Dodaj do ulubionych

20 lat Metra

08.03.11, 23:09
Z okazji Dnia Kobiet byłam dzisiaj na Metrze (grali w Poznaniu w Arenie). Z resztą, gdyby nie było okazji to też bym pewnie poszła. Pierwszy raz widziałam Metro 18 albo 17 lat temu, będąc na wycieczce klasowej w Warszawie. Wtedy mnie zachwyciło - Janowski, Groniec, Górniak to były gorące nazwiska tamtych lat. Piosenki z Metra znałam na pamięć. Znam do dzisiaj.
I dziś, po tylu latach, widziałam Metro po raz drugi, w nowym składzie, z tekstami delikatnie dopasowanymi do teraźniejszości. No i... również byłam zachwycona. Ciary miałam przez 3/4 przedstawienia - nawet w takich miejscach o których nie wypada mi pisać. Momentami miałam łzy w oczach. Po raz pierwszy widziałam na żywo Nataszę Urbańską. To jest śliczna dziewczyna, z dużą wrażliwością - przynajmniej jej grę tak odebrałam. I o ile do tej pory średnio ją lubiłam, to teraz patrzę na nią inaczej. Tylko żal mi jej kiedy robią z niej podstarzałą czterdziechę, z beznadziejną fryzurą i makijażem. Taka naturalna jest prześliczna. W ogóle to tyle emocji wywołało to przedstawienie... taniec, muzyka, śpiew - po prostu wrażenia nie do opisania.
Tak tylko chciałam się podzielić... smile
Obserwuj wątek
    • clio_yaga Re: 20 lat Metra 08.03.11, 23:29
      Zazdroszczę. Widziałam raz, w katowickim Spodku chyba w 94 roku w obsadzie z Górniak i Kordkiem. Bardzo chętnie bym obejrzała jeszcze raz, zastawiam się czy też by we mnie wywołało takie emocje jak kiedyś.
    • angazetka Re: 20 lat Metra 09.03.11, 00:20
      Przyjaciółka mnie namawia, żeby pójść - mówisz, że warto się skusić?
      • agazagie Re: 20 lat Metra 09.03.11, 07:38
        Warto smile
    • glauka Re: 20 lat Metra 09.03.11, 11:47
      Oglądałam Metro tak, jak Ty, osiemnaście lat temu i teraz ponownie, w Gdańsku. Wtedy byłam w teatrze, teraz w hali sportowej, wtedy byłam pierwszy raz zakochana, więc to na pewno miało wpływ na odbiór, ALE mimo wszystko uważam, że jeśli ktoś się kiedyś zachwycił, to niech teraz NIE idzie. Teksty piosenek nadal mi się podobają, ale te uwspółcześnione wstawki, to w serialach się lepsze kwestie pojawiają. Ten spektakl był nowatorski dwadzieścia lat temu, teraz, no cóż...
      A Natasza Urbańska, przecież fabuła Metra opiera się na tym, że Anka jest genialną piosenkarką, jest najlepsza ze wszystkich kandydatów, dlatego Jan nie dopuszcza żeby zrezygnowała z kariery, Natasza Urbańska nie zaśpiewała piosenki, która kiedyś była wizytówką Górniak, w ostatniej piosence w ogóle nie wzrusza. A tak tańczyć, jak ona tańczy, to w Metrze każdy potrafi.
      Ja żałuję, że zobaczyłam Metro jubileuszowe, generalnie podobał mi się Rafał Drozd i dziewczyny, które śpiewały Kopciuszka.
      • agazagie Re: 20 lat Metra 09.03.11, 14:20
        Też się trochę zdziwiłam, że Natasza nie śpiewała Litanii. Ale ta dziewczyna co ją śpiewała zrobiła to równie dobrze co Edyta Górniak.
        20 lat temu robiło to większe wrażenie bo to było coś nowego, nigdy wcześniej nie było w Polsce takiej produkcji. A teraz podobnych musicali jest mnóstwo (w samym Buffo graja kilkanaście) i pewnie dlatego nie robi to już aż takiego wrażenia.
        Mimo wszystko mnie się bardzo podobało. A Paweł Orłowski ze swoim breakdancem po prostu wymiata.
    • kawka74 Re: 20 lat Metra 09.03.11, 12:04
      Nie byłam na 'Metrze' ani razu, ale piosenek zdarzyło mi się słuchać, a Groniec cenię sobie do tej pory bardzo. Górniakową też zresztą uważałam i uważam za wielki talent, tyle że straciła kontrolę nad swoim życiem i okrutnie się pogubiła (żeby nie powiedzieć - lekutko zgłupiała).
      A Natasza Urbańska - kogo gra? Ankę?
      • agazagie Re: 20 lat Metra 09.03.11, 14:16
        > A Natasza Urbańska - kogo gra? Ankę?
        Tak. Na zmianę z trzema innymi dziewczynami.
        • kawka74 Re: 20 lat Metra 09.03.11, 15:19
          orany
          Jest śliczna, świetnie tańczy, ale śpiewać - dla własnego i cudzego dobra - nie powinna.
          • iuscogens Re: 20 lat Metra 09.03.11, 20:57
            Na metrze nigdy nie byłam, słuchałam na kasecie piosenek wink Uwielbiam Groniec, do Urbańskiej jakoś nie mogę się przekonać, choć jest prześliczna i bardzo zdolna.
            • lukas.2004 Re: 20 lat Metra 09.03.11, 22:11
              Ja byłam też po kilkunastu latach od ostatniego razu (wcześniej byłam z 8razy) na prawie jubileuszu - na strictejubileuszowe niedzielne przedstawienie nie dostałam już biletów. Początkowo byłam rozczarowana, że nie ma starej obsady. A później byłam już tylko zachwycona.
              Aczkolwiek kiedyś wydwało mi się, że lepiej tańczą (ale wtedy byłam wobec Metra kompletnie bezkrytyczna smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka