Dodaj do ulubionych

Liczebnik na końcu zdania - pytanko.

15.11.10, 19:28
Witam.

Potrzebuję informacji na temat zapisu liczebnika na końcu zdania, przykładowo:
"Krasnoludków było siedem".
Moja córka zapisała tak w pracy domowej i nauczycielka jej pokreśliła tłumacząc, że liczb na końcu zdania pisać nie można.
Czy takie zdanie jest nieprawidłowe?
Może ktoś sprytniejszy pomoże coś wygooglać bo ja niestety nie znalazłam żadnych informacji na ten temat. Może chodziło jej o to, że liczb nie można zapisywać "cyfrowo" na końcu zdania np. "Krasnoludków było 7" już wygląda głupio ale w pracy domowej było słownie.
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 19:37
      mozna gdzie sie chce
      jezyk gietki jest a polski nie ma jedynie slusznego szyku zdania
      wedlug mnie problem jest w przypadku liczebnika
      odmiana liczebnikow jest w ogole klopotliwa
      wiec krasnoludkow bylo siedmiu, jesli zalozymy ze to panowie
      lub bylo siedmioro jesli zalozymy ze to takie stworki bezplciowe
      • koleandra Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 19:45
        Łokiej, przykład z krasnoludkami nie dobry ale np. "Jasnych kamieni było dziewięć". Nauczycielka poprawiła na:
        "Było 7 jasnych kamieni" co moim zdaniem nie brzmi ładnie.
        Pytanie w zadaniu brzmiało: "Ile było jasnych kamieni"?
        • koleandra Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 19:46
          "Było 9 jasnych kamieni" miało być.
          • moofka Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 19:53
            mnie to nie razi, dla mnie jest poprawne
            nie znam zasady która by zabraniała takiego szyku
          • sotto_voce Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:04
            Moim skromnym zdaniem struktura tematyczno-rematyczna obu powiązanych zdań wskazuje, że nauczycielka myliła była sięwink
            • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:24
              "Sie byla mylila" chybabig_grin
              Nauczycielki nie sa nieomylne,kiedys babka mi w dyktandzie poprawila helm na Chelm,Z tym,ze chodzilo o zolnierza,nie o miasto.I w ten sposob mialam jeden bladtongue_out wszelka proba tlumaczenia,ze ona sie myli spelzla na niczymtongue_out nawet slownik ort, wedlug niej klamaltongue_out
              • ichi51e Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 19:08
                Ogolnie do nauczycielek trudno miec zaufanie. Wczorej siedze z malym (lat 7) i przerabiamy tekst. Ma sie nauczyc plynnie czytac. Tekst nie pochodzi z ksiazki 3 strony, jakis wydruk (duze litery) no i co widze? Ala mowi: "Nie chce jechac do lasu, pogryza nas tam komary wilki i inne owady" ( wilik owadem... kurcze a jak myslalam ze to zwierze i ssak...) Wojtek wita gosci tekstem: "Wyluzujcie sie" (gdzie sie podzialo staropolskie "Rozgoscie sie?") Na koniec to ze wuj Marcin mial im przyjsc rozpalic w piecu zeby nie zmarzli, w sumie wydalo mi sie juz drobiazgiem...
                Panie nauczycielki powinny sie powstrzymac swoja radosna tworczosc i brac jakies teksty napisane po polsku...
    • angazetka Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:12
      W języku polskim szyk jest mocno przestawny, można mówić na różne sposoby, zależy, gdzie ma paść akcent. Nauczycielka się czepia.
    • agusiah Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:24
      Nic nie wiem o takiej regule. Nie umieszcza się raczej na końcu zdania zaimków nieakcentowanych, ale co kto ma do liczebników? Może pani poda źródło, sama jestem ciekawa?
      • koleandra Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:36
        Ja też nic nie słyszałam o takiej regule. Córka dostała 5-, ten minus za ten szyk w zdaniu, tak powiedziała. Chciałabym jakoś delikatnie nauczycielkę podpytać o to ale nie chcę ze względu na ostatnie zdarzenie kiedy to również pokreśliła córce dobrze odrobione zadanie a ja napisałam karteczkę (grzecznie było), na co ona powiedziała córce, że "jak mama chce to może przyjść do szkoły się pouczyć".
        Cóż... kłócić się nie będę bo może faktycznie jest jakaś zasada na ten temat...?
        • agusiah Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 21:20
          Krakowiaczek jeden
          Miał koników siedem.

smile

Ale może miał je niegramatycznie?
          • b.bujak Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 12:37
            agusiah napisała:

> Krakowiaczek jeden
            > Miał koników siedem.

ale piosenki i przytoczone poniżej wiersze rządzą się jednak trochę innymi prawami...
            wg mnie mądrze napisała pierwsze-wolne - zależy od całości wypowiedzi - jako samodzielne zdanie brzmi niedobrze; w wierszu czy w układzie innych zdań może brzmieć dobrze;
        • mia_siochi Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 21:27
          koleandra napisała:

>
          > o ona powiedziała córce, że "jak mama chce to może przyjść do szkoły się pouczy
          > ć".
          > Cóż... kłócić się nie będę bo może faktycznie jest jakaś zasada na ten temat...
          > ?

A ja to bym poszła...smile
        • imasumak Koleandra 16.11.10, 15:12
          A ja to bym do pani się przeszła i poprosiła o przytoczenie reguły, która wykluczałaby prawidłowość szyku zdania jakim posłużyła się Twoja córka.
          • krapheika Re: Koleandra 16.11.10, 18:42
            I spytaj przy okazji jaka plec maja w jezyku polskim krasnoludkismile
    • jowita771 Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:30
      Ja bym za błąd uznała raczej to, że liczebnik nie był odmieniony. Powinno być raczej Krasnoludków było siedmiu. A co do tego, czy błędem jest, że na końcu, to zależy od kontekstu. Jeśli byłoby pytanie Ilu było krasnoludków, to prawidłowa odpowiedź brzmi Krasnoludków było siedmiu, właśnie z liczebnikiem na końcu zdania.
      • mika_p Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:41
        Niekoniecznie, męskoosobowość krasnoludków nie ejst ustalona. Może być trzech krasnoludków i trzy krasnoludki, może być siedmiu krasnoludków i siedem krasnoludków. Zalezy od bajki.
        • jowita771 Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 22:53
          No, rzeczywiście jakos założyłam, że krasnoludki to mężczyźni smile
          • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:16
            W Polsce krasnoludki sa z zalozenia meskie,jakos nie ma mowy o dziewczynkach krasnoludkach,ani podan o ich plci,moga nie miec zadnejbig_grin
            Nastepnym razem niech corka napisze po prostu: siedem.Bedzie i na poczatku i na koncusmile
            Bylo siedmiu(siedem,siedmioro) krasnoludkow.Krasnoludkow bylo siedmiu(siedem,siedmioro).
            Hmm z tego co wiem w j.polskim jest szyk przestawny,ale ja sie nie znam.
        • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:29
          > Niekoniecznie, męskoosobowość krasnoludków nie ejst ustalona.

Ze co? Krasnoludek jest rzeczownikiem rodzaju meskiego, dlatego krasnoludkow bylo siedmiu, a nie siedem.
          • mor_lena Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 09:19
            Kot też jest rzeczownikiem rodzaju męskiego. Czyli kotów było siedmiu? tongue_out
            • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 11:51
              Istnieje jeszcze zywotnosc i osobowosc rzeczownika, ktora nalezy brac pod uwage w odmianie.

Krasnoludek jest rzeczownikiem meskim osobowym dlatego krasnoludkow jest siedmiu.
              Kot jest rzeczownikiem meskim zywotnym nieosobowym dlatego kotow jest siedem.
              • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 12:02
                Na jakiej podstawie krasnoludek jest meskim rzeczownikiem?bo jak dla mnie powinno byc siedmioro krasnoludkow nie siedmiu
                • moofka Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 12:43
                  konopnicka pisala o siedmiu nie siedmiorgu jednakowoz
                  • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 18:30
                    To znaczy,ze to co napisala Konopnicka to prawda objawiona.Nie przypominam sobie teraz tytulu,ale jest bajka o krasnoludkach i paniach krasnoludkowychwink to,ze Konopnicka napisala akurato siedmiu krasnoludkach chlopcach nie znaczy,ze wszystkie krasnoludki na swiecie sa mezczyznamitongue_out w ogrodkach stoja krasnoludkowi transwestycibig_grin
                • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 13:03
                  Na takiej podstawie, ze byla krolewna sniezka i SIEDMIU krasnoludkow. Krasnoludki byli rodzaju meskiego i mieli imiona nastepujace: Mędrek, Gburek, Apsik, Płaczek, Śpioszek, Gapcio, Nieśmiałek.

Ta dyskusja robi sie idiotyczna.
                  • mor_lena Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 13:20
                    d.o.s.i.a napisała:

> Krasnoludki byli
                    >

A nie krasnoludki były?
                    • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 14:11
                      no byly byly.
                      • a1ma Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 17:05
                        Jeśli "były" to nie mogą być męskie.
                  • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 18:36
                    Krolewna Sniezka i siedmiu krasnoludkow nie jest jedyna bajka czy podaniem o krasnoludkach.To tak jakby twierdzic,ze Smok Wawelski jest jedynym prawdziwym smokiemtongue_out
                    Smerfow bylo siedmioro,bo wsrod smerfow byly tez dziewczynkitongue_out w podaniach z innych krajow tez sa dziewczynki krasnoludki.
                    Dyskusja jak o teletubisiachbig_grin

• ichi51e Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 19:16
                      Moim zdaniem siedmioro, bo krasnoludki sa jakies takie bezplciowe (jak dzieci). W krolewnie Sniezce to byly samce wiec jasne ze stoi siedmiu.
                      Na 100% byla taka ksiazka (jakies tlumaczenie ze szwedzkiego chyba?) o skrzatach i tam jak byk stalo ze sa samice i ze nie chodza w stanikach bo grawitacja mniejsza. Byly tez obrazki ("z natury szkicowane" 1:1) i samiczek bylo sporo. Zdaje sie ze tylko pisalo ze nie za czesto z domow wychodza bo sa zapracowane stad powszechne przekonanie ze nie istnieja. ;p
              • mor_lena Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 12:35
                d.o.s.i.a napisała:

> Istnieje jeszcze zywotnosc i osobowosc rzeczownika, ktora nalezy brac pod uwage
                > w odmianie.
                >
                Owszem, istnieje. Ale wyżej jako argument wskazałaś tylko rodzaj męski.

> Krasnoludek jest rzeczownikiem meskim osobowym dlatego krasnoludkow jest siedmi
                > u.

Krasnoludek jest zatem osobą? Jak Ty i ja?
                • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 13:00
                  > Krasnoludek jest zatem osobą? Jak Ty i ja?

Nie. Jest rzeczownikiem meskim osobowym.
                  • mor_lena Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 13:19
                    Ale czemu uważasz, że osobowym? Przecież rzeczownik rodzaju męskiego osobowego jest częścią mowy określającą osobę. Więc skoro krasnoludek nie jest osobą, to dlaczego uważasz ten rzeczownik za osobowy właśnie?
                    • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 14:10
                      To w takim razie jest rzeczownikiem zwierzecym, czy rzeczowym, bo tylko taki wybor nam pozostaje...
                      • imasumak Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 15:16
                        d.o.s.i.a napisała:

To w takim razie jest rzeczownikiem zwierzecym, czy rzeczowym, bo tylko taki wy
                        bor nam pozostaje...

A nie może być rzeczownikiem bajkowym? wink

• krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 18:39
                          Jezyk polski nie dorosl jeszcze do krasnoludkowwinkpowinien byc rzeczownik postaciowytongue_out
    • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:39
      Siedem krasnoludkow? A moze jednak siedmiu...
    • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 20:41
      Za szybko wyslalam.
      Co do sedna sprawy, to powiedz Pani, ze juz wielki wieszcz uwazal, ze "bylo cymbalistow wielu"... wink
      • jowita771 Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 22:54
        Błąd, poprawić wieszcza - nieuka! wink
        Było wielu cymbalistów powinno być i basta!
        • joanekjoanek Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:31
          ten wieszcz to w ogóle gupi jakiś był
          "a imię jego czterdzieści i cztery" smile
    • pierwsze-wolne Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:01
      Jak dla mnie to zależy od sensu jakiegoś większego fragmentu - zdanie bez kontekstu powinno brzmieć "było siedmiu krasnoludków", ale już mini-opowieść: Królewna bawiła się z wesołymi krasnoludkami. Krasnoludków było siedmiu" taki szyk zdania dopuszcza...
      • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:19
        Zgodze sie,ze krasnoludkow SIEDMIU bylo, jak mi udowodnisz,ze krasnoludki sa zawsze mezczyznamibig_grin W ogrodach niemieckich sa takze dziewczynki krasnoludkibig_grin
        • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:31
          A jak mowisz. Ta krasnoludek, czy ten krasnoludek?
          • amilos Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:44
            ta krasnoludkasmile

Dowód w piosence: "pod płotkami,przez ogródek idzie pierwszy krasnoludek.Dokąd idziesz mój malutki? idę do swej krasnoludki. Siabadaba da dibidi...
            • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 00:01
              Nom tylko,ze ja znam inna wersje i jako wierszyk.Waska sciezka przez ogrodek,szedl malutki krasnoludek,dokad idziesz krasnoludku,do przedszkola,mily ludkubig_grin
          • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:47
            To krasnoludkobig_grin taka forma rozwiazalby problem plci krasnoludkow raz na zawsze.
            Chyba ta krasnoludka, bo w polskim jest rodzaj zenski.
            • d.o.s.i.a Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:51
              Corka autorki najwyrazniej uznaje krasnoludka za rodzaj meski. Napisala bowiem "krasnoludkÓW" a nie "krasnoludEK". Skoro tak, to bylo ich siedmiu, a nie siedem.
              • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 00:02
                Pytanie narzuca rodzaj meski,ale najlogiczniej byloby odpowiedziec.Krasnoludkow bylo siedmioro.
        • dorianne.gray Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:52
          Nie ma kobiet krasnoludków! Kingsize dla każdego!
    • nangaparbat3 Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:27
      "A zbójców było dwunastu" smile
      • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:31
        Dziecko na wieszcza aspiruje,a babka chce mu skrzydla podciacsmile
      • clas_sic Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:35
        Ile było? - siedem
        Ilu było? - siedmiu

IMO Pani nauczycielka się czepia córki. Ja bojowo nastawiona jestem, więc na propozycję Pani, żeby przyjść się douczyć - poszłabym do niej.

Ostatni musiałam wytłumaczyć córce, dlaczego w książce, z której pierwszaki się uczą, jest błąd. Cisnęło mi się na usta, że matoły podręczniki piszą.
        • krapheika Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 15.11.10, 23:57
          Tak z ciekawosci co to byl za blad?
          Ogolnie w podrecznikach roi sie od bledow.A gotowe testy z reguly przewiduja jedna odpowiedz,nawet jesli pytanie jest niedoprecyzowane.
          Jak slysze o sprawdzaniu matur wedlug klucza to jest mi slabo.
    • dilmahh Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 14:17
      W polszczyźnie nie ma reguły, która zakazywałaby umieszczania na końcu zdania liczebników, choć faktycznie nie brzmi to najzgrabniej. Co do "siedmiu" czy "siedem" krasnoludków - obie formy są poprawne.
    • malwa51 Re: Liczebnik na końcu zdania - pytanko. 16.11.10, 16:57
      Moim zdaniem poprawnosc zalezy od tego, na co kladzie sie nacisk - jesli na liczbe,to podkreslenie tego na koncu zdania jest jak najbardziej ok. W polskim szyk nie jest staly.
      A tak na marginesie, to niezle sie ubawilam czytajac o "gupim wieszczu" big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka