Dodaj do ulubionych

Smolensk w liczbach

26.01.11, 23:33
100 ml zł- kwota na zadośćuczynienie dla małżonków, dzieci i rodziców ofiar. Będą one przysługiwać nawet 400 osobą.

28 mln zł- zapomogi oraz koszty pogrzebów w tym:
271 tys- wykupienie miejsc na cmentarzach
1,6 mln- koszty pomnika na Powązkach
3 mln- na budowę pomników nagrobnych ofiar
Każdej rodzinie wypłacono maksymalny zasiłek pogrzebowy 6400 zł, mimo że pochówki odbyły się na koszt państwa.

3,8 mln zł - jednorazowe zasiłki wypłacone rodzinom. Każdej przysługiwało 40 tys zł.

190 tys zł miesięcznie- renty specjalne dla członków rodzin:
2 tys miesięcznie otrzymuje 73 osieroconych dzieci
2-3 tys mieś dożywotnie renty ma 11 niepracujących współmałżonków a 3 rodziców na renty po 2 tys zł.

Żeby była jasność- współczuję tym co zostali i ponieśli bolesną stratę i na pewno woleli by aby ich bliscy żyli jednak wypadków jest wiele i jakoś nikt specjalnie nie przejmuje się tymi co zostają ( tak wiem to nie to samo) jednak renty rodzinne dla dzieci są śmiesznie małe a o niepracujących małżonków nikt się nie martwi- do roboty niech idą i tyle.
Pełnomocnicy co niektórych rodzin twierdzą iż te 250 tys na członka najbliższej rodziny to śmiesznie mało twierdzi tak np. Marcin Dubieniecki pełnomocnik Marty Kaczyńskiej.

Po przyznaniu takiego zadośćuczynienie o swoje będą walczyć też rodziny żołnierzy którzy zginęli w katastrofie CASY a także rodziny ofiar katastrofy budowlanej z Katowic.
I tak się zastanawiam czy nas jako kraj stać na takie wydatki? W końcu kasa ze skarbu państwa to kasa z naszych podatków a nie np. części wynagrodzenia parlamentarzystów.
Dajmy w takim razie wszystkim osieroconym rodzinom takie same godne renty i zapomogi.
Obserwuj wątek
    • cygarietka Re: Smolensk w liczbach 26.01.11, 23:42
      Jestem ZA!
      Słowem poejb.. ich
    • nutka07 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 00:21
      Sa rowni i rowniejsi.
      • olcia029 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 01:11
        smutek
    • ewelsia Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 09:23
      Podpisuję się pod wszystkim, co napisałaś.
      • matsuda Dajcie już spokój- i tak nas wydoją. n/t 27.01.11, 09:26
    • laminja Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 10:35
      uważam, że od sumy zadośćuczynienia powinny zostać odjęte kwoty, które już zostały wydane (uroczystości pogrzebowe, a opłacano również stypę, nagrobki, itd.). Grupa jest bardzo uprzywilejowana i z przyzwoitości powinni trochę poskromić swoje żądania.
      • thaures Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 11:42
        Nie wiem-podejrzewam,że sporo rodzin źle się czuje z tą całą sytuacją. Z drugiej strony mam poczucie, że apetyt wzrasta w miarę jedzenia. Bo żądania czy raczej oczekiwania są dla mnie jak z czapy. Zważając na to, że mój przyjaciel rok temu zmarł w wypadku i jego dzieci mają śmiesznie niską rentę po nim,a odszkodowanie przyjaciółka otrzymała po wielu nieprzyjemnościach i trudach. W pewnym momencie pomyślałam,że jeżeli już musiał zginąć-to szkoda,że ten samolot nie spadł na jego samochód- rodzina miałaby chociaż godziwe pieniądze za jego śmierć...
        Te wszystkie szopki z zachowaniem niektórych, żądaniami czy innymi sprawami powodują, że na słowo "katastrofa" czy "Smoleńsk" zaczyna mnie trząść. Ludzie zamiast wspominać zmarłych będą ich widzieć przez pryzmat tych awantur i żądań. Rozumiem -uroczysty pogrzeb na koszt państwa, wykupienie miejsc na cmentarzach, ale te pielgrzymki na miejsce katastrofy...
    • sadosia75 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 11:56
      zgadzam sie z Toba w 100% . Nic dodac nic ujac!
    • solaris31 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 12:12
      a dyskutowałyśmy niedawno na ten temat.

mnie strasznie zdenerwowały słowa Deresza, jak to biedny teraz domu utrzymac nie może, i co ma biedny zrobić? sprzedac i mieszkać w kawalerce? bo mu się warunki pogorszyły po śmierci żony.

no mam już dość całego tego Smoleńska, oczywiście, współczuję rodzinom ofiar, ale myślę, że już dość dostali, a w dobie oszczedzania na wszystkim, te koszty to spora suma..

inna sprawa, że niestety, w naszym pięknym kraju wystarczyłoby kasy na wiele rzeczy, gdyby nie rozrzutność, brak kontroli i odpowiedzialności za kasę, oraz nieszczelne systemy budżetowe dosłownie wszędzie. pieniądze się przelewają przez ręce niestety, są trwonione i wydawane bez sensu.
      • andaba Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 13:34
        Szczerze mówiąc to ja w ogóle nie rozumiem odszkodowania za śmierć rodziców dorosłym samodzielnym dzieciom.
        Owszem, niepełnoletnie, studiujące powinny rentę dostać, ale z jakiej racji dorośli? Czy ktoś jeszcze w tym państwie dostaje odszkodowanie, bo mu ojca w wypadku zabiło?
        • araceli Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 13:40
          andaba napisała:
          > Czy ktoś jeszcze w tym państwie dostaje odszkodowanie, bo mu ojca w wypadku zabiło

Oczywiście, że tak! Ma prawo domagać się odszkodowania od sprawcy/osoby winnej wypadku.
    • aga.pier Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 13:56
      będą przysługiwać nawet 400 osobOM
    • majeczka200 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 14:04
      Cholera bierze człowieka jak słyszy takie coś.Ale tak to jest są równi i równiejsi.Jedni dostaną odszkodowania 2,5tys a inni 250 dla każdego członka rodziny i to jeszcze im małosuspicious
      No to państwo ma ale dla powodzian oczywiście kasy nie ma nie mówiąc o polityce pro rodzinnej albo służbie zdrowia.Przecież rodziny ofiar nie należały do biedaków a za reny które dostają wyżyłaby niejedna rodzina.

Zbyt często życie ludzkie rozpoczyna się i kończy pozbawione radości i pozbawione nadziei.

Moje szczęście moja córeczka 19.03.2010
      • czar_bajry Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 22:00

Wysokość renty rodzinnej związana jest z wysokością świadczenia, jakie przysługiwałoby zmarłemu.

Dla jednej osoby uprawnionej wynosi 85 proc. wysokości świadczenia, które przysługiwałoby zmarłemu, dla dwóch osób uprawnionych - 90 proc. tego świadczenia, a dla trzech i więcej osób uprawnionych - 95 proc.

Warto pamiętać, że wszystkim uprawnionym członkom rodziny przysługuje łączniejedna renta rodzinna, która w razie konieczności dzielona jest na równe części.

Jeżeli do renty rodzinnej uprawniona jest sierota zupełna, przysługuje jej z tego tytułu dodatek, który wynosi 287,93 zł.

Od 1 marca 2006 r. najniższa renta rodzinna wynosi 597,46 zł.
        • joana.mz Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 22:33
          akurat w tym wypadku przyznane są renty specjalne i nijak mają się te wyliczenia
    • demarta Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 22:34
      czar_bajry napisała:

> 100 ml zł- kwota na zadośćuczynienie dla małżonków, dzieci i rodziców ofiar. Bę
      > dą one przysługiwać nawet 400 osobą.

to biedne państwo łożyło także na twoją edukację i z jakim skutkiem?

są ofiary i OFIARY, katastrofy i KATASTROFY, koszty i KOSZTY, decyzje i DECYZJE. warto o tym pamiętać podczas oddawania głosów w każdych jednych wyborach....
      nasz świat nie jest światem wszystkich sobie równych. równiejsi ZAWSZE byli, są i będą. że to jeszcze dzisiaj kogoś dziwi, oburza..... doprawdy FASCYNUJĄCE!
    • beata985 Re: Smolensk w liczbach 27.01.11, 22:58
      przy takim odszkodowaniu to mogą pomnik za swoje postawić
      nawet każdemu z osobna.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka