Dodaj do ulubionych

Teściowa wogóle mnie nie słucha

01.10.10, 10:06
Mam poważny problem z kobietą, która wkrótce zostanie moją teściową. Rany, jeżeli już się zaczyna to co będzie po ślubie?? Ale od początku. Dwa miesiace temu urodziłam dziecko, nie było planowane ale wszyscy bardzo sie cieszyli na jego narodziny. Gromadzilismy wszystko co trzeba, tj łózeczko, wanienke itd itp. Z ciuszkami nie bylo problemu, ponieważ ostatnio u mnie i u narzeczonego w rodzinie byl wysyp dzieci, prawie sami chłopcy, wiec ciuchow dostalismy mnostwo, tyle ze niektorych nawet nie zalozylam Młodemu bo po prostu tak szybko rosł ze nie nadazalam. Dodam ze zrobil się tez problem gdzie to wszystko trzymac bo mieszkanie male, a tego naprawde cale stosy. A tesciowa...ona ciagle jeszcze dokupuje nowe!!! Najpierw mowilam dziekuje i myslalam ze to tylko tak raz na jakis czas, bo to przeciez babcia. Ale to juz sie zrobilo nagminne, jestem u niej dwa razy w tyg i za kazdym razem wychodze z reklamowka w ktorej jest cos nowego (siedemnaste body, dwudziesty pajac, siedemdziesiąty kaftanik...itd)Mowie jej zeby nic juz nie kupowala, bo przeciez synek ma kupe ciuchow, a ja nie mam juz gdzie tego trzymac. Nie dociera, ona twierdzi ze Mlody musi miec cos nowego. Ja do niej ze ma tez nowe bo troche mu kupilam przed porodem. i tak w kolko. Jakis czas temu wyskoczyla ze potrzebny mu kombinezon na zime. Ja oczywiscie, ze dziekujemy, ze niepotrzebny bo juz ma. Ona swoje. To ja ze nie widze potrzeby kupowania kolejnego ciucha, teściowa z tekstem "ale je widze taka potrzebe!!" No i co!? wczoraj zadzwonila ze kupila ten kombinezon!!! Wściekłam sie jak nieboskie stworzenie!!! Ona wogole nie slucha co do niej mowie!!! To jest ogolnie dobra kobieta, nieco przewrażliwiona, wiem tez ze jest babcia i ze chce dobrze dla wnuka, ale do jasnej anielki moglaby tez sie liczyc z moim zdaniem!!! Wiem ze to jej kasa i niech robi sobie co z nia chce ale ja juz nie mam sily. odlozylam juz trzy torby za malych ciuchow i mam zamiar jej zaniesc i zostawic bo po prostu u mnie nie ma juz na to miejsca. Wiem tez ze to jej pieniadze i niech robi z nimi co chce, ale ja np zamiast dziesiątych spodenek wolalabym zeby nam np dolozyla do szczepien, jezeli juz chce byc taka dobrą babcią. Ale juz po prostu nie wiem jak z nia rozmawiac, to co mowie odnosnie tej jej manii kupowania trafia w próżnie. Czasem juz mam wrazenie, ze nawet nie o Młodego tutaj chodzi a o sama przyjemnosc robienia zakupów(tym bardziej ze kilka razy zdarzylo jej sie kupic rzecz za małą...) Co robić?? Jak dotrzec do tej kobiety??!!
Obserwuj wątek
    • jo-asiunka Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:11
      Zanieść jej te ciuchy do domu i powiedzieć, że u Was nie ma gdzie trzymać? Uprzedziść, że każdą kolejną rzecz wrzucić do kontenera PCK?
    • adwarp Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:16
      przyjąć, podziękować.... sprzedać na allegro i bedą pieniądze na szczepienia.
      I wilk syty i owca całasmile czy w ogóle warto kruszyć kopię o reklamówkę ubranek dla dziecka? czy nie lepiej skoncentrować się na dziecku i przyszłym mężu,a właśnie a propos co na to ojciec dziecka? może tę kwestię zostawić jemusmile

Małżeństwo to sztuka kompromisówsmile
      • nowi-jka Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:25
        adwarp napisała:

> przyjąć, podziękować.... sprzedać na allegro i bedą pieniądze na szczepienia.
        to samo pomyslałam smile
        gorzej gdyby kupowała dla ciebie, nie trafiała w gust a potem pytała czemu nie nosisz smile
        jesli ma kase i nei jest to kosztem czegos u niej w domu to niech kupuje ja tez uwielbiam kupowac rzeczy dla dzieic i tylko finanse mnei ograniczaja - moze mapodobnie
    • asiek_k Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:20
      Nie brać rzeczy po innych dzieciach, zrobić babcki liste potrzebnych ubranek z zaznaczeniem rozmiaru ( na wyrost) i odhaczać.
      Myslę, że jej przejdzie z czasem i ze wzrostem cen za ubranka dla starszych niz niemowlaki.
    • lolinka2 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:23
      mieć w d$%^&*, prezenty z uśmiechem przyjmować i rozkręcić biznes na Allegro???
      to taki szczególny rodzaj frajdy - ona ma wnuka, spróbuj się wczuć w klimat. Jak się rodzi pierwsze dziecko, to ma się charakterystyczny "fiś" - mianowicie matka uważa, że każdy kto ma dobre chęci wobec dziecka, w jakiś sposób je zawłaszczy a w każdym kto nie słucha jej nakazów (nie mówię o tych, czego dziecku nie dawać, bo ma dietę, albo czy usypiać lulając czy odkładając - bo to faktycznie domena rodziców) widzi osobę podważającą jej kompetencje.

Wyluzuj - jesteś najlepszą matką jaką to dziecko może mieć, teściowa niekoniecznie podważa te kompetencje (pewnie jej to zresztą nawet przez myśl nie przeszło), tylko radość okazuje. A ona przecież jest babcią tego dziecka - fajna babcia wzbogaca dziecięce życie, niezależnie od tego, czy ktoś ma fajną mamę czy nie (wszak mama to nie 100% życia dziecka).
    • scarlett.o-hara Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:31
      Nie wiem czy sprzedać na allegro to dobry pomysł, bo moja teściowa to by sprawdzała czy córka chodzi w jej ubrankach. Kiedyś podziękowałam za śpioszki (notabene 30 letnie - nowe, ale 30 lat leżały w szafie - same wiecie - brak słów...) i mimo,że grzecznie podziękowałam za nie (córka i tak miała sporo ciuszków), że nie, dziękuję, to i tak jak się małą opiekowała po moim wyjściu z pracy, zakładała córce i ściągała zanim wróciłam, aby się nie wydała, że ma gdzieś mnie i moje zdanie. Wydało się przypadkiem jak dziadek pokazał mi nakręcony filmik z córką w roli głównej. Teściowej przy tym nie było i nie wie, że ja "wiem". Brak słów. Moi teściowie są toksyczni, więc w tym roku ograniczyliśmy wizyty do raz na tydzień w weekend, bo dziecko niczemu niewinne, że ma takich dziadków, a ja już prawie miałam nerwicę od ciągłego wtrącania się, nawet czepiali się, że nie tak naczynia myjemy... Echhh... U mnie w tym roku dziadek co rusz kupował małej buty na lato (takie szmaciaczki), bo uważał, ze te co ma to są za małe. Wnerwiłam się i mu powiedziałam, że sobie nie życzę więcej żadnych butów, bo mam wrażenie, że to nie ja jestem mamą, bo nie mam nic do gadania. Dziadek przystopował, ale i tak swoje zrzędził.
      Na Twoim miejscu bardziej ostro bym porozmawiała z teściową. Oczywiście ostro, ale kulturalnie - stanowczo. Zamiast tych ubrań faktycznie niech dołoży do szczepionki. Nawet niech jedzie z Tobą na szczepienie, bo może myśli, że te pieniądze wydasz na coś innego. Albo zrób faktycznie listę. Albo po prostu spakuj wszystko i jej oddaj. Nie wiem, co mam innego doradzić.
      Pozdrawiam.
      • adwarp Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:42
        "...bo mam wrażenie, że to nie ja jestem mamą, bo nie mam nic do gadania"

myślałaś,że nie jesteś mamą, bo nie masz nic do gadania?

> Na Twoim miejscu bardziej ostro bym porozmawiała z teściową. Oczywiście ostro,
        > ale kulturalnie - stanowczo. Zamiast tych ubrań faktycznie niech dołoży do szcz
        > epionki. Nawet niech jedzie z Tobą na szczepienie, bo może myśli, że te pieniąd
        > ze wydasz na coś innego. Albo zrób faktycznie listę. Albo po prostu spakuj wszy
        > stko i jej oddaj. Nie wiem, co mam innego doradzić.

No po takich radach, to autorka wątku zamiast dwa razy w tygodniu będzie odwiedzała teściów dwa razy do roku,sad

Naprawdę uważasz,że warto robić sobie wroga z teściowej/mamy męża/babci dziecka jeszcze przed ślubem? czy to naprawdę coś złego,że babci kupuje ubranka dla swojego wnuka, jeśli jej to sprawia radość...

• anka_1234567 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:47
        Z allegro też już myślałam, tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać uncertain o tych szczepieniach to aż mi głupio jej pow. bo w końcu przecież nie mogę jej mówić na co ma wydawać swoje pieniadze, jedynie staram się sugerować-bezskutecznie. czasami się pyta czemu nie założyłam tego czy tamtego, ja grzecznie odpowiadam ze za małe, albo ze miał to na sobie wczoraj to dziś co innego. Ja wiem ze ona to wszystko z miłości, ale serio jestem już umęczona tymi jej ciągłymi zakupami, jeżeli ona nie liczy się ze mną teraz to co będzie późnej?? Jak będę chciała u niej zostawić Młodego a ona go obetnie/przekarmi/przewinie w tetrę/czy po prostu zrobi coś o co proszę żeby nie robiła?? Nie mogę sobie dać wejść na głowę, bo później będzie juz tylko gorzej. Narzeczony się nie wtrąca, wychodzi z założenia że same powinnyśmy się dogadać, raz czy dwa powiedział mamie że przesadza, ale ona nikogo nie słucha. Zresztą ja też wolę poradzić sobie z nią sama, nie chcę jego stawiać między młotem a kowadłem, bo wiem że to nieciekawa sytuacja dla niego.
        • lili-2008 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 04.10.10, 11:44
          MZ założenie Twojego narzeczonego jest bardzo złe. Ona dla Ciebie nie jest w tej chwili na tyle bliską osobą, żebyś to Ty miała załatwiać takie sprawy. On jest jej synem, niech znajdzie w sobie tę odwagę i powie jej, że wolelibyście szczepionkę, niż setne śpiochy.
          Nie bardzo sobie potrafię wyobrazić, że Ty z nią o tym rozmawiasz.
          Podejście narzeczonego jest niepokojące, bo odnoszę wrażenie, że boi się jej przeciwstawić i wysyła Ciebie na linię ognia. Tchórz.
    • xxx-25 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:43
      Ja chętnie wypożyczę Twoją teściową, bo w tym miesiącu finto, limit wykorzystałam na kombinezon dla młodego, a jeszcze parę sztuk ubranek by się przydało wink

A Ty się nie przejmuj, przyjmuj, odłóż trochę dla dzieci koleżanek, jakbyś miała odwiedzać jakieś maluchy to będzie prezent, część sprzedaj i ciesz się że teściowa cieszy się że ma wnuka. Widać w taki sposób okazuje radość i dobrze, niech się cieszy, za jakiś czas wszyscy ochłoną.
    • annvangier Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:49
      nie przesadzaj, pogadaj z facetem - moze on ja przekona- ze on woalalby gotowke bo tzreba na szczepionke,pampersy czy cos,
      a rzeczy z ktorych mlody wyrasta sprzedawaj na allegro albo oddaj innym na przyklad do domu malego dziecka i zrobi sie wiecej miejsca
      • zawsze_niebieskawa Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 10:59
        ciuchy można sprzedać, za rozsądną cenę chętnie kupią je mamy, których nie stać na takie zakupy i nie mają takich teściowych. ja swoje wystawiam na bazarku w portalu ebobas.pl - tam jest sporo mam, które kupują nawet używane rzeczy, niepotrzebne zabawki i wszystko z czego dzieci szybko wyrastają smile polecam smile
    • imasumak Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:06
      Jest tylko osób, które nie mają dostateczniej ilości ubranek dla swoich dzieci, wystarczy się tylko rozejrzeć, choćby po forach pomocowych.
      • anka_1234567 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:14
        O rany, wychodzi na to ze jak teściowa nie pomaga to źle, jak pomaga za dużo to też niedobrze... ja nie chce się z nią kłócić, wiem że z teściowymi warto mieć dobre stosunki, ale przez to wszystko to nawet ja nie mogę nic kupić mojemu własnemu dzieciowi bo on już wszystko ma!!! a ja też bym chciała czasem troche przyjemności poszperać i coś mu zakupić...eee no i głównie chodzi o to że jestem dorosłą osobą a ona jakby tego nie dostrzega i cały czas swoje...
        • q_fla Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:29
          To się nie kłóć, to nie jest duży problem. Rozumiem, że mieszkanie masz małe, ale jak pisały dziewczyny masz multum możliwości jak nadwyżkę ubrań upłynnić: Allegro - to wcale nie jest trudne, oddać do PCK, domu małego dziecka, koleżankom.
          Ciesz się, że masz ciuchy za darmo i ci teściowa w życiu prywatnym nie miesza.
          Btw, moja teściowa ma problem wyciągnąć z portfela złotówkę, żeby cokolwiek małej kupić, nie pamiętam, żeby cokolwiek bez okazji od niej dostała. Z okazji dostaje zawsze tylko na urodziny - tabliczkę czekolady. wink
        • matsuda Taka z Ciebe dorosła, a nie potrafisz 01.10.10, 11:45
          babce swego syna powiedzieć to co tu napisałaś. Chyba trochę rozmazana jesteś i taka tupająca nogą, ale jak nikt nie widzi. Babcia cieszy się z wnuka i nie zabraniaj jej tego. Kasę , którą miała wydać na ciuszki zainwestuj w siebie, albo te "koniecznie" szczepienia. Daj teściowej poczuć, że jest rodziną- to Ci się opłaci ( już się opłaca)
          • anka_1234567 Re: Taka z Ciebe dorosła, a nie potrafisz 01.10.10, 11:53
            powiedziec jej moge tylko jak juz zaczne to cala żółć ze mnie wypłynie, a nie potrzebuje konfliktu z nią. Odnośnie wtrącania sie w życie prywatne to inna historia ale o tym już tu nie pisałam bo z tym sobie jakoś radzę. nie ma ludzi idealnych wiem o tym tylko mnie boli jedna rzecz, ja sie staram traktowac ludzi tak jak sama bym chciala byc traktowana, jezeli ona mnie poprosila o cos to sie dostosowalam i tego nie robie bo jej to przeszkadza, dla mnie jest oczywiste ze to powinno dzialac w dwie strony, ale chyba nie dla niej sad
            • kowalka33 Re: Taka z Ciebe dorosła, a nie potrafisz 01.10.10, 14:56
              pogadaj z tymi co od tesciowej dostaja np tylko figę z makiem i uwierz jest takich masa , że dzieci na gwiazdke dostaja od ukochanej babuni tylko np czekoladkę lub 20 zł z adnotacja a niech mamusia cos ci kupi...Taka babcia to skarb, nie bądz głupia a ciuchy po jakimś czasie na allegro i git. W końcu mozesz raz ubrać pochwalić jaki to sliczny kombinezon ...Ja tam nie rozumiem pewnych zachowań , moja tesciowa kupowała mojej córce ciuch z rynki, taki miała styl , sama się tam ubiera na tych stadionowych ciuchach ubiera. Zawsze mi sie podobała zwasze dziekowałam , raz załozyłam córce raz nie i już. wiem może to hipokryzja ale co tam
        • ciociacesia oddaj ciuchy dalej 01.10.10, 12:06
          zostaw sobie te ktore faktyczne baaardzo ci sie podobaja, reszte pusc w obieg.
          a na pewno pozbadz sie tych za malych. szkoda zeby lezaly
          forum pomocne mamy
        • laura_fairlie Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 14:42
          !!! a ja też bym chciała czasem troche pr
          > zyjemności poszperać i coś mu zakupić...
          Obie byście chciały... wink
    • leojoa1 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:53
      sprzedaj na All..., gdyby ludzie tylko takie problemy mieli...
      • grzalka Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 12:02
        nie rób afery o taką głupotę, naprawdę nie warto sobie psuć stosunków z teściową dlatego, że kupuje wnukowi nadmiar prezentów

kupowanie ubranek dla dzieci to czysta przyjemność, niech się babcia cieszy, a Ty załóż konto na allegro i działaj
    • czar_bajry Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:57
      big_grin odwołaj ślub- konieczniebig_grin

wolalabym zeby nam np dolozyla do
      > szczepien, jezeli juz chce byc taka dobrą babcią.

mówiłaś jej to? czy tylko wciąż powtarzasz nie i nietongue_out
    • deodyma Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 11:59
      a masz miejsce, zeby czexc ciuchow gdzies przechowac?
      ja bym zrobila tak, ze czesc tych ubranek oddalabym komus, kto ma male dziecko/dzieci a czesc zostawila tak na wszelki wypadek, gdyby kiedys mialo pojawic sie drugie dziecko.
      ja sama mam od groma ubranek po swoim synu, gdzie czesc daje kolezance, ktora ma poltorarocznego syna a duza czesc jeszcze zostala i jeszcze od niej ciuchy dostaje, poniewaz w lutym urodze drugie.
      a potem co z tymi ciuchami zrobie, to sie zobaczy.
      oddam komus potrzebujacemu i juz.
    • julek_i_ja Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 13:04
      Może zasugeruj jej mimochodem, że przydałyby się jakieś zabawki, krzesełko do karmienia, coś innego praktycznego, albo że te szczepionki taaaakie drogie. Może dotrze to do niej i zacznie kupować coś innego - wszyscy będą zadowoleni - Wy, bo dostaniecie potrzebne rzeczy, ona, bo będzie wciąż czuła, że dba o wnuka. Pewnie nie da się jej zmienić, więc postaraj się tylko nakierować jej zakupy na inny profil.
    • gosiek289 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 13:57
      to jest taki typ ludzi - jestem po ślubie 16 lat i ciągle mam to samo - kupi 5 par niepotrzebnych spodni dla wnuczki, za małe ciuchu dla wnuka itp.
      olej to po prostu - niech kupuje ( mnie do tej pory wkurza ta rozrzutność) - inaczej będzie spięcie - a teściowa widać, ze jest fajna
    • e.mama.s Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 14:18
      bo najprzyjemniejsze jest kupowanie małych ciuszków a potem zabawek dla dziecka. Jak ci się nie podoba teściowa to się zamienimy.
    • marta_st1 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 14:18
      jeśli teściowa ma gust to co się przejmujesz? Ciekawe co byś powiedziała jeśli Twoja teściowa kupowałaby ubranka np. 3x w roku (jak moja) i to jeszcze najtaniej na bazarku, bo bluzeczka za 28 zł dla dziewczynki w normalnym sklepie to straszna drożyzna. Rajstopki kupiła tak sztuczne że aż trzeszczały. A od przybytku głowa nie boli smile
    • kamelia04.08.2007 zupełnie cie rozumiem, mam nawet gorzej 01.10.10, 14:36
      z moja matką było/jest podobnie.

Jak młoda sie urodziła, to zaczeła kupować tonami szmaty w lumpeksach, bo to 5 zł, to 8 zł, a tamto tylko 15 zł, a w ogóle, to jak mi sie coś nie spodoba, to sobie wyrzucę.

Jak przyjechałam pierwszy raz, to mi pokazała górę tego badziewia: było tego na 3 wielkie miski do prania. Ciuchy kupowała jak popadnie, czy to dla chłopaca, czy dla dziewczynki (za trudno było dla niej odrózniecnie dla jakiej płci jest dana rzecz), szmata czy w miare dobrym stanie, ciuch totalnie niepraktyczny-do ubierania lalki co najwyżej, ciuchy nie pasujace do pory roku.
      Potem to na dwa razy musiałam zabierac samolotem.

Jeszcze mi paczka przysłali (koszt przesyłki, prawie 2 stówy) z kolejna tona szmat. Znowu ciuchy wybierana na slepo (cześc nowych/częśc uzywanych), albo cos było na niskie i grube dziecko, a cześć na wysokie i szczupłe, albo jakies durnostrojki-narzutki, bolerka, albo jakies szmatławe sukienusie z weluru, albo bluza sportowa dla chłopca, albo kilka rozpinanych bluz z kapturem na ten sam wiek, albo jakies cholerne ogrodniczki, mimo że wie, ze młoda nie nosi ogrodniczek, bo jej to drukowanymi literami wyartykułowałam, w dodatku tez dla chłopca, jakis kamizelki mi próbowała wcisnac, choc wie, że nienawidze tego, jak ogrodniczek, no, ale mama swoje wie, bo ja to nosiłam jak byłam mała (tak jakbym miała wybór).

Wiekszosc z tych rzeczy młoda nie nosiła, troche bluzek i kilka par spodni, reszta miejsce zawala. matka w dodatku wie, ze mam małe mieszkanie i nie mam po prostu gdzie tego trzymac, wie, że piwnice mam wilotna i ciuchy tam spleśnieją. Byoo tego tak dużo, że po prostu nie dało sie tego przerobić. Inna sprawa, jak bym sie wstydziła dac komus szmate czy byle co i okrasic, to teksetm, ze jak sie nie podoba, to sobie wyrzuć.

A mówi sie, że od przybytku głowa nie boli, ale człowiek dostaje kur-wicy.
      • anka_1234567 Re: zupełnie cie rozumiem, mam nawet gorzej 01.10.10, 18:08
        nareszcie ktoś załapał smile to jest straaaaaszne
    • thea19 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 19:27
      moja za to uwaza, ze nie powinnam niczego dziecku (przyszlemu) kupowac bo wszystko dostane
      jak zapytalam od kogo, to nie potrafila udzielic odpowiedzi
      bedziemy miec syna a jej corka ma dziewczynke i po niej mamy odziedziczyc troche ubranek (naturalnie rozowe bo kto zauwazy, ze rozowe falbanki chlopcu nie pasuja)
      ps nie zapytala czy cos wnukowi kupic, (bo inni sa przeciez do zakupow) natomiast przed narodzinami wnuczki regularnie chwalila sie co to wnuczce kupila
      • anka_1234567 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 20:23
        thea19 jak chcesz to pisz na gg 4630330 to chetnie moge oddac co nieco smile
    • sueellen Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 01.10.10, 21:19
      1. Zaproponuj, że jak już tak bardzo chce cos dla małego, to zamiast ciuchów, otworzysz konto i kazde z Was (Tata, mama i Babcia beda wpłacać co miesiąc po 100zł). za 18 lat maly bedzie mial ponad 64 tys na start w dorosłe życie.
      • gazeta_mi_placi Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 02.10.10, 22:36
        Jak ktoś Ci daje prezent nie w Twoim guście także proponujesz mu aby zamiast badziewiastego zestawu kosmetyków/bluzki w kwiatki (wpisz dowolnie) wpłacił odpowiednią sumkę na Twoje konto a Ty sama zadecydujesz co sobie za to kupisz?
    • edor67 Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 02.10.10, 12:26
      Najgorzej, jak ktoś ma w życiu za dobrze i szuka dziury w całym
    • gazeta_mi_placi Re: Teściowa wogóle mnie nie słucha 02.10.10, 22:34
      Zrób biznes na Allegro z używanymi ciuszkami.
      Zawsze dodatkowy grosz wpadnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka