 3 siotry-komunistki.. Nie wazne."
      obiecano???? mieszkanie??? ale KTO obiecał? wszyscy mieli na nie oszczędzać???? JACY WSZYSCY???? to ja też? .... i dlatego ten apel o oszczędzanie???? teraz rozumiem, mam oszczędzać, żeby autorka postu miała gdzie mieszkać...
      rodzina męża dostała mieszkanie??? pisze autorka postu... tak z niczego, za darmo?????
      aha, a komunizm to się skończył ponad 20 lat temu...
      p.s. mieszkanie to sobie kupiłam jak pokończyłam etapy edukacji... sama, nikt mi nic nie dawał i nie obiecywał, i dzięki temu jeśli mam ochotę pooszczędzać to nie na własne lokum, które mam od lat tylko na inne cele... np. na emeryturę, teraz modny temat, odkładanie na poczet przyszłej emerytury....

• sadosia75 Re: wyjaśniam swoj paniczny post 29.09.10, 11:15
      Ahahahahahaha bomba!
      W zyciu sie tak nie usmialam. Siostry komunistki, bezczelna rodzina nie chce utrzymywac pasozytow,ktorzy przez cale swoje zycie NIC nie odlozyli, i jeszcze wielki zdziw zyciowy.
      Nie no serio nawet moje corki nie sa tak naiwne. Baaa nawet moj pies ma wiecej rozumu w glowie.
      Albo mam farta, ze takie zdolniachy mam w domu albo nie wiem ale stawiam na to pierwsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka