Dodaj do ulubionych

"Dziwactwa", które smakują

17.02.11, 11:28
W opozycji do obrzydliwstw, których nie tkniecie, macie jakieś "dziwactwa", które wam smakują?
Przyznam sie pierwsza, uwielbiam:
- surowe mięso, za carpaccio z wołowiny dam się pociąć, wyjadam farsz do gołabków
- surowe ryby, uwielbiam sushi
- surowe warzywa
- kwaśne mleko, ścięte na galaretę
Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:31
      To zależy, co dla kogo, oznacza dziwactwo. Jeśli tatar nim jest, to tak, uwielbiam. Sushi też lubię. I ciasto surowe na placek.
    • morgen_stern Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:32
      Surowe warzywa to dziwactwo? smile
      • hexella Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:34
        no chyba, że autorka delektuje się ziemniakamismile
        • morgen_stern Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:35
          uu hardkor tongue_out
          • mas.uka Re: "Dziwactwa", które smakują 03.12.14, 20:08
            nic z tego co autorka wymieniła nie jest dziwne. Mi w ciąży smakowała surowa brukselka maczana w sosie sojowym i szron z zamrażalnika -to buło dziwne big_grin
      • zebra51 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:35
        znam ludzi, dla których surowa marchew jest niejadalna, a sok z buraków i selera to trucizna smile
        • lilly_about Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:43
          Ale w tym wypadku to nie są dziwactwa żywieniowe, tylko ludzie dziwni.
    • mariola233 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:41
      surowe mięso takie na mielone robie sobie kanapke z tego,ciasto na biszkopt lubie wylizywac miskesmile
      • morgen_stern Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:44
        Przy tym mój schaboszczak ze śmietaną wypada blado...
        • imasumak Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:08
          Lubisz schaboszczaka ze śmietaną? big_grin Kurcze, a wszyscy mi mówią, że dziwna jestem smile
          Czasem robię sobie nawet "awanturkę" z sera białego i szczypiorku i zjadam ze schabowym - spróbuj kiedyś.
          • hanalui Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:24
            imasumak napisała:

> Lubisz schaboszczaka ze śmietaną? big_grin Kurcze, a wszyscy mi mówią, że dziwna jest
            > em smile
            > Czasem robię sobie nawet "awanturkę" z sera białego i szczypiorku i zjadam ze s
            > chabowym - spróbuj kiedyś.

Eee tam dziwactwo...ja to jeszcze wrzucam na minute do mikrofali...to jest dopiero dziwactwo, ale uwielbiam cieply bialy ser wink

• rosapulchra-0 Re: "Dziwactwa", które smakują 20.02.11, 01:45
              ze śmietaną to lubię bardzo jajecznicę plus wszelkie dodatki mięsno - warzywne, ze śmietaną lubię też zieloną sałatę z truskawkami, ale nie uważam tego za dziwactwo smile
        • atowlasnieja Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 15:21
          Schab ze śmietaną i czosnkiem. Moja siostra robi to bombowo.

Uwielbiam też potrawę którą tworzą trzy warstwy: smażony pstrąg, smażona kiszona kapusta, śmietana (z racji duszenia ścięta na serek). Czasem pstrąga zastępowałam karczkiem a kapustę cebulą.

Niestety nie gotuję tego gdyż córa ma uczulenie na mleko, a mąż nie może łączyć mięsa z nabiałem.
    • sinusoidaa Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:44
      Pomidor z cukrem - uwielbiam! smile
      • mruwa9 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:47
        w dziecinstwie- kapusta kiszona z cukrem, chleb z maslem i cukrem.
      • kubek0802 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:47
        Kanapka z żółtym serem i dżemem (jasnym).
        • msrp Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 11:50
          Kiedyś zjadłam surową wątróbkę (i raczej tego nie powtórze - smak krwi)
          Sushi - lubię (ale czy to jest dziwactwo?)
        • imasumak Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:10
          kubek0802 napisała:

Kanapka z żółtym serem i dżemem (jasnym).

No co TY! Z czerwonym jest lepsza! Albo nawet z powidłem śliwkowym big_grin
        • joanna_poz Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:13
          kubek0802 napisała:

> Kanapka z żółtym serem i dżemem (jasnym).

miałam na studiach kolegę, który, oprócz kanapek z serem zółtym i dżemem, jadł tez kanapki z pasztetem i dżemem.
          • lola211 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:11
            jadł
            > tez kanapki z pasztetem i dżemem.

Sa pasztety z zurawina czy sliwkami,miesa jada sie z owocami- zatem i polaczenie pasztet+dzem moze byc calkiem uzasadnione.
        • pszczolaasia Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 15:04
          ale dlaczego tylko jasnym? z truskawkowym jest pysznie!!!!
          placki ziemniaczane z dżemem albo cukrem ktos je? moja Mama np. placki kocha klasc sobie na chleb.
          u rodziny mojego Meza sie je placki same. a ja kocham z dzemikiem, z cukrem mniej, z sosem paprykwoym i z gulaszem..z sosem czosnkowym...placki kocham gotowa jestem je jesc nawet na surowo...
          • gocha0201 Re: "Dziwactwa", które smakują 19.02.11, 23:25
            Placki ziemniaczane dziwna potrawa. Mój brat słodzi- preferuje cukier puder i czasami dodaje kwaśną śmietanę, ja tylko z solą a mój Ojciec tylko z sosem mięsnym.
            • iskierka40 Re: "Dziwactwa", które smakują 20.02.11, 00:26
              bycze jądra,pycha.
        • gocha0201 Re: "Dziwactwa", które smakują 19.02.11, 23:17
          kubek0802 napisała:

> Kanapka z żółtym serem i dżemem (jasnym).

Ja też tak ale dżem musi być truskawkowy.
          Kanapka z masłem i szczypiorkiem posypana cukrem.
          Kożuchy z mleka w całości nie rozmieszane.
    • default Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:06
      Kapusta kiszona z cukrem i olejem to u mnie standard surówkowy, nie widzę w tym nic dziwnego. Tak samo jak w ogórkach z miodem.
      Generalnie nic nie jest dla mnie dziwne - najwyżej z mojego punktu widzenia - niesmaczne. Jak np. pomidory z cukrem. Ale to już kwestia gustu.
      Kiedyś mój kolega z pracy (Amerykanin, może dlatego wink) był zszokowany, że robię sobie kanapki z rzodkiewką (chleb, masło, rzodkiewka).
    • piegowata9 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:08
      tatar, kwaśne mleko, ba! owoce morza to - jak dla mnie - nie są dziwactwa kulinarne.
      Ja w sumie też takich nie posiadam (mąż tylko patrzy zdziwiony, bo uwielbiam chałkę lub rogala z żółtym serem). Moja ciotka za to wędlinę zjada z dżemem truskawkowym (nie, nie pomyliłam z żurawiną). Wuj mojej koleżanki za to namiętnie smażył pączki z tartymi ogórkami kiszonymi. I oczywiście osobiście je konsumował.
      • piegowata9 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:32
        Z rozpędu zapomniałam o największym dziwactwie kulinarnym z bliskiego otoczenia: u mojego męża w domu szpinak na gęsto je się wyłącznie na słodko. Spróbowałam raz. Pół łyżki i wystarczy na resztę życia. Jak chłopa nachodzą smaki - z czystym sumieniem wysyłam go do mamusi.
        Szpinak jak najbardziej TAK! Z czosnkiem i na słono.
        • changeone szpinak 17.02.11, 14:51
          "Szpinak jak najbardziej TAK! Z czosnkiem i na słono."

A szpinak z czosnkiem, na słono, słodko i kwaśno (cytryna) plus śmietana? big_grin Mniaaam. To nie dziwactwo, to przepis z książki kucharskiej.
          • piegowata9 Re: szpinak 17.02.11, 14:53
            Z czosnkiem zjem wszystko wink Pozostałe składniki tego przepisu też do mnie przemawiają. Muszę spróbować.
    • imasumak Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:13
      zebra51 napisała:

surowe ryby, uwielbiam sushi

Nie tknę surowej ryby, ale sushi uwielbiam wink
      • mehil.dam Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:38
        Ja uwielbiam przełamywać smaki. Stąd np. pojawiała się bita śmietana z truskawkami i do tego kabanos smile Schabowy, albo mielony ze śmietaną z mizerii to najlepsze co może być! Kanapką z dżemem i ketchupem nie pogardzę też.
        A tak ogólnie jak mi za słodko, to biorę coś kwaśnego lub słonego i na odwrót. A w ciąży jakiś dziwnych zachcianek nie miałam tongue_out
      • gabi683 Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 15:10
        wszelkie sery z pleśnią smileSzynka surowa, tatar ,ślimaki ,małże pychotka za to szpinaku nie nawiedzę
    • hanalui Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:43
      Moje dziwactwa to:
      dobry ser plesniowy + wedzony losos i to polane miodem z odrobina pieprzu
      bialy ser granulkowy + ananas (moze byc z puszki, moze byc swiezy) - na zimno lub na cieplo

• thegimel Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:46
      Solę czekoladę. Kupuję tę z okienkiem, wydłubuję orzechy, maczam w soli najpierw czekoladę a potem orzechy. Pycha. Liczę, że skoro jest już czekolada z chilli, to będzie też i z solą niedługobig_grin
      Do tego lubię surowe ciasto -najlepiej z murzynka lub babki marmurkowej.
      A czasami robię sobie takie ciasto jak na pierogi i piekę sobie z niego podpłomyki, można na blasze, można na patelni teflonowej. A i oczywiście muszą być surowawe.
      To chyba tyle z moich dziwactwsmile
      • wierzba_b Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:56
        Thegimeil, jadłam kiedyś czekoladę Lindta z solą morską - w mlecznej czekoladzie kryształki 1-2 milimetrowe. Mnie nie pasowała, ale Tobie pewnie posmakuje smile
        Surowe ciasto - namiętnie wyzeram surowe kruche, a takie na kruszonkę to bym mogła tonami.
        Żółty ser z dżemem - hm, dla mnie to zawsze była norma - moj tata też tak jadł. Najlepszy z czarnych porzeczek, i ser typu ementaler.
        Moja córa (3 lata) uwielbia kanapki z szynką i miodem, syn (5 lat) ostatnio większość kanapek skrapa sobie octem balsamicznym, a właściwie to tzw. "creme di aceto balsamico", który jest słodszy i ma konsystencję syropu.
        Tatara uwielbiamy wszyscy.
        Ogórki (świeże) z miodem - pycha, lubię ja i dzieci, mąż nie.
      • lola211 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:09
        Liczę, że skoro jest już czekolada z chilli
        > , to będzie też i z solą niedługobig_grin

Juz jest i to od dawna- krakowski kredens chociazby ma w ofercie.Próbowalam- nie przypadla mi do gustu.

Mnie malo co dziwi, bo interesuje sie tematyka kulinarna , a takie np polaczenie sera z dzemem uwazam za normalne- w koncu sery plesniowe z konfitura to standard.
        Z drobnych odchylen - pierogi ruskie najbardziej smakuja mi z ketchupem.Moj facet zas skrapia je maggi.
        • annaa77 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:14
          lola211 napisała:

> Z drobnych odchylen - pierogi ruskie najbardziej smakuja mi z ketchupem.Moj fac
          > et zas skrapia je maggi.
          >
          Moj byly mąż jadał je ze śmietana i jajkiem sadzonym, żółtko z jajka rozlewal na śmietane, inaczej byly dla niego niejadalne.
        • thegimel Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:01
          O, muszę koniecznie spróbowaćsmile
          • peonka Re: "Dziwactwa", które smakują 03.12.14, 19:36
            W Anglii z sola jest też czekolada Green & black!
      • mirmunn thegimel jest już czekolada z solą morską!! 19.02.11, 09:11
        w Almie, belgijska - Dolphin
        a może jakaś inna marka (tylko raz kupowałam, takie małe tabliczki 50 g chyba) ale też dostępna w Almie
        spróbuj tez z lawendą!!
        • mirmunn raz kupowałam opcję z solą, Dolphina - ZAWSZE:) 19.02.11, 09:12
      • mellona Re: "Dziwactwa", które smakują 20.02.11, 20:38
        czekoladę z solą ma w swojej ofercie Krakowski Kredenssmile
    • izabellaz1 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:50
      Ja w ogóle lubię mieszać/przełamywać smaki i łączyć skrajne ze sobą. Słodkie z ostrym, mięso ze słodkim, owoce z mocnym aromatycznym alkoholem itp. Najbardziej jednak lubię połączenie bardzo ostrego ze słodkim (bez względu na to czy to sery, mięsa, czekolady czy jeszcze coś innego) smile
    • a.va Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:53
      Uwielbiam kwaśny jogurt naturalny posypany łyżeczką cukru po wierzchu. I słodkie pieczywo (np. chałkę) z wędliną. I smażone na oleju płatki owsiane z rodzynkami (ale to nie ja wymyśliłam, tylko Hindusi). Niezbyt wielkie dziwactwa, ale zawsze coś wink
    • lejdi111 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 12:57
      uwielbiam spijać wodę po ogórkach kiszonych wink

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
    • nowi-jka Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:04
      ja nie mam dziwactw i raczej nie lubie takich wymyslnosci, trudno mi sie przełamac zeby spróbowac cos co mi si enie widzi
      Długo nie lubiłam zurku az raz bedac w ciazy, po wejsciu na Łysice zapachniał mi zurek bednedyktynski czy jakis. Powiedziałam mezowi ze chodzby filizanka kosztowała 25zeta to ja musze ten zurek zjesc i od wtedy uwielbiam zurek i zalewajke. No ale to nie jest ekstremalne.

Moi znajomi dziwia sie ze jadam pomidory ze słodka smietana i cukrem - w moim domu to jest normalne danie.
      • nowi-jka Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:06
        ale dla mnie zjadanie tatara czy flaczków jest dziwactwem, ku rozpaczy męża bo lubi a tego w domu sie nie jada co najwyzej u cioci na imieninach hehe albo u teciowej
        • annaa77 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 13:12
          Moja chrzestna uwielbia czernine, to taka zupa z krwi kaczki chyba...jak dla mnie fuj fuj fuj!!! i ta sama cioteczka jada pomidowry z octem.....
          Moimi dziwactwami wedlug znajomych jest jedzenie kanapek z samym czosnkiem badz cebula, dla mnie to normalkasmile i pychotkasmile)
          • cudko1 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:24

annaa77 napisała:

> > Moimi dziwactwami wedlug znajomych jest jedzenie kanapek z samym czosnkiem badz
            > cebula, dla mnie to normalkasmile i pychotkasmile)

o matko taki chleb z tostera na to masło i mnóstwo czosnku i koniecznie sól....a pycha tongue_out jadam doś czesto wink i nigdy nie mogę się najesć
            • pomarola Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:30
              Mój mąż patrzy z obrzydzeniem, kiedy robię sobie kanapki ze słoniną smile Nie ze skwarkami, ale z surową słoniną, pokrojoną w cieniuteńkie plasterki (słoninka musi być dobrze schłodzona), położone na świeży chleb i mocno posolone smile Coś pysznego.

No a świeży chlebek grubo smarowany masłem i obłożony cebulą - najlepiej dymką to także jedna z moich ulubionych kanapek.

Inną
              • lola211 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 15:03
                Kanapki ze slonina to moje wspomnienie z dziecinstwa.Slonina byla posypana czerwona słodka papryka.Ja sie tym zajadalamsmile.
              • thegimel Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 20:45
                Mój mąż potrafi zrobić sobie kanapkę ze smalcem. I nie takim pysznym domowym ze skwareczkami, cebulką i majerankiem, ale takim białym z kostki. Błeeee!!
              • franczii Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 07:58
                U znajomego kosztowalam te slonine cieniutko pokrojona i pokropiona miodem. Zle nie bylo gdyby nie swiadomosc ze to slonina
        • spicy_orange Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 15:06
          > ale dla mnie zjadanie tatara czy flaczków jest dziwactwem, ku rozpaczy męża bo
          > lubi a tego w domu sie nie jada

"się nie jada", tzn że mąż lubi ale nie chce mu się samemu zrobić, a na ciebie nie ma co liczyć bo mu nie zrobisz, czy facet może by sobie i zrobił ale nie ma twojej aprobaty na jedzenie surowziny? wink

gdyby u nas się jadało tylko to co oboje lubimy to byśmy w tydzień padli z głodu-niestety upodobania kulinarne mamy całkiem odmienne. Z abstrakcyjnych potraw: mąż koleżanki uwielbia jajecznicę z nutellą-mnie mdli jak o tym pomyślę. Mój osobisty lubi kanapki z białym serem a na to jakiś owoc: banan, maliny, porzeczki, czasem robi sobie makaron z winogronami (nic więcej nie wchodzi w skład takiej potrawy)-to juz dla mnie hardkor. Ja z kolei nie zjem placków ziemniaczanych jak nie ma na nich kopy twarożku ze szczypiorkiem. Oboje uwielbiamy kożuch z mleka i z budyniu czekoladowego wink
          • nowi-jka Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 14:22
            spicy_orange napisała:

> > ale dla mnie zjadanie tatara czy flaczków jest dziwactwem, ku rozpaczy mę
            > ża bo
            > > lubi a tego w domu sie nie jada
            >
            > "się nie jada", tzn że mąż lubi ale nie chce mu się samemu zrobić, a na ciebie
            > nie ma co liczyć bo mu nie zrobisz, czy facet może by sobie i zrobił ale nie ma
            > twojej aprobaty na jedzenie surowziny? wink

tak kuchnia zajmuje sie w domu ja. maz nawet jak cos zrobi to jest to cos prostego Ja nawet nie mam maszynki do mielenia miesa zeby zrobic tatara.
            Chociaz wczoraj nawet przyniósł tatara od sowjej mamy i on dosc ładnie pachniał smile
            Mąz pracuje do 19-20 a obecnie na delegacji. Trudno zebym wracała do domu o 15 i czekała na niego az obiad ugotuje a dwa obiady jednego dnia to szkopda czasu i pieniedzy
    • deodyma Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:27
      w takim razie malo jadam tych dziwactw, bo smakuje mi tylko surowe mieso na mielone.
      nic wiecej do ust nie wezme.
    • piegowata9 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:36
      Im dłużej to czytam, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że moja "norma" należy do "odchyłów", np. chleb z czosnkiem lub cebulą.
      To teraz ekstremum z tego gatunku: kto lubi wodzionkę???? Jestem na tak wink
      • annaa77 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 14:44
        Nigdy nie jdłam wodzionki, ale przypomnialam sobie jak w dzieciństwie uwielbiałam bułki maslane z kruszonka zalane goracym mlekiemsmiletaka paćka z tego byłasmile) ide po bułeczki....big_grin
      • peggy_su Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 01:54
        ja uwielbiam wodzionke!!! odkąd mieszkam poza domem rodzinnym nikt mnie nie rozumie, nikt nawet nie wie co to jest wink
      • morgen_stern Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 12:47
        Uwielbiam wodzionkę smile

www.youtube.com/watch?v=ZGhB3-nANBI
    • antekcwaniak Carpaccio, sushi, warzywa. Jakie to dziwactwo ? 17.02.11, 14:50
      Próbujesz na siłę być oryginalna !
      • inez21 Re: Carpaccio, sushi, warzywa. Jakie to dziwactwo 17.02.11, 15:25
        a ja lubie pączki z białym serem albo np biały ser wymieszany ze słodkim mlekiem i tym popijam ziemniaki zamiast zsiadłego mlekasmile) To takie dziwactwa z dzieciństwa na podlaskiej wsismile)
        A wogóle uwielbiam wszystkie rzeczy słodko kwaśne, słodkie dodatki do mięs itp
    • 18_lipcowa1 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 15:38
      Uwielbiam owoce morza. Wiem, że wiele osób tego nie je i nie chce nawet próbować.
    • lykaena Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 16:44
      Kapusta kiszona z cukrem mniam!
      Miód pasuje mi do wszystkiego, jem ser żółty miodem ,pomidory z cebulą i miodem, właściwie do każdego dressingu sałatkowego mogę dodać miodu ;P
    • czar_bajry Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 16:50
      chałkę z szynką i majonezem
      • lykaena Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 20:44
        A co w tym dziwnego ?
    • katia.seitz Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 17:12
      Ostatnio przepadam za zestawem kasza gryczana z masłem i białym serem na ciepło - tzn. ser biały musi być zagrzany na patelni.
      Uwielbiam też zakalce i niedopieczone ciasta, za to zrumienionego nie znoszę.
      • lukrecja34 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 20:41
        jak poznałam mojego męża to oboje byliśmy w szoku-ja,że on jada mizerię z cukrem, on,że dla mnie najlepsza mizeria to z mnóstwem śmietany,octu,pieprzu i soli (musi być pieprzna kwasiura).
        dziwactw jedzeniowych nie mam. trudno mi się przekonać do nowości i wystarczy,że jedzenie nie pachnie lub nie wygląda zachęcająco i nie ma mowy,żebym spróbowała.nie łączę słodkiego z kwaśnym lub ostrym bo to dla mnie niezjadliwe
        ach-zapomniałam,że uwielbiam rzeżuchę big_grin i kożuch z budyniu
        • lukrecja34 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 20:48
          i jeszcze zabiłabym za tę tłustą skórę z golonki-mięsa mogę nie jeść ale skóra z musztardą i czerstwawym chlebem jest boska smile
      • setia Re: "Dziwactwa", które smakują 19.02.11, 09:23
        kasza gryczana z białym serem i miodem -bardzo lubię smile
    • dzika41 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 20:59
      Moje dziwactwa:
      - surowe mięso - na gołąbki, na mielone

- surowe ciasto - każdy rodzaj. Bez względu na to czy słodkie czy słone każde muszę spróbować. Miskę po słodkim cieście zawsze wylizuję, moja 4 letnia pannica też już tak robi wink

- jajko na miękko - lejące żółtko i białko jeszcze lekko przezroczyste, ciągnące się i z glutami big_grin

- kanapka z żółtym serem i dżemem, najlepiej wiśniowy lub z czarnej porzeczki

- kanapka z białym serem i z ketchupem big_grin

- placki ziemniaczane na gorąco posypane żółtym serem, mniam!!! do tego sos czosnkowy i ketchup smile

- suszone mięso smile najlepiej wołowina
      • aniadawid1 Re: "Dziwactwa", które smakują 17.02.11, 21:19
        -móżdżek
        -cynaderki
        -smażony chleb z cukrem
        -merdu merdu czyli duszone ziemniaki + jajko + chleb (skibka pokrojona na kostki) wszystko razem usmażone na patelnii a do tego popić maślanką
        -"bułeczki" czyli jak robię kotlety i zostanie mi jajko z mlekiem i bułka tarta mieszam, doprawiam do konsystencji żeby zrobić klopsiki+sól do smaku i smażę jak klopsy
        to takie przykłady na szybko
        • bi_scotti Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 02:32
          Kazde lekko podstarzale ciasto, moze byc nawet tort czekoladowy byle byl lekko podeschniety, z wedzonym lososiem tak grubo, szczodrze polozonym i ostrym chrzanem - uwielbiam - tak dla mnie wlasnie smakuje Wielkanoc smile W dziecinstwie zamiast lososia kladlam kielbache albo jak sie trafila wedzona poledwice, teraz wole rybenke.
          I o ile niezbyt lubie wlochata skorke od brzoskwin, bo powoduje u mnie kichanie, to kiwi jadam ze skorka i ze smakiem - bardzo mi odpowiada texture skorki kiwi - mniam smile
          • bi_scotti PS 18.02.11, 02:33
            Zapomnialam dodac, ze juz tu sie kiedys z ktoras emama zgadalam, ze obie lubimy liscie lipy smile
            Jeszcze kilka miesiecy i znow bedzie mozna lechtac podniebienie smile
            • mijaczek dla fanek wodzionki 18.02.11, 04:09
              wodzionka song
              • mijaczek dziwne smaki 18.02.11, 04:19
                ja nie mam zbyt wielu dziwactw, ale podpisze sie pod kanapka z serem i dzemem (truskawkowym najlepiej!)
                lubie slone mieszac ze slodkim jak na przyklad w herbatnikach holenderskich (herbatnik slony z mleczna czekolada i maczamy to w goracej herbacie...mmmm)
                lubie tez czasami rozpuscic nutelle i polac nia popcorn...
                w stanach zauwazylam ostatnio trend na dziwaczne smaki lodow i tak widzialam takie smaki:
                karmel z sola morska
                lody o smaku rozmarynu
                oliwa z oliwek (sic!)
                i teraz nie pamietam wiecej, ale srednio mi to smakowalo...
                sushi i innych surowych mies nie rusze, chociaz musze przyznac, ze kumpela ostatnio namowila mnie na sprobowanie surowego tunczyka bodajze i nie bylo konca swiata big_grin
    • kai_30 Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 08:10
      Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem smile A mój luby je placki z chlebem, przełożone w formie kanapek.

A jesli o kanapkach mowa - uwielbiam z wędliną i kiwi smile żółty ser z dżemem też jest spoko.
    • madame_zuzu Re: "Dziwactwa", które smakują 18.02.11, 09:13
      Ja zawsze lubię rzodkiewki zanurzane w cukrze ( tak jak truskawki trzymane za szypułke i wsadzone w cukiernicetongue_out, tak ja rzodkiewkę trzymaną za natke, tak w cukier pakuje i zjadam) pychaaa..
      ale już pokrojona rzodkiewka z cukrem nie przejdzie. Nie jadalna
      Dla wielu ludzi dziwactwem jest, to ze gotuję kaszę gryczana na mleku, na półgęsto (konsystencja zupy), lekko osoolna. Mniam. Potrafię na raz wciągnąc niebotyczną ilośc z 1,5 litra a mlekabig_grin
      Kolejnym dziwactwem są kożuchy z mleka. Mniam
      Kotlet mielony podany z gruszką w syropie ( taką ze słoika)
    • anias29 słone paluszki z czekoladą 18.02.11, 09:22
      uwielbiam bardzo słone paluszki łączyć z mleczną czekoladąsmile
      • carrolline92 Re: słone paluszki z czekoladą 03.12.14, 17:00
        musisz, więc spróbować nowych Beskidzkich Łakoci! smile Będą dla Ciebie idealne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka