Dodaj do ulubionych

Sucz dziwka wywłoka zdzira

25.11.10, 13:02
Fajne nie? Takie napisy dotyczące dziewczyny wiszą na dużym bilboardzie, reklamującym film. Wg mnie - rzecz niedopuszczalna. Można jednak coś z tym zrobić.

www.twojasprawa.org.pl/index.php/component/content/article/49-ogolne/275-jak-zwymyla-kobiet
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 13:05
      Kobiety są strasznie sprostytuowane w reklamach.
      Bardziej szokuje mnie łączenie wizerunku kobiety z ceną.
      • santo_inc Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:55
        > Kobiety są strasznie sprostytuowane w reklamach.

Kobiety ogólnie są strasznie sprostytuowane. sad

> Bardziej szokuje mnie łączenie wizerunku kobiety z ceną.

A czy nie jest szokujące, że kobiety są w ogóle połączone z ceną?
        • indigo_kid z ceną? 25.11.10, 20:12
          ale gdzie tam jest cena? kurczę no nie widzę.
    • asienka28035 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 13:28
      A ja już myślałam,ze tu będziemy kogoś wyzywaćtongue_out

Oliwka-moje szczęście!

[*]-08.07.2009r
      • matsuda ok. Ty, wafluuuu, n/t 25.11.10, 13:51
        • sarling Re: ok. Ty, wafluuuu, n/t 25.11.10, 14:07
          Do kogo to było?
    • kachwi1 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 13:46
      widziałam. razi mnie to - przyznaję.
      ogromny bilbord w centrum warszawy.
    • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 14:26
      eee tam wiele halasu o nic, sztuka ma to do siebie,ze powinna pobudzac do dyskusji i sklaniac do myslenia,a plakaty sa forma sztuki.Przy okazji super chwyt reklamowy,gdybym mieszkala w Polsce chetnie poszlabym na ten film.
      Prawda jest taka,ze w realnym zyciu kobieta ktora nie stosuje sie do ogolnie obowiazujacych zasad moralnych tez jest okreslona odpowiednimi epitetami i bynajmniej nikt o niej nie mowi dziewica orleanska czy niewinnatongue_out jakos nikogo to nie burzy.
      • sarling Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 15:21
        Nie pojmuję jak można powiedzieć "wiele hałasu o nic".
        Kto Was wychowywał?
        • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 15:28
          Nie wiedzialam,ze jestem podwojnatongue_out
          Na ogol wychowuja rodzicetongue_out
          Sztuka ma to do siebie,ze ma szokowac.Nie widze tam zadnego powodu do "erekcji"tongue_out
          • amilos Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:44
            "Nie widze tam zadnego powodu do "erekcji""

a widzisz tam sztukę?
            • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:51
              Widzesmileplakat zmusza do refleksji o tym jak latwo zniszczyc cudza reputacje pochopnymi ocenami,niewybrednymi z reszta.Wrszcie znalazl sie ktos odwazny kto napisal wielkimi wolami na plakacie dostepnym dla wszystkich jak daleko ludzie potrafia sie posunac w zyciu.Moze ktos sie wreszcie zastanowi zanim wypowie te slowa.
              Nie czuje sie obrazona takowa reklama filmu,tylko idiota nie rozumie przeslania w niej zawartego.
              "Psy" sa uwazane za film kultowy,a k...a,k...e w nim pogania.
      • memphis90 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 15:52
        > Prawda jest taka,ze w realnym zyciu kobieta ktora nie stosuje sie do ogolnie o
        > bowiazujacych zasad moralnych tez jest okreslona odpowiednimi epitetami i
        Cóż, w moim otoczeniu tak się kobiet nie nazywa. Nawet prostytutek.
        • gabrielle76 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:00
          ee wielkie halo o nic, na mnie to nie robi wrażenia, nie chciałabym żeby moje dzieci to przeczytały ale jeśli nawet to jestem pewna ze słyszały juz te epitety od kolegów w szkole, życie
          • kachwi1 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:19
            hm, ja uczę mojego syna, że takimi epitetami nikogo nie powinno się obrzucać, i taki plakat mocno podkopuje moje słowa. a tworzenie sztuki to dla mnie coś więcej niż brzydkie słowo zapisane ogromnym rozmiarem czcionki... w każdym bądź razie plakat skutecznie mi obrzydził ten film.
        • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:54
          Coz w moim otoczeniu tez nie,ogolnie prostytucja tutaj jest traktowana jak kazdy inny zawod.W moim otoczeniu nie istnieja alkoholicy,mam przez to roumiec,ze problemu alkoholizmu ne ma,skoro ja takowych osob nie znam?
    • kali_pso Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:27

"reklamowany film jest komedią"...hmmmm..jesli będzie tak śmieszno, jak na tym plakacie to współczuje tym, co wyłożą kasę na bilet...

A do tych rozkosznych mamusiek co to twierdzą, że "phii, o co walka"- więszej psustoty dawno nie czytałam. Macie córki? To obyście nigdy nie musiały łatać sponiewieranej dziewczęcej duszy, kiedy na podstawie złosliwych plotek przypną jej którąś z tych łatek. O co wcale nie jest trudno.
      • angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:30
        No i dokładnie o tym będzie film - o tym, jak tej dziewczynie bez powodu przypięto taką łatkę.
        • nutka07 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:34
          A to taki czarny humor ma byc w tej komedii?
        • kali_pso Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:35

...ciekawi mnie tylko, gdzie w tym wszystkim akcent komediowy się znalazł...nie wiem, może ja się nie znam na sztuce...
          • angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:47
            Nie wiem, filmu nie znam i nie zamierzam poznawać. Tyle pamiętam z ulotki.
      • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 21:02
        Nie nie mam corki i na twoim miejscu bym sie bym sie bardziej martwila,by takie plotki nie okazaly sie prawda.Poki nie obejrzysz filmu nie bedziesz wiedziec jak potoczyla sie akcja i co przydarzylo sie bohaterce.
        Nie znam ani jednej dziewczyny,ktora by dostala latke za nic wiec nie dramatyzujtongue_out
    • rulsanka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:28
      Moim zdaniem skandal i nie żadna sztuka. Pomijając już kwestię wulgarnych słów, to nigdy nie byłam w stanie pojąć dlaczego gardzi się "łatwą" dziewczyną, a facet, który zaliczył wiele kobiet uważa to za powód do przechwałek i publiczne napiętnowanie mu nie grozi.
    • nutka07 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 16:33
      Gdyby odpowiednie inwektywy byly napisane obok muzlumanina, zyda czy czarnego to zaraz bylaby afera na caly kraj. Zaraz ruch antyrasistowskich emam wylalby sie na forum.
      A tu prosze kobiety same przyklaskuja i nic zlego w tym nie widza. Katastrofa.
    • aniani7 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 17:05
      Wyslałam skargę.
      • angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:49
        Na co i do kogo? Plakat oryginalny wyglądał tak samo: www.imdb.com/media/rm2502591232/tt1282140
        • morgen_stern Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:59
          To nie oznacza automatycznie, że można go dystrybuować w Polsce.
        • d.o.s.i.a Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 26.11.10, 12:02
          W wersji polskiej plakat brzmi zdecydowanie bardziej wulgarnie. Sucz? Wywloka? Kto uzywa takich slow?
          Zadne ze slow na angielskim plakacie nie ma takiego wydzwieku.
    • morgen_stern Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 19:57
      Te panie, które nie są zdziwione i zbulwersowane plakatem pewnie same hojnie szafują podobnymi określeniami czy trzeba, czy też nie, więc nie jestem specjalnie zdziwiona.

A plakat okropny, prymitywny, nie trawię taniego "szokowania" bez żadnej głębi czy mrugnięcia okiem chociażby.
      • gramwzielone Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:02

> A plakat okropny, prymitywny, nie trawię taniego "szokowania" bez żadnej głębi
        > czy mrugnięcia okiem chociażby.
        >

ale działa. rozmawiamy o nim i o to chodziło
        • morgen_stern Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:12
          Cytat ale działa. rozmawiamy o nim i o to chodziło

Tak, z pewnością, choć ja na niego akurat nie pójdę tongue_out
          Zaczyna mnie też denerwować odpowiadanie na każdą krytykę jakiejkolwiek reklamy sakramentalnym "ale spełniła swoje zadanie, bo się o niej mówi".
          • gramwzielone Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:35

> Tak, z pewnością, choć ja na niego akurat nie pójdę tongue_out

ja też nie, to film dla nastolatków. chłopcy o dziewczynkach < 15:

Doniu:
            Bo my nie jesteśmy głupi, nie tykamy młodych gruppi.
            Proste- zarwiesz noc z niekumatą, a ona przyjdzie z tatą, a za nimi prokurator.
            Rozczaić coraz trudniej ile mają lat. Szach mat i po tobie.
            Lubisz brać je na blat. Jak chcesz być synu to płacz i licz,
            ale nie tykaj lolitki choćby bardzo tego chciała.
            Błędne myślenie chłopie i co do cala.
            Co ty byś nie zrobił ona z ciebie zrobi wała.
            Robić lubi loda, zna się na samochodach, po ostatniej nocy aż ci cały zaparował.
            Jest wąska w pasie, dobrze pcha się i na gazie lubi ostrą jazdę.
            Uważaj byś nie obudził się w hotelu o pustym portfelu, bez kluczyków i z myślą,
            że gdybyś dziś wieczór nie był znów psem
            i ją byś wykołował wszystko byłoby okej
            ale nie,nie, nie, ale nie dziś nie udało się, ale nie dziś nie udało się

Ref:
            Ej suczki, ra ra ra ra
            My znamy wasze sztuczki ra ra ra ra ra

> Zaczyna mnie też denerwować odpowiadanie na każdą krytykę jakiejkolwiek reklamy
            > sakramentalnym "ale spełniła swoje zadanie, bo się o niej mówi".

a mnie 100 razy bardziej od uprzedmiotowienia kobiet wkurzają te piep.rzone wyskakujące okienka, co się zamykać nie chcą

• angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:06
        > Te panie, które nie są zdziwione i zbulwersowane plakatem pewnie same hojnie sz
        > afują podobnymi określeniami czy trzeba, czy też nie

Obraża mnie ta sugestia.
        Moim zdaniem, ten plakat mówi o tym, o czym będzie film. Tyle.
        • morgen_stern Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:14
          No to czuj się obrażona smile
          Przykre jest narastające zobojętnienie na przekleństwa, bluzgi, niechlujność językową, która atakuje nas, czy tego chcemy, czy nie (patrz omawiany plakat).
          • angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:18
            Czy taką fajną kampanię społeczną sprzed kilku lat, w której przedszkolaki obrzucają się wyzwiskami, też uważasz za dowód na zobojętnienie społeczeństwa na bluzgi?
            • morgen_stern Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:23
              Nie wiem, nie kojarzę.
            • sarling Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:37
              angazetka napisała:

> Czy taką fajną kampanię społeczną sprzed kilku lat, w której przedszkolaki obrz
              > ucają się wyzwiskami, też uważasz za dowód na zobojętnienie społeczeństwa na bl
              > uzgi?

Kulą w płot ,angazetko, strzeliłaś. Akurat ta kampania była o tym, ze dzieci bluzgów uczą się od dorosłych i przeciwko epatowaniu chamskimi tekstami była.

Dobrze, że w robocie kilka godzin byłam. Pierwsze wpisy w tym wątku nieco mnie przybiły. Że kiedy kobieta czyta takie określenia o innej kobiecie na plakacie, to wzrusza ramionami i nie widzi w tym nic dziwnego. Ale przywracacie mi wiarę w...kobietę big_grin
              • angazetka Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:45
                Nie strzeliłam, bardzo świadomie użyłam tego przykładu. Film bowiem jest - jak się wydaje - mniej więcej o tym samym: jakie są konsekwencje obraźliwych słów, rzuconych bardzo lekko.
              • krapheika Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 21:19
                Niektore panie zapomnialy,ze uczyc sie mozna nie tylko i wylacznie z kampanii spolecznych.Uwazam taki film za bardzo fajna forme przekazu,ze nie uzywa sie "brzydkich" wyrazow.
                O obrazie majestatu kobiety mozna by bylo mowic w momencie gdyby jakas grupa szowinistyczna porozwieszala plakaty z taka trescia odnosnie wszystkich kobiet,albo jakis zawiedziony facet porozklejalby ulotki na temat swojej bylej.
                jak widac plakat na niektorych juz zadzialal nie musza ogladac filmutongue_out
    • sofi84 Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 20:15
      uuuła a ja myślałam, że kolejny wątek o eksi, teściowej, albo kochance nie/męża
    • indigo_kid ale to tylko reklama 25.11.10, 20:24
      Ale, ze co, ze te wyzwiska napisane?
      Przyzwyczaiłam się po serii niesmacznych bilbordów na przeciwko Wawelu (jakby nie było nekropolii), wtedy to odniosło skutek i teraz twórcy reklamy liczą na podobny: zszokować i przyciągnąć tłumy.
      Wtedy tłumami byli antykaczysci, teraz mężczyźni i antyfeminisci/stki, kto będzie następnym targetem? Możne my, wtedy nie będzie nam przeszkadzało, ze reklama godzi w czyjeś wartości, uczucia, poczucie smaku etc.
      To tylko reklama, ale jeżeli sami nie zaczniemy dbać o higienę naszego otoczenia, to nikt za nas tego nie zrobi. Chyba można składać jakieś skargi?

• angazetka Re: ale to tylko reklama 25.11.10, 20:32
        Jakie to były niesmaczne billborady pod Wawelem?
        I nie wiem, dlaczego nikt tu nie rozumie, że to jest film o dziewczynie, którą fałszywie obrzucono ww. obelgami i co ona dalej z tym robi. To jest chyba podstawowa kwestia w tym przypadku. Nie wiem, czy film jest dobry, czy kiepski, czy mądry, czy głupi - ale tutaj to, że przypina się jej łatkę, jest punktem wyjścia. I jest - jak można założyć - potępione.
        • gramwzielone Re: ale to tylko reklama 25.11.10, 20:39
          to jest film o dziewczynie, którą
          > fałszywie obrzucono ww. obelgami i co ona dalej z tym robi.

a ja zrozumiałam, że to o dziewczynce, która udaje puszczalską, żeby wydać się fajniejsza, bo się wstydzi dziewictwa.
          • angazetka Re: ale to tylko reklama 25.11.10, 20:46
            Konkretnie to chyba powiedziała, że straciła cnotę, a otoczenie na tej podstawie zrobiło z niej puszczalską. Ty, widzę, również tongue_out
            • gramwzielone Re: ale to tylko reklama 25.11.10, 20:52
              aż ponownie zajrzałam na imdb:

Woodchuck Todd: Screw all these people, Olive!
              Olive Penderghast: Haven't you heard? I already did.
    • duch_mariana O co Wam kobiety chodzi? 25.11.10, 20:58
      Przecież to nie Wy jesteście na tym billboardzie. Jakby pojawił się taki billboard z facetem , a wokół niego było "ciota, frajer, laluś, pedał" to ja bym się nie identyfikował z tym kolesiem na plakacie. Nie ja swoją krzywą mordę sprzedałem na billboard, więc mnie to gó... obchodzi. A Wy od razu podnosicie raban, jakby to każdą z Was ktoś umieścił na tym billboardzie i tak opisał. Instynkt stadny jakiś czy co?
      • krapheika Re: O co Wam kobiety chodzi? 25.11.10, 21:24
        Na moje oko te czuja sie pokrzywdzone,ktore taka latke maja,dlatego tak sie utorzsamiaja z dziewczyna z bilboardutongue_out
        • kali_pso Re: O co Wam kobiety chodzi? 26.11.10, 00:12

Aleś ty guuuupia, ale niech stracę i ci wytłumaczę:

Ja nie czuję się pokrzywdzona OSOBIŚCIE.
          Te epitety godzą w kobiecość w ogóle, odwołują się do najgorszych stereotypów i podsycają antykobiece nastroje, ale żeby to wyczuc trzeba mieć emocje rozwinięte na wyższym poziomie niż pełzająca ameba.
          • krapheika Re: O co Wam kobiety chodzi? 26.11.10, 10:30
            Podniecasz sietongue_out
            Nie odwoluja sie do najgorszych stereotypow,pokazuja tylko jak latwo kogos zniszczyc nieprawdziwymi osadzeniami,przypieciem latki.
            Antykobiece nastroje?gdzie?marsze urzadzane sa,by wszystkie kobiety pograzyc czy co?nie wiem gdzie ty te antykobiece nastroje widzisz.
            Mam wrazenie,ze jedyna osoba ktora ma takie antykobiece emocje jestes ty ze swoimi obrazliwymi tekstami skierowanymi do mnie.Twoja kultura osobista jest ponizej pantofelkatongue_out
      • vincentyna Re: O co Wam kobiety chodzi? 26.11.10, 00:33
        "ciota, frajer, laluś, pedał"

Tym jestes (spluniecie).
        Tym, i niczym wiecej.

Gdybys kretynie wiedzial, jak wiele razy kobiety sa karane....nie daje rady
      • z_lasu Moja chata z kraja 26.11.10, 14:56
        Jasne, Ty jesteś białym heteroseksualnym aryjskim mężczyzną, więc co Cię to obchodzi, że biją Żydów. Ciebie przecież nie biją.
    • gardenia_nowak Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 21:37
      Porażka. Oryginał angielski (patrz niżej) jest łagodniejszy. Ale może Polacy muszą być lepsi...

https://www.filmofilia.com/wp-content/uploads/2010/06/easy_a.jpg
      • agusia79-dwa Re: Sucz dziwka wywłoka zdzira 25.11.10, 22:31
        a widziała któraś z was ten film? Ja obejrzałam 20 minut i mogę stwierdzić, że nudny jak flaki z olejem.
        ps. dziewczyna sama nakręca spiralę
        ps2. twórcy plakatu wiedzieli co robili- dawno takiego słabego filmu nie widziałam- to już MjakMdłości ciekawsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka