Dodaj do ulubionych

Czy gotujecie tak, jak wasze matki?

04.11.10, 12:17
Temat ciut zerżnięty z Kobiety, ale nie do końca smile
Moja mama nie wiedzieć czemu nie nauczyła ani mnie, ani siostry gotować. Moje koleżanki pod koniec podstawówki robiły proste obiady dla całej rodziny, a ja po wyprowadzce "na swoje" zastanawiałam się, jak długo gotuje się kartofle..
Sama gotowała smacznie i pomysłowo, choć miewała dziwne pomysły, np. kiedyś dostałam do szkoły kanapki posmarowane margaryną Planta.. było, minęło tongue_out

Po latach siostra trochę odbrązowiła postać mamy-sprawnej kucharki, kiedy odkryła, że zupy i sosy robi głównie na bazie torebek. Zbrodnia to nie jest, ale mama była zawsze taka dumna ze swoich umiejętności.. mimo wszystko nadal ciepło wspominam parę jej wyczynów, np. pyszny bogracz, pierogi z grzybami.

Reasumując gotować nauczyłam się sama, z netu, książek kucharskich i dobrych rad koleżanek. Efekt jest taki, że jadam zupełnie inaczej, niż w domu.

P.S. Ojciec też gotował, ale rzadziej. Pamiętam tylko jego genialne placki ziemniaczane.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:25
      Częściowo tak. W końcu trudno zignorować smaki dzieciństwa.
    • sadosia75 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:26
      Zerznelas kobiete? big_grin fstyc sie smile
      Nie gotuje tak jak Mama. gotuje na jej przepisach ale smak nigdy nie wychodzi taki sam, troche podobny ale to nie to samo. gotowac uczyla mnie i mama i tato. zreszta w naszym domu gotowac wszyscy lubili i potrafili. jako nastolatka potrafilam ugotowac obiad z dwoch dan plus deser. smakowo bylo roznie czasem przerazajaco smile
      • morgen_stern Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:29
        Cytat> Zerznelas kobiete? big_grin fstyc sie smile

A bo to raz? tongue_out
        • sadosia75 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:40
          Nastepnym razem zapros kolezanki z ematki na orgie! co ty tylko o sobie myslisz?
          powinnas teraz stac w kacie 30 minut za kare.
    • lilly_about Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:28
      Ja podpatrywałam raczej babcię, bo kariera mojej mamy w kuchni zaczęła się właściwie po śmierci babci. Bardzo dużo rzeczy robię, tak jak one, podobne sosy, surówki, mięsa. Żadna z nas nie miała nigdy reki do pieczenia. Natomiast poszerzyłam swój repertuar o dania z makaronu i kluski, które mama robiła bardzo rzadko, a babcia prawie w ogóle z racji tego, że faceci w naszym domu nie najadali się niczym poza mięsem. Makaron z sosem pomidorowym mogłam więc dostać ewentualnie na kolację lub na obiad, gdy mamie chciało się robić dwa różne dania. Wykwalifikowaną kucharką jednak nie jestem i chętnie bym poprasowała komuś, kto będzie za mnie gotował.
      • heca7 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:43
        W pewnym sensie wzoruję się na rodzicach bo przecież jak doprawiam barszcz i wiem jaki smak chcę osiągnąć to jest to smak poznany w domuwink Są rzeczy, których nie robię a rodzice robili często i lubią np kasza gryczana- dla mnie największa kara zjeść gryczaną choćby super ugotowaną na sypko, sam zapach mnie odrzuca. I oczywiście we własnym domu nigdy jej nie zrobiłam( tzn robię co drugi dzień ale tylko dla psów). Moja mama zawsze mnie ciągnęła do kuchni ale w taki niezachęcający sposób że się buntowałam. Kuzynka( w moim wieku ok 12l) usłyszała jak jestem wołana a ja się ociągałam powiedziała do mnie " choć do kuchni to się czegoś nauczysz" wrrrrr. Moja mamusia zachwycona przez ponad 20!lat mi te słowa cytowała i oczywiście wieszczyła mi problemy ze znalezieniem męża bo wg nie nie umiałam gotować. I że mąż będzie miał pretensje. Z jednej strony zgrywała na feministkę a z drugiej była trdycjonalistkąwink Kiedyś jak wróciliśmy z narzeczonym z objazdu rodziny z zaproszeniami, było u mnie leczo. Chłopak mówi że nie chce bo nie lubi a ja ...poproszę. Usiadłam i zjadłam a ona oburzona, że on nie je to i ja nie powinnam! Pytam się dlaczego, on tego nie jada to ja mam też zrezygnować???
        Obawy się nie sprawdziły, gotuję, piekę, smażę, duszę, wekuję, robię przeciery, kompoty i powidłasmile
        • mallina Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 20:37
          troche OT
          dla psa juz lepiej ryz niz kasza. psy slabo trawia kasze
          www.watrobawet.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=40
        • a_gurk Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 08.11.10, 21:14
          Widzę, ze wreszcie ktoś ma podobne doswiadczenia do moich smile. Ja nauczyłam się gotować tylko dlatego, ze mama miała w zwyczaju wyjeżdżać co roku na kuracje sanatoryjne, przeważnie w moje wakacje i ze dwa-trzy razy się zdarzyło, ze nie zdołali z ojcem załatwić mi kolonii w tym samym terminie. Lub wyjechała w okresie świątecznym. Wtedy zostawałam z dwójka głodnych po pracy dorosłych facetów (brat + ojciec), później już z jednym (ojciec) i chcąc nie chcąc musiałam nauczyć się gotować a nawet piec. Pierwszy raz tak się zdarzyło, jak kończyłam bodajrze szóstą czy siódmą klasę podstawówki.
          Kuchnię mam jednak różną od mojej mamy. Częściowo z powodu niechęci do gotowych mieszanek typu fix do kotletów czy do zup w proszku lub vegety, częściowo z powodu szerszego dostępu do bardziej różnorodnych składników (np. używam zdecydowanie więcej rozmaitych warzyw i mięs) i wreszcie wiekszej otwartości na nowe przepisy i smaki. Aczkolwiek niektóre potrawy mojej mamy jak np. pierogi z kapustą i grzybami (cieniusieńkie, mięciuchne ciasto i wyborny farsz) czy kotlety mielone są wciąż dla mnie niedoścignionym wzorem.
          Największe różnice widać w pieczeniu. Moja mama obecnie (i z powodu zdrowia i z powodu przywiązania) robi dwa-trzy rodzaje ciast. Ja piekę teraz dwa-trzy razy w tygodniu różne ciasta i ciastka, praktycznie za każdym razem inne, oraz wypiekam własne pieczywo, czego mama od czasów dzieciństwa nigdy nie robiła.
    • nutka07 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:33
      Mnie mama nie uczyla gotowac, sama sie nauczylam(czesc juz w podstawowce).Poprostu widzialam co i jak robi.
      Niestety nie wszystko wychodzi mi teraz, tak jakbym chciala. Probuje odtworzyc smaki ale nigdy nie jestem do konca zadowolona smile
      Czasami jem podobnie jak w domu, wtedy gdy mam czas i chec na 'wieksze' gotowanie.
    • georgyporgy Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:34
      Uczyła mnie na zmianę z babcią. Mama nigdy nie miała czasu na potrawy typu pierogi, placki ziemniaczane itp bo zawsze była zapracowana. To była domena babci smile Mama nauczyła mnie gotować szybko, smacznie i zdrowo. Lubi eksperymentować w kuchni, wymyśla nowe sosy i potrawy. Nie używa kostek i torebek mimo że często zależy jej na czasie. Dziś ja powielam ten wzorzec. Sama też sporo kombinuję, mieszam, wymyślam. Lubimy gotować i to chyba najważniejsze smile
      Tata uczył mnie swojej tradycyjnej kuchni ale przyznam, że bez odpowiedniego sprzętu i przypraw ciężko zrealizować przepisy w 100 procentach smile
    • ciociacesia w podstawówce 04.11.10, 12:40
      nauczyła mnie gotowac zupy - wracalam ze szkoly i gotowalam wielki gar dla calej zasuwajacej na polu rodziny
      ale nie nie gotuje jak moja mama. lubie sie przylozyc dopracowac danie, ugotowac tylko tyle ile na raz zjem - mama ma inna polityke - duuuuzo, byle łatwiej i szybciej - byle zapchac kiche - jej przepis na risotto - pol kilo ryzu, kostka rosołowa lub dwie ze 2 marchewki kilka fasolek szparagowych cebula lub dwie. ryz z odrobina warzyw bleh.
      mama uwielbia potrawy szybkie jednogarnkowe, to ja wole pogotowac jakie badz warzywa przez kilka minut i podac z roztopionym maslem
    • echtom Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:40
      Mama czasem gotowała, ale nie garnęła się do kuchni i przez 18 lat gotowała gosposia. Nauczyły mnie podstaw, ale najwięcej nauczyłam się "z książek" - może dlatego, że w moim rodzinnym domu była taka tradycyjna kuchnia mięsno-kartoflana, a my lubimy ryż, kasze itp.
    • croyance Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:46
      Moja mama nigdy nie gotowala (chociaz jak juz sie zebrala, to potrafila gotowac bardzo smacznie), w zwiazku z powyzszym ja tez potrafie przyrzadzac tylko proste potrawy, co czynie niechetnie, ale jak juz musze, to wychodzi ok.
      • ylunia78 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:01
        gotowania uczyła mnie mama juz od najmłodszych lat.....Uczyła?hm?po prostu widziałam co robi i patrzyłam.Jak przyszło co do czego kiedy sama musiałam zrobi obiad mówiła co jak się robi.Ziemniaki obra umiałam,żadna filozofia.Tak jak ona nie garnę się do pieczenia.Chociaż czasami bardzo bym chiała to umiec.Moja chrześnica mając 10lat odwalała takie placki,że niejednej gospodyni domowej by oko zbladło.Dlatego jak potrzebuję słodkiego na imprezki dzwonię do chrześnicy i zmamawiamsmile
        Daję jej:"frukta" i mam:p
        Moja mama gotuje pysznie i niestety nie zawsze odnajduję ten "jej"smak w moich potrawachsad
    • broceliande Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:50
      U mnie oboje zajmowali się kuchnią i wiele rzeczy wyniosłam do własnego domu, na przykład pasztet, przetwory z borówek, faszerowane pieczarki, placki z jabłkami itd.
      Ale mam też książki kucharskie i netsmile
    • burza4 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:52
      Uczyłam się gotować po wyprowadzce z domu, wiedzę uzupełniając telefonicznie i mamine dania popularne mogę podzielić na 4 kategorie:
      - niedoścignione smaki (choćby nie wiem co i tak jej jest lepsze)
      - zmodyfikowane przepisy (niby to samo, ale ja ciut inaczej przyprawiam)
      - biję ją na głowę (bitki, gulasze mi wychodzą lepiej
      - nawet nie próbuję (z różnych względów, np. pierogi)

Częściej gotuję nietradycyjnie, np. jemy dużo ryżu zamiast ziemniaków, lubię kuchnię włoską, ryby i owoce morza (w rodzinnym domu praktycznie nieobecne)
    • jowita771 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:53
      Ja gotuje lepiej niż moja mama, ale to nie jest wielkie osiągnięcie, gdyż moja mama gotuje raczej kiepsko tongue_out
    • franczii Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:57
      Zupelnie inaczej. W domu od mamy sie nie chcialam uczyc, mialam braci z lewymi raczkami do wszystkiego wiec szybko zrozumialam ze moja ciekawosc i dobre checi zostana natychmiast odczytane jako chec przejecia obowiazkow i bezlitosnie wykorzystane.
      Uczylam sie dopiero kiedy zamieszkalam sama. Dzis wachlarz mam szerszy niz mama ale chcialabym go rozbudowac o te potrawy, ktore pamietam z dziecinstwa. A mama gotuje bardzo dobrze, jedyna sztucznosc to wegeta (nawet nie wiem czy eszcze jest) a i do wypiekow ma szczegolny talent.
    • zonka77 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 12:59
      Gotuję kompletnie inaczej niż moja mama. Celowo - moja mama gotowała pysznie ale niezbyt zdrowo. Takie polskie jedzonko - rosołki, kotlety bitki (mniaaam)
      Bardzo długo nie chciałam i nie umiałam gotować. Teraz to polubiłam a przede wszystkim zdałam sobie sprawę jaki wpływ ma jedzenie na zdrowie.
    • default Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:00
      morgen_stern napisała:

> P.S. Ojciec też gotował, ale rzadziej. Pamiętam tylko jego genialne placki ziem
      > niaczane.

O, to zupełnie jak mój - robił najbardziej fantastyczne placki, jakie w życiu jadłam. Potrafiłam zjeść dwadzieścia parę sztuk na jedno posiedzenie....

Mnie mama może nie tyle nauczyła gotować, co dała pewne podstawy i ogólne pojęcie, tak że bez problemu rozwinęłam potem samodzielnie umiejętności kulinarne. Czy gotuję tak jak Mama - po części tak, z tym że z większym urozmaiceniem i "fantazją", mama gotowała bardziej tradycyjnie.
    • asia_i_p Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:01
      Części rzeczy nauczyłam się od mamy, części niestety nie zdążyłam. Tak na dobre zainteresowałam się kuchnią jak miałam jakieś szesnaście lat, a mama umarła dwa lata później. Do dziś nie mogę odtworzyć jednego z jej najlepszych przepisów - gotowanego kremu do tortu na bazie masy jajecznej, serków homogenizowanych i mąki ziemniaczanej.
      Części nauczyłam się od obu babć, od mamy taty przede wszystkim wigilijnych smażonych pierożków grzybowych i strasznie pracochłonnego ale naprawdę pysznego barszczu (przepis chyba jeszcze jej ojca - zawodowego kucharza), od mamy mamy klusek śląskich i pierogów ruskich. A reszta książki kucharskie i internet.
    • 18_lipcowa1 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:14
      podobnie, robię te same ciasta, tak samo zupy,
      ale ja mam troche wiecej odwagi na ekspermenty
    • eilian Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:27
      Zdecydowanie nie. Mnie też mama nie nauczyła gotować, zdobyłam te umiejętności z książek, netu, moja kuchnia jest bardziej nowoczesna, mama gotuje tradycyjnie (schabowe, sałatka jarzynowa itp.), robi parę pysznych rzeczy, ale szczerze mówiąc wolę jeść to co ja zrobię. Mamie brakuje chyba... fantazji, jest jakby ograniczona do tego, co się nauczyła, jak próbuje zrobić coś nowego, to najczęściej nie wychodzi dobrze.
    • kobieta_z_polnocy Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:29
      Nie, nie gotuję jak moja mama.

Tak naprawdę jej metody przyswajania tajników kuchennych to doskonały przykład tego, ile szkód potrafią przynieść dobre intencje. Od małego starała się zrobić z siostry i mnie małe gospodynie domowe - zaganiała do sprzątania, starała się uczyć gotować, itd. Niestety, nienawidziłyśmy tego obie szczerze i jej zapędy wzbudzały nas niechęć. W sumie nic dziwnego, skoro kiedy naszła ją chęć na nauczanie, należało rzucać wszystko, co w danej chwili się robiło i pędzić posłusznie do kuchni wysłuchiwać wykładu nt. gotowania grochówki.

Poza tym matka nieźle gotuje, ale w zbyt tradycyjny dla mnie sposób. Ja wolę nieco lżejsze smaki, a tych wszystkich bitek, kopytek i bigosów w ogóle nie jadam.

Gotować nauczyłam się sama z pomocą internetu dopiero kiedy się wyprowadziłam. I choć moje umiejętności są mierne, to czuję, że dopiero teraz naprawdę zdobywam wiedzę. Co więcej, sprawia mi to przyjemność. Wcześniej gotowanie kojarzyło mi się z udręką i okropnym obowiązkiem. Teraz bardzo lubię zastanawiać się nad tym, co chciałabym dzisiaj zjeść na obiad.

Ona od dawna nic nie piecze. Ja akurat piec lubię.
    • marghe_72 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:30
      Podstawy wyniosłam z domu
      Teraz uczymy wink jedna drugą
      • shih-mo Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:37
        Całkowicie inaczej. Moja mama gotowała zbyt tłusto. Przez 20 lat takiego jedzenia mam ciągłe problemy z nadwagą. Ja gotuję chudo i mam szczuplutkie dziecko. I cieszę się z tego bo nie zamierzam go tuczyć. Zresztą tłuste mięcha i potrawy mi nie smakują.
    • marta_st1 Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:38
      nieskromnie powiem, że gotuję lepiej smile ale do wszystkiego doszłam sama, bo mama mnie gotować nie uczyła. Jak zrobiłam pierwszy w swoim życiu krupnik to łyżka na sztorc stała, ale powoli powoli jakoś zaczęłam eksperymentować i teraz powiem że wychodzi mi to całkiem całkiem. Lubię eksperymenty z przyprawami, a moja mama to tradycjonalistka i dodaje pieprz, sól, trochę czosnku i ewentualnie paprykę w proszku a ja dużo więcej.
    • vivibon Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 13:45
      Czasem proszę ją o podpowiedź jak się robi konkretną rzecz, ale generalnie gotuję mniej tłusto i bardziej różnorodnie. Chociaż zupy mojej mamy są nie do pobicia, a rosołu nie gotuję w ogóle, bo i tak nie zrobię tak dobrego jak ona, więc wolę poprosić ją. Nie wyznaję też zasady, że chłop musi zjeść jak batalion wojska, nawet jeżeli pracuje za biurkiem i największy wysiłek fizyczny w owej pracy to rozłożenie i złożenie laptopa.
    • marychna31 wszytko robie inaczej niz moja matka ;) nt 04.11.10, 13:51

• e_r_i_n Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 14:08
      Gotuję raczej jak mój tata smile Bo to on jest główny kucharz domowy, z nim przede wszystkim wymieniam się pomysłami.
      Mama jest od ciast i sałatek.
      Fakt, że dużo rzeczy od taty wiem/uczyłam się. Teraz jest to wymiana doświadczeń.
    • hawela Re: Czy gotujecie tak, jak wasze matki? 04.11.10, 14:09
      morgen_stern napisała:
      > Reasumując gotować nauczyłam się sama, z netu, książek kucharskich i dobrych ra
      > d koleżanek. Efekt jest taki, że jadam zupełnie inaczej, niż w domu.

Mam dokładnie to samo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka