Dodaj do ulubionych

dress code na kolokwium

16.05.25, 20:57
Na ile formalny musi być garniak na kololwium? Mam ciężką awersję a tu chyba trzeba się odstawić jak szczur na otwarcie kanału.
Wasze opinie?
Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 16.05.25, 21:30
      Raczej tak plus krawat. Nikogo nie zirytujesz elegancją, być może kogoś rozsierdzisz t-shirtem i dżinsami z rozcięciem na kolanie. To nie powinno mieć żadnego znaczenia, ale rozliczne badania mówią, że nawet w sądzie w USA to może mieć znaczenie.
    • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 16.05.25, 22:34
      To ja też mam pytanie. Kolega wydaje mi się być z ST. I tam też organizują tę szopkę?
      W uzasadnieniu do ustawy była mowa, że HST trzeba sprawdzić erudycję pacjenta. To stwierdzenie ma jak sądzę taką przesłankę: w ST i NZ erudycji nie trzeba sprawdzać ,ponieważ w ST i NZ - w przeciwieństwie do HST - wszyscy są z definicji erudytami.
      • sqro Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 08:19
        Techniczny czy nie, ustawa obliguje, jak ktoś złożył wniosek do 30.09.2023 to było ono opcjonalne.
        Jak to będzie wyglądać 'nobody knows'. Jestem u nas pierwszy w tym trybie wiec gdy rozmawiałem z kolegami z Rady to wyszło, że będziemy ustalać praktykę. Ponadto, ponieważ większość komisji (z przewodniczącym na czele) stanowią ludzie z zewnątrz, więc tym bardziej nie wiadomo, każdy przyniesie ze sobą swoje środowiskowe zwyczaje i przekonania.
      • dobrycy Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 10:21
        No to faktycznie niesprawiedliwe. Ja tam na kolokwium dałbym ściślakom zadania z matury do rozwiązania - aby nie prześliznął sie np nieuk, co nie zna podstaw z tego z czego ma habilitacje. Ale z drugiej strony, po 11 latach od zmian, mamy pewnie mnóstwo takich co by tego nie przeszli, a teraz już pewnie mają profesury, więc też byłoby niesprawiedliwie.
      • sendivigius Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 23:50
        pan.toranaga napisał:

> To stwierdzenie ma jak sądzę taką przesłankę: w ST i NZ erudycji nie trzeba spr
        > awdzać ,ponieważ w ST i NZ - w przeciwieństwie do HST - wszyscy są z definicji
        > erudytami.

A ja nie. Dopiero w szóstym poscie zajarzylem ze chodzi o kolokwium h-a-b-i-l-i-t-a-c-y-j-n-e. Nooo jasne, jakie inne kolokwium mogloby zainteresowac naukowa publike. Przeciez "w resorcie" to samo prze sie się rozumie.

Oj, dzieci, dzieci. Nawet gdy juz AI bedzie pisac wasze "publikacje" a humanoidalny robot przelewac ze zlewki do probowki to wciaz w PL najwazniejsza bedzie habilitacja, gdzie udowodnimy ze na koncu szpilki miesci 14 i pol chudego dialbla.

Ale ja, i pol swiata, wam zazdrosci tych problemow.
        • sqro Re: dress code na kolokwium 18.05.25, 10:18
          Nie ja wybierałem procedurę de facto awansową i tez mnie nie zachwyca.
          Do niedawna była po prostu komisja procedująca wniosek na bazie zszywki publikacji - mocno to przypomina znane mi opisy uzyskiwania tenure w trybie anglosaskim.
          Teraz dołozyli do tego dodatkowe zaprezentowanie siebie, może to wynikac z tego, że jak słyszłem były np habilitacje, z deficytami ale i dorobkiem, których wstyd wystawić gdzieś na forum publicznym.
          • sqro Re: dress code na kolokwium 18.05.25, 10:48
            Teraz dołozyli do tego dodatkowe zaprezentowanie siebie, może to wynikac z tego, że jak słyszłem były np habilitacje, ludzi z deficytami ale i dorobkiem, których wstyd wystawić gdzieś na forum publicznym.
        • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 18.05.25, 11:57
          Czy Kolega myślał, że się tu student wślizgnął i pytał jak się ubrać na klasówkę, szumnie zwaną w tertiary education kolokwium? No przecież dla wszystkich jasne, że chodzi o wydarzenie, które finalnie ma zrobić z pomocniczego vel niesamodzielnego pracownika nauki pracownika samodzielnego.
          • sendivigius Re: dress code na kolokwium 19.05.25, 23:21
            pan.toranaga napisa�:

> Czy Kolega myślał, że się tu student wślizgnął i pytał jak się ubrać na klasówk
            > ę, szumnie zwaną w tertiary education kolokwium? No przecież dla wszystk
            > ich jasne, że chodzi o wydarzenie, które finalnie ma zrobić z pomocniczego vel
            > niesamodzielnego pracownika nauki pracownika samodzielnego.

Taaak. Oficer niehabilitowany po szkole wojskowej dowodzi samodzielnym batalionem wojska, spiewak niehabilitowany po szkole operowej spiewa, niehabilitowany architekt projetkuje wiezowce, zupelnie niehabilitowany dziennikarz pisze artykuly, ksiazki i przeglady, niehabilitowany poseł uchwla prawo, niehabilitowany doktor robi ratujace zycie operacje ale w polskiej nauce aby napisac ze wlalem czerwone do zielonego i zrobilo sie niebieskie choc nie mam pojecia po co wlalem i czemu sie tak zrobilo potrzebuje zgody panelu nadedych Marianów.

No to macie rezultaty.
    • dobrycy Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 10:24
      Opinia jest taka, że garnitur czy marynarka jest pewnym standardem. Jego brak, jest odbierany jako brak respektu i szacunku, do np. komisji. Odstawiać sie nie trzeba, w zupełności taki z lumpeksu za 50 zl bedzie adekwatny do poziomu polskiej nauki.
      • sqro Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 16:04
        No właśnie o to na ile tej elegancji w elegancji? Czy marynarka i np czarne dżinsy beda ok, czy jednak pełen garnitur (w tych materiałowych spodniach czuję się jak w piżamie)?
        • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 16:07
          Galeria na pewno będzie ok, szczególnie jeśli się w nim czujesz trochę niehalo.
          • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 16:07
            Gajerek nie galeria spellchecker zadziałał.
          • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 21:48
            Wszystko pokręciłem: garnitur będzie bardzo ok, szczególnie jeśli Kolega czuje się źle w bawełnianych spodniach. I przypominam o krawacie
            • dobrycy Re: dress code na kolokwium 18.05.25, 14:34
              O cholera, nawet nie wiedziałem co to jest poszetka.
              • pan.toranaga Re: dress code na kolokwium 18.05.25, 19:03
                Wszyscy się dzięki temu forum uczymy.
        • dobrycy Re: dress code na kolokwium 17.05.25, 16:35
          z mojego doświadczenia - raczej typowy pełny garnitur jest wskazany. Dżinsy przez starsze pokolenie nie są dobrze widziane. Skoro wróciło kolokwium, to znaczy że ameryka jest w odwrocie, i dżinsy wychodzą z mody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka