wlazkotnaplot 13.01.11, 11:11 Pytanie jak w temacie, do kobitek prowadzących działalność. Szukam programu, na jakim pracujecie i jego plusy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniecha_26 Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 13.01.11, 12:14 Ja prywatnie rozliczam na Małej Księgowości Rzeczypospolitej. Tam jest wszystko. Ale byłam ostatnio na kursie i fajny jest program Rachmistrz z firmy Insert, mysle, że szata graficzna jest przystepniejsza, bo wszystko jest na pierwszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
becialek Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 06.07.13, 09:27 Kiedyś korzystałam z płytek dostarczanych przez gazety ale teraz odkąd prowadzę swoja ukochaną małą firmę to rozliczam się z US, wystawiam faktury oraz miesięczne deklaracje za pomocą strony szybkafaktura.pl . Da mnie takie rozwiązanie jest bardzo wygodne bo nie musiałam nic ściągać, instalować na dysku itd. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 26.02.14, 16:21 becialek napisał(a): > Kiedyś korzystałam z płytek dostarczanych przez gazety ale teraz odkąd > prowadzę swoja ukochaną małą firmę to rozliczam się z US, wystawiam > faktury oraz miesięczne deklaracje za pomocą strony szybkafaktura.pl. > Da mnie takie rozwiązanie jest bardzo wygodne bo nie musiałam nic > ściągać, instalować na dysku itd. Na kilometr śmierdzi nieudolną kryptoreklamą. Trzeba zresztą być idiotą, żeby tego typu dane przetwarzać w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 05:29 Zaraz tam idiotą. Wystarczy nie być megalomanem. Naprawdę myślisz, że ktoś się połakomi na dane jednoosobowej firemki, która miesięcznie wystawia pięć groszowych faktur na krzyż? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 28.02.14, 17:22 z_lasu napisała: > Naprawdę myślisz, że ktoś się połakomi na dane jednoosobowej firemki, > która miesięcznie wystawia pięć groszowych faktur na krzyż? Nie wiem, wyślij mi mailem swój PIT, to się zastanowię. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 08:02 Do banku też latasz z każdym przelewem? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 06.07.13, 09:39 Mała Księgowość Rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 06.07.13, 16:24 Ale szukasz darmowego czy płatnego? Ja pracuję na Optimie Comarchu (płatny, niedrogi) i bardzo sobie chwalę (m.in. za 100% gwarancji na zgodność z przepisami - o dziwo, nadążają ). Comarch ma też w ofercie darmowe programy on-line (na pewno iFaktury24, i na pewno jest do tego też jakiś KPiR, ale to już jest chyba płatne). Jak dla mnie te on-linowe mają za małą funkcjonalność. Trudno coś polecać nie znając specyfiki firmy - nie napisałaś nawet jaka branża. Odpowiedz Link Zgłoś
ko-walik Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 23.10.13, 02:23 Też używam platformy szybkafaktura.pl. W zasadzie nadaje się do każdego rodzaju działalności a przede wszystkim nie bije po kieszeni. Można przetestować za darmo. Co jakiś czas wprowadzane są nowe funkcje i udogodnienia. Obiektywnych opinii najlepiej jest chyba szukać wśród użytkowników na Facebooku, gdzie użytkownicy po prostu rozmawiają ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.k57 Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 26.02.14, 11:43 Ja korzystam z programów Pakietu Przedsiębiorcy Faktura VAT i Księga - proste w obsłudze, przyjemnie sie na nich pracuje, praktycznie wszytsko robią za mnie - nawet do książki nie musze faktur wpisywać tylko automatem z programu faktura VAT są przerzucane. Ja jestem bardzo zadowolona i kazdemu z czystym sumieniem polecam te programy. Odpowiedz Link Zgłoś
aanikaa Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 26.02.14, 12:20 A tak z ciekawości - na czym polega to nadążanie za przepisami? Chodzi tylko o stawki, % itp? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 05:23 ??? To trochę tak jakbyś zapytała "A co jest właściwie do roboty przy małym dziecku? Dać jeść i wręczyć grzechotkę. Coś jeszcze?" Istotne zmiany w przepisach wyłącznie z ostatniego przełomu roku (i wyłącznie z obszaru fakturowanie i KPiR): - rewolucja w VAT: zmiana powstania momentu obowiązku podatkowego (i wszystko co za tym idzie np. zmiana daty kursu dla faktur walutowych, niejasności dotyczące prowadzenia rejestrów VAT itd.) - zmiany zasad fakturowania (formaty, terminy, zmiany dla korekt) - "odwrotne obciążenie" (w tym znacznie rozszerzony katalog towarów wrażliwych) - zmiany (nieustające) w obrocie węglem (od pewnego czasu objętym akcyzą) Nieco wcześniej: - zmiany zasad zwrotów do paragonów fiskalnych (protokoły, ewidencje) - ulga na złe długi - korekta dochodowego z tyt. niezapłaconych faktur A prawie żaden przepis w Polsce nie jest "bezwzględny", większość ma całą masę wyjątków i obwarowana jest cała masą zastrzeżeń, które też program musi obsłużyć. To tak na szybko. A na pewno jest jeszcze mnóstwo zmian, o których zapomniałam oraz takich, o których nawet nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 11:12 ale to rozumiem, że mowa o sytuacji, w której ktoś sam prowadzi księgowość? Bo fakturowanie to nie filozofia. Księgowanie już większa, ale merytorycznie należy samemu być na bieżąco. Chyba, że autorka oczekuje automatycznych powiadomień o zmianach - wtedy program bezpłatny raczej odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 11:22 > ale to rozumiem, że mowa o sytuacji, w której ktoś sam prowadzi księgowość? Pytanie było o KPiR. > merytorycznie należy samemu być na bieżąco. To zawsze. Pytanie: co rozumiemy pod słowem "program". Czy to ma być narzędzie, które "coś wie", coś robi, coś kontroluje czy to ma być pusty arkusz do wpisywania danych, który przyjmie wszystko jak leci? W tym drugim przypadku nie ma tematu zgodności z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
aanikaa Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 28.02.14, 10:08 Ale ja nie pytam o to co się zmieniło w ostatnim czasie, bo to akurat dobrze wiem. Pytam co oznacza, że 'program nadąża' za zmianami. Przecież i tak dokumenty wprowadzasz Ty i to Ty określasz moment powstania obowiązku podatkowego, to czy VAT jest odliczalny i kiedy, czy koszt stanowi KUP itp. Chyba, że mówisz o samym fakturowaniu, formularzach. Czy chodzi o to, że program daje Ci wskazówki? Sorry za banalne pytania, ale pracuję na KH i mamy tu takie narzędzie, że odpowiedzialność za zgodność z przepisami leży całkowicie po naszej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 28.02.14, 15:09 Odpowiedzialność zawsze jest po stronie operatora. Pytanie: ile rzeczy program sam zrobi i ile błędów wychwyci za Ciebie? Tak jak pisałam wyżej, program to może być "papier", który jest cierpliwy i zniesie wszystko, a może to być narzędzie, które zabezpieczy użytkownika przed błędami i wiele rzeczy zrobi "samo" (na jedno kliknięcie). Przykład: ulga na złe długi i wyksięgowanie z kosztów niezapłaconych faktur. Pilnowanie dokumentów, które trzeba wywalić z VAT naliczonego, a potem wrzucić je tam z powrotem jest cholernie uciążliwe (podobnie dla dochodowego). A przecież program może robić to sam i tylko prosić użytkownika o akceptację. Program może sam ściągać kursy walut i sam proponować odpowiedni kurs przy wprowadzaniu dokumentów (zgodnie z aktualnymi przepisami), sam rozliczać i księgować różnice kursowe, sam wrzucać kwoty (lub nie) na deklarację VAT-7 w zależności od tego czy kontrahent jest na metodzie kasowej albo czy ma VAT wg daty wystawienia. I wtedy nie trzeba tego pilnować przy każdej fakturze, wystarczy zaznaczyć raz na kontrahencie (i co najwyżej rzucić okiem przy wpisywaniu czy jest OK). Program może przypominać o tym, co jeszcze należy zrobić (np. do danego dokumentu wystawić dokumenty wewnętrzne), ale nie przypominać za każdym razem na zasadzie "Halo, może powinieneś wystawić dokument?", tylko rozpoznać sytuację i gdy trzeba zapytać "Czy wystawić dokumenty wewnętrzne?" Tak. "Dobrą stawkę przyjąłem?" Tak. Gotowe. Może sam wyliczyć strukturę sprzedaży, może nie pozwolić zapisać dokumentu, który z punktu widzenia przepisów nie ma sensu. Na poziomie handlu to może być np. rozpoznawanie towarów wrażliwych i przyjmowanie odpowiednich stawek na fakturze plus wybór odpowiedniego wydruku w zależności od statusu kontrahenta (płatnik VAT czy osoba fizyczna). Sprzedawca nie musi się znać szczegółowo na przepisach dot. VAT, a i tak zrobi dobrze. Żaden program nie zgadnie czy coś stanowi czy nie stanowi KUP. Ale w dobrym programie jak raz poprawnie wprowadzisz dokument (w czym program Ci pomoże), to potem już sam program będzie pilnował dalszej poprawnej obróbki dokumentu. Co oczywiście nie oznacza, że można do programu posadzić wujka Heńka i on jednym palcem zrobi deklarację. Program to tylko narzędzie. Ale dobre narzędzie to co najmniej połowa wykonanej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
piko59 Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 16.04.15, 16:12 KPIR + faktura online idealny jak dla mnie. Nie jestem mocna z księgowości ale w tym wydaniu jest naprawdę prosto rozliczyć firmę kpir online Taxeon.pl Odpowiedz Link Zgłoś
75kate Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 23.11.15, 10:33 Potwierdzam to co ktoś tu już pisał taxeon.pl jest naprawdę prosty w obsłudze. Ja mam firmę jednoosobową potrzebowałam fakturowania i rozliczenia KPIR, ZUS i wysyłania e-deklaracji żeby nie tracić czasu na biurokrację. Dla mnie bajka Odpowiedz Link Zgłoś
next_exit Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 10:59 A czy te programy, o ktorych dziewczyny piszecie, przydadzą się też przy prowadzeniu sklepu internetowego? Szukam wlasnie czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 11:34 Optima obsługuje sklepy internetowe. Więcej wysłałam na priv, bo tu mnie zaraz wytną za reklamę Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 27.02.14, 11:03 ja mam bezpłatny z netu - elisoft (czy jakoś tak) Bardzo chwalę. Możesz wystawiać proformy, kp, zarządzać rozliczeniami (kto zapłacił a kto nie - program potem przypomina o zaległych płatnikach), możesz dowolnie wstawić r-k bankowy walutowy, zarządzać opcjami wydruku, edytować ręcznie nr faktury, wystawiać z datą wsteczną. "Nauka" programu zajmuje jakieś 15 minut - wszystko jest intuicyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 03.03.14, 16:18 ifirma napisał(a): > Cześć! Jeśli szukasz darmowego programu do fakturowania i KPiR, to > sprawdź nasz: ifirma.pl. Przykro mi to napisać, ale łamiecie ustawę o ochronie danych osobowych. I łamią ją firmy, które przetwarzają u was dane. Kontrola GIODO miałaby u was co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
ifirma Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 05.03.14, 15:51 Cześć, scher! Nasze bazy danych osobowych są zabezpieczone przed dostępem osób nieupoważnionych. Jeśli uważasz, że gdzieś istnieje jakiś błąd przy przetwarzaniu danych osobowych, to bardzo prosimy o pilny kontakt na bok@ifirma.pl. Pozdrawiamy, zespół ifirma Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 05.03.14, 20:16 ifirma napisał(a): > Cześć, scher! > Nasze bazy danych osobowych są zabezpieczone przed dostępem osób > nieupoważnionych. Każdy tak mówi, rzadko kto tak ma. > Jeśli uważasz, że gdzieś istnieje jakiś błąd przy przetwarzaniu danych > osobowych, to bardzo prosimy o pilny kontakt na bok@ifirma.pl. Za darmo? Taki audyt kosztuje, i to niemało. Za darmo to wam tylko mogę 3 rzeczy zasugerować: art. 49 w zw. z art. 31, art. 53 w zw. z art. 40, art. 54 w zw. z art. 24 Ustawy Sam Wiesz Której. A serwery macie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ladnyusmiech Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 06.03.14, 10:34 Mała Księgowość Rzeczpospolitej Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 06.03.14, 22:24 Widzę nie dotarło. Zadufani w sobie, impregnowani na argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 00:01 Scher nie tylko niezgodność z przepisami o ochronie danych ale tez z prawem telekomunikacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 07:20 nikki30 napisała: > z prawem telekomunikacyjnym Rzuć jakimś paragrafem, bo na tym się nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 10:27 Poczytaj jakie sa regulacje dot. Plików cookies i porównaj na stronie Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 08:05 A banki internetowe uznajesz, czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 08:19 misterni napisała: > A banki internetowe uznajesz, czy tez nie? Tak. Tu mają zastosowanie przepisy szczególne. Zerknij do art. 104 ustawy Prawo bankowe. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 07.03.14, 08:07 Ja korzystałam z wpierw z Optimy, potem z Rachmistrza. W zasadzie z obu byłam zadowolona, chociaż jak się zastanowię, Optima chyba bardziej nadążała z aktualizacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
bliper Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 14.03.14, 21:38 Tutaj macie porównanie paru programów: Lista programów Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 14.03.14, 21:46 bliper napisał: > Tutaj macie porównanie paru programów: Lista programów Strach być teraz klientem małej firmy. Twoje dane od razu lądują w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
bliper Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 14.03.14, 21:56 tu są firmy, które mają ponad 200 tysięcy klientów. Rozumiem obawy, ale tutaj już nie ma odwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
agaklimek Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 24.07.15, 11:52 Wypróbuj program Program SBM2 www.program-kpir.pl/. Co prawda jest to program płatny dla większych firm ale jeżeli masz niewielką firmę, to mają też opcję bezpłatną. Odpowiedz Link Zgłoś
ansena Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 14.12.15, 09:05 Pracuję na darmowym programie Superksięgowa. Głównym plusem jest jego intuicyjność no i prosta obsługa. Jeśli natomiast chodzi o opcje to masz automatyczne generowanie deklaracji, kpir. Nie wiem, czego dokładnie oczekujesz w każdym razie ja pracuję na nim już jakiś czasu i działa poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
fale_loki_koki [...] 12.08.16, 12:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.wrzesniowa Re: KPIR + fakturowanie-jaki program? 12.08.16, 12:13 od kilku lat korzystam z programu Ibiza i bardzo sobie chwalę. Odpowiedz Link Zgłoś