Dodaj do ulubionych

" Wyłaź szczurze"...

13.12.10, 12:18
Jako, że dziś mamy 13 grudnia i kolejną rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, jest to również dzień, a właściwie noc protestu pod domem gen. Jaruzelskiego. Oglądam sobie relację w tego wydarzenia i słyszę właśnie takie nawoływania: "wyłaź szczurze"...Przyznam, zmroziło mnie. Dodam, że jestem praktykującą katoliczką, pamiętam stan wojenny i ten cały klimat, wiem, ile ludzi wtedy cierpiało, ale mój wielki, wewnętrzny protest budzi takie zachowanie. Jest obrzydliwe po prostu i niegodne. Ciekawe, ilu "prawdziwych" Polaków i "katolików" tam wrzeszczało. Czy ten kraj kiedyś znormalnieje?
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:33
      Banda zadymiarzy uncertain
      • shellerka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:35
        truskaveczka - dokładnie. to ludzie, którzy nie mają nic innego do roboty i przy tym zielonego pojęcia dlaczego się stało jak się stało i co by się mogło stać, gdyby się nie stało.
        • morgen_stern Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:41
          To nawet nie o to chodzi. Każdy ma prawo mieć własną ocenę tamtych wydarzeń, ale niezależnie od tego wrzeszczenie do starego, schorowanego człowieka pod jego domem w ten sposób to chamówa i tyle.
          • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:42
            to "patriotyzm" nie chamowa.
          • changeone Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:45
            Zgadzam się. Kontrowersyjna postać, On próbuje się wybielać, ludzie, którzy stracili bliskich (czy w inny sposób ucierpieli) mu tego nie mogą wybaczyć, ale to wszystko nie zmienia faktu, że sam jest teraz STARCEM i jedyne co można zrobić, to zostawić go ze swoimi myślami i sumieniem.
            • lilly_about Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:49
              Ja to się dziwię, że ludzie w imie tzw. "patriotyzmu" zamiast zająć się bieżącymi sprawami, zajmują się takimi burdami. I jeszcze to usprawiedliwiają miłością do ojczyzny.
              • martishia7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 12:56
                Tak łatwiej.
                • sarling Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 13:41
                  Jaruzelski nie jest kontrowersyjny. Jest jednoznacznie zbrodniarzem, którego to teraz zaprasza się do elitarnego grona. Dla mnie, dla mojego internowanego ojca i spałowanej mamy to policzek, i żałuję, że nie mogłam być wczoraj w Warszawie.
                  Szczur ma to do siebie, że się chowa, Jaruzel zasłużył na to miano jak nikt.
                  • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 13:45
                    Takimi wyczynami nie zdzialaja NIC !
                    a jesli nim gardza to nie w taki sposob. bo tylko stawiaja siebie na rowni z nim. kiedys on byl silniejszy teraz jest slaby i ci silniejsi "napadaja" na niego. czym sie roznia od jaruzela?
                    • ewelsia Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 13:49
                      Zgadzam się.
                      Dla mnie to tak, jak z karą śmierci. Jesteś za, zabijasz w imię prawa, ale i tak jesteś mordercą. Stajesz się takim samym oprawcą.
                      • sarling Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:01
                        Ta "banda" to prawie 1,5 tysiąca ludzi (a nie jak podają usłużne media 200 osób). Byli tam po to, by ci, którzy woleliby zapomnieć i żyć w kulcie Świętegospokoja nie zapominali. Moje poczucie sprawiedliwości domaga się tego.
                        • lilly_about Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:09
                          Weź znajdź sobie coś do roboty, zamiast oburzać się sprawami, o których nie masz pojęcia.
                        • changeone Sarling 13.12.10, 14:15
                          Czy w takim razie każdego zbrodniarza można kpoac i opluwać, tylko dlatego, że stoi nad grobem i już nie on a my mamy siłę, tak?
                          To czym się różni człowiek z taką postawą od Jaruzelskiego? Zrównują się niestety. A nawet w takim przypadku to Jaruzelski wyjdzie na "lepszego" człowieka... uncertain
                          • aniani7 Re: Sarling 13.12.10, 14:22
                            Co Wy tak z tym grobem??? Stary jest, to pewnie umrze, a tam już na byłego ministranta diabełki czekają. Może nie wiecie, ale te wizyty pod domem tego pana odbywają się co roku, a nie dopiero teraz, kiedy "stoi nad grobem".
                            • attiya Re: Sarling 13.12.10, 14:45
                              idź se panna powrzeszcz pod ambasadami USA, GB i Francji. Którzy zaakceptowali ów zły system, którzy popodpisywali umowy z ZSRR i innymi satelitami.
                              Poza tym to był wowczas obowiązujący system, ktoś kto występował przeciw niemu był odpowiednio traktowany.
                              • aniani7 Re: Sarling 13.12.10, 14:48
                                Mnie tam nie było, więc odstosunkuj się.
                              • aniani7 Re: Sarling 13.12.10, 14:51
                                Poza tym oni pilnowali własnych dup, a ten "żołnierzyk" działał nawet nieproszony.
                          • sarling Re: Sarling 13.12.10, 14:22
                            Nie, zbrodniarza należy OSĄDZIĆ I UKARAĆ, a nie dawać mega emeryturę i obdarowywać honorami i udawać, ze nic się nie stało. Zbrodniarzy hitlerowskich ścigano do ich naturalnej śmierci i to jakoś nikogo nie bulwersowało. To manifestowanie pod domem Jaruzelskiego to wszystko co mogą zrobić ludzie, których bliscy lub oni sami byli ofiarami poczynań "generała".
                            A i tak kole w oczy.
                            • aniani7 Re: Sarling 13.12.10, 14:28
                              DOKŁADNIE. Ciekawe czy gdyby taki np. Mengele dobrał się do Waszych dzieci, a potem chciał mieszkać spokojnie w Warszawie, to czy dalej byłybyście takie tolerancyjne?
                              • morgen_stern Re: Sarling 13.12.10, 14:46
                                CytatCiekawe czy gdyby taki np. Mengele dobrał się do Waszych dzieci, a p
                                > otem chciał mieszkać spokojnie w Warszawie, to czy dalej byłybyście takie toler
                                > ancyjne?

Do dzieci to może nie, ale mój eks mąż sporo ma Jaruzelskiemu do "zawdzięczenia". Kiedyś tam nawet chodził, ale nie sądzę, żeby wrzeszczał "wyłaź szczurze", nie był chamskim prostakiem.
                            • sadosia75 Re: Sarling 13.12.10, 14:29
                              sarling napisała:

> Nie, zbrodniarza należy OSĄDZIĆ I UKARAĆ, a nie dawać mega emeryturę i obdarowy
                              > wać honorami i udawać, ze nic się nie stało.

zgadza sie! i nikt nie pisze, ze ma byc inaczej.
                              Ale jaki sens powiedz mi szczerze jest w staniu pod domem czlowieka i zakrzykiwanie go?jaki sens w tym, ze teraz lud wciela sie w jego role? teraz on slaby a my silni to kopmy?

Nie wierze w to, ze tam stoja czy stali wylacznie ludzie chcacy sprawiedliwosci! nie wierze w to, ze nie bylo tam kiboli, krzykaczy,narodowcow i innych "zboczen"
                              Garstka ludzi tam stoi w imie sprawy, reszta dla samego krzyku.
                              • aniani7 Re: Sarling 13.12.10, 14:32
                                Jezeli nie jesteś socjologiem, to minęłaś się z powołaniem.
                            • changeone Sarling 13.12.10, 15:47
                              "Nie, zbrodniarza należy OSĄDZIĆ I UKARAĆ"

Ale nikt tu nie twierdzi inaczej. Chodzi tylko o to, że ten człowiek ma prawie 90 lat, jakby nie patrzeć w przypadku faceta, to jednak jedną nogą już jest w grobie więc stąd uważam, że teraz karanie go i plucie na niego, to jednak tak jakby znęcać się nad człowiekiem stojącym nad własną trumną.
                              Był czas tuż po przemianie, nie zrobiono jak należy, to teraz pomimo, że te protesty są coroczne, jestem ich zdecydowaną przeciwniczką. Bo maltretowanie (nawet psychiczne) takiego staruszka powoduje, że taki maltretujący jest nawet gorszy od samego Jaruzelskiego, który osobiście nad nikim prawdopodobnie się nie znęcał. Tylko o to mi chodzi.
                              Jeśli ma nieczyste sumienie to i tak to wszystko zżera go już od środka.

Kilka lat temu oglądałam jak był gościem u Tomasza Lisa. Matko, jaką żałość wzbudził we mnie ten człwowiek. Nie żałość biednego schorowanego człowieka, NIE niewinnego tylko żałość człowieka, który próbuje się wybielić, ale sam w to wewnętrznie nie wierzy a wie, że to już kres jego życia. Zostawić go samego z własnymi myślami, tylko tyle. Zostawić po to, by pokazać, że nie jesteśmy tacy sami!
                              • menodo Re: Sarling 13.12.10, 16:11
                                "Bo maltretowanie (nawe
                                > t psychiczne) takiego staruszka powoduje, że taki maltretujący jest nawet gorsz
                                > y od samego Jaruzelskiego, który osobiście nad nikim prawdopodobnie się nie znę
                                > cał. Tylko o to mi chodzi. "

Jakie maltretowanie? Czy Ty rozumiesz znaczenie slowa "maltretowac"?

To ze "banda zadymiarzy" nawymysla mu raz na rok uwazasz za maltretowanie biednego schorowanego staruszka?
                                Koles, ktoremu w porownaniu z kumplami z pobliskich republik wiedzie sie swietnie - ma za soba wiekszosc mediow, polowe opinii publicznej, prezydenta, a nawet ematke smile; wlos mu z glowy nie spadl mimo wlokacych sie latami spraw sadowych...a Ty mowisz, ze on jest maltretowany? No ludzie!!!
                                • changeone Re: Sarling 13.12.10, 16:19
                                  Nie rozumiesz, ja nie jestem za nim, nie bronię go, nie uważam, że "nie miał wyjścia" bo to nie mnie oceniać (stąd ta moja ocena, że kontrowresyjny), ale wytykanie mu teraz na każdym kroku, nakaz tłumaczenia się, wyzywanie od szczurów, manifestacje uważam, ze są zbędne.
                                  Dla niego jest to jednak nękanie (chciałabyś mieć takie manifestacje?!) a co to daje takiemu nękającemu? Jaka i dla kogo jest z tego KORZYŚĆ???
                              • bmk13 Re: Sarling 13.12.10, 16:20
                                Zupełnie się z Tob a nie zgadzam. Co z tego, że ten człowiek ma 90 lat? Może mieć i 190, ale dopóki nie przyzna się się zarzucanych mu zbrodni, dopóty można domagać się sprawiedliwości. Hitlerowskiemu czy stalinowskiemu zbrodniarzowi też wybaczyć, bo jest stary? Wiek nie usprawiedliwia. A Jaruzelski jest tchórzliwym szczurem, bo jak szczur chowa się do nory i żyje ze swojej generalskiej, zbrodniczej emerytury. I to ludzi boli, że żyjąc w dobrobycie, śmieje się tym, których skrzywdził, i ich rodzinom, w twarz.
                                • changeone Re: Sarling 13.12.10, 16:29
                                  Akurat za zmniejszeniem emerytur generalskich z tego okresu to jestem. Co nie zmienia faktu, że nie potrafiłabym wsadzić do więzienia człowieka w jego wieku (no chyba, że byłby "czynnym" mordercą), jak również opluwać go i oczerniać.
                                  • przeciwcialo Re: Sarling 13.12.10, 16:55
                                    Co się czepiacie pieniędzy. Czy sie to komu podoba czy nie to mógłby pensje prezydencka brać a ta jest wyższa niz generalska.
                                • attiya Re: Sarling 13.12.10, 18:31
                                  przypominam raz jeszcze, ludzie wtedy występowali przeciw istniejącemu systemowi zaakceptowanego przez państwa zachodnie
                                  to tak jakbyś ty dziś wystąpiła przeciw demokracji i się dziwiła, że poszłaś siedzieć
                                  • bmk13 Re: Sarling 13.12.10, 21:57
                                    Nie wykręcaj kota ogonem. Państwo demokratyczne nie wsadza do więzienia za to, że ktoś publicznie krytykuje panujący ustrój. naprawdę nie widzisz róznicy?

Jaruzelski tkwił w zbrodniczym systemie, ba! sam go tworzył i czerpał z niego profity, bo tak mu było wygodnie. I nic go nie usprawiedliwia. Szkoda tylko, że tak wiele osób daje sobie zamydlić oczy, że 'inaczej nie można było'. Nie trzeba były się pchać się na szczyty władzy w komunistycznym ustroju przymusu nie było, Jaruzelski zrobić to z własnej i nieprzymuszonej woli, bo czerpał z tego korzyści. A jak się ustój rypnął, to powinien był beknąć za jego zbrodnie, bo stał na czele państwa. Naprawdę dziwisz się ludziom, że mają poczucie krzywdy, że Jaruzeski jest bezkarny? ja się raczej dziwię, że można jej nie mieć.

I jeszcze słowo o przebaczeniu. Przebaczyć można, a nawet powinno się temu, kto żałuje i przeprasza. A Jaruzeslki ani nie żałuje, ani nie przeprasza. Co w tym złego, że poszkodowani (to także my, bo za błedy Jaruzelskiego i jego towarzyszy płacimy dziś) domagają się zadośćuczynienia?
                                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Sarling 13.12.10, 22:06
                                      oj biedny starzec. Fritzla tez wam szkoda bo stary ?
                                      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Sarling 13.12.10, 22:08
                                        czyli co jak ktos sie zestarzal to jednoczesnie jego wuny tez sie przedawnily. ja piernicze co za psychiatryk- spodziewala bym sie tego na jakims inym forum ale nie tutaj..
                                        • changeone po co takie porównania???? 14.12.10, 08:24
                                          Chodzi o to, że ci "krzykacze" spod jego domu, to nie są osoby skrzywdzone, to są osoby opętane nienawiścią i chęcią zemsty uncertain Są to osoby pokroju Jarosława Kaczyńskiego, w stanie wojennym siedzące pod spódnią u mamusi, nigdy nie stające w kogokolwiek obronie, nie wychylające się a teraz mające najwięcej do powiedzenia, zwyzywania, zbesztania i opluwania uncertain

I nie porównujcie go z Fritzlem czy innym zbrodniarzem, których pozostawienie na wolności groziłoby dalszymi nieszczęściami. Jaruzelski już nikomu nic złego zrobić nie może. Mało tego, to co zrobił w jego odczuciu też wygląda inaczej niż w odczuciu innych osób, on może i święcie wierzy w to, że nie miał wyjścia, że czołgi czekały na wjazd do Polski. W to, że gdyby nie stan wojenny tragedia byłaby dużo większa, tyle, że wtedy winą za śmierć tysięcy ludzi obarczalibyśmy "ruskich" a nie Jaruzelskiego. Ale zdecydowanie mogło być bardziej krwawo a ludzie z klapkami na oczach znający jedynie słuszną prawdą nie pomyślą, czy to naprawdę było takie jednoznaczne działanie Jaruzelskiego.

Nie wiem, nie jestem historykiem, nie mnie oceniać, ale denerwuje mnie to plucie na niego "bohaterów" obecnych, którzy w latach komunistycznych siedzieli u mamusi pod spódnicą!!!

Nie jestem zwolenniczką Jaruzelskiego, ale ponieważ nie znam wszystkich faktów to nie miałabym odwagi go oczeerniać, choć z lat młodości pamiętam b. negatywne uczucia wobec tego człwoieka. Teraz im więcej czytam różnych opinii wiem, że nie potrafiłabym go tak poniżać jak to czynią niektórzy. Zwłaszcza Ci, którzy bohaterami próbują być teraz uncertain
                    • aniani7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:06
                      Tym, że nie mogą go pobić ani zastrzelić bez konsekwencji prawnych??????
                  • attiya Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:36
                    i następna
                    przypominam ci pełna miłosierdzia i wybaczania, że wtedy był taki system jaki był i jeśli ktoś przeciw niemu występował, to był właśnie pałowany i tyle
                    • asia_i_p Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 16:50
                      Bo pałowanie to po prostu narzędzie utrzymania demokratycznej władzy.
                      Sorry, ale chrzanisz. Systemy zbrodnicze się jak najbardziej osądza, patrz hitleryzm i stalinizm.
                  • martishia7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:54
                    Rozmiary do jakich prawdopodobnie rozrośnie się ten wątek do wieczora chyba jednak świadczą o tym, że zarówno postać jak i samo zdarzenie jednak budzą kontrowersje.
                  • murakami2 Jaruzelski JEST kontrowersyjny 13.12.10, 15:21
                    Tak uważa tez mój ojciec, również internowany i to na 2 lata, ale myślący nad złożonością sytuacji i natury ludzkiej. Tak trudno popatrzeć na niego jak człowieka?
                    Nie przyszłoby mnie i mojej rodzinie do głowy pójść i wrzeszczeć na człowieka w jego domu. Ale niektórzy muszą być świętsi od swoich pokrzywdzonych rodziców i pluć dalej ni widzą.
                    • changeone Re: Jaruzelski JEST kontrowersyjny - dokładnie!!!! 13.12.10, 15:49
                      A najbardziej wrzeszczą najmniej poszkodowani, siedzący w tamtym okresie jak szczury pod miotłą a teraz chcący zaistnieć i zadziałać!!!!
                      • nangaparbat3 Re: Jaruzelski JEST kontrowersyjny - dokładnie!!! 13.12.10, 17:53
                        changeone napisała:

> A najbardziej wrzeszczą najmniej poszkodowani, siedzący w tamtym okresi
                        > e jak szczury pod miotłą !!!!
                        Otóż to.
                      • bi_scotti Re: Jaruzelski JEST kontrowersyjny - dokładnie!!! 13.12.10, 18:51
                        changeone napisała:

> A najbardziej wrzeszczą najmniej poszkodowani, siedzący w tamtym okresi
                        > e jak szczury pod miotłą a teraz chcący zaistnieć i zadziałać!!!!

No i cool, i o to chodzilo! Po to mysmy byli "poszkodowani" zeby inni juz nie musieli i zeby mogli sobie wrzeszczec co chca, kiedy chca i jak chca bez obaw, ze poszkodowani moga byc. Jesli ktos sie kiedys bal i mnie dzialal to jest problem miedzy nim i jego sumieniem, ale jesli chce dzis wyrazic swoj poglad, to super i nie znajdzie swoja tube. Przynajmniej ja mam poczucie, ze na cos te nasze "szkody" sie przydaly. Byloby tylko jeszcze duzo piekniej, gdy WJ spedzal resztki swego czasu na tym najlepszym ze swiatow w jakims Zalezu czy innych Wronkach (nie mam pojecia gdzie sa teraz w PL wiezienia), wiec moze ktos podrzuci bardziej updated location smile
                  • hellulah Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:53
                    A w czym byłabyś lepsza od tego szczura, krzycząc "wyłaź szczurze"? Czymś chyba powinnaś się różnić. Inaczej będziesz taka jak on.

• acer100 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:01
                    To pewnie tatuś i mamuśka jako solidarnościowi ''bohaterowie'' mają teraz intratne posadki,przecież widzimy jak ci działacze dobrze się ustawili kosztem innych ludzi!!!Pewnie nie mówili synkowi co solidarność wyprawiała w pierwszych latach osiemdziesiątych.Doprowadzili w kraju do prawdziwej anarchii,ciągle strajkowali ,nawet już nie było powodów,ale ''fajne ''były stajki ,bo nie trzeba było pracować.Mowi się,że na półkach był ocet ,a co miało być jak zakłady ciągle strajkowały,w tamtych latach pracowałam w duzych zakładach włókienniczych i płakac się chciało widząć co ''działacze''wyprawiali w zakładzie,nie rządzil dyrektor ,kierownik tylko często nietrzeżwy,chuligański element/używam łagodnych określeń/.Byłam świadkiem tamtych wydarzeń,ale nie pokuszę się o tak jednoznaczne potępienie gen.Jaruzelskiego.Do rozlewu krwi i podpalenia Polski nie doszło i za to mu wielkie dzięki
                  • emerson00 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:20
                    Kobieto a gdzie Twoje tzw. chrześcijańskie miłosierdzie. Jezusa zabili a On po zmartwychwstaniu wybaczył swoim prześladowcom. Zapewne co niedzielę chodzisz do kościoła. Zapytam sie . Po co.
                    Pozdrawiam
                  • lola211 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 18:46
                    Zbrodniarzem?
                    Co ty chrzanisz?
                  • q_fla Re: Sarling!!!! 14.12.10, 18:55
                    Powinnaś raczej podziękować Jaruzelskiemu, że byli tylko internowani i spałowani. Gdyby Rosjanie wtedy wkroczyli do Polski w najlepszym wypadku miałabyś rodziców poważnie okaleczonych, a prawdopodobnie byłabyś sierotą.
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Sarling!!!! 14.12.10, 20:00
                      a czy zagrozenie bylo realne ? dalas sie poniesc propagandzie
                    • sarling Re: Bzdury. 14.12.10, 20:03
                      Antonie Dudek:
                      "Jaruzelski i jego zwolennicy od lat przekonują, że stan wojenny miał zapobiec interwencji wojskowej Układu Warszawskiego. Konsekwentnie ignorują przy tym kolejne dokumenty dowodzące, że choć Rosjanom zależało na powstrzymaniu solidarnościowej zarazy, to jednak nie byli skłonni zaryzykować w tym celu – przynajmniej w sytuacji istniejącej w Polsce do grudnia 1981 r. – interwencji zbrojnej. Przejawy zaś wojny psychologicznej (z licznymi manewrami wojskowymi na czele), których celem było utwierdzenie społeczeństwa polskiego i Zachodu w przekonaniu, że interwencja jest nieuchronna, przedstawiają jako usprawiedliwienie dla wyboru „mniejszego zła”.
                      Tymczasem na posiedzeniu sowieckiego Biura Politycznego 10 grudnia 1981 r., na którym rozpatrywano prośbę Jaruzelskiego o ewentualne udzielenie mu pomocy wojskowej, chętnych do dokonania inwazji nie było. „Jeśli chodzi o przeprowadzenie operacji X – stwierdził wówczas szef KGB Jurij Andropow – to powinna być to tylko i wyłącznie decyzja towarzyszy polskich, jak oni zdecydują, tak będzie. [...] Nie zamierzamy wprowadzać wojska do Polski. To jest słuszne stanowisko i musimy przestrzegać go do końca. Nie wiem, jak będzie z Polską, ale nawet jeśli Polska będzie pod władzą „Solidarności”, to będzie to tylko tyle. Ale jeśli na Związek Radziecki rzucą się kraje kapitalistyczne, a oni już mają odpowiednie uzgodnienia o różnego rodzaju sankcjach ekonomicznych i politycznych, to dla nas będzie to bardzo ciężkie”. Z kolei szef radzieckiej dyplomacji Andriej Gromyko powiedział: „Nie może być żadnego wprowadzenia wojsk do Polski. Sądzę, że możemy polecić naszemu ambasadorowi, aby odwiedził Jaruzelskiego i poinformował go o tym”.

Dyskusję jasno podsumował Michaił Susłow: „Myślę więc, że wszyscy tutaj jesteśmy zgodni, iż w żadnym wypadku nie może być mowy o wprowadzaniu wojsk”.

Bzdury o tym, że Jaruzelski "powstrzymał" ruukich i przed czymkolwiek nas obronił powtarza już tylko sam Jaruzelski. Dokumenty IPN oraz nawet te w Moskwie OTWARCIE przeczą by miałą nastąpić druga Czechosłowacja.
                      Jak dla mnie EOT
                      • q_fla Re: Bzdury. 15.12.10, 01:07
                        Ciekawe, czy mój kuzyn pełniący wówczas służbę wojskową przy wschodniej granicy też dał się ponieść propagandzie, pewnie jakieś omamy miał....
                        Poza tym moi rodzice nigdy nie należeli do żadnej partii i w politykę się nie bawili, dlatego że mieli mnie i to ja byłam dla nich najważniejsza, ważniejsza od wolności.
                        Ojciec nie raz powtarza, że gdyby był sam to co innego, ale nie ma zamiaru krzywdzić dziecka w imie rozgrywek politycznych.
                        Rodzice mojej koleżanki zostali internowani, a ona trafiła na ten czas do domu dziecka, do dzisiaj nie potrafi im tego wybaczyć, że wybrali roznoszenie gazetek, niż jej życie i uczucia.

Kij zawsze ma dwa końce.
                        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Bzdury. 15.12.10, 07:56
                          twoj kuzyn kontra ipn i historycy to rzeczywiscie to zmienia zupelnie piostac rzeczy...widac propaganda trzyma sie mocno
            • wj_2000 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:59
              changeone napisała:

> Zgadzam się. Kontrowersyjna postać, On próbuje się wybielać, ludzie, którzy str
              > acili bliskich (czy w inny sposób ucierpieli) mu tego nie mogą wybaczyć,

A ja się z Tobą nie zgadzam! Nie dlatego należy mu dać spokój, że jest starcem, ale raczej dlatego, iż mimo całkowicie jednostronnej propagandy mającej władzę (czwartą nieprzerwanie) strony postsolidarnościowej, nadal ponad połowa Polaków uważa, że decyzja Generała z 13 grudnia była słuszna. Fakt, że w 1981 roku tak nie myślałem, zaciskałem pięści, gryzłem wargi ze złości - zadusiłbym wtedy "jaruzela" gołymi rękami, ale po latach oceniam to zupełnie inaczej.
              Zwolennicy Solidarności w okresie tzw. "festiwalu" od lata 1980 do grudnia 1981 żyli niesamowitym ZŁUDZENIEM.
              Złudzeniem, że jesteśmy jednością, złudzeniem, że może wszystkim być tylko lepiej po obaleniu "komuny", złudzeniem, że można tak Partii dopier.dolić, że - jak to było - kuranty kremlowskie zaczną grać "Jeszcze Polska nie zginęła. Złudzeniem, że wystarczy krzyknąć, a Partia otworzy (urojone) magazyny z wszelkimi dobrami.
              Wreszcie złudzeniem, że działącze Solidarności: Macierewicz, Pałubicki, Wałęsa, Borusewicz, Gwiazda, Rulewski i tylu, tylu innych to herosi bez skazy, ludzie mądrzy, którzy wiedzą jak dalej mamy żyć. Po latach widzimy bezradność tych ludzi, często małość, czy wręcz obłęd.
              Gdyby nie Jaruzelski, na fali tego złudzenia mogła wybuchnąć wkrótce niebywała anarchia zakończona interwencją wojsk Układu Warszawskiego.
              I nie płacz nad tymi co zginęli. W sumie nie było ich nawet tyle co w samolocie pod Smoleńskiem. Nawet któregoś roku na Święto Niepodległości piloci, co mieli wywijasy czynić nad Placem Zwycięstwa się zabili. Gdy jest akcja obejmująca miliony - kilkunastu z samego zadeptania może zginąć.
              Jaruzelski to jedyny żyjący (może obok Mazowieckiego) mąż stanu w tym kraju.
              • eu2 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:20
                W pełni się zgadzam z przedmówcą. Byłam wtedy studentką i widziałam, na czym polegały studenckie strajki. Koleżanka ma dziecko z takiego strajku. A studenci wygadywali takie bzdury o mordowaniu komunistów, jak dzisiaj terroryści. I rwali się na wiosnę do lasu. Stan wojenny wyciszył tych pożal się Boże bohaterów.
                Co się stało z naszymi przywódcami później? Ano znaleźli ciepłe posadki w SB (Służba Bezpieczeństwa), a co po 1989r. ? Ano zrobili karierę finansowo-polityczną.
                Tak to wygląda. Więcej przykładów pamiętam, nie będę się rozpisywać, bo czasu mi szkoda.
                Mam duży dystans do tzw. opozycji. Zwykle rwą się do polityki ci, którym za bardzo pracować się nie chce. Niezależnie od systemu.
                Pozdrawiam,
                • eu2 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:21
                  eu2 napisała:

> W pełni się zgadzam z przedmówcą. Byłam wtedy studentką i widziałam, na czym po
                  > legały studenckie strajki. Koleżanka ma dziecko z takiego strajku. A studenci
                  > wygadywali takie bzdury o mordowaniu komunistów, jak dzisiaj terroryści. I rwal
                  > i się na wiosnę do lasu. Stan wojenny wyciszył tych pożal się Boże bohaterów.
                  > Co się stało z naszymi przywódcami później? Ano znaleźli ciepłe posadki w SB (S
                  > łużba Bezpieczeństwa), a co po 1989r. ? Ano zrobili karierę finansowo-polityczn
                  > ą.
                  > Tak to wygląda. Więcej przykładów pamiętam, nie będę się rozpisywać, bo czasu m
                  > i szkoda.
                  > Mam duży dystans do tzw. opozycji. Zwykle rwą się do polityki ci, którym za bar
                  > dzo pracować się nie chce. Niezależnie od systemu.
                  > Pozdrawiam,
                • aki3 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 19:36
                  a ja byłam 2 lata po studiach. Premier Tusk jest ode mnie młodszy. Tak więc ten pan niby walczył z komuną, ale pracą w tej komunie nie zdążył się zhańbić.
                  Styropianowcy swoje kariery zawdzięczają generałowi!
    • aniani7 [...] 13.12.10, 13:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ewelsia [...] 13.12.10, 13:42
        • aniani7 [...] 13.12.10, 13:44
          • czlowiek.epoki [...] 13.12.10, 16:02
            • lechujarek [...] 13.12.10, 16:11
              • eu2 [...] 13.12.10, 17:28
              • eu2 [...] 13.12.10, 17:30
                • lechujarek [...] 13.12.10, 17:54
                • tugen_axalla [...] 13.12.10, 18:04
              • attiya [...] 13.12.10, 18:29
        • bi_scotti [...] 13.12.10, 14:43
          • sarling [...] 13.12.10, 14:47
          • hellulah [...] 13.12.10, 17:01
            • bi_scotti [...] 13.12.10, 18:45
              • hellulah Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 19:01
                Ok, rozumiem Twoją interpretację, ale nie jestem pewna, czy jest ostateczna i jedyna. Wszak nie pisałam, że są to groźby karalne, ale że niebezpiecznie i niewybrednie o takowe zahaczają.

Kim jestem, chwaliła się nie będę smile ale jak raz bułek nie jadam ani przez bibułkę, ani widelczykiem. Co innego głosić prawdy, co innego wchodzić na terytorium wolności i integralności Innego. Wulgarny może być wulgarny tak długo, i tak szeroko, jak długo nie zacznie tym krzywdzić pani wyfikowanej, albo pana Cogito, albo kogokolwiek. Nawet jeśli Inny zasługuje na sąd. Osądźmy go, ale nie opluwajmy; jak się tak zabrać za plucie, zawsze niestety trochę śliny skapnie i nas pobrudzi. Nie warto.

BTW, Gaga nikogo nie zmusza, aby akurat na nią patrzył czy jej słuchał; jakoś inaczej odbieram tłum skandujący pod domem starca niesmaczne IMHO treści.

Ja tam wolę starać się, w miarę możliwości, być Człowiekiem, tak, tak, przez duże, patetyczne Ce, a nie szczekającym, ujadającym bydlęciem, idącym za tłumem jak owca, a hałaśliwym i padlinożernym jak hieny, choć nie przeczę, także i Człowiek jest w gruncie rzeczy zwierzątkiem i nawet rozumiem to przemożne pragnienie, aby w spoconym, dyszącym tłumie zadrzeć łeb ku niebu i zawyć.
                • bi_scotti Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 19:15
                  hellulah napisała:

> Ja tam wolę starać się, w miarę możliwości, być Człowiekiem, tak, tak, przez du
                  > że, patetyczne Ce, a nie szczekającym, ujadającym bydlęciem, idącym za tłumem j
                  > ak owca, a hałaśliwym i padlinożernym jak hieny, choć nie przeczę, także i Czło
                  > wiek jest w gruncie rzeczy zwierzątkiem i nawet rozumiem to przemożne pragnieni
                  > e, aby w spoconym, dyszącym tłumie zadrzeć łeb ku niebu i zawyć.

No i super. I prawo Twoje do tego starania sie jest niezbywalne podobnie jak prawo chamow, prostakow i "ku...-rzucaczy" do takiej a nie innej formy komunikacji ich pogladow. Jak to tam jest w tlumaczeniu na polski "Nie zgadzam sie z Toba ale oddam zycie za Twoje prawo do gloszenia Twoich pogladow" (I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it, Voltaire) i, w moim przekonaniu, dotyczy to nie tylko tresci ale i formy wypowiedzi. Nawet jak to jest kicz typu "skrwawniete serce u piersiow dynda" czy wulgaryzm polityczny typu "wylaz szczurze".
                  I dalej nie wiem kto i dlaczego wycial moje (i innych) powyzsze wymiany zdan!
                  • angazetka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 19:22
                    > I dalej nie wiem kto i dlaczego wycial moje (i innych) powyzsze wymiany zdan!

Zapewne moderatorki, je spytaj.
                  • sarling Re: Ja p i e r d z i e l ę 13.12.10, 19:24
                    Czegoś takiego, mimo wszystko się nie spodziewałam. To wycinanie postów jest żywcem przeniesione z epoki, której wybitnym przedstawicielem był Jaruzel.
                    Nie wiem kto klika na kosz, nie wiem kto administruje, zomowcy internetowi dosłownie.

https://www.kobieta.pl/uploads/RTEmagicC_V_znak_maly.jpg.jpg
                    • angazetka Re: Ja p i e r d z i e l ę 13.12.10, 19:54
                      Kwiiiiiiiiiiiiik. Znaj proporcjum, mocium panie.
                  • hellulah Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 20:07
                    > No i super. I prawo Twoje do tego starania sie jest niezbywalne podobnie jak pr
                    > awo chamow, prostakow i "ku...-rzucaczy" do takiej a nie innej formy komunikacj
                    > i ich pogladow.

I tu się nie zgadzamy. IMHO nie, jeśli forma narusza dobra osobiste oponentów. Nie ma abstrakcyjnej "treści" w oderwaniu od równie abstrakcyjnej "formy". Ekskrementami nie malujesz ikony.
                  • wj_2000 Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 11:26

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it."
                    Jednakże to nie on napisał, a angielska pisarka Evelyn Beatrice Hall w książce: The Friends of Voltaire, którą wydała w roku 1906 pod pseudonimem 'G. Tallentyre. Zdaniem tym podsumowała autorka poglądy Voltaire'a na temat wolności słowa[3].

To co powyżej wyjaśnia dlaczego oryginał tej myśli jest w języku angielskim. Jest coś z legendy w mówieniu, że to jest cytat z Voltaire'a, ale skoro odpowiada faktycznie jego poglądom (na którymś etapie jego życia, bo Voltaire często zmieniał swoje poglądy), to niech tak będzie.
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 11:59
                      Fritzlem czy innym zbrodniarzem, których pozostawienie na wolności groziłoby dalszymi nieszczęściami. Jaruzelski już nikomu nic złego zrobić nie może. Mało tego, to co zrobił w jego odczuciu też wygląda inaczej niż w odczuciu innych osób"

Fritzl tez, zapewne robil dobrze w swoim mniemaniu. kto mowi, ze gdyby nie stan wojenny to wkroczyli by ruscy ? Norman Davis i inni maja inny poglad na ta sprawe. Jaruzel czul sie jak ryba w wodzie w tym systemie a ruskich to zapewne sam prosil o przykrywke dla swoich dzialan
      • attiya [...] 13.12.10, 14:35
        • bi_scotti Cenzura? 13.12.10, 18:58
          O co chodzi?
          Jakie to punkty regulaminu zlamaly moje 2 posty tudziez kilka innych w tym stringu powycinanych? C'mon people, 13 grudnia cenzura? Ponurosc ogarnia Ziemie sad
          • hellulah Re: Cenzura? 13.12.10, 19:03
            Ale zabawnie.
          • ewelsia Dlaczego usunięto moje posty ?! 13.12.10, 19:50
            Nie napisałam niczego sprzecznego z regulaminem, ani obraźliwego. więc jaki jest powód?
    • el_jot Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:23
      ewelsia napisała:

> Dodam, że jestem praktykującą katoliczk
      > ą, pamiętam stan wojenny i ten cały klimat, wiem, ile ludzi wtedy cierpiało, al
      > e mój wielki, wewnętrzny protest budzi takie zachowanie.

A co ma do tego to, że jestem praktykującą katoliczką. Ateista popiera takie zachowanie i nie pamięta co się działo w stanie wojennym. Nie bardo rozumiem związku.
      • ewelsia Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:29
        W tej całej sytuacji bardziej chodzi mi o wymiar etyczny, a nie polityczny. Dla mnie to ma taki związek, że jako katoliczka nie potępiam jego jako człowieka, co najwyżej jego czyny. Nie osądzam go i nie wydaję wyroków. Nie nazywam szczurem, bo jest człowiekiem . Nasuwają mi się słowa: kto jest bez winy , niech pierwszy rzuci kamieniem...
        Szkoda, że nasz bogobojny naród, a przynajmniej pewna jego część nie pamięta już postawy naszego papieża, tego, że wybaczył swojemu oprawcy... Kto z nich , z tych krzyczących zdobyłby się na to?
        Powtarzam jestem za osądzeniem generała, ale przez prawo ( obecnie ma dwie sprawy karne ).
        • poszum Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlowieka 13.12.10, 15:40
          od jego czynow ? Nie da sie. Bo czlowiek to wlasnie jego czyny. Przestan wypisywac takie dyrdymaly.

Stan wojenny byl bez watpienia bardzo traumatyczny dla wielu Polakow. Kilkunastu zostalo zabitych, tysiace poszly do wiezienia, jeszcze wiecej zostalo wcielonych sila do wojska, wolnosc w jakiej postaci istniala wtedy zostala stlamszona. Dziesiatki tysiecy, jak nie setki, wyemigrowaly z Polski w latach 80tych bo nie mogly znalezc sobie przyszlosci w kraju.

A ty sie dziwujesz dlaczego mu skanduja pod domem wyjdz szczurze. Pojdz sie lepiej napic wody.

Byly dyktator Chile Pinochet dozywal swych dni w sztucznie stworzonej przez siebie glorii i dostatku ( dzieki nagromadzonym przez siebie nakradzonym milionom na tajnych amerykanskich kontach). Az nagle zaczeli mu sie dobierac do skory dopiero na sam koniec jego bardzo dlugiego zywota. Najpierw w Anglii, a potem w Chile. Az na szczescie dla niego mu sie zmarlo, i na tym skonczyla sie jego smutna historia. Dlatego nie zasuwaj tutaj takich glodnych kawalkow, ze to tylko Polacy tacy wredni bo nie sa w stanie wybaczyc.

Moze powinnas sie jeszcze zdziwic dlaczego Stalinowi i Hitlerowi nie wybaczaja, bo to byli tacy dobrzy ludzie tylko popelnili pewne bledy.

Jak piszesz, sady sa od wydawania wyrokow. Ale ludzie na ulicy maja prawo wyrazania swoich opinii i emocji jakiekolwiek one sa. To jest wlasnie to prawo, ktore przez dlugie lata odbieral im Jaruzelski, i jego towarzysze z Moskwy.

No i jak juz napisalem, napij sie wody, i prosze nie pisz juz wiecej dzisiaj.
          • paskudek1 Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 16:18
            tylko zauważ że temu Pinochetowi przez którego umarło, zaginęło, zostało zamęczonych znacznie więcej ludzi niż przez Jaruzelskiego, nasi politycy wozili ryngraf z Matką Boską i wynosili pod niebosa. Ci sami politycy, którzy Jaruzelskiego zamordowaliby bez mrugnięcia okiem gdyby tylko nie ponieśli za to konsekwencji prawnych. Tylko dlatego że Pinochet mordował komunistów i był prawicowy a Jaruzelski jest lewicowcem.
            I możecie sobie mówić co chcecie ale ja uważam, że jakkolwiek ludzie ucierpieli to mogliśmy mieć w Polsce znacznie większą jatkę gdyby weszli Ruscy. A WESZLIBY bez zająknięcia. I wiem to od wojskowego który w tamtych czasach służył. W dodatku oglądałam wywiad z radzieckim generałem z tamtych czasów. Nie miał powodu żeby dla ratowania skóry Jaruzelskiemu dziś łgać na temat tamtych lat.
            A pod willa generała stoją teraz gnojki którzy w roku 82 mieli po 3-4 lata. Więc co oni wiedzą? Gówno
            • ewelsia Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 16:39
              Konkretnie byli to m.in. Michał Kamiński ( dziś PJN ) i Marek Jurek. I ta eskapada była dla mnie także obrzydliwa. Bo Pinochet był mordercą.
            • przeciwcialo Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 16:47
              Mój ojciec był wtedy w wojsku, dostał w doope, ale powiedział że gdyby nie stan wojenny byłoby znacznie gorzej.
              Zmiany zawsze daja ofiary.
              • aniani7 Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 17:05
                Ot i mądrość ludowa. Muszę większość zmarwić , dokumenty z tamtego okresu jednoznacznie poświadczają, że żadnego wojska radzieckiego przy granicy nie było. Goebels słusznie wydedukował, że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą. Może pora zajrzeć do materiałów zgromadzonych przez niezależnych historyków, chociażby Davisa. Nasz słodki staruszek chciał popisać się przed Czerwonymi, jaki to on gieroj i wprowadził ten stan. I co się dziwić wnukowi Stalina, który ma pretensje o to, ze dzadziusiowi Duma przypisała zbrodnię katyńską. Przecież on też o niczym nie wiedział, a to tylko ci źli ludzie robili te wszystkie be czyny.
                • eu2 Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 17:40
                  Nie musieli stać przy granicy, bo np. 3 km od mojej miejscowości stacjonowała pod bronią jednostka radziecka, a kilka km w lesie na terenie zamkniętego poligonu było osiedle z żołnierzami, którzy nigdy nie opuszczali terenu poligonu, żeby się nie kontaktować z miejscową ludnością i nawet nie wiedzieli, w jakim są kraju. Mieli kałmuckie twarze i oczy niesamowicie dzikie. Wynajmowano fotografa do robienia im zdjęć do dokumentów, stąd to wiem.
                  • aniani7 Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 17:49
                    Dokładnie to napisałam poniżej, ale rozumiesz, chciałam, żeby było jak u Hitchcocka. Niektórzy dopiero teraz poznają historię.
                • attiya Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 13.12.10, 18:34
                  bzdura
                  sama widziałam rząd czołgów stojących na granicy w Krynkach pod Białymstokiem
                  niekończący się rząd czołgów
                  tak samo było na dzisiejszym przejściu w Bobrownikach
                  • changeone Re: Powiedz mi, jakim cudem da sie oddzielic czlo 14.12.10, 08:26
                    No więc właśnie, wystarczy trochę pomyśleć i wyobrazić sobie co by było gdyby nie stan wojenny?
    • vayacondios Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:23
      też mi argument, że to stary , schorowany człowiek! To daje "nadzieję" wszelkim zbrodniarzom wojennym, że jak się zastarzeją to mogą już wyjść z ukrycia i spokojnie dozyć ostatnich dni.
      O tempora! o mores!
      • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:36
        Kto i gdzie napisal, zeby mu odpuscic? kto i gdzie napisal tu w tym watku, ze jest niewinny?
        Tu chodzi o forme! o to, ze czlowiek idzie pod dom drugiego czlowieka i wciela sie w role tego zlego. co zyskaja tymi krzykami? kto tam stoi i krzyczy? czy wszyscy sa tam w imie sprawy?
        • angazetka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:38
          > czy wszyscy sa tam w imie sprawy?

Jeśli 10% jest tam w imię jakiejkolwiek sprawy, poza robieniem draki, to i tak dobrze. Reszta chce pokrzyczeć i poupajać się własną odwagą teraz, gdy nic za to nie grozi.
        • aniani7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:43
          Nie wiem czego nie rozumiesz? To jest przejaw bezsilności bardzo skrzywdzonych ludzi. Nie wiem, jak jaśniej to napisać.
          • angazetka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:44
            Oraz przejaw pieniactwa innych ludzi.
          • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:46
            W takim wypadku ja tez moge isc pod okno lekarza,ktory odmowil mojej mamie przedluzenia chemii i krzyczec pod jego oknem wylaz szczurze tak??
            moge isc pod okno kobiety,ktorej syn pobil mojego meza i tez wykrzykiwac wylaz szczurze?
            moge isc pod okno mojej tesciowej i tez jej tak krzyczec?
            bo jestem bezsilna?
            a jak zbiore kilkunastu krzykaczy to bedzie wiekszy efekt?
            • sarling Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:50
              Ale coście się tak tego "szczura" przyczepiły? Normalnie jakby sam Urban propagandy Was uczył wink
              Były też inne okrzyki. I powód się liczy, nie taki czy inny okrzyk.
              • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:56
                Liczy sie forma i tresc. A taka forma ludzie "upodabniaja" sie do jaruzela.
                Czy ja bede lepszym czlowiekiem jesli zwyzywam tego,ktory zwyzywal mnie?
                bede lepsza jesli pojde i nakopie temu,ktory pobil mojego meza?
                Bede taka sama! i co tym zyskam?
                co takimi akcjami zyskuja ci,ktorzy tam sa dla sprawy? bo krzykaczy pominmy. ich "idee" sa znane wszystkim.
          • lilly_about Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:48
            Jacy skrzywdzeni? Jaka bezsilność? Ci młodzi ludzie, którzy drą papy co roku niech się zajmują bieżącymi sprawami i aktualną polityką, a nie sprawami, które wydarzyły się wtedy, kiedy ich na świecie nie było.
          • morgen_stern Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:49
            Cytataniani7 napisała:

> Nie wiem czego nie rozumiesz? To jest przejaw bezsilności bardzo skrzywdzonych
            > ludzi. Nie wiem, jak jaśniej to napisać.

czaisz subtelną różnicę między paleniem mu zniczy przed domem, a wrzaskami "wyłaź szczurze"?
            • aniani7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:58
              Czaję, że biedne zwierzątko niczym nie zasłużyło na to, żeby je tak obrażać. No niestety, tak to jest w świecie przyrody, że np. taka wiewiórka ma świetny PR, a szczur beznadziejny i jak widać tylko mu się pogarsza.
              • sadosia75 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:03
                Aniani prosze cie....
                Jaruzelski nie jest swiety! i nikt tu nie pisze,ze nim jest a lud sobie cos wymyslil i sie zneca.
                a mam dziwne wrazenie, ze wlasnie to chcesz nam wmowic. ze bronimy Jaruzelskiego jak oka w glowie i nie damy zlego slowa na niego powiedziec.
                forma, forma, forma, forma, forma i jeszcze raz FORMA! to wg. mnie jest naganne! nie sam fakt, ze ludzie pamietaja i chca sprawiedliwosci. tu popieram ich cala soba.
              • morgen_stern Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:03
                Tak, fajnie, że starasz się zrozumieć, co napisałam. Zapluwaj się zatem dalej na zdrowie.
                • aniani7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:33
                  Śmiać mi się chce jak widzę, że ktoś nie umie argumentować i jest w stanie tylko napisać - zapluwaj się...... Radzę szczerze, ucz się kultury dyskusji od Sadosi. Powodzenia
                  • morgen_stern Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 20:31
                    Odpowiedziałaś mi kompletnie nie na temat, pieniacz się zatem dalej, skoro cię to kręci, jak ja mam z tobą dyskutować?
        • chiton Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 18:18
          Nie musiały przy granicy stać wojska,dostatecznie dużo mieliśmy Ruskiego wojska wewnątrz naszego kraju!!!Po za tym nasi przyjaciele z Demoludów DDRowcy i cześ już zacierali rączki z nadzieją jak nam mądralo przyłożą
      • angazetka Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:36
        A kiedyż to Jaruzelski się ukrywał?
        • vayacondios Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 14:56
          no własnie, niestety, nie musiał
        • martishia7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:00
          Myślę, że chodzi o to, że ukrywa się w zaciszu swego domostwa zamiast wyjść i w imię sprawiedliwości oraz ku uciesze zgromadzonego tłumu dać się obrzucić, na ten przykład zgniłymi jajami.
    • alboalboalbo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:33
      To co ten oszalały tłum wyprawia, to przebija na wszystkich frontach czyny Jaruzelskiego.

Co za zajadłe kreatury. Chyba tylko kostucha ich przed kontynuowanie tego cyrku powstrzyma.
    • menodo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:44
      "Dodam, że jestem praktykującą katoliczk
      > ą, pamiętam stan wojenny i ten cały klimat, wiem, ile ludzi wtedy cierpiało, al
      > e mój wielki, wewnętrzny protest budzi takie zachowanie. Jest obrzydliwe po pro
      > stu i niegodne. Ciekawe, ilu "prawdziwych" Polaków i "katolików" tam wrzeszczał
      > o."
      Moj maz tam wrzeszczal. W przeciwienstwie do Ciebie - nie jest praktykujacym katolikiem; w sumie moglby miec w doopie polskie bagienko, bo jest niezalezny finansowo od zusow, nfzetow i budzetu panstwa polskiego, ale on jest patriota, w sercu nosi idealy NZS-u, wiec marzl tam i krzyczal, ze znajdzie sie pala na generala.
      Mnie sie nie chcialo, ale przynajmniej nie zadaje glupich pytan na forum.
      • mitko32 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:50
        Mnie sie nie chcialo, ale przynajmniej nie zadaje glupich pytan na forum.

Hm, pytanie może nie jest głupie, ale na pewno nie odpowiednie na forum emama. Chyba że autorka chce zasięgnąć wyłącznie opinii mamusiek...
      • przeciwcialo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:11
        A ten patriota płaci podatki?
        • menodo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:37
          przeciwcialo napisała:

> A ten patriota płaci podatki? "

ZAL big_grin
          • hellulah Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 18:21
            Możesz uściślić?
      • eu2 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:46
        Wyobrażam sobie tego starszego pana wrzeszczącego w imię dawnych "ideałów NZS". Pamiętam dobrze, co studenci wyprawiali. Właściwie to samo co teraz. Wrzeszczeli bez żadnej świadomości i odpowiedzialności. A w stanie wojennym jak mysz pod miotłą.
        Prawdziwa odwaga i odpowiedzialność polega na czymś zupełnie innym. A już na pewno nie na wrzeszczeniu.
    • przeciwcialo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 15:59
      Dla mnie to kompletny brak szacunku do starego człowieka.
      • hayet Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:08
        tez mam takei zdanie

wiaodmo, z ekazdy ma swoja ocene tamtych wydarzen, ale poziom jakis trzeba zachowc. z tego cowidzialam to glownei rzucalis ei w oczy mlodzi ludzie, ktorzy za wiele nie pamietaja albo wcale bo ich na swiecie nie bylo. nie mowie, ze nie moga miec wlasnego zdania, ale...no nei wiem, jakos mi tu chamstwem zajezdza
      • vayacondios Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:19
        no tak, bo każdemu staremu człowiekowi należy się szacunek z racji jego wieku, szkoda może że Hitler popełnił samobójstwo, teraz moglibysmy się do niego zwracać z czułością dziadku. Toż to jakaś bzdura, nie ważne jaka kanalia, ważne że stara
        • hellulah Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 18:25
          Gdyby Hitler nie popełnił samobójstwa, zostałby osądzony i pewnie stracony, albo odsiadywał by dożywocie. Pozbawiono by go śmierci przez powieszenie lub rozstrzelanie, ale raczej nie przez ćwiartowanie, czy topienie we wrzącym oleju. Na procesie padałyby fakty, a nie wyzwiska. A takich, co to by Hitlera do klatki, klatkę na rynek i dawaj, obrzucać łajnem. W sumie zabawne, jak kto ma tego typu wrażliwość i poczucie humoru.

• arwena_11 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:40
        Ma szacunek to trzeba sobie zasłużyć.
        Jaruzelski nigdy nie cieszył się szacunkiem, no chyba ze podobnej do siebie swołoczy.

Ale widzę że tu są zwolenniczki i szacunku i dla Stalina. W końcu był stary.

A ja mimo, że wtedy miałam 6 lat, pamiętam bardzo dobrze rewizje w domu. Pamietam jak nie chciałam pokazać mojej lalki, a palant mi ją wyrwał i oderwał jej głowę, bo a nuż w środku coś jest.
        • przeciwcialo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:45
          Ja tez pamiętam stan wojenny. Ciezko było, ale minęło.
          Co dzis da skazanie czy wsadzenie do wiezienia Jaruzelskiego?
          • arwena_11 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:54
            A co daje Żydom ciągłe rozpamiętywanie holokaustu i ściganie zbrodniarzy wojennych?
            Przeciez było, minęło, panowie starzy, to trzeba im podac herbatkę a nie zakuwać w kajdanki i przed sąd. Prawda?
            • przeciwcialo Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:57
              Nie do końca lubie takie rozdrapy.
            • aretahebanowska Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 10:48
              A Ty prównujesz urwanie głowy Twojej lalce i swoją dziecinną traumę do Holokaustu? Jak w ogóle komuś może przyjść do głowy coś takiego. Znaj proporcję, mociumpanie. Stan wojenny był dramatem dla kraju i traumą - dla dużych i małych. Bardzo dobrze go pamiętam (zresztą co do ruchów wojsk jestem zorientowana bo mieszkałam przy jednostce wojskowej), ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy porównanie do Holokaustu. Tak jak nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy porównanie Jaruzelskiego do Hitlera czy Stalina. Przypominam, że ośrodki internowania to jednak nie były obozy koncentracyjne z komorami gazowymi, ani gułagi. Choć, nie przeczę, były miejscem uwięzienia i represji.
              • arwena_11 Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 18:27
                Czytaj ze zrozumieniem. Nie porównywałam do Holokaustu, tylko pytałam, czy historie trzeba zamieść pod dywan a winnych puścić luzem, bo to starcy.
                • aretahebanowska Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 21:28
                  Właśnie bardzo uważnie przeczytałam. Pierwszy post Twojej traumie a potem drugi, o Żydach. Tak pamiętasz stan wojenny. Ja pamiętam znacznie gorsze rzeczy, które się wtedy działy. I nigdy nie przyszło mi do głowy porównywać autorów stanu wojennego do nazistów. Dlatego, że skutki działania tych drugich były jednak nieporównywalnie gorsze. W naszych ośrodkach internowania nie było komór gazowych i krematoriów. To były więzienia (często w ośrodkach wczasowych) ale nie obozy koncentracyjne a ofiar śmiertelnych (choć to oczywiście nikogo nie usprawiedliwia) nieporównanie mniej. Dlatego nie dziwi mnie stosunek ofiar Holokaustu do zbrodniarzy hitlerowskich a dziwi stosunek, często nawet nie ofiar stanu wojennego, w stosunku do jego autorów. Gdyby to zresztą ofiary internowania czy pobić gwizdały pod tym domem to bym zrozumiała. Jeśli natomiast są to ludzie, którzy albo nie pamiętają nic (bo ich jeszcze nie było) albo urwaną głowę lalki, to jest to dla mnie dziwaczne.
                  • japanunieprzerywalempanieposle Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 21:37
                    . Dlatego nie dziwi mnie stosunek ofiar Holokaustu do zbrodniarzy hitlerowskich a dziwi stosunek, często nawet nie ofiar stanu wojennego, w stosunku do jego autorów."

doprawdy dziwi cie? to, ze kilkadziesiat lat przed stanem wojennym stalo sie cos gorszego to znaczy, ze wlasciwie wszystko inne to lajcik? zdziwilby cie moj stosunek do anonimowego pijanego kierowcy, ktory zabil anonimowego czlowieka. tez bym poszla po okna takiego szmaciarza i mam gleboko w dupie, ze holokaust byl gorszy bo zginely setki tysiecy ludzi a ten pijany szmaciaz abil tylko jedna osobe. co to do kurny nedzy w ogole za wartosciowanie pt no wcale tak mocno ich nie palowali.
                    • aretahebanowska Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 21:56
                      A biegasz pod oknami wszystkich pijanych kierowców, którzy kogoś zabili czy wybierasz tylko niektórych? Jak będziesz odwiedzać wszystkich to pogadamy.
                      > to, ze kilkadziesiat lat przed stanem wojennym stalo sie co
                      > s gorszego to znaczy, ze wlasciwie wszystko inne to lajcik?
                      Nie wszystko, było na świecie jeszcze parę innych rzeczy IMO gorszych niż stan wojenny w Polsce. Nie neguję krzywdy ofiar, nie neguję faktu, że stan wojenny był złem, bo był złem ewidentnym. Ale porównywanie Jaruzelskiego do Hitlera trąci jednak przesadą.
                      > co to do kurny nedzy w ogole za wartosciowanie pt no wcale tak mocno ich
                      > nie palowali.
                      A to, że wolałabym dostać pałą zomowca po plecach niż jako Żydówka wylądować w komorze gazowej. Bo pałą dostałabym za coś konkretnego i najprawdopodobniej bym przeżyła (bo jednak znakomita większość pałowanych to pałowanie przeżyła). Do komory poszłabym tak po prostu, za nic. Zdaje się, że intencją autorów stanu wojennego nie było wyniszczenie mieszkańców naszego pięknego kraju a raczej wzięcie ich za mordę. To drugie daje większe szanse przeżycia.
                      • japanunieprzerywalempanieposle Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 22:09
                        A biegasz pod oknami wszystkich pijanych kierowców, którzy kogoś zabili czy wybierasz tylko niektórych? Jak będziesz odwiedzać wszystkich to pogadamy

moge pojsc pod okna tego mordercy z wasami albo tego z grzywka kazdy pijany kierowca morderca jest szmaciarzem i to, ze bede krzyczec pod oknami jednego nie usprawiedliwia tysiec innnych. nikt nie porownuje hitlera do jaruzela to byl tylko dobitny wyrazisty przyklad tego, ze bycie starcem niczego nie usprawiedliwia
                        • aretahebanowska Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 22:25
                          Bycie starcem niczego nie usprawiedliwia - tu się zgodzę. Tyle, że trzeba przykładać odpowiednią miarę do popełnionych zbrodni.
    • rychu_taxi_drajwer Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 16:16
      Forum dla kur domowych wyrocznią portalu GW.
    • gramwzielone polskie piekło n/t 13.12.10, 16:34
    • misiak_spasiony Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:11
      Tam byli sami "prawdziwi polacy" (z rozmysłem małą literą) i "katolicy".
      Pan generał ogłoszeniem stanu wojennego doprowadził, że nie polała sie krew na ulicach, tak jak to miało miejsce na Węgrzech w 56 i Czechosłowacji w 68. Bo Rosjanie by wkroczyli i byłaby jatka.
      Ale tego ta ciasnośc umysłowa nie jest w stanie pojąć. Towarzystwo sterowane przez Toruńskie nadajniki pluje jadem "miłości" na wszystkich, którzy nie podzielają poglądów
      głoszonych przez radio z ryjem i coniektóre "wyżyny intelektualne" z pewnych partii, na szczęście występujących w opozycji do narodu.
      Żal, że tacy debile robią bydło na ulicy.
      • arwena_11 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:38
        Misiaczku a ty co z której strony barykady stałeś, ze tak bronisz Jaruzela
      • jagger2009 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:39
        BRAVO, DLACZEGO NIE MA W EIEKSZOSCI TAKICH LUDZI W POSLCE??? MOZE BY SIE ZACZELO INACZEJ ZYC I CZUC BEDAN NA TEJ PIEKNEJ ZIEMI
    • jagger2009 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:26
      ten kraj nigdy nie znormalnieje jak to ujmujesz bo nie jest w stanie przestac grzebac sie w przeszlosci zamiast isc do przodu i poprawiac sytuacje wielu sektorow w Polsce wymagajacych natychmiastowego dzialania grzebie sie w przeszlosci, wyzywa publicznie, podaje do sadu o znieslawienia, a ludize zamarzaja z zimna, powodzianie mieszkaja w kontenerach, sluzba zdrowia jest bardziej niz chora, a jezeli chodzi o katolicyzm to jako takiego w Polsce nie ma bo jest fanatyzm albo nie ma nic i ci co lataja do kosciolkow i przytakuja klerowi nie maja prawa byc nazwani katolikami, a czy nikomu nie przyszlo na mysl ze gdyby nie zosatl ogloszony stan wojenny to rosja by wkroczyla jak to zrobila w Czechoslowacji na Wegrzech czy postawila mur berlinski i za czasow jej panowania zosatlo zastrzelonych 375 Niemcow probujacych przdostac sie z Berlina wschodniego do zachodniego czy ludzie w Polsce nie potrafia myslec individualnie????????
      • aniani7 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:33
        Wyobraź sobie, ze tak, potafią myśleć i w dodatku wiedzą, że Rosjanie wcale nie musieli wchodzić, bo ...... już w Polsce byli. Chyba powinnam brać pieniądze za korki z historii.

PS.
        Nie uczestniczę w obrzędach kościelnych
        • jagger2009 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:52
          aniani7 napisała:

> Wyobraź sobie, ze tak, potafią myśleć i w dodatku wiedzą, że Rosjanie wcale nie
          > musieli wchodzić, bo ...... już w Polsce byli. Chyba powinnam brać pieniądze z
          > a korki z historii.
          >
          > PS.

Dziekuje, wyjechalam z Polski w 1981 roku a wtedy nic sie nie wiedzialo co dzieje sie w drugim wojewodztwie (niesamowita cenzura) zamieszki na Wybrzezu w szkole do ktorej uczeszczalam zostaly oznajmione w auli przez pania dyrektor jako wybryki chuliganskie)dopiero po latach zaczelam i do tej pory odkrywam prawde, i przeraza mnie fakt ze po tak dlugiej ruskiej niewoli Polacy nie potrafia zyc w zgodzie i odbudowywac naprawde demokratycznego kraju ciekawa jestem czy moje wnuki a moze dopiero prawnuki zobacza inna naprawde demokratyczna Polske???/

> Nie uczestniczę w obrzędach kościelnych
          • poszum Alez Polska jest bardzo normalnym krajem 13.12.10, 18:50
            Istnieje jedynie wsrod Polakow w kraju i za granica mania na nazywanie Polski krajem nienormalnym. Zauwazylem ze to to taka dlugotrwala moda.

Jesli piszesz o powodzianach mieszkajacych w kontenerach pomysl o powodzianach z Nowego Orleanu, ktorzy mieszkaja w kontenerach kilka lat po huraganie Katrina, a 25 procent Amerykanow nie posiada dostepu do ubezpieczen na opieke zdrowia. I powiedz mi teraz co tu jest normalne, a co nie. Czy tez moze jak ci powiem. Normalne jest to ze kazdy kraj ma swoje problemy z ktorymi sie boryka na przerozne sposoby. I nigdzie nie ma bajki, bo bajka istnieje jedynie w naszych marzeniach.

> przeraza mnie fakt ze po tak dlugiej ruskiej niewoli Polacy nie potrafia zyc w
            > zgodzie i odbudowywac naprawde demokratycznego kraju

Alez demokracja w Polsce jest prawdziwa i doskonale dziala. Dowodem tego jest fakt
            jak gladko przebiegly przemiany w rozmaitych organach panstwa po katastrofie w Smolensku (pomimo utraty tak wielu wysoko postawionych ludzi), a takze wybory prezydenckie tuz po katastrofie ktore takze byly bardzo sprawnie przeprowadzone.

To ze ludzie dyskutuja i kloca sie jest wrecz wpisane w definicje demokracji, gdzie powinno miec sie rozmaite poglady, dyskutowac na ich tematy, i probowac forsowac swoje wizje spoleczenstwa i panstwa. Wiec, o czym ty piszesz mowiac ze w Polsce nie ma prawdziwej demokracji ? Czy ty wiesz co to jest w ogole demokracja ?

• wj_2000 Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 12:02
            jagger2009 napisała:

> przeraza mnie fakt ze po tak dlugiej ruskiej niewoli Polacy nie potrafia zyc w

Jakież to sztampowy bełkot.
            Do szkoły poszedłem w roku 1946. Całą historię owej "niewoli" znam z autopsji. I nie pamiętam, by mnie ktoś mnie, albo kogoś kogo znałem zniewalał. W każdym razie w stopniu większym niż teraz ludzie czują się zniewoleni dominacją właścicieli nad pracownikami, zniewoleniem przez mechanizmy kredytowe, zniewoleniem przez niemożność kształcenia dzieci z powodu biedy, bezrobocia.
            A poza tym, Związek Radziecki nie był napędzany rosyjskim szowinizmem, a ideą komunistyczną - jak się okazało niesprawną, skazaną na klęskę - której esencją była walka klas, a nie ras czy narodowości. Zresztą pierwsze skrzypce we władzach Związku Radzieckiego grali ludzie nie będący Rosjanami (Gruzin Stalin, Ukrainiec Chruszczow, Polak Dzierżyński, gruziński Żyd Beria, itd. itp.).
            Za PRL-u nie widziałem reklam, szyldów czy nazw własnych pisanych cyrylicą - teraz ponad 50% jest w bełkotliwej pseudoangielszczyźnie ("Wola Park", "Saski Crescent", "Marina Mokotów" - mam wymieniać dalej?)
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 12:39
              niemożność kształcenia dzieci z powodu biedy, bezrobocia." co za bzdury i pseudochwytliwe hasla. edukacja w Polsce jest bezplatna i wystarczy tylko chciec aby zdobyc wyksztalcenie. sa studia zaoczne kredyty studenckie i inne opcje
    • ditchdoc Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 17:33
      ewelsia napisała:

> Czy ten kraj kiedyś znormalnieje?

jakby znormalnial to ten czlowiek, jako zdrajca, zostalby dawno temu rozstrzelany nie byloby krzykow

odsylam do IPN-u, sa tam notatki ktore pokazuja jak Jaruzelski prosi o militarna pomoc ZSSR w rozprawieniu sie z solidarnoscia, ta odmawia, Jaruzelski wprowadza stan wojenny ze ochronic panstwo przed "wejsciem obcego wojska" smile

zdrajca, smiec i kundel. Jeszcze jeden znany patriota, Michnik aka "odpieprzcie sie od generala" smile, ramze z nim do worka.
    • nangaparbat3 A to pamiętacie? 13.12.10, 18:11
      Mnie też już niewiele dziwi. Przypomnę, że obecni posłowie PiS byli sygnatariuszami listu w obronie gen. Pinocheta, który również bronił wartości, szczególnie WC [wartości chrześcijańskich!]. Wtedy byli członkami klubu parlamentarnego... AW "Solidarność"!
      Warto o tym pamiętać i przypominać. Byli to: Mariusz Kamiński [ZChN], Marek Jurek [ZChN], Marcin Libicki [ZChN], Antoni Macierewicz [Ruch Katolicko-Narodowy]. Nawet pchnęli do Pinocheta delegację poparcia w składzie: Michał Kamiński, Marek Jurek i dziennikarz Tomasz Wołek [zresocjalizowany!] z prezentem w postaci... ryngrafu Matki Boskiej!
      Na szczególną uwagę zasługują słowa posła Michała Kamińskiego [wrzeszczał z trybuny sejmowej!]:

"Jak na was patrzę, panowie, to wiem, że o generale Pinochecie nie trzeba mówić, tylko go trzeba naśladować."
      • angazetka Re: A to pamiętacie? 13.12.10, 18:48
        Dzięki za przypomnienie tego zdarzenia, zwłaszcza że tu jakże często przewijały się porównania Jaruzela z Pinochetem...
      • gramwzielone Re: A to pamiętacie? 13.12.10, 19:09
        dzięki za posta. z tym Wołkiem to mnie zaskoczyłaś. jestem zszokowana, że tokfm go w takim razie co tydzień zaprasza..
        • nangaparbat3 Re: A to pamiętacie? 13.12.10, 19:39
          Mnie on też wtedy zaskoczył i słyszałam, że żałuje.
          • ewelsia Re: A to pamiętacie? 13.12.10, 20:07
            Ja pamiętam doskonale, już wcześniej o tym pisałam, tylko umknął mi ten trzeci pajac, czyli redaktor Wołek.
            Nie myślałam, że mój post rozpęta taką burzę, ale w tym wszystkim chodziło mi też o pokazanie tej obłudy i nienawiści, jaką sieją rzekomi "katolicy", co to pewnie w niedzielę na mszy klęczeli..Niczym się nie różnią od tej hołoty spod znaku obrońców krzyża...
            Pod domem Jaruzelskiego śpiewali przecież "Tak nam dopomóż Bóg".. w czym niby ten sponiewierany przez takich ludzi Bóg ma pomóc? Wyciągnąć szczura z nory, w której się ukrywa? Na coś takiego, jako praktykująca katoliczka,która stara się żyć wg pewnych zasad ja się po prostu nie zgadzam i potępiam takie zachowania. Trzeba umieć być ponad tą nienawiścią, bo do niczego dobrego nas ona nie zaprowadzi.
    • nangaparbat3 Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 18:14
      Powyżej to cytat, niestety nie umiem już znaleźć z czego wycięłam.
      A tu link:
      new-arch.rp.pl/artykul/208309_Politycy_prawicy_u_Pinocheta.html
    • joanna35 Dziwne, że przeszkadza wam stary człowiek 13.12.10, 19:50
      Dziwne, ze przeszkadza Wam stary człowiek, który już nic nie może, a nie przeszkadzają najróżniejsze farbowane lisy(także z okresu rządów generała), które raz na jakiś czas zmieniają kolory, a które dzisiaj mogą jeszcze wiele "zdziałać". Ciekawe.
    • karra-mia Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 20:59
      Banda chamów i tyle. Ciekawa jestem, ilu stamtąd ma ojca/dziadka UBeka, SBeka albo milicjanta?
      Dręczą starca, tak jakby teraz to miało jakiś sens, miało coś zmienić. A przy okazji zaklócają spokój sąsiadom, którym nie w smak jest na pewno słuchac okrzyków glupców od 12 w nocy.
      • krapheika Re: " Wyłaź szczurze"... 13.12.10, 23:22
        Kiedys postawia mu pomniki jak Pilsudskiemu,historia ma zawsze dwie strony medalu.A co do nienormalnosci,bardziej nienormalne sa marsze neonazistow w kazda rocznice smierci Rudolfa Hessa do jego grobu w Wunsiedel,co lepsze znakomita wiekszosc uczestnikow to Polacy.
        • mojko-2 " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 07:59
          Cześć forumowiczów uważa , ze można zrobić każde , najgorsze świństwo , skrzywdzić wielu ludzi , a potem tylko wystarczająco długo żyć , żeby zostać uznanym za biednego staruszka .
          Przecież starszym ludziom należy się "szacunek " z racji tego że dożyli sędziwego wieku . To jak żyli nie ma żadnego znaczenia.
          W takim razie po jaką cholerę ludzie po latach zawracają sobie głowę jakimś tam Pinochetem albo oprawcami Czerwonych Khmerów ? Po tylu latach należy im się wysoka emerytura, wygodny dom, szacunek i święty spokój.
          Pochlają się co poniektórzy nad zakłóconym spokojem i brakiem komfortu biednego staruszka ale nie widzę żeby ktoś tych forumowiczów równie litościwie pochylił się nad ofiarami Jaruzelskiego. Krew ma rękach pozostaje do śmierci , nie znika po 80 roku życia.
          Rzygać się chce jak się czyta niektóre wpisy.
          • angazetka Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 09:22
            > Cześć forumowiczów uważa , ze można zrobić każde , najgorsze świństwo , skrzywd
            > zić wielu ludzi , a potem tylko wystarczająco długo żyć , żeby zostać uznanym
            > za biednego staruszka .

Gdzie ta część? A może coś źle rozumiesz?

> W takim razie po jaką cholerę ludzie po latach zawracają sobie głowę jakimś ta
            > m Pinochetem albo oprawcami Czerwonych Khmerów ?

Też nie wiem, po co kwiat polskiej prawicy zawracał sobie głowę biciem pokłonów Pinochetowi, widać umieją relatywizować dyktatury.
          • aretahebanowska Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 10:53
            Wiesz ilu ludzi (oczywiście, że żal jest każdego) zginęło w stanie wojennym a ilu pod dyktaturą Czerwonych Khmerów. Wiesz jak żyło się w czasie stanu wojennego a jak w czasie dyktatury w Kambodży. Powinniśmy się cieszyć, że było tylko tak jak było a nie gorzej. Skala popełnionych zbrodni też chyba powinna być istotna - mimo wszystko. Sądzisz, że zamiarem Jaruzelskiego było wybicie naszego narodu? Bo takie zamiary mieli Khmerzy w Kambodży.
            • krapheika Re: " Wyłaź szczurze"... 14.12.10, 15:31
              Gdyby Hitler zyl to tez bylby staruszkiem,tez by co niektorzy dali na wstyrzymanie,bo nad grobem stoi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka