Dodaj do ulubionych

Kto pije wódkę?

07.01.11, 13:05
Pije się wódkę u Was w domu? Widok małych kieliszków i wódki na stole jest dla mnie tak częsty jak widok płetwy rekina na talerzu.
Nie przypominam sobie kiedy ostatnio byłam na imprezie z wódką. Może na jakiejś osiemnastce albo na imprezie studenckiej? I z tamtymi czasami mi się wódka kojarzy. Mam wrażenie, że już nie pija się nigdzie wódki. Tylko raz w swieta ciotka podpalila absynt. A jak u Was?

Obserwuj wątek
    • tacomabelle Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:09
      Na codzień nie, na imprezach w kieliszkach i drinkach owszem.

Dobra, zmrożona wódka pita w stanie czystym niesie ze soba najmniejsze ryzyko kaca.
      • szaraczek_beauty Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:10
        Na imprezach to raczej wino albo drinki.
    • gryzelda71 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:10
      No jeśli wódka=małe kieliszki i zagrycha i zapojkasmile to nie.Ale różniste wódki na różne sposoby to już tak.
      • bsl Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:12
        ja lubie smile mój mąz nie
        a okazje mam jak jadę do Polski big_grin
        drinkow nie pijam
    • krejzimama Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:11
      Pija się. Dobra, zmrożona wódka smakuje wyśmienicie. Dobra wódka jest ceniona na świecie.
      • papalaya Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:16
        chyba pierwszy raz zgodze się z krejzi

ze studenckimi imprezami kojarzy mi sie wlaśnia tanie wino a'la sophia czy egri bikaver albo piwo

a widok chłopów raczących się fikuśnymi drinkami z parasolką czy "drogim" winem vide Tomsza od srajtasmy za 12 zeta z sąsiedniego wątku jest po prostu smieszny
        • martishia7 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:28
          Chyba pierwszy raz się zgodzę z Papają smile
        • a.nancy Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:36
          > a widok chłopów raczących się fikuśnymi drinkami z parasolką czy "drogim" winem
          > vide Tomsza od srajtasmy za 12 zeta z sąsiedniego wątku jest po prostu smieszn
          > y

nie czytałam sąsiedniego wątku, więc nie wiem o co chodzi z "drogim" winem
          ale generalnie uważam, że ludzie mogą pić co im smakuje, i jakoś mnie nie to nie bawi. bawią mnie ludzie snobujący na znawców np. wina i popełniający elementarne "gafy" w tej materii, albo oceniający "jakość" po cenie ("ja wina poniżej xx PLN nie kupię").
        • lola211 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:24
          > a widok chłopów raczących się fikuśnymi drinkami z parasolką czy "drogim" winem
          > vide Tomsza od srajtasmy za 12 zeta z sąsiedniego wątku jest po prostu smieszn
          > y

Ach ci smieszni Francuzi..

Tam, gdzie sie pija drogie wina na ogol nie ma pijanstwa i chaskiego upijania sie jak tradycyjnie w Polsce wóda z kieliszkow.

Ja pijam wina, w barku zawsze whisky ,campari.Wodka sie pojawia przy okazjach, aby gosc sobie trunek wybral.
          Sama wódki nie pije od dawna.
    • anna_geras Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:13
      sueellen napisała:

>. Mam wrażenie, że już nie pija się nigdzie wódki.
      o matko, gdzie to jest nigdzie?
      U nas sie pije wodkę czystą, zmrożoną, z kieliszków.
      • tomojnowynick Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:20
        najmocniejszym alkoholem jaki pijamy jest piwo Warka-zwykła,nie strong i to tylko na imprezach,czyli średnio co dwa miesiące. W święta nie pijamy nigdy alkoholu. Wódki i mocnych alkoholi nie znosimy oboje
    • piegowata9 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:16
      W moim otoczeniu małe kieliszki w trakcie dużej imprezy się zdarzają. Na ogół to panowie wolą wódkę, panie - wino. Wszystko w rozsądnych ilościach.
      Ba, właśnie sobie uświadomiłam, że bez dużej imprezy też się zdarzają, nawet u mnie w domu. Samodzielnie przygotowujemy na użytek domowy pyszną cytrynówkę i czasami, wieczorami, razem z mężem ją z przyjemnością degustujemy. Trudno ją pić z dużych kieliszków wink
      • papalaya Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:17
        ja na "codzień" mam domowej roboty limoncello regularnie dostawiane z Modeny wink
    • lacitadelle Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:17
      Sami nie pijemy, widujemy w dwóch przypadkach - na imprezach u babci męża i u jednego znajomego. Oraz oczywiście na weselach.
    • alabama8 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:19
      Ehhh ... no właśnie wódka. U mnie się nigdy nie piło więc kultura konsumpcji tego trunku jest mi obca.
      Przy okazji ostatniej pracowej integracji wyjazdowej nażłopałam się wódy w drinkach i ... nic - nawet kolorków na policzkach. Ani humorku, ani szumu - bieda i nędza.
      Tak więc przy okazji świątecznej laby kupiłam pół litra Bolsa i z colą rozpykałam w jeden wieczór. No nie wiem ile się powinno wypić, żeby zaszumiało. Tak więc pół litra poszło i nic! Trzeźwa jak koń. Może wódka trefna była?
      Eksperyment powtórzyłam w Sylwestra. Pół lita + cola i jedziemy. Znowu nic!
      W życiu wódki nie wezmę du ust! Ile się powinno wypić żeby zaszumiało?
      • matsuda człowiek nie wielbłąd... n/t 07.01.11, 13:21
      • papalaya Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:21
        a ja na to że bredzisz
        • kol.3 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 19:02
          Może ma mocną głowę. Mam koleżankę, która wszystkich panów przetrzyma, a onarzeczywiście nawet kolorków nie dostanie, powieka jej nie mrugnie.
      • angazetka Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:34
        > W życiu wódki nie wezmę du ust! Ile się powinno wypić żeby zaszumiało

Mnie wystarczy kieliszek-dwa, więc jakoś ci nie wierzę wink
      • ogryzek_07 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:44
        ja mam jak alabamawink pije wodke, gin, ,pije i nic wiec szkoda kasy i cierpliwosci wink
        piwo dobre,winko i czasami metaxa do kawy ... reszta moze dla mnie nie istniec wink
        • sarling Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 18:22
          Jeśli już piję ( a piłam, cholera, ponad dwa lata temu - ciąża+karmienie p.) to wyłącznie wódkę. po innych alkoholach mam zawsze kaca, po wódce nigdy.
    • minkapinka Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:22
      My zazwyczaj pijemy czysta wódkę z kieliszka, na większości imprez tez, tylko po czystej czuję się dobrze. Drinków prawie nie pijam. Wino lubię do posiłku.
    • truscaveczka Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:22
      Pijemy wydziwiane piwa, wino i brandy czasem - plus jak akurat moja matka się pojawi to likierek. Wódkę miałam w ustach raz w życiu, żeby pokazać matce, że nie ma racji, mówiąc, że nie umiem wypić wódki i się nie udławić. To była pieprzówka o mocy pow. 50%, o czym dowiedziałam się potem, jak już wypiłam litr wody big_grin Ale chyłkiem, bo honor zachowałam, choć z trudem.
      • poppy_pi Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:32
        Ja nie piję wódki w ogóle, mój facet okazjonalnie jak przychodzą znajomi, którzy lubią wódkę. Sam woli piwo.
        • papalaya Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:43
          od piwa rośnie brzuchol
          • poppy_pi Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 19:00
            a to fakt big_grin
    • martishia7 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 13:33
      Się pije. Piwo/wino przynależy się do posiadówki ze znajomymi i pogadania gdzieś w knajpie przez godzinkę do dwóch. Nie jestem w zasadzie w stanie wypić więcej niż 2 piwa, bo to straszne objętości są. Wódka z sokiem czyli tzw. "drink" to ani wódka ani sok. Dobra zamrożona plus śledzik są świetnym zestawem. Ale ja jestem niemiarodajna, chłop w chwilach czułości mówi na mnie Celinka.
    • default Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:07
      W moim domu pije się wódkę. Właściwie z alkoholi to prawie wyłącznie czystą wódkę smile Akurat i my, i nasi przyjaciele i znajomi gustujemy raczej w czystej wódce niż drinkach, winach, koniakach, brandy, likierach czy jakichkolwiek innych alkoholach. Tzn. mam w domu zazwyczaj i wino i jakieś inne alkohole - jak ktoś chce, to proszę bardzo, ale jakoś na ogół na imprezac/spotkaniach wszyscy wolą czystą gorzałę smile
      Piwo to u mnie pija się raczej "do popicia",np. do obiadu, jak napój, a nie alkohol.
      • tacomabelle Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:11
        Podobnie u nas, wino do obiadu, zwykle w weekend albo święto. Na wieczór do kominka i dobrego filmu dobry drink z wódką, rumem albo whisky wink Na imprezach króluje czysta.
        • bi_scotti Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:23
          W domu nigdy. Na party dwa razy do roku. Przy okazji styczniowych obchodow urodzin Robert Burns - Szkoci pija whisky, ja pije czysta wodke (whisky powoduje u mnie odruch wymiotny niezaleznie od tego czy szkocka czy irlandzka czy kanadyjska i jaka wysmienita badz jaka kiepska); ci sami zaprzyjaznieni Szkoci organizuja latem coroczne szalenstwa alkoholowe na takiej jednej farmie i tam tez - ja wodke. Poza tym wodka dla mnie moze nie istniec choc zgadzam sie z tym, ze po czystej, schlodzonej, bez zadnych domieszek kac nie istnieje. Moja faworyta to Finlandia smile
    • aniorek Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:21
      Nie pije sie "zwyklej" wodki, chyba, ze przywioze zubrowke z PL, wtedy szybko znika. U mnie kroluje whisky single malt, od 15 lat w gore, te mlodsze jakos mi nie podchodza. wink
      • papalaya Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:29
        żubrówka to nie czysta wodka

poza tym nie ośmieszaj się snobizmem nie odroznilabys glenliveta od mcgregora z Holandii
        • aniorek Re: Kto pije wódkę? 08.01.11, 14:40
          papalaya napisała:

> żubrówka to nie czysta wodka

Zubrowka to wodka, paciajo. Autorka tematu pytala o wodke generalnie, jakies klopoty z czytaniem? A to ci niespodzianka.

> poza tym nie ośmieszaj się snobizmem nie odroznilabys glenliveta od mcgregora z
          > Holandii

Ale ktorego glenliveta, trollico? Jesli tak chcialas zablysnac wiedza, wypadaloby podac troche szczegolow. I nie masz racji, odroznie starsza whisky od mlodszej, to wcale nie jest takie trudne. A sam smak to juz kwestia gustu. Moja ulubiona whisky, ktora mam obecnie w barku, jest 18-letnia Benriach Barolo Finish, mam nadzieje, ze trollowa glowa eksploduje ci teraz od tego jadu i przestaniesz uraczac innych swoimi madrosciami.

Whisky to snobizm? LOL.
    • mruwa9 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:41
      Nie, ja nie pije wodki wcale, malz skrajnie rzadko i praktycznie nigdy w domu ( raz na dwa-trzy lata jak sie zdarzy kieliszek na jakiejs imprezie, to wszystko). Wolimy dobre wino, czasem piwo i to raczej niskoprocentowe lub bezalkoholowe. Zreszta w domu nawet kieliszkow do wodki nie mamy.
      • papalaya a co to jest to mityczne "dobre wino"? 07.01.11, 14:50

• mruwa9 Re: a co to jest to mityczne "dobre wino"? 07.01.11, 15:33
          wino, ktore mi smakuje smile Wytrawne lub polwytrawne, nie slodkie.Testujemy, kupujemy rozne, no, ale nie wino marki wino. Nie snobuje sie na znawce wina, ale swoje ulubione mam.
          • papalaya Re: a co to jest to mityczne "dobre wino"? 07.01.11, 19:37
            a dlaczego nie słodkie?
            • imasumak Re: a co to jest to mityczne "dobre wino"? 08.01.11, 17:23
              papalaya napisała:
              a dlaczego nie słodkie?

Bo jej nie smakuje?

• mruwa9 Re: a co to jest to mityczne "dobre wino"? 08.01.11, 18:07
                imasumak napisała:

> papalaya napisała:
                > > a dlaczego nie słodkie?
                >
                > Bo jej nie smakuje?
                >

Ano.. Nie smakuje. De gustibus...
    • burza4 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:51
      Butelka wódki stała u mnie w barku dobre 5 lat, zanim ktoś się połakomił. U znajomych praktycznie wódki nikt nie serwuje, nie ma chętnych, w zasadzie wszyscy wolą wina. Odnotowałam, że ceni się inwencję - zrobiła się za to moda na trunki domowe - parę osób kombinuje z nalewkami, jedna eksperymentuje z domowym piwem.
    • diabel.lancucki Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:58
      Pije wódkę, bo lubię. CZystą i zmrożoną.
      • diabel.lancucki Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 14:59
        Dodam jeszcze, że w małych kieliszkach ją piję. W szklankach widziałam tylko jak byłam w Rosji smile
    • zebra12 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 15:32
      Nie mam w domu żadnych kieliszków: ani na wódkę ani na wino. Nie piję wcale. Zdarzy mi się raz do roku łyknąć dwa łyki szampana na Sylwetra, ale to nawet nie każego roku.
    • demonii.larua Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 15:59
      Dobrą, mrożoną wódkę z rzadka. Od czasu do czasu dobra whisky - piwa nie znoszę, za winem tez nie przepadam.
    • hayet Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 16:03
      nie pijemy w ogole
    • kropkacom Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 16:10
      Kieliszki w domu mam trzy. Kupione do wypicia Ferneta cytrynowego lata świetlne temu z jednym znajomym.

Także nie pijemy. Ja osobiście bym kieliszek dobrej wódki posmakowała. Mąż nie znosi wódy.
    • franczii Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 16:21
      Ja wodki nie pije, nie lubie alkoholi wysokoprocentowych.
      Moj maz tez nie pije chyba ze w Polsce i tylko domowa wodka nie pogardzi bo on delikatny i tylko po domowej go nie boli glowa. Teraz czasem sie napije grappe tez tylko swojska z tych samych powodow. Ewentualnie jakis digestif, likier lukrecjowy.
    • shellerka Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 16:25
      w domu rzadko, raczej w formie drinka (zwłaszcza jak kuzynka je przyrządzabig_grin ). na imprezach oczywiście, że bywa.
      sama bardzo lubię wódkę w niektórych okolicznościach.
      kiedyś wolałam whisky, a od jakiegoś czasu jak mam pić coś mocniejszego, to jednak wódka.
      latem odkryłam cytrynówkę i było to cudowne odkryciesmile
      • piegowata9 Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 19:31
        > latem odkryłam cytrynówkę i było to cudowne odkryciesmile

Zimą cytrynówka to dopiero poezja! I to taka domowej roboty (mój mąż namiętnie eksperymentuje z przepisami. Teraz będzie chyba z ziarnami kawy). Aż żałuję, że wtryniam antybiotyk... sad
    • morgen_stern Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:07
      Wódkę i spiryt to się pijało za młodu, a potem rzygało po kątach tongue_out
      Ja tam nie wiem, jak może komuś wódka smakować, tak naprawdę smakować - ja po kielonku mam odruch wymiotny. Poza tym czysta wódka śmierdzi. Pijam tylko w drinkach z dodatkiem jakiegoś dobrego likieru i soku.
      Whisky jest chyba jeszcze bardziej obrzydliwe. No nie jestem wysokoprocentowa i już.
      • szajma Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:18
        a ja jestem całkowitą abstynentką. niektórzy mogą wiedzieć z jakiego powodu... jest poważny w każdym razie. choć ostatnio mam zachwiania w utrzymywaniu tejże abstynencji, to znaczy nie złamałam, ale w głowie mam tornado.
        u mnie się nie pije, nie ma kieliszków, mąż nie pije nie ze względu na mnie, ale sam nie lubi. a na rodzinnych zjazdach to nawet nie wiem, czy ja jestem powodem, czy nie ale... też się nie pije odkąd pamiętam.
    • a.va Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:15
      Pijam w drinkach i w domu i na imprezach. Ostatnio nawet wolę niż wino i piwo.
    • katia.seitz Re: Kto pije wódkę? 07.01.11, 17:29
      Owszem, piję, na imprezach, ale w zasadzie wyłącznie w drinkach. Na czystą reaguję tak jak Morgen wink Wolę zestaw wódka+sok niż wino - jakoś mniej grozi kacem i bardziej mi smakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka