imasumak 19.11.10, 23:13 Kot jeszcze nie przygotował ciasta na nie, niech czym prędzej się do tego zabierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ahnesa.m Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 20.11.10, 02:12 jak to już?? ja tu sobie tłumaczę, że wypada poczekać chociaż do początku grudnia... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 20.11.10, 06:20 aj kurde juz bym zagniotla razem z tym kotem ale ciagle no smalcu zapominam, bo tego w lodowce nie trzymam na stale mozna to z kasia zagniesc jakas? Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 20.11.10, 08:26 żadnej kasi, absolutnie. Do mnie dziś przyjeżdża dostawa świeżego wiejskiego smalcu i ruszamy tylko potem to czekanie... Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 20.11.10, 09:53 moofka napisała: > aj kurde > juz bym zagniotla razem z tym kotem > ale ciagle no smalcu zapominam, bo tego w lodowce nie trzymam na stale > mozna to z kasia zagniesc jakas? od trzech lat robię, a teraz zajarzyłam, że tam smalec w przepisie jest robiłam na maśle i były wyborne Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 20.11.10, 11:45 twinmama76 napisała: od trzech lat robię, a teraz zajarzyłam, że tam smalec w przepisie jest robiłam na maśle i były wyborne Ja też robię na maśle Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Kto, kto, kto oczywiście, nie KOT :D :D :D 22.11.10, 10:55 Też na maśle, ten smalec jakoś mi nie pasuje do konwencji ciasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 10:46 To ja mam pytania dwa: kiedy najlepiej robić? Już zacząć? bo rozumiem, że mają dłuższy termim przydatności gdzie można kupić fajne jadalne ozdoby, pisaki itd? bo ja umiem tylko lukier i polewe, ale i to nie za dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 11:55 No cóż, moje ciasto leżakuje już 4 tygodnie, ale zdaję sobie sprawę, że taki czas nie jest im niezbędny. Jak teraz zrobisz. też będzie ok. Po 2-3 tygodniach można już piec i ozdabiać, potem należy je przechowywać w szczelnych pojemnikach. Ozdóbki kupisz w każdym hipermarkecie i lepszym sklepie spożywczym. Albo TU Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi85 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 12:46 Podrzućcie proszę ten jakiś przepis... Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 13:15 Podrzucam przepis jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 16:30 Ciasto gotowe, podwójna porcja. Ale będę musiała dorobić- bo raz nie wytrzymałam i upiekłam na blasze, koleżanka się zachwyciła, więc dałam jej kolejną część surowego ciasta żeby sobie upiekła, potem dałam kolejną porcję innej koleżance. Została nędzna resztka. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 20.11.10, 18:18 ja zaczynam dopiero za tydzień, mam taki przepis ze szkoły(gastronomicznej do której chodziłam) że gotowe ciasto musi 7dni leżakować, a następnie piecze się pierniczki, potem ozdabia się je syropem kawowym, są ekstra bo są miękkie i pyszne i można je dość długo przechowywać i nie tracą swojego smaku i ciągle są miękkie. W tym roku zrobię świąteczne pierniki na wesoło bo kupiłam całkiem niedawno foremki w kształcie Ciastka ze Shreka i np jest ludek bez głowy albo bez ręki Odpowiedz Link Zgłoś
carbonka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 09:45 ja chyba jestem ślepa bo przepisu nie mogę znależć. w którym miejscu on jest, napaliłam się na te pierniczki Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 11:02 Tekst pierwszego posta jest jednocześnie linkiem do przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 12:54 eee, ja trez nie moge znalezc tego przepisu pierwszy link jest z błedem a w drugim same zachwyty jakie super te pierniki ale samego przepisu tam nie widze dajcie, prosze, slepej babowej przepis Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 13:01 U mnie link nie jest z błędem, więc przekleję przepis Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha. Jejku jak mi ślinka cieknie!!! Życzę smacznego i fantazji przy zdobieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
babowa Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 13:07 dziekuje angazetko bardzo juz drukuje Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 17:42 A miód t ma być sztuczny czy prawdziwy? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 17:51 Broń Boże sztuczny! Prawdziwy musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 18:12 a ile osob pamieta dlaczego pierniczki silije? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 21.11.10, 18:24 wieczna-gosia napisała: > a ile osob pamieta dlaczego pierniczki silije? Bo to był wątek Silije.amj? Czy jest jakaś legenda Gosiu wokół tych pierniczków? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 22.11.10, 10:50 A prawdziwy miód obojętnie jaki? Bo mam lipowy i rzepakowy. Nie wiem który lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 23.11.10, 15:57 Obojętnie jaki Zużyj ten, którego mniej Ci żal Ja bym dała rzepakowy, lipowy jest w sam raz do herbatki Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 22.11.10, 10:55 U mnie już po zabawie z piernikami Ciasto dojrzewało ponad dwa tygodnie (czy tam trzy), od ponad tygodnia (czy tam dwóch ) to one już miękną Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 23.11.10, 12:12 Ktoś mi podpowie jaki ten miód będzie lepszy, ze prawdziwy to już wiem ale jaki? Może objetnie czy dam lipowy czy rzepakowy? Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 23.11.10, 14:49 To ja ci odpowiem. Ja daję jaki akurat mam i zawsze sa dobre Możesz wymieszać Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 24.11.10, 08:52 łoooo....kupie dzis ingrediencje.....wyglada smakowicie! -- Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 24.11.10, 08:56 upierniczyłam wczoraj ale to już późno, powinno być ze dwa tygodnie wcześniej.... ale będą będą Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 24.11.10, 09:16 Ciasto od dwóch tygodni na balkonie i ciągle go ubywa... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_sk Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 11:42 A cy z tego przepisu można upiec piernik? Może taki cieńszy i przełożyć go powidłami? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 11:45 nie nadaje sie na piernik na pewno pierniczki po upieczeniu sa dosc cienkie kruche i twarde dochodza do siebie po jakims czasie ale w tworze grubym jak ciasto na pewno sie to nie sprawdzi ja zagniotlam wczoraj ale sie martwie bo chyab jeszcze nie dosc przestygnieta masa midoowa smalcowa byla zaszkodzi im? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 11:56 to ja chyba odszczekuje faktycznie to jest ten sam przepis tylko z maslem zamiast smalcu mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html mnie sie na zdrowy rozum wydaje ze idealnie mietkie to to nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 12:38 Ja z powyższego (czyli wersji z masłem) zrobiłam ciasto i na piernik, i na pierniczki. I właśnie z myślą o pierniku raczej, bo wszędzie gdzie czytam, to podobno bardziej na piernik niż na pierniczki. Próbne pierniczki zrobiłam wczoraj. Już ich nie ma, hehe. Twarde były, faktycznie, ale ja własnie takie twarde lubię. Zrobiłam w wersji cieńszej i grubszej - cieńsza bez sensu. I piekłam w 180 stopniach przez jakieś 10 minut - spaliły się trochę. Albo musi być temperatura niższa, albo krócej piec je trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 19:03 Jak w termoobiegu to temperatura nie może być wyższa niż 160 stopni, Ja piekę maksymalnie 8 minut. A ciasto jest dobre zarówno na pierniczki jak i na piernik. Nie wiem skąd też przekonanie, że one są jakoby twarde - moje najdalej na drugi dzień są miękkie Odpowiedz Link Zgłoś
mamarozi Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 16:35 Mam pytania do bardziej doświadczonych kucharek: Ile ma być smalcu lub masła? Masła są w kostkach 200g a smalec w większości 200g ale znalazłam też 250g. Ile gram cukru mają 2 szklanki? Mam tak różne szklanki, że nie wiem którą odmierzyć. Ten sam problem z mlekiem - 1/2 szklanki to ile ml? O wielkości łyżeczek do odmierzenia sody już nawet nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 19:08 Kobieto, ale Ty masz problemy Ja daję taką kostkę masła jaką mam - czasem 200 gr, czasem 250, zawsze wychodzą takie same. Mleka daję 100 ml, cukru nieco mniej niż w przepisie, bo +/- półtorej szklanki 250 ml. Sodę odmierzam łyżeczką do herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 19:26 ,Uma, jak w sobotę ciasto nastawię to zdążę jeszcze, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 25.11.10, 21:36 Zdążysz. Czasem jestem zmuszona dorabiać parę dni przed świętami kolejną porcję, ciasto też jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: ile wychodzi tych pierniczkow 26.11.10, 01:09 Mozecie napisac ile z tego przepisu wychodzi tych pierniczkow, zakladajac taka wielkosc powiedzmy jak srodek dloni. Odpowiedz Link Zgłoś
krecikimyszka Re: ile wychodzi tych pierniczkow 26.11.10, 16:18 Tez bym chciala wiedziec. Napisze ktoras z Was? Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: ile wychodzi tych pierniczkow 26.11.10, 16:55 Nie jestem pewna, ale chyba w którymś wątku wyczytałam, że wychodzi ok. 150 pierniczków. Moja próbna partia to ok. 20, a wzięłam naprawde tylko trochę ciasta. Ale pierniczki były różnej wielkości - z 7 większych (tzn. nie ogromnych, takich przeciętnych), a reszta malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 27.11.10, 20:11 łyżeczka ma 5ml. szklanka 250 ml. takie są miary gastronomiczne. nie wiem ile g cukru to będzie, jak się uprzesz to poszukam w książce. ale powinny być przeliczniki w necie. ja miałam na lodówce kiedyś zdrukowaną ze strony macieja kuronia Odpowiedz Link Zgłoś
mamarozi Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 29.11.10, 16:50 imasumak i mammajowa - dziękuję za odpowiedzi. Ciasto wyszło ok i już leżakuje Odpowiedz Link Zgłoś
kolia30 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 27.11.10, 17:04 Napiszcie proszę czy jak teraz zacznę robić te pierniczki to nie za póno? Na ile przed świętami je upiec żeby zmiękły? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 27.11.10, 20:26 Rób, rób, ja właśnie wystawiłam na balkon Miękkie są ponoć już na drugi-trzeci dzień po upieczeniu. Nie wiem jednakowoż, czy czegoś nie pokopałam - jakiej konsystencji powinno być to ciasto? Bo moje było strasznie klajstrowate, nie było mowy o zagniataniu, przyklejało się do rąk okropnie. Może to dlatego, że nie miałam cierpliwości czekać, aż całkiem wystygnie mikstura miodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 28.11.10, 17:40 Ciasto jest rzadkie, ja zawsze mieszam je mikserem. Podczas leżakowania robi się dość zwarte, ale mimo tego trzeba je odrobinę podsypywać mąką w trakcie wałkowania, żeby się nie przylepiało do wałka i stolnicy. Częstym błędem osób, które robią je po raz pierwszy, jest dosypywanie mąki, żeby uzyskać konsystencje nadającą się do ręcznego wyrabiania. Nie wolno tego robić, bo ciastka będą zbyt mączyste i za twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 29.11.10, 10:54 Cholera. A ja podsypałam.... No nic, zobaczymy. Chyba wyciągnę kawałek i upiekę próbną porcję. Odpowiedz Link Zgłoś
kolia30 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 28.11.10, 16:16 napiszcie proszę jaką konsystencję ma mieć to ciasto zaraz po zrobieniu? Bo mojego jeszcze na pewno nie dałoby się wałkować. Czy ono zgęstnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 28.11.10, 17:43 TU o tym pisałam Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 28.11.10, 22:32 Gotowe Wyniosłam na strych, teraz muszę dobrze schować klucz Odpowiedz Link Zgłoś
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 29.11.10, 00:35 Zabieram sie, zabieram i zabrac nie moge, bo mi dziecie zagoraczkowalo ostro i noce mam nieprzespane. A czy teraz, jak temparatura na minusie i podobno ma spadac jeszcze bardziej, to to ciasto mogloby byc na balkonie? Czy jest ryzyko, ze zamarznie i sie nie nada? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia ratunku - konsystencja 29.11.10, 09:57 zadkie mi wyszlo, no usilowałam zrobic podwójna porcje i przedobrzyłam z miodem chyba - dałam 4 słoiki takie z biedronki - bo mi sie ubzduralo ze ten słoik 400g to jest tyle co szklanka czyli 250ml. fak fak fak - myslicie ze jak wrobie w to jeszcze z pol kilo maki to bedzie gites? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: ratunku - konsystencja 29.11.10, 10:06 czyli w sumie dałaś 600 gram miodu za dużo. Dodaj proporcjonalnie wszystkich składników, czyli trochę więcej niż na jedną porcję. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia mi wychodzi ze 330ml za duzo - sie gubie 29.11.10, 10:48 w linkowanym przepisie stoi jak wołek zbożowy ze miodu ma byc 1/2 litra. kurna, jeszcze nigdy mi nic pieczonego nie wyszło i chyba wiem dlaczego. fak zakladajac ze moje zalozenie o 330ml miodu jest sluszne musze dac 2/3 kg maki, 2/3 kostki masła/smalcu, 2 jAJKA, 2 lyzeczki sody i troche mleka? w garnku mi sie juz nie miesci, musze poszukac wiekszego Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: mi wychodzi ze 330ml za duzo - sie gubie 29.11.10, 10:56 faktycznie, ml pomyliłam z gramami. No musisz dać wszystkiego proporcjonalnie do ilości miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
anulek_23 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 29.11.10, 19:56 Dziewczyny trzymajcie kciuki ciasto właśnie wylądowało w lodówce... to mój wielki piernikowy debiut i mam nadzieję, że tego nie spierniczę już mnie korci żeby piec i próbować Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 29.11.10, 21:16 moje ciasto na te pierniki leży właśnie na balkonie pod 30 centymetrową czapą śniegu, czy tak może być ? a przy okazji zrobiłam pierniki norymberskie z tego przepisu: cukierniczekreacje.blox.pl/2010/11/Norymberskie-pierniki.html i strzał w dziesiątkę: miękkie, aromatyczne i delikatne, nic nie udało nam się odłożyć. W przypadki norymberskich ciasto nie musi leżakować kilka tygodni tylko parę godzin warto naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
kolia30 Do Imasumak 03.12.10, 07:29 Witam, mam do Ciebie jeszcze 1 pytanie odnośnie tej nieszczęsnej konsystencji. Przepraszam za upierdliwość, ale robię te pierniczki tzn w ogóle pierniczki po raz pierwszy. Wczoraj oderwałam kawałek ciasta -od niedzieli w lodówce, stwardniało, i na próbę upiekłam, ale nie mogłam wyciąć foremką, bo ciasto zostawało na foremce czyli trochę klejąca konsystencja. I tu pytanie-mam zamiar piec pierniczki 18.12 czy do tej pory ciasto zmieni tą konsystencję czy trzeba przed wałkowaniem dosypać mąki i zagnieść.? Wolę zapytać, bo wiem, że za duża ilość mąki spowoduje, że będą za twarde. Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Do Imasumak 03.12.10, 08:24 Moje ciasto nie zmienia konsystencji, dlatego przy wykrawaniu ciastek "moczę" foremkę do wykrawania w mące, żeby się nie przyklejała i żeby już nie dosypywać mąki do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kina1 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 04.12.10, 10:13 Dziewczyny, czy w taki mróz można na balkon wystawic ciasto? o co to znaczy nie owijac zbyt szczelnie, zostawic otwór czy co? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 04.12.10, 13:05 Zrobilam kilka dni temu ciasto z jednej porcji, ale dodałam tylko 400 gr miodu (jeden słoik). jakos mi sie wydawalo, ze to wystarczy Myślicie, ze powinnam dodać miodu? I jeszcze jedno-koszmarnie slodkie to ciasto, po upieczeniu tez takie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Już czas na pierniczki Silije.amj: 04.12.10, 18:58 Trzymajcie za mnie kciuki, jutro będę wycinać łosie z piernikowego ciasta. Jak ja je zrobię ze swoim talentem plastycznym, naprawdę nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś