Dodaj do ulubionych

Buntuję się!!

02.03.11, 11:25
Dlaczego przysługuje nam tylko 5 miesięcy macierzyńskiego?!? Moim zdaniem powinnyśmy mieć conajmniej rok!!!Niech to ktoś zmieni do diaska!
Obserwuj wątek
    • deela Re: Buntuję się!! 02.03.11, 11:42
      buntuj się na zdrowie
      polać ci?
      • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 11:46
        Dokładnie! Ja sie jeszcze dołożę! Najlepiej jak przy dziecku jest dwoje rodziców, więc po roczku dla mamy i co najmniej pół roczku ojcowskiego dla taty!
      • dentek_85 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 14:03
        a chętnie bym i się napiła, ale niestety ...karmię... pfff...
    • nikka.1983 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 11:50
      Hehe, ja mam 11 miesięcy smile
      Zgadzam się, że 5 miesięcy to haniebnie mało. Mama musi wrócić do pracy i omijają ją takie piękne momenty, a dzieciak między 6-12 miesiącem życia potrzebuje mamy nie mniej niz przedtem...
      • kattrin1 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 11:53
        też się buntuje!!!!! ja własnie wróciłam do pracy i jestem załamana tesknotą za synusiem sad( a jeszcze karmie piersią i powinnam być w domku, a tu kicha, trzeba wracać by wyżyc... spokojnie bez nerwów... szkoda ze w naszym kraju nie dba sie o najmłodsze pokolenie...sad
        • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:13
          A jak jest w innych krajach oświećcie mnie? Jest dłuższy macierzyński?
          • deela Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:27
            idę po poradę do google, bo z tego co wiem jest znacznie krótszy
            ot google mi mówi (szukam o urlopie=zasiłku macierzyńskim):
            USA - w zasadzie nie istnieje, z tego co wiem, zależy to od firmy - jedna da 12 tyg inna wcale - można sobie wziąć urlop zwykły, w ogóle to w stanach jest porypane bo to zależy jeszcze od ubezpieczenia itp, z tego co widzę tylko trzy stany: Kalifornia, Washington i New Jersey przeiwdują coś takiego jak zasiłek macierzyński (6 tyg)
            Wielka Brytania - W zależności od stażu pracy, kobietom w Anglii przysługuje do 26 tygodni urlopu macierzyńskiego, z tym że 11 tygodni należy się przed porodem. O chęci wzięcia takiego urlopu trzeba poinformować pracodawcę nie później niż na 15 tygodni przez planowanym porodem. Kobiety zatrudnione u danego pracodawcy dłużej niż 26 tygodni przed początkiem 14 tygodnia ciąży, mają prawo do dodatkowych 26 dni urlopu.
            Francja - rlop macierzyński trwa 16 tyg. po urodzeniu pierwszego dziecka, po drugim — 18 tyg., po każdym następnym — 6 mies.; zasiłek macierzyński wynosi 90% podstawowej płacy gwarantowanej; zasiłek porodowy jest wypłacany w 3 ratach: po urodzeniu dziecka, w 9 oraz 24 mies. jego życia
            Irlandia - Na urlop macierzyński można przejść w okresie od 14 do 2 tygodni przed końcem tygodnia, w którym ma urodzić się dziecko. Jeśli dziecko urodzi się po terminie a matce przysługuje mniej niż 4 tygodnie urlopu macierzyńskiego, może ona starać się o przedłużenie urlopu do okresu 4 tygodni po porodzie
            Niemcy - 14 tygodni
            Hiszpania - pracownica ma prawo do 16 tygodni urlopu macierzyńskiego. Pracownica musi 6 tygodni wziąć po urodzeniu dziecka, pozostały okres urlopu ma prawo dowolnie zadysponować - w tym przenieść na ojca pozostałe 10 tygodni urlopu macierzyńskiego
            Włochy - Obowiązkowy urlop macierzyński rozpoczyna się na dwa miesiące przed przewidywaną datą porodu, a kończy na trzy miesiące po urodzeniu dziecka. W niektórych sytuacjach, może on nawet rozpocząć się na miesiąc przed porodem i w konsekwencji zakończyć cztery miesiące po urodzeniu dziecka, chyba że wystąpią problemy ze zdrowiem
            matki lub dziecka (potwierdzone przez lekarzy)

nosz faktycznie -tragedia u nas
            • kattrin1 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:31
              noooo to masz racje, masakra tam jest sad
              ale ja i tak obstawiam, ze powinien byc dłuższy macierzyński badz przynajmniej wychowawczy płatny (nie w całości ale przynajmniej w częsci - a nie jakieś jałmużny badź nic...).
            • mruwa9 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:50
              Dopisze: Szwecja: 480 platnych dni na dziecko, w przypadku ciazy mnogiej dochodzi dodatkowo 180 dni na kazde kolejne dziecko ( z ciazy mnogiej).te dni mozna wykorzystac do ukonczenia przez dziecko 8 lat lub do konca roku szkolnego 1 klasy podstawowki.Mozna dowolnie tymi dniami manipulowac, wykorzystywac caly dzien, pol, 1/4 lub 3/4. Czesc dni jest platnych w wysokosci 80% dochodow, czesc minimalna, smiesznie glodowa kwota (stala za dniowke - jakies 60 koron/dzien) , 60 dni musi wykorzystac ojciec. Pracodawca nie ma prawa odmowic tego urlopu, pod warunkiem, ze sie wnioskuje o niego z co najmniej 2-miesiecznym wyprzedzeniem.
              • ponponka1 Pochwale sie, a co mi tam 02.03.11, 15:26
                Norwegia

42 tygodnie pelnoplatne lub 48 tygodni 80% plus 10 tygodni tacierzynskiego (nie ma mozliwosci, zeby mama wykorzystala tacierzynskie, chyba ze samotna)). Trzy tygodnie przed terminem porodu i trzy tygodnie po porodzie musza byc w tym terminie. Reszte mozna dzielic na dni lub tygodniami, skol'ko ugodna smile Granica - ukonczenie przez dziecko trzech lat.

Te ktore nie wypracowaly macierzynskiego dostaja teraz ok 33 tys. NOK za urodzneie dziecka.

No i podejscie pracodwacow do matki malego dziecka.....nic tylko rodzic ....i obecnie Szwecja i norwegia w Europie w czolowce urodzin (i to nie tylko emigranci...wszystkie znane mi norweskie mamy maja dwoje lub troje....)
                • mruwa9 Re: Pochwale sie, a co mi tam 02.03.11, 16:06
                  ponponka1 napisała:

> > No i podejscie pracodwacow do matki malego dziecka.....nic tylko rodzic ....i o
                  > becnie Szwecja i norwegia w Europie w czolowce urodzin (i to nie tylko emigranc
                  > i...wszystkie znane mi norweskie mamy maja dwoje lub troje....)
                  >

Znane mi szwedzkie mamy maja przecietnie co najmniej trojke dzieci , calkiem czesto- czworke-piatke...I zwykle sa to mamy pracujace, robiace kariere zawodowa.
                  >
                  >
                  • olcia71 Re: Pochwale sie, a co mi tam 02.03.11, 16:13
                    mruwa9 napisała:

> ponponka1 napisała:
                    >
                    > > > No i podejscie pracodwacow do matki malego dziecka.....nic tylko ro
                    > dzic ....i o
                    > > becnie Szwecja i norwegia w Europie w czolowce urodzin (i to nie tylko em
                    > igranc
                    > > i...wszystkie znane mi norweskie mamy maja dwoje lub troje....)
                    > >
                    >
                    > Znane mi szwedzkie mamy maja przecietnie co najmniej trojke dzieci , calkiem cz
                    > esto- czworke-piatke...I zwykle sa to mamy pracujace, robiace kariere zawodowa.
                    > >
                    > >
                    Różnica między chcą a muszą jest znaczna.
                    • deela Re: Pochwale sie, a co mi tam 02.03.11, 16:53
                      dziękuję za uzupełnienie listy krajów, sama sprawdziłam tylko kilka, które pierwsze mi przyszły do głowy, jeśli chodzi o Szwecję to też kojarzę, że tam jest to wszystko naprawdę PROrodzinne
            • pancia-jancia Re: Buntuję się!! 02.03.11, 13:17
              Tylko że w Niemczech jest zasiłek wychowawczy.
            • guderianka deela-ale ale 02.03.11, 21:08
              Wszystko ładne pieknie deela tylko, że pominęłaś kwestię tak istotną jak fakt, że w wymienionych w większości krajach urlop wychowawczy jest płatny .Znalazłam info, że

w GB jest 39 tygodni płatnego macierzyńskiego (+13 tygodni bezpłatnego wychowawczzego)
              Francja-oprócz licznych przywilei podaktowych " Po sześciu miesiącach ciąży kobieta otrzymuje premię macierzyńską. Samotna kobieta w ciąży i rodzic samotnie wychowujący dziecko do trzeciego roku życia dostaje zasiłek, który ma gwarantować co najmniej 150 procent dochodów uznawanych przez prawo za minimum rodzinne. Zwykły zasiłek (dla pełnej rodziny) wynosi 513 euro miesięcznie. Jeśli jednak rodzina liczy co najmniej troje dzieci, wzrasta on do 750 euro. Pieniądze można otrzymywać praktycznie do ukończenia przez dziecko dwudziestu lat, przy czym w rodzinach z co najmniej trojgiem dzieci - do czasu ukończenia tego wieku przez najmłodsze z dzieci."

Szwecja - "Pracujące kobiety w ciąży mogą brać urlop chorobowy do 60 dni przed urodzeniem dziecka (płatny w wysokości 80 proc. płacy). Potem mogą korzystać z urlopu wychowawczego zwanego rodzicielskim. Trwa on 480 dni i także jest płatny (80 proc. wynagrodzenia). 60 dni z tego urlopu należy tylko do mamy, 60 - tylko do taty, a pozostałe 360 dni jest do równego podziału między rodziców (...)Jeśli któreś z rodziców jest bezrobotne, urlop rodzicielski jest opłacany przez państwo - po 20 euro dziennie przez pierwsze 390 dni i po 7 euro dzienne przez kolejnych 90 dni. Jest też bezpłatny urlop wychowawczy - można go wykorzystać do ukończenia przez dziecko 18 miesięcy. "

Niemcy - "Urlop wychowawczy może brać każdy z rodziców do trzeciego roku życia dziecka. Jeśli pracodawca wyrazi zgodę, urlop wychowawczy można wykorzystać do ósmego roku życia dziecka. Bywa, że pracownikom sektora publicznego przedłuża się ten czas do 12. roku życia dziecka.(...)Kto urodził w Niemczech dziecko przed styczniem 2007 r., musi się zadowolić zasiłkiem przyznawanym na starych zasadach. Zgodnie z nimi przez dwa lata rodzice otrzymują 300 euro miesięcznie na dziecko. Ale warunkiem są dochody do 30 tys. euro rocznie i praca w wymiarze najwyżej 30 godzin tygodniowo, a samotni rodzice nie mogą zarabiać więcej niż 23 tys. euro rocznie. Można skrócić czas pobierania zasiłku do roku. Wówczas przysługuje 450 euro miesięcznie. Władze poszczególnych landów przyznają swoje zasiłki, których wysokość zależy od liczby dzieci. Wynoszą one około 300 euro.

Od stycznia 2007 r. obowiązują w Niemczech nowe, korzystniejsze przepisy dotyczące zasiłku rodzinnego, który zastąpił dotychczasowy zasiłek wychowawczy. Według nowych zasad kwota, którą rodzice otrzymają, będzie zależała od ich dochodów. Ma to być 67 proc. ostatniego wynagrodzenia brutto, maksymalnie 1800 euro miesięcznie. Rodzic samotnie wychowujący dziecko, osoby o niskich zarobkach i bezrobotne na zasiłku otrzymają sumę podstawową 300 euro miesięcznie. "

Hiszpania - "Hiszpańscy rodzice według lipcowej zapowiedzi premiera José Luisa Rodrigueza Zapatero mają otrzymywać jednorazową zapomogę w wysokości 2,5 tys. euro po urodzeniu dziecka. (...)Urlop wychowawczy przysługuje obojgu rodzicom do trzeciego roku życia dziecka. Jest bezpłatny, ale przez pierwszy rok pracodawca opłaca składki emerytalne i ubezpieczenie zdrowotne urlopowanego pracownika. Przez pierwszy rok urlopu wychowawczego stanowisko pracy czeka na ojca lub matkę, potem pracodawca może przenieść rodzica na równorzędne stanowisko"

Czechy (28 tygodni płtny macierzyński)- 'Rodzice mogą korzystać z urlopu wychowawczego do trzeciego roku życia dziecka, ale tylko jedno z nich ma prawo do zasiłku - około 120 euro miesięcznie. Mogą w tym czasie pracować w niepełnym wymiarze godzin i jednocześnie przebywać na urlopie. Nie stracą zasiłku, jeśli oddadzą dziecko do lat trzech do żłobka na pięć dni w miesiącu lub dziecko starsze do przedszkola na cztery godziny dziennie. Zasiłek ten mogą brać dziadkowie lub inni opiekunowie za zgodą rodziców"

moim zdaniem-jednak tragedia u nas
            • irima2 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 22:17
              > Francja - rlop macierzyński trwa 16 tyg. po urodzeniu pierwszego dziecka
              > , po drugim — 18 tyg., po każdym następnym — 6 mies.; zasiłek macie
              > rzyński wynosi 90% podstawowej płacy gwarantowanej; zasiłek porodowy jest wypła
              > cany w 3 ratach: po urodzeniu dziecka, w 9 oraz 24 mies. jego życia

Sprostowanie - 6 tygodni można wziąć przed porodem, minimalnie trzeba 3. Więc po porodzie zostaje 10-13 tygodni (przy pierwszym dziecku)
            • mozyna Re: Buntuję się!! 02.03.11, 22:36
              deela napisała:
              > Wielka Brytania - W zależności od stażu pracy, kobietom w Anglii przysłu
              > guje do 26 tygodni urlopu macierzyńskiego, z tym że 11 tygodni należy się przed
              > porodem. O chęci wzięcia takiego urlopu trzeba poinformować pracodawcę nie póź
              > niej niż na 15 tygodni przez planowanym porodem. Kobiety zatrudnione u danego p
              > racodawcy dłużej niż 26 tygodni przed początkiem 14 tygodnia ciąży, mają prawo
              > do dodatkowych 26 dni urlopu.

Napisze sprostowanie.
              Niezaleznie od stazu pracy, kobiecie naleza sie 52 tyg. urlopu macierzynskiego (26tyg. podstawowego + 26tyg. dodatkowego). Najwczesniej urlop macierzynski mozna (nie trzeba!) zaczac 11 tyg. przed terminem porodu.
              Reszte niewykorzystanego urlopu mozna przekazac partnerowi wraz z zasilkiem macierzynskim.

Poza tym zasilek macierzynski wyplacany jest przez 39tyg. Nie jest to 100% jak w Polsce. Zwolnienia chorobowe w czasie ciazy rowniez nie sa platne 100% jak w Polsce.
              Wiec nie narzekajcie smile
              • mozyna Re: Buntuję się!! 02.03.11, 22:40
                Chcecie siedziec z dzieckiem dluzej? Macie jeszcze 3 lata wychowawczego.
            • julek_i_ja Re: Buntuję się!! 03.03.11, 10:17
              Czytałam gdzieś, że w Australii w ogóle nie ma...
          • nikka.1983 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:30
            W Danii jest 45 tygodni, czyli prawie 11 miesięcy. Potem możesz iść na wychowawczy, ale nie wiem, jak wygląda kwestia finansowa. Na pewno co 3 miesiące dostaje się około 2,5tyś zł "na ubranka i kosmetyki" od urodzenia, co najmniej do czasu, aż dziecko pójdzie do szkoły.
    • enamerele Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:30
      Taa, i najlepiej jeszcze obowiązkowego. Jak chcesz siedzieć w domu z dzieckiem, to weź wychowawczy.
      • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:46
        enamerele napisała:

> Taa, i najlepiej jeszcze obowiązkowego. Jak chcesz siedzieć w domu z dzieckiem,
        > to weź wychowawczy.
        I tez siedzę na wychowawczym. Niestety bezpłatnym. Obowiązkowy? nie popadajmy w skrajności. Dla mnie te kilka miesięcy macierzyńskiego to bylo stanowczo za krótko i niestey większość matek ze wzgledu na sytuację finansową bądź w trosce o utrzymanie pracy do niej wraca. Wiele jednak wcale nie wykorzystuje nawet macierzyńskiego. Poza tym wątek chyba z przymrużeniem oka..... wink
    • maderta Re: Buntuję się!! 02.03.11, 12:49
      jest jeszcze wychowawczy, tylko niech zmienią na płatny. Myślę, że wówczas mielibyśmy wyż demograficzny smile.
    • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 13:15
      Ale np powiem cos o chłopie w domu.. Wiem, że z punktu widzenia Państwa to by było przegięcie utrzymywać dwoje rodziców. Ale mój mąż załapał się na tydzień ojcowskiego i 2 tyg wziął opieki nade mną. I powiem wam, że te 3 tyg razem były jak zbawienie dla mnie! I żałowałam, że musiał już wracać. on zresztą też. dzięki temu nie wpadłam w żadne dołki poporodowe, bo biorąc pod uwagę, że małej jeszcze zaczęły się kolki, to by było chyba nieuchronne gdybym była sama.
      • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 13:21
        No i nie dokończyłam mysli, bo dzieć juz nie śpi wink. Pieknie by było gdyby ojcowski urlop byłby dłuższy, bo wtedy widziałam jak dziecko (i ojciec) wiele traci, że nie ma oboje rodziców przy sobie. Wiem, przesada, ale co, pofantazjowac mozna wink
    • mamuniaolunia Re: Buntuję się!! 02.03.11, 15:12
      Tak, ciekawe tylko kto by was wszystkie wtedy zatrudniał?? Jakby patrzył przyszły pracodawca na kobietę, wiedząc, że w każdej chwili może iść nie dosyć, że na zwolnienie ciążowe od 1 tygodnia ciąży ( bo oczywiście każda ciąża jest zagrożona uncertain ), to jeszcze nie byłoby jej w pracy przez rok, za który musiałby jej płacić... Trochę rozsądku w tym wszystkim... Cieszmy się tym, co mamy!
      • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 16:08
        mamuniaolunia napisała:

> Tak, ciekawe tylko kto by was wszystkie wtedy zatrudniał?? Jakby patrzył przysz
        > ły pracodawca na kobietę, wiedząc, że w każdej chwili może iść nie dosyć, że na
        > zwolnienie ciążowe od 1 tygodnia ciąży ( bo oczywiście każda ciąża jest zagroż
        > ona uncertain ), to jeszcze nie byłoby jej w pracy przez rok, za który musiałby jej pł
        > acić... Trochę rozsądku w tym wszystkim... Cieszmy się tym, co mamy!
        Myślałam, ze zasiłek macierzyński wypłaca ZUS uncertain? Bo jeżeli tak, to co za różnica czy pracownica idzie na macierzyński czy wychowawczy- i tak jej nie ma i tak. A odnosząc sie do tego jak pracodawca patrzy na potencjalną pracownicę to i tak niejeden rozpatruje to w takich kategoriach. Jakby faceci mogli urodzic dziecko to nie byłoby problemu. Jasne, do roboty, a na nas zarobia krasnoludki. Przecież dzieci to przyszły potencjał tego kraju wink
        • mamuniaolunia Re: Buntuję się!! 02.03.11, 20:47
          Nie wiem jak tobie, ale mi zasiłek macierzyński wypłacał pracodawca, czego dowodem było uzyskanie potem od niego PIT za 2010 rok. Pracownicy na urlopie macierzyńskim przysługuje 100% wynagrodzenia, jest nadal pracownikiem firmy i to od niej otrzymuje wynagrodzenie.
          • e_r_i_n Re: Buntuję się!! 02.03.11, 21:09
            Pracodawca to Ci tylko przelewa zasiłek. I w całości odlicza od składek przekazywanych do ZUS.
          • olcia71 Re: Buntuję się!! 03.03.11, 13:07
            mamuniaolunia napisała:

> Nie wiem jak tobie, ale mi zasiłek macierzyński wypłacał pracodawca, czego dowo
            > dem było uzyskanie potem od niego PIT za 2010 rok. Pracownicy na urlopie macier
            > zyńskim przysługuje 100% wynagrodzenia, jest nadal pracownikiem firmy i to od n
            > iej otrzymuje wynagrodzenie.
            No to moze zależne jest od tego ilu pracowników zatrudnia pracodawca, bo ja dostawałam macierzyński przekazem z ZUS.
    • erba Re: Buntuję się!! 02.03.11, 15:24
      Płatny wychowawczy = wyższe podatki
      dłuższy macierzyński = jeszcze większe trudności ze znalezieniem pracy przez kobiety
      w Danii jest fajne dla matek, ale już mniej fajnie dla emerytów, planują przedłużenie wieku do 72 rż, ktoś w końcu musi zapracować na ten socjal

Krótkowzroczność nie popłaca. I tak nie jest źle, bo kiedyś tylko naprawde wyższe sfery mogły pozwolić sobie na bycie non stop z dzieckiem, a reszta zaiwaniała do pracy, jak tylko doszła do siebie.
      • nikka.1983 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 16:00
        erba napisała:

> w Danii jest fajne dla matek, ale już mniej fajnie dla emerytów, planują przedł
        > użenie wieku do 72 rż, ktoś w końcu musi zapracować na ten socjal

Bez przesady... Płacąc takie podatki (min.38%) chyba nie jest trudno zarobić na te "przywileje".
        • olcia71 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 16:11
          nikka.1983 napisała:

> erba napisała:
          >
          > > w Danii jest fajne dla matek, ale już mniej fajnie dla emerytów, planują
          > przedł
          > > użenie wieku do 72 rż, ktoś w końcu musi zapracować na ten socjal
          >
          > Bez przesady... Płacąc takie podatki (min.38%) chyba nie jest trudno zarobić na
          > te "przywileje".

E tam, mając takie zarobki i pracując mniej godz tygodniowo mogłabym płacić takie podatki wink U nas za to pół wypłaty pochłania ZUS, który dzieli potem głodowymi emeryturami..
          • nikka.1983 Re: Buntuję się!! 02.03.11, 16:35
            Tutaj jakoś lepiej mają to zorganizowane... Wysokie zarobki, wysokie podatki, socjal na wysokim poziomie, Polsce daaalekooo do tego. Żeby było zabawniej, wielu Duńczykom bardzo źle się żyje i narzekają, że w Norwegii mają o niebo lepiej wink
          • kobieta_z_polnocy Re: Buntuję się!! 02.03.11, 21:31
            38% to najniższy próg podatkowy, najwyższy dobija chyba już do 60%, o ile się nie mylę.

A na duński socjal już przestaje starczać, co widać doskonale na przykładzie obcinania coraz to kolejnych zasiłków, podwyższania wieku emerytalnego, likwidowania prawa do wcześniejszej emerytury czy też dramatycznych sytuacji z zamykaniem szpitali.

Żyje się tu lepiej niż w Polsce, co nie oznacza, że kryzys oraz problem starzejącego się społeczeństwa nie dotknął państwa opiekuńczego. Wręcz przeciwnie, to co się teraz dzieje to wielkie wyzwanie dla "welfare state" w wydaniu skandynawskim.
    • guderianka Re: Buntuję się!! 02.03.11, 20:50
      A po co chcesz to zmieniac. Przecież Państwo zapewnilo Ci opiekę dla maluszka wprowadzając ustawę żłobkową ;P

Eh, szkoda słów..oto wlaśnie polityka, decyzje podejmowane bez pomyślunku, bez żadnej perspektywy.. uncertain
    • angazetka Re: Buntuję się!! 02.03.11, 21:17
      I każdemu mieszkanie i samochód za darmo. Puk, puk, tu rzeczywistość.
    • demarta Re: Buntuję się!! 02.03.11, 21:37
      proponuję pierwszą trójeczkę urodzić w warunkach socjalnych a'la usa. a wtedy czwarte urodzone w pl z bonusem 5-miesięcznego macierzyńskiego będzie rajem wink

bardziej wymagającym polecam rodzenie gdzieś tam w skandynawii, jak się planuje powyżej trójki to można już w chorwacji i wielu innych krajach europejskich wink

• attiya Re: Buntuję się!! 02.03.11, 21:48
      są kraje w których urlopu w ogóle nie ma, w USA chyba coś z 5 czy 6 tygodni, w to wliczany jest urlop zwykły
      • magdamajewski Re: Buntuję się!! 02.03.11, 23:00
        w zaleznosci od firmy - ustawowo daja 6 tygodni z cos w rodzaju renty, wrecz smiesznej kwoty.
        co lepsze i wieksze firmy maja swoja polityke. Ja wiem ze zostane dluzej w domu niz dawane w mojej firmie 12 tygodni do tego wszystko bedzie pelno platne. Taka mam firme tak mnie szefostwo wynagrodzilo za dobra prace (ich slowa) a potem bede czesciowo pracowac z domu.
        w poprzedniej firmie tez mialam podobnie.
        Znam dziewczyne ktora dostala 3 tygodnie przed ciaza i chyba 5 miesiecy po + jej maz pracujacy w inne firmie miala prawo do 4 tygodni platnego wolnego
        Ogolenie w stanach nie jest wesolo jesli chodzi o macierzynski ale jak sie pracuje w dobrej firmie to nie mozna narzekac.
        • myelegans Re: Buntuję się!! 03.03.11, 03:26
          Federalnej i stanowej polityki prorodzinnej w Stanach nie ma, nie ma rowniez dofinansowania do przedszkoli, za wszystko placi sie 100%.

I w tym wszystkim Amerykanie klasy sredniej maja 2-4 dzieci. Dyrektor naszego IT dorobil sie byl w zeszlym tygodniu 5 dziecka, najstarsze ma.... 6 lat. Kilka babek ode mnie z pracy ma po 3 dzieci z 2 letnia roznica. Moj jedynak to element folkloru rzadki.
          • myelegans Re: Buntuję się!! 03.03.11, 03:28
            Acha, ja mialam 3 miesiace platne po urodzeniu, po ktorych przez kolejny rok, pracowalam ... 12 godzin tygodniowo w systemie zupelnie ruchomym, przychodzilam kiedy chcialam, moglam nawet w weekendy, albo pracowac w domu. Wiec pracowalam kilka godzin wieczorem w tygodniu w laboratorium jak musialam, reszte w sobote i niedziele w domu, kiedy mlodym mogl sie zajac tata.
            • izak31 Re: Buntuję się!! 03.03.11, 03:50
              im dłuzszy macierzyński tym gorsza sytuacja kobiet na rynku pracy. Po rocznym macierzynskim wiele kobiet nie miałoby gdzie wracac. Powinien też być dłuższy okres obowiazkowego urlopu dla ojca.
              • myelegans Re: Buntuję się!! 03.03.11, 04:59
                izak31 napisała:

> im dłuzszy macierzyński tym gorsza sytuacja kobiet na rynku pracy. Po rocznym m
                > acierzynskim wiele kobiet nie miałoby gdzie wracac. Powinien też być dłuższy ok
                > res obowiazkowego urlopu dla ojca.

Widzisz jak panowie masowo spedzaja cale dnie zakopani w pieluchach, kupkach, zupkach, spacerach, obiadach, gotowaniu, praniu, prasowaniu i sprzataniu, bo to jest to co kobiety rutynowo na wychowawczych robia.
                • izak31 Re: Buntuję się!! 03.03.11, 07:29
                  Jesli ojcowie Waszych dzieci tego nie potrafią to wspólczuje. To jest problem ojców aby dali rade z opieką nad niemowlakiem.
    • ewa-krystyna Re: Buntuję się!! 03.03.11, 05:14
      w Kanadzie jest 52 tygodnie z tego 50 tygodni platnego urlopu macierzynskiego, ale trzeba spelnic wiele warunkow -przede wszystkim miec wypracowane 600 godzin w 52 tygonie ( czyli rok) poprzedzajacych dzien porodu. Zasilek jest rownowazny 55% pensji wyliczonej z zarobkow z 26 tygodni poprzedzajacych porod ( podliczaja ile sie zarobilo przez 26 tygodni przed porodem i z tego wyliczaja 55% na tydzien,czy jakos tak, nie ma znaczenia ile zarobila kobieta przed tymi tygodniami) i nie wiecej niz chyba $450 na tydzien ( jesli kobieta zarabia na tydzien wiecej niz te $450 to i tak dostanie tylko to maksymalne $450) no i dostaje sie go tylko przez 50 tygodni - pierwsze dwa sa bezplatne; urlop mozna zaczac juz na 8 tygodni przed planowanym porodem i te tygodnie juz sa wliczane do tych 52 przyslugujacych; oczywiscie ojciec tez moze wziac urlop,ale kazdy dzien,ktory on wezmie jest odliczany od matki i matka musi wziac chyba ( nie pamietam) 3 tygodnie bezposrednio po porodzie; jesli sie pracuje w "budzetowce" lub dobrej firmie i ma sie tzw. benefity to jest znacznie lepiej smile kolezanka pracujaca dla rzadu miala wyrownywane do 100% tygodniowego zarobku przez 52 tygodnie do tego mogla sobie dobrac drugi rok wychowawczego ale bezplatnego.Oprocz tego na miesiac kazde dziecko do 6 lub 7 roku zycia dostaje $100 oprocz tego matka dostaje na dziecko okreslona sume do 18 roku zycia naliczana co roku w zalznosci od zarobkow rodziny. Jezeli kobieta pracuje podczas maciezynskiego platnego, to moze zarobic $50 na tydzien bez uszczerbku na zasilku macierzynskim, jesli przekroczy ta sume,to za kazdy zarobiony dodatkowo dolar musi oddac dolara z zasilku.
      Niby fajnie,ale ... No i pisze o Ontario, bo w innych prowincjach nie orientuje sie. Ciaza musi byc na prawde zagrozona,zeby lekarz dal zwolnienie, ktore nigdy nie jest platne w 100%.
      Jesli cos sie nie zgadza, prosze o poprawienie, bo to sa info sprzed 3 lat i moze sie pozmienialo,albo cos pokrecilam smile
      • olcia71 Re: Buntuję się!! 03.03.11, 13:10
        No ale co, pofantazjować nie wolno??? Zaraz człowieka sprowadzą na ziemię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka